Microsofts nye trick: Derfor bruger Windows 8 mindre RAM

Illustration:
Færre hukommelseschips betyder længere batteritid. Derfor har Microsoft blandt andet reduceret antallet af services, som altid kører i Windows 8.

Windows 8 skal kunne køre på pc'er med de samme minimumskrav som Windows 7. Det har været ét af de centrale designmål for Microsofts arbejde med den kommende version af Windows.

Men Microsoft står også over for at skulle gøre Windows 8 mere tiltalende end forgængerne til mere mobile enheder som eksempelvis tavle-pc'er, der ikke har plads til et stort batteri.

Derfor har Microsoft arbejdet på at nedbringe strømforbruget, og det ser ud til at komme alle Windows 8-brugere til gode. Arbejdet har nemlig ført til, at Microsoft har været i stand til kraftigt at reducere den mængde hukommelse, som Windows bruger.

I forbindelse med Microsofts udviklerkonference Build i september, demonstrerede selskabet en netbook, som også havde været brugt som testmodel i forbindelse med lanceringen af Windows 7.

Den samme maskine brugte med en helt frisk installation af Windows 7 404 megabyte af den ene gigabyte, der var til rådighed i netbooken. Med preview-versionen af Windows 8 brugte maskinen blot 281 megabyte inklusive Microsofts nye antivirus, som vil være en del af standardinstallationen.

I et blogindlæg forklarer Microsofts Bill Karagounis, hvordan Windows 8-udviklerne har været i stand til at reducere hukommelsesforbruget.

Den ene del af forklaringen er, at Microsoft har ændret politik for mange af de services, der kører i baggrunden i Windows. Microsoft har fjernet 13 services, og mange af de øvrige skal nu enten startes manuelt eller bliver kun startet, når der er behov for dem.

Det betyder, at der ligger færre services i baggrunden og lægger beslag på hver deres lille bid af hukommelsen. Eksempelvis bliver services til Plug And Play og Windows Update nu først startet, når systemet har brug for dem.

Den anden del af forklaringen ligger i en ny model for at undgå dubletter i hukommelsen. Det kan eksempelvis være applikationer, som beder om at få tildelt en del af hukommelsen, men aldrig bruger den. Windows 8's hukommelsesstyring kan udpege områder i hukommelsen med identisk indhold og slå dem sammen til ét.

Derudover vil Microsoft også begrænse antallet af elementer til Windows-brugerfladen, som bliver indlæst. Hvis man eksempelvis udelukkende benytter de nye Metro-applikationer, kan man spare 23 megabyte.

Nogle få sparede megabyte kan virke som småting i en tid, hvor det er vanskeligt at finde hukommelsesmoduler på under én gigabyte. Men det kan have stor betydning i kompakte enheder som tavlecomputere.

RAM-moduler kræver nemlig en konstant spænding for at holde på informationen. Hvis man har en tavle-pc, som skal være klar til at vågne fra standby næsten omgående, så reducerer man standby-tiden væsentligt, hvis man skal holde mange RAM-moduler kørende. Færre RAM-moduler betyder dermed længere standby-tid.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (37)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Jarle Knudsen

Endnu en artikel der handler om hvor den næste Windows bliver ih oh så godt og flot. Lad os vente på den endelig udgave (for historisk set, færdig bliver den nok ikke)...

 • 15
 • 12
#4 Flemming Frandsen

Der er godt nok langt imellem nyhederne når man kan brygge en artikel på at MS, måske, hvis det ikke ryger ud i sidste øjeblik, vil optimere en lille smule på deres bloat i en fremtidig version.

... men det er da godt at se at MS har kopieret KSM (en feature i Linux der sørger for at ens pages i RAM bliver til delte copy-on-write pages) gad vide om de bruge nøjagtigt samme work around som Linux kernen gør for at slippe uden om VMware patenterne der dækker en indlysende teknik til implementation af den ide.

 • 9
 • 7
#8 Jesper Stein Sandal

Endnu en artikel der handler om hvor den næste Windows bliver ih oh så godt og flot. Lad os vente på den endelig udgave (for historisk set, færdig bliver den nok ikke)...

Så vidt jeg lige kan erindre, så er der da vist kun én lovet version af Windows, som er blevet væsentligt forsinket og fik færre features end først annonceret.

(ok, Windows 1+2 skal måske tælles med på listen, men omstændighederne omkring de to versioner kan jeg ikke huske)

 • 6
 • 4
#9 Kristian Larsen

En version? Så version 3, 3.10, 95, 98, ME, 2000, XP, og Vista er i din optik kun 1 version?

Siden codename chicago har vi hørt om det infamøse database baserede filsystem og alt muligt andet.

 • 9
 • 1
#10 Morten Andersen

Kristian, for at være helt præcis så var det nu ikke Chicago der skulle have det famøse filsystem. Chicago var kodenavnet for Windows 95, hvis vigtigste hallmarks var en sammensmeltning af Windows+dos (reelt blot at Windows startede automatisk efter boot af DOS), support for 32-bit processer, det meste hardware drevet af native 32-bit drivere fremfor DOS og BIOS-drivere, introduktion af skrivebord/Windows Explorer osv.

Cairo var kodenavnet for et operativsystem i NT-serien der blandt mange andre store armbevægelser skulle introducere et objekt- og databaseorienteret filsystem. Cairo blev aldrig til et released operativsystem, og Microsoft trak senere i land mht. om det nogensinde var planen. De havde dog ladet folk lege med nogle betabuilds, så det var ikke ren vaporware.

 • 2
 • 0
#11 Poul-Henning Kamp Blogger

Det lyder nærmest som om i er ved at nå på omgangshøjde med UNIX anno 1990 ?

Services der kun starter når der er brug for dem, hmmm, lyder bekendt... inetd(8) ?

Og det med hukommelse der kan deles, det hedder vist "VM baseret filsystem", gør det ikke ?

Det hed det ihvertfald da vi lavede det for 15 år siden i FreeBSD.

 • 21
 • 10
#15 Poul Pedersen

De prioriterede bare anderledes. Nu er situationen en så en anden.

Som du kan se på Rasmus' indlæg, så er det vist tydeligt hvad den gennemsnitlige MS-bruger prioriterer højest, når man vil vurdere et OS på hvordan det "ser ud" og ikke hvordan det er lavet eller fungerer.

En eller anden dag vælter markedsføring såmænd nok også af pinden som den vigtigste feature for et OS.

 • 6
 • 1
#16 Svend Eriksen

Ikke for at starte en flamewar, men det er altså lidt enerverende, at hver gang der er en artikel om Microsoft herinde, så flyver alle Linuxnørderne i tasterne, optændt af en dirrende retfærdig harme.

Ja, .nix kan ting som Windows ikke kan, og det kan godt være at man i mange år har haft nogle funktioner som Microsoft først vælger at implementere nu. Det er jo ikke fordi Microsoft bare ikke har været i stand til at implementere dem før - de har både dygtige programmører, og som nævnt også været i stand til at kigge linux i kortene, eller kildekoden.

Windows er et mainstream OS, der tilfredsstiller omkring 90% af alle mennesker (ifølge W3's statistik). Mener du at Windows sutter den brede? Jamen fair nok, men det er vel også fair, at det ikke er alle som deler den holdning?

Windows' stærkeste kort indtil nu har været at det kan køre på næsten al hardware, og afvikle stort set al software. Med Windows Phone og Windows 8 ser det ud til at Microsoft har strammet gevaldigt op med ting som boottid og hukommelseshåndtering, formentlig fordi de har mærket konkurrenterne ånde dem i nakken. Og det er jo en god ting at Windows bliver bedre pga. konkurrence, og ikke noget man skal brokke sig over.

 • 7
 • 8
#17 Christian Nobel

Windows' stærkeste kort indtil nu har været at det kan køre på næsten al hardware

Ud over du ikke kender forskel på FreeBSD og Linux, så er ovenstående da noget notorisk ævl.

Windows kan lige præcis ikke køre næsten al hardware, men kun på X86 processorer - i modsætning til diverse *nix'er der kan køre på stort set alt fra en brødrister til en supercomputer!

At det så støder dit Windows fanboy hjerte at der er nogen der påpeger (det er dig der fortolker det som brok) at endelig har MS fået øjnene op for hvad der skete i andet regi for over 15 år siden, det er dit problem at du vil sidde og tude tøsefornærmet og komme med barnlige prædikater!

 • 9
 • 7
#19 Svend Eriksen

Windows kan lige præcis ikke køre næsten al hardware, men kun på X86 processorer - i modsætning til diverse *nix'er der kan køre på stort set alt fra en brødrister til en supercomputer!

Jeg beklager at jeg udtrykte mig uklart. Du har naturligvis ret i, at Windows ikke kan køre på en brødrister.

Det jeg mente var, at Windows kan køre selv, hvis din bærbare har et eller andet obskurt trådløst netkort, eller din stationære har det vildeste nye grafikkort. Årsagen er stærkt påvirket af Windows egen udbredelse, da fabrikanterne skriver drivers primært til Windows som det første.

Det er altså ikke for at fremhæve denne fordel som Microsofts egen fortjeneste, men blot at demonstrere at det altså er en fordel for de fleste mennesker at bruge et OS som et vidt udbredt, fordi der findes flest drivers, mest software, og er supporteret i en højere grad end f.eks. Linux er.

 • 5
 • 4
#20 Maciej Szeliga

Både nVidia og ATI har repositories med drivere til Linux... Intel leverer driverne direkte til x11.

En producent som ikke har Linuxdrivere nu om dage er ikke værd at spilde sin tid på... heller ikke når man bruger Windows.

Det er Windowstuderiet som efterhånden er blevet lidt trættende at høre på.

 • 7
 • 4
#21 Morten Andersen

Forkert, Windows kan også køre på Intel's itanium (som er helt inkompatibel med x86, så det er ikke derfor). Der har også tidligere været en version til Alpha, og en version til ARM skulle være på tropperne. Den kører jo også på både x86 og x64, trods alt ret forskellige CPU modes og instruktionssæt.

 • 3
 • 3
#24 Niels Didriksen

Hold nu op Thomas

Jeg forstår godt Christian, og synes IKKE hans kommentar er skudt forbi. Mht. Microsoft; Firmaet har et af de største marketing budgetter i Danmark, hvilket gennem årene har medført en daglig, konstant og massiv flod af banner-reklamer, fuldside-reklamer, sponsorater, lobbyarbejde, publicering af selv-favorable undersøgelser osv. Lige som en række andre firmaer.

Og lige som hvis V2 publicerede en artikel om at fiber er død og TDC (som har dét største markedsføringsbudget svjv) har markedets bedste forbrugerbredbåndsprodukt til markedets billigste pris, eller som nu andetsteds her på sitet, hvor KMD publicerer at danskerne er liderlige med digital selvbetjening, så er resultatet lynhurtigt en håndfuld kritiske kommentarer.

...fordi mange af brugerne her på sitet godt kender til virkeligheden udenfor reklame-eventyrland. Og fordi det er et af de få steder, hvor man kan komme til orde i kontekst, selvom et debatindlæg her på sitet kun er et par H20 molekyler i havet af kommunikation ifht. de ovennævnte marketingbudgetter.

Så når en artikel for gud ved hvilkne gang fortæller, at nu lancerer Microsoft den bedste og mest forbløffende innovative thingy siden hjulet, og det viser sig at være noget de fleste fagfolk har kendt til i en menneske-alder, eller at det blot var en silde-lugtende vaporware-bøvs... Ja, så får du effekten; "Buuh en tiger...!"

Bemærk jeg ikke sagt at det er Microsofts skyld, det som du og Bo tuder over. det gør jeg først om lidt. Men først vil jeg sige at det jo i høj grad er Version2 og journalistens skyld. Det er jo dem, der vinkler artiklen. Og de ved PRÆCIS hvordan overskrift og artikel skal vinkles, for at få flest klik og kroner i kassen. De skriver hellere end gerne en polariserende artikel, da de ved (og gerne ser) at der kommer en flok fra den ene lejr med høtyve og fakler, og en enkelt eller to "Leave Britney alone"-typer fra den anden lejr, fordi det simpelthen giver bedre afkast. Jeg er lidt overrasket over, at du/i ikke erkender dette. Sådan er V2¸ sådan er online-debatter, sådan er internet.

Klik på banner-reklamerne, læs whitepapers'ne, hop ind på technet eller lignende, hvis det gør ondt, at der er nogen der hiver underdrengene ned på MS, mens de står og præsenterer det nyeste shiny stuff, lad være med at klikke på denne type artikler.

Og så er Microsoft jo selv 100% ude om det. De er så ufatteligt ringe til at markedsføre sig selv over for folk, der ikke i forvejen er overmåde glade for dem. Ked af at tage Apple op som eksempel, men de er fan'me galante i markedsføring. Svære at kritisere, når de de generelt altid har underpromised og overperformed. Hvor Microsoft markedsføring generelt har været årtiers eksempel på det modsatte. Folk kan generelt godt leve med at features bliver væk, launches bliver udskudt, produktkvalitet under forventning. Men MS er jo selv ude år i forvejen med hovedløs lovprisnings-blitzkriegs af produkter krydret med FUD om konkurrenterne, og hvis de så viser sig at være halvfærdige me-too produkter... Taa-daaa. Så får du grobunden for tingenes tilstand.

Så kan vi ikke snart lade internet være internet, og droppe tudekikse-kasteriet og holde os væk hvis vi ikke kan klare mosten.

 • 10
 • 0
#25 Jens Carsten Hansen

http://arstechnica.com/microsoft/news/2010/04/microsoft-its-the-end-of-t... Så lige nu, hvis man vil køre en relativt ny, ikke-beta udgave af Windows på en alternativ arkitektur, skal det være Itanium - som droppes. Windows 8 til ARM kommer til at mangle mange alm. programmer: http://www.pcpro.co.uk/blogs/2011/09/13/windows-8-on-arm/ Som det ser ud, bliver ARM-udgaven nærmest udelukkende til tablet-PC'er el. tilsvarende mobile enheder.

 • 0
 • 0
#28 Christian Nobel

Jeg har efterhånden en del gange givet udtryk for, at så længe tonen er så skinger som den er (bl.a. fra Hr. Nobel),

Tænk, jeg synes faktisk mere det er dig og Bo der er skingre.

PHK påpeger nogle ting, hvorefter Rasmus starter med at skingre, hvilket jeg påpeger. Dernæst så kommer Bo på banen med hele galleriet af fordomme, bringer Linux ind i debatten, selv om det faktisk ikke var det det drejede sig om, og har ingen hæmninger i brug af prædikater: Linuxtuderiet, Linuxnørderne..

Så når man taler om at være skinger, så vil det vist være på plads at starte med at gribe i egen barm.

Og husk at de fleste at "Linuxnørderne" faktisk kender en hel del til Windows, da de rent praktisk er tvunget til at forholde sig til det, hvorimod mange (jeg siger ikke alle) "Windows fanatikere" kun udtaler sig baseret på fordomme, ikke erfaringer.

 • 7
 • 2
#30 Niels Didriksen

Hej Thomas

"Uden tvivl. Et godt eksempel var en artikel forleden med Windows Phone og dual-cores, der blev vinklet helt ekstremt, udelukkende for at trække hits til. Det er dårlig stil, men sådan er det jo."

Jep, præcis samme eksempel ville jeg også have haft med, men så smuttede det ;)

"Erkender hvilket? Jeg er udmærket klar over, at version2 håber på en flamewar, da det giver flere clicks og flere penge i kassen."

Erkender det, du siger du er udemærket klar over. Og som er årsagen til den klassiske tudekiksekamp.

"der hvor kæden knækker er når voksne og intelligente mennesker af en eller anden grund går helt i selvsving, så snart artiklen omhandler MS." Det er efter min opfattelse Bo der gik i selvsving. Du kan mene hvad du vil om PHK's stil, men han siger jo (på sin PHK måde) at det "Nye trick" der bliver omtalt i artiklen, lyder præcis som en gammel teknologi kaldet inetd.

Her mener jeg, at man som et voksent menneske bør enten forklare hvad den tekniske forskel på inetd og Microsofts "nye trick" er, eller hvorfor artiklen er vinklet forkert. Eller holde sin kæft. Det dummeste er da at sætte sig ned og hyle "Leave Britney Alone". Som saglig og voksen, ihvertfald.

"Men ok - forventer man en debat på nogenlunde niveau, når det gælder Windows, så er det ikke version2.dk man skal besøge." Jeg tror du skal vende den om. Hvis du ønsker saglig information på nogenlunde niveau om (i dette tilfælde) Microsofts "nye trick" er det ikke version2 du skal besøge.

"Så hvis I er glade, når I kan få lukket galde ud og bekræfte hinanden i, at MS da sørme er nogle idioter, der ikke har en kæft styr på hvad de laver, så vil jeg læne mig tilbage og være glad for, at det ikke er mig, der har skyklapperne på." Det klæder dig ikke at generalisere på den måde. Og slutteligt; Hvem er det der har skyklapper på? Måske dem, som for gud-ved-hvilkne gang køber pitchen om "Highly Reliable Times", "Our next version will be faster, funnier, and with better access to the internet", "Om 2 år har vi knust Google", og hvad hovedparten af kommunikation/information i det offentlige rum ellers handler om mht. Microsoft. Erstat evt. Microsoft med alle andre virksomheder med et Reklame/PR-budget på størrelse med nogle landes BNP.

Ja, der kommer da uproduktive kommentarer om Microsofts evilness, men hoved-årsagen til at denne type threads bliver så lange og skingre er da, at der er 2 til tangoen.

 • 5
 • 0
#32 Nikolaj Brinch Jørgensen

Som du kan se på Rasmus' indlæg, så er det vist tydeligt hvad den gennemsnitlige MS-bruger prioriterer højest, når man vil vurdere et OS på hvordan det "ser ud" og ikke hvordan det er lavet eller fungerer.

Det er nemlig rigtigt. Hvordan det er lavet er indelig ligegyldig set relativt i forhold til hvordan det virker for den som skal benytte det. Det gælder OS som det gælder alt andet. De fleste vil gerne have et S4 forhold til deres ting i stedet for et S1 forhold, hvis de kommer tættere på med Y end med Z, så vinder Y. Windows, Linux, OS X, FreeBD osv. osv. osv. kommer alle tæt på S4 for forskellige brugersegmenter.

 • 0
 • 2
#35 Christian Lund

"Ked af at tage Apple op som eksempel, men de er fan'me galante i markedsføring. Svære at kritisere, når de de generelt altid har underpromised og overperformed."

ROFLMAO!

Underpromised? This device is revolutionary and almost magic.

Overperformed? Hvis den ikke virker, så hold den på en anden måde.

 • 5
 • 0
#36 Nikolaj Brinch Jørgensen

Jeg synes du skal sætte dig i *nix vedren før du kommer med den slags grundløse påstande. Jeg hermed gerne se noget dokumentation for, da min erfaring peger i den modsat retning.

Dokumentation... Tja det er vel Jarle :-) Men ok, det er temmelig kendt at Windows historisk set har understøtter så godt som alt hardware på markedet, der kunne sættes i en maskine hvor Windows kunne installeres. Ligeså har det været kendt at Linux har haft store problemer med lige præcis trådløse netkort, og at det i mange år har været nødvendigt at benytte Windows drivere til disse med NDISWrapper. Hvordan tingenes tilstand er i dag, skal jeg lade være usagt, men MS forsøger stadigt at Windows skal understøtte så megen hardware som muligt. Windows er i dag også så udbredt, at det er der hardware producenter søger for at være kompatible. Linux er så lille et markedssegment (på desktoppen), at flere hardware producenter ikke supportere platformen. Derfor kan der selvfølgelig godt findes 3. party drivers, nogle af dem med begrænsninger.

Men er Linux faktisk kommet op på siden af Windows i hardware kompatibilitet? Jeg har et par ATI grafikkort, som må kører uden native driver, da de er fra før ATI kom med på Linux bølgen, dem er der stadigt support for på Windows med drivere fra ATI (nu AMD).

 • 0
 • 1
#37 Christian Nobel

MS forsøger stadigt at Windows skal understøtte så megen hardware som muligt.

Sorry, kom endnu engang til at trykke på den forkerte knap - det er p... irriterende at V2 ikke flytter den anmeld knap.

Nå men lige en kommentar - det er altså ikke MS der sørger for at understøtte hardware, men fabrikanterne af den pågældende hardware der (kun) laver drivere til Windows.

Hvilket faktisk er omvendt af Linux, hvor det i høj grad er op til udviklerne af Linux at sørge for at hint eller dette chipsæt er understøttet i Linux.

 • 3
 • 0
#40 Svend Eriksen

Jeg synes du skal sætte dig i *nix vedren før du kommer med den slags grundløse påstande. Jeg hermed gerne se noget dokumentation for, da min erfaring peger i den modsat retning.

Og det er min egen erfaring jeg taler om her. Da jeg forsøgte at installere Linux på min forrige laptop, måtte jeg til sidst give op, da der ikke fandtes drivere til laptoppens netkort. Ja, det er ikke nær nok til at generalisere, men på den anden side har jeg aldrig hørt om en laptop, der kørte med hardware som der ikke var Windowsdrivers til. Den eneste mulighed jeg havde var, at jeg på et Linuxforum fandt en gut med samme laptop som mig. Han erklærede, at det dog var let at komme over, for han tog bare Windowsdriverne og skrev om til Linux... Det var en løsning jeg (og nok de fleste) ikke rigtig kan bruge til noget.

 • 1
 • 2
#41 Nikolaj Brinch Jørgensen
 • 0
 • 0
#42 Nikolaj Brinch Jørgensen

Heh, prøv lige at proppe et eller andet i en nøgen Windows ... så kan vi se hvor meget den understøtter "out-of-the-box".

DU er godt klar over at dette ikke er et argument. Men ja du kan stoppe en hel masse i Windows og den vil sandsynligvis understøtte det out-of-the-box. Der kommer loads af drivere med standard Windows. Hvis den ikke selv skulle have en driver (det har den for det meste), går den på nettet og finder muligvis een til dig. Det er da smart og nemt for Hr og Fru Hansen. At du ikke har oplevet at Windows skulle understøtte en bred vifte af hardware i sig selv, skyldes muligvis at din erfaring med Windows ikke er så stor? Det har været tilfældet siden Windows XP (lidt over 10 år tilbage), og muligvis også før.

 • 0
 • 2
Log ind eller Opret konto for at kommentere