Microsoft sagsøgt igen for ’tekniske problemer’ med frit browservalg

14. april 2014 kl. 11:4514
Efter en gigantisk bøde fra EU må Microsoft nu igen høre for, at Windows-brugere i halvandet år ikke fik tilbudt alternative browsere. Nu er Microsoft nemlig blevet sagsøgt i USA af en sur aktionær.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det kostede i marts 2013 Microsoft 4,2 milliarder kroner i bøde at bryde den aftale, som var indgået med EU’s konkurrencemyndigheder om et browser-menukort, så Windows 7-brugerne kunne få frit valg mellem browsere, når de tændte deres nye computer for første gang.

Men balladen om browser-valgfrihed er ikke slut for Microsoft, for nu er firmaet blevet sagsøgt i USA af samme grund. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Hele sagen begyndte i 2007, da browser-konkurrenten Opera anmeldte Microsoft for unfair konkurrence, når Internet Explorer var standardbrowser i Windows og blev mere og mere integreret i styresystemet. Sagen endte - efter mange krumspring, hvor Microsoft truede med at levere Windows helt uden browser i Europa - med et kompromis i 2009: Windows 7 skulle præsentere brugerne for et ’menukort’ over forskellige browsere, når systemet blev taget i brug første gang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men fra november 2010 til juli 2012 var browser-menukort forsvundet og blev slet ikke vist. Microsoft forklarede manglen som en ’teknisk fejl’, som altså ikke var blevet opdaget og rettet i løbet af de 20 måneder, det stod på.

I det nye søgsmål i USA bliver Microsofts bestyrelse og topledelse anklaget for ikke at have udvist rettidig omhu i sagen, der jo endte med at koste Microsoft en rekordstor bøde, som firmaet valgte ikke at anke.

Milliardbøden udløste en intern undersøgelse i Microsoft, hvor der ikke blev placeret noget ansvar, og den reaktion var for slap, mener altså Microsoft-aktionæren Kim Barovic, som står bag søgsmålet. Hun havde først bedt Microsoft om selv at retsforfølge sagen internt, men det afviste firmaet. Eneste kendte konsekvens af miseren er, at daværende topchef Steve Ballmer og daværende Windows-direktør Steven Sinofsky fik nedjusteret deres bonus i 2012.

14 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
23. april 2014 kl. 13:17

Interessant debat - jeg da rørende enig i at det vil være rart at have muligheden for at købe pc'er uden OS og så selv vælge OS, det vil være dejligt hvis alle hjemmesider kan køres lige godt fra alle browsere og det vil være dejligt hvis samme krav gjaldt alle leverandører og at alle leverandører var så venlige at følge gældende åbne standarder.

Ovenstående er vist mest af alt fri fantasi - og ønsketænkning. Kan vi evt. lave en positivliste over produkter og leverandører som vi kan bruge, hvis vi vil støtte de åbne standarder?

5
15. april 2014 kl. 10:04

når der kommer frit OS valg på PC´erne

Hvem holder dig tilbage for at installere et andet styresystem?

8
15. april 2014 kl. 15:13

Det er ret nemt at installere Windows hvor det ikke er aktiveret...faktisk sker det altid tror jeg.

Det står enhver frit for at vælge en producent, der ikke leverer med OS installeret (f.eks. Dell mener jeg har den mulighed).

At mange producenter gør det, skyldes nok mest at de gerne vil have deres vare solgt med mindst mulig bøvl for brugeren. Hvis Apple gav OK til at OS-X kunne leveres på en Lenovo, så tror jeg hjertens gerne Lenovo var klar!

Der er I DEN GRAD frit valg på hylderne mht. OS på PC-markedet. Det argument holder ingen steder (@Maciej Szeliga). Idag er mobilenhederne ikke at sammenligne fordi der ikke er standarder som på PC-markedet. Når/hvis det sker, så vil du også kunne skifte OS, om ikke andet så "jail-broken"-ish.

Anyway, så vidt jeg er informeret så er Chrome og Opera da tilgængelig på iOS? Nu har jeg ikke en iOS enhed, men bliver man spurgt (som på Android) hvilken app du vil bruge for at åbne f.eks. et link?

13
15. april 2014 kl. 16:07

Der er I DEN GRAD frit valg på hylderne mht. OS på PC-markedet. Det argument holder ingen steder.

... fuldstændig ved siden at pointen. Problemet er ikke (her) om der er frit valg mht. at installere et OS. Problemet er om du så også efterfølgende kan bruge det til noget i praksis, eller om du alligevel er tvunget til at have et bestemt OS installeret.

Det er meget fint at man f.eks. har al den mulighed man vil for selv at installere (lad os sige) "Haiku OS". ... men hvis tilpas meget på nettet kun virker med Internet Explorer, så er det lidt ligegyldigt. Sådan en situation kan f.eks. opnås ved at Microsoft sørger for at IE indeholder en masse små særheder, der gør folk kun udvikler web-sider til IE. Nu siger jeg ikke at de stadig gør sådan, men sådan har de gjort - ihvertfald tidligere.

Og jeg siger heller ikke at folk skal kunne installere et hvilket som helst hjemmestrikket OS, og kræve det virker. Og jeg siger heller ikke at løsningen er at straffe Microsoft eller nogen andre leverandører, der prøver den slags tricks... i så fald vil man altid bare rende bagefter udviklingen med lappeløsninger i en uendelighed.

Løsningen er at kræve åbne standarder (for alvor) i den digitale infrastruktur.

Et godt eksempel på hvor det er gået galt for det offentlige i Danmark er:http://arealinfo.dk(prøv at se siden i en ikke-MS browser) Hvis man laver den slags tåbeligheder, så er man 100% sikker på at Microsoft (og andre) får muligheden for med ganske simple midler at misbruge deres dominerende stilling på markedet til at sørge for at der reelt - i praksis - ikke er frit OS valg alligevel.

PS: Det skal lige siges at arealinfo.dk virkede ganske fortræffeligt i f.eks. Firefox på Linux indtil de valgte at gå "Silverlight" og blive en Microsoft biks. At de fik lov til det, viser for forfejlet og halvhjertet indsatsen fra politikernes side ang. åbne standarder er.

11
15. april 2014 kl. 15:28

At mange producenter gør det, skyldes nok mest at de gerne vil have deres vare solgt med mindst mulig bøvl for brugeren. Hvis Apple gav OK til at OS-X kunne leveres på en Lenovo, så tror jeg hjertens gerne Lenovo var klar!

Da brugeren vel stadig skal indtaste aktiveringsnøglen straks efter første boot, så er det eneste der er anderledes ved at gøre det anstændige, at kunden skal se ekstra linie på sin faktura - hvis han altså ønsker at bruge W

1
14. april 2014 kl. 23:00

Er det kun Microsoft der har så strenge browser-krav ? Jeg synes hverken min iphone, ipad eller Mac gør opmærksom på alternative browsere ... Og på iOS kan vidst ikke engang ændre den primære browser til noget andet ?!!

2
15. april 2014 kl. 02:50

Ja, det vil jeg også mene. Ens for alle.

4
15. april 2014 kl. 08:26

Vi tager os af Apple og Android når der kommer frit OS valg på PC'erne.

3
15. april 2014 kl. 08:11

Rationalet er angiveligt at kun producenter der er fundet skyldige i misbrug af dominerende position pålægges restriktioner.

Men hele den her farce er blot endnu et eksempel på hvor udulige politikere og "systemet" er til at håndtere IT-verdenen. I stedet for at have postet millioner i jurister siden Windows95 for at finde ud af hvad Microsoft havde lavet, kunne straffes for og administrere "straffen", så skulle man blot have vedtaget ærlige og klare regler om åbne standarder i den offentlige IT-infrastruktur. (Dem var har i DK er nogle halvhjertede til-pynt regler).