Microsoft rykker serverne ud af containere og sætter store blæsere op i stedet

30. september 2016 kl. 09:445
Microsofts femte generation af cloud-datacentre har fået et nyt kølesystem og de præfabrikerede moduler er udskiftet med Open Cloud Server-racks.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Med hundredtusindvis af servere til driften af cloud platformen Azure er Microsofts datacentre enorme. Derfor laver selskabet løbende små justeringer på opbygningen af nye datacentre, fordi selv små forbedringer i effektivitet kan give store besparelser.

Nu har Microsoft opsamlet erfaringerne fra de seneste fem års datacenterdrift i en ny femte generation af grunddesignet for selskabets datacentre.

I tredje og fjerde generation havde Microsoft valgt en tilgang, der havde fokus på hurtig udbygning af datacentrene. Microsoft havde defineret et sæt krav til nogle store moduler, der blot skulle tilsluttes strøm og netværk.

Det blev først til datacentre i containere, men blev senere til datacentre, der bestod af blokmoduler, der indeholdt alt udstyr og egen køling. Men selvom Microsoft havde kontrakt med to leverandører, så var det problematisk at få produceret modulerne hurtigt nok, skriver Next Platform.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Modulerne kunne ellers holde til at stå udendørs, fordi de var lukkede små bygninger i sig selv, så der ikke var brug for at bygge en hal, og effektiviteten var så god, at Microsoft opnåede en PUE på under 1,2 for flere af datacentrene.

Men med den nye femte generation bliver datacentrene bygget i haller med ekstra høje racks, der indeholder Open Cloud Server-enheder, der er en del af Open Compute-projektet, som blandt andet Facebook også deltager i.

De nye datacentre er ifølge Data Center Frontier også kølet anderledes end forgængerne.

Microsoft havde ligesom Facebook forsøgt sig med et kølesystem, hvor man udnytter fordampning af vand og frisk udendørsluft til køling af ét af datacentrene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et af problemerne med denne metode er, at det i et varmere klima end eksempelvis i Luleå i Nordsverige, hvor Facebooks mest energieffektive datacenter ligger kan medføre et betydeligt vandspild.

Datacentres forbrug af vand er kommet i søgelyset på grund af de seneste fem års tørke i Californien.

Microsoft bruger derfor i det første nye femte generationsdatacenter i Quincy i den amerikanske delstat Washington et lukket vandsystem, der stadig køles af luften udendørs, men til gengæld er hele datacenterhallen nu en 'kold gang'.

Det kan lade sig gøre ved at placere et større antal store blæsere langs den ene væg for at blæse den kolde luft ud til racksene. De store ventilatorer erstatter samtidig de individuelle blæsere i serverne, og temperaturen i datacentret holdes på 25 til 28 grader celsius.

Sammenlignet med det typiske datacenter, så er der ingen hævede gulve i hverken Microsofts nye datacenter eller i Facebooks Luleå-datacenter. I stedet står racks direkte på betongulvet. Der er heller ingen store centrale UPS'er, men derimod mindre batterier i de enkelte servere.

På hardwaresiden er Microsoft også begyndt at tage nye chips i brug, der bygger på FPGA'er. Det vil sige chips, der kan omprogrammeres til bestemte formål. De bliver brugt til søgemaskinen Bing og til at understøtte det nye softwaredefinerede netværk i femte generationsdatacentrene, skriver Wired.

Microsoft forventer med den nye generation af datacentre at ende på en effektivitet, der giver en PUE-værdi omkring 1,1. PUE dækker over, hvor meget energi der går til alt andet end lige netop selve computerudstyret. Det vil typisk sige køling, men som regel medregnes tab i strømtransformatorer i datacentret også.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
30. september 2016 kl. 21:10

Det drejer sig om Novenco i Næstved. De har/havde vidst ventilation til skibs-industrien som speciale, siden dengang de hed Nordisk Ventilator Compagni. Mange gode danske ingerniør- og produktionsarbejdspladser uden for København/Århus vil gå tabt med Novenco, hvis ikke de får success med køling af datacentre - så det er i den grad en god nyhed af MZ sender roser i deres retning.

Godt gået...