Microsoft skal udlevere europæiske kundedata til USA

En ny dom tvinger Microsoft til at udlevere data fra europæiske servere til amerikanske myndigheder.

En amerikansk dommer har nu beordret Microsoft at udlevere en kundes e-mails, selvom dataene ligger på en server i Irland. Tidligere har Microsoft forsikret kunder om, at kundedata gemt i Europa var ude for amerikansk rækkevidde, men det er de amerikanske domstole tilsyneladende uenige i, skriver Reuters.

Normalt gælder en amerikansk dommerkendelse til for eksempel at ransage et hus kun på amerikansk jord. Men nu har en dommer altså slået fast, at samme regler ikke gør sig gældende for online data.

Dommer James Francis i New York forklarer, at en dommerkendelse til online data er anderledes, fordi det hører under en anden lovgivning kaldet Stored Communications Act. Han mener, at regeringen vil blive alvorligt hæmmet, hvis den fik ansvaret for at koordinere udleveringen af online dokumenter med udenlandske myndigheder.

Microsoft har i en pressemeddelse gjort det klart, at virksomheden ikke mener, at lovgivningen er rimelig, men anerkender dommen.

Samtidig er EU ved at udarbejde en lov, som skal forhindre virksomheder i at dele europæiske data med autoriteter i andre lande, medmindre det eksplicit er tilladt eller indgår i en international aftale.

En talsmand for EU slår fast over for BBC, at det er den klare holdning i EU, at data på europæisk grund ikke bør være direkte tilgængelige for amerikanske autoriteter.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (14)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Thomas Watts

Bemærk at der aldrig var tvivl om udfaldet, da MS i første omgang skulle indbringe sagen for selvsamme dommer, som havde beordret udleveringen...

MS har udtalt, at det var et forventet resultat, men et nødvendigt første skridt i at tage sagen til højere instans.

 • 7
 • 0
#3 Peter Hansen

"Han mener, at regeringen vil blive alvorligt hæmmet, hvis den fik ansvaret for at koordinere udleveringen af online dokumenter med udenlandske myndigheder."

Regeringens hævdede arbejdsbyrde er vel ikke noget dommeren skal blande sig i, tage stilling til eller dømme ud fra i pågældende retssag? Det lyder mere som en politisk holdning og udtalelse fra dommeren. Dommeren skal vel i stedet blot tage stilling til i henhold til gældende amerikansk lov, om det er ulovligt eller lovligt at Microsoft ikke udleverer de pågældende data til de amerikanske myndigheder? Om dommerenen så mener at lovene er rimelige eller urimelige og hvilken arbejdsbyrde de kan påføre regeringen er underordnet, det er ikke hans job at lovgive. Så må lovene i stedet laves om.

 • 8
 • 0
#5 Thomas Watts

Helt enig, Erik.

Syn for sagn for de folk, der har råbt op om, at det var søjvpapirshatte, vi havde på. Og det her er endda i en ÅBEN sag i det normale amerikanske retssystem, og ikke FISA eller tilsvarende lukkede processer.

Bliver interessant at følge næste akt...

 • 7
 • 0
#6 John Vedsegaard

Hvis Microsoft opdeler firmaet i 2 dele, hvoraf den ene er rent Europæisk har den Amerikanske stat ingen ret til at bestemme noget som helst.

Vi i EU bør naturligvis kræve den fremgangsmåde anvendes, ikke kun gældende Microsoft, men alle internationale firmaer, der har noget at gøre med sikkerhed.

 • 2
 • 1
#9 Johannes Aagaard

Måske erindrer man DR2 Deadlines grillfest med erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen den 28. marts om præcist dette emne, for det var rendyrket ministerklovneri for åbent tæppe - http://tinypic.com/player.php?v=1128vgg&s=8

Set i lyset af gårsdagens kendelse i en amerikansk ret fremstår Sass Larsens forvirrede påstande, betragtninger og spekulationer endnu mere håbløse, især i forhold til kendelsens konklusion:

Citat: "Even when applied to information that is stored in servers abroad, an SCA Warrant does not violate the presumption against extraterritorial application of American law. Accordingly, Microsoft's motion to quash in part the warrant at issue is denied." - http://www.nysd.uscourts.gov/cases/show.php?db=special&id=398

Mon ikke man i erhvervs- og vækstministeriet sidder på overarbejde?

 • 1
 • 0
#10 Jakob Damkjær

Der er en dommer der er på lidt tvivlsom grund... Mm der er nogen længere oppe i systemet der er med på formelt at udråbe amerikansk lov til LEX AMERICANUM og udvide amerikansk herredømme til at inkludere hele planeten.

At det er besværligt er jo synd for den stakkels dommer men det gør ikke hans ord til lov og hans ordre til andet end meget tvivlsom retspraksis...

 • 2
 • 0
#14 Kristian Christensen

Så står Microsoft og skal vælge imellem at følge loven der hvor de har hovedsæde, eller i et lille land hvor der godt nok er skattely (så vidt jeg ved) men til gengæld kan intet land reelt undvære Microsoft. Overvej lige konsekvenserne af hvis MS siger: Nu er det slut med alt salg, support osv af MS produkter til denne nation... Der er ingen politikere - navnligt i DK. Der har cojones nok til at sige til MS at enten kan de følge lovgivningen her ellers kan de pikkle af!. Nej vel ?

 • 1
 • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere