Microsoft scorer to nye aftaler om Android-licens
Det var nok ikke Googles idé med Android, at Microsoft skulle tjene gode penge på styresystemet.
Men sådan er det ved at ende, i takt med at Microsoft under trusler om et sagsanlæg får Android-producenter til at hoste op med licensbetaling for hvert stykke hardware, der bliver solgt med Android.
Senest har Microsoft fået to mindre producenter til at betale licenser for brugen af Android, nemlig General Dynamics Itronix og Velocity Micro, som sælger henholdsvis hårdført isenkram til militært brug og e-bogslæsere. Det skriver Heise Online.
Microsoft har i forvejen en aftale med HTC, som efter sigende sender 25 kroner i Microsofts kasse, hver gang HTC sælger en Android-telefon. Passer tallet, svarer det til 750 millioner kroner, og så har Microsoft efter alt at dømme tjent mere på Android end på sin egen platform Windows Phone 7.
Men andre Android-producenter har ikke villet rette ind efter Microsofts krav og tager slagsmålet i retten med Microsoft. Det gælder blandt andet Motorola og Barnes & Noble, som sælger e-bogs-læseren Nook.
Barnes & Noble gik oven i købet offentligt ud og kritiserede Microsofts fremgangsmåde og de patenter, som Android-systemet ifølge Microsoft krænker. Nogle er dem er meget generelle, for eksempel at vise brugeren batteristatus og styrken på mobilnetværket.
Microsofts melding om aftalerne med de to mindre producenter røber ikke nogen detaljer om pris eller vilkår, andet end at de to firmaer skal betale Microsoft. Men en lovprisning af Microsofts vilje til at licensere patenteret teknologi er der fundet plads til.
»Patent-aftalen er endnu et eksempel på den vigtige rolle immaterielle rettigheder spiller i at sikre et sundt og levende it-økosystem. Siden Microsoft lancerede sit licens-program i december 2003, er firmaet gået ind i mere end 700 licens-aftaler og fortsætter med at udvikle programmer, som gør det muligt for kunder, partnere og konkurrenter at få adgang til Microsofts portefølje af immaterielle rettigheder,« skriver Microsoft.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.