Microsoft prøvekører værktøj til at fjerne bloatware fra Windows 10

Illustration:
Ligger der for mange prøveversioner eller anden uønsket software, der fulgte med pc'en, så kan du nu geninstallere Windows 10 uden de ekstra programmer, pc-producenten har lagt i pakken.

En ny Windows-pc er sjældent blot udstyret med Windows helt sådan som Microsoft leverer det fra fabrikken. Pc-producenten har som regel lagt en del ekstra software i pakken, og det er ikke altid lige noget, der falder i brugerens smag.

Nu bliver det efter 15-20 år med den udskældte praksis med at inkludere 'crapware' muligt at fjerne de ekstra programmer fra Windows-installationen.

Microsoft har nu frigivet en testversion af et nyt værktøj til 'Refresh Windows', som gør det muligt at geninstallere Windows med Microsofts fabriksindstillinger.

Der findes allerede en funktion i Windows til at geninstallere en frisk version, men den bruger det Windows-image, pc-producenten har lagt på pc'en. Det inkluderer som regel de ekstra programmer.

Geninstallation fjerne alle egen-programmer

Den nye Refresh Windows kan lave en geninstallation, hvor man kun beholder sine personlige filer, og hvor den eneste software, der installeres, er den, der normalt følger med Windows 10 fra Microsoft. Man skal dog være opmærksom på, at alle andre programmer, man har installeret, også bliver fjernet i forbindelse med geninstallationen.

Crapware eller bloatware består typisk af prøveversioner af forskellige små og store programmer som eksempelvis antivirus eller billedredigering, men kan også omfatte leverandørens egne værktøjer til at opdatere drivere.

Pc-producenten får et mindre beløb fra softwareproducenten for at distribuere softwaren med de nye pc'er, men mange brugere oplever den ekstra software som forstyrrende.

Microsoft gør sig dog også til dels selv skyldig i samme adfærd med en prøveversion af Office 365, som i Windows 10 udløser notifikationer til brugeren om muligheden for en gratis prøveperiode.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Kim Henriksen

Heh Sidst jeg tjekkede var der ikke det store crapware i de linux images jeg henter fra nettet. ;)

Linux Mint kommer med en "bloated" Firefox (søgemaskine, search suggestions), forstået på den måde at du skal være rimelig øvet computer / Firefox bruger for at stille den tilbage til "fabriksindstillinger"

Ubuntu kom/kommer også med noget der sender dine søgninger i dit OS videre til tredjepart

  • 2
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere