Microsoft patcher Windows 7 og 8 til dataindsamling Windows 10-style

31. august 2015 kl. 10:3030
Windows 7 og 8 har fået en række opdateringer, der samler data fra styresystemerne og sender dem til Microsoft, som i Windows 10.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Windows 10 har fået en del opmærksomhed. Også hvad styresystemets indsamling af data angår, som flere har fundet bemærkelsesværdigt i privacy-sammenhæng.

Nu kan blandt andet Forbes fortælle, at Microsoft har udsendt opgraderinger til Windows 7 og 8.1, som også øger niveauet af dataindsamling fra disse operativsystemer.

Den amerikanske finanspublikation citerer softwarespecialister fra gHacks for at have opdaget, at Microsoft har skubbet fire nye opdateringer ud til Windows 7 og 8.1, der introducerer nye dataindsamlings- og tracking-teknikker.

Det drejer sig om opdateringerne KB3068708 KB3022345 (som nu er erstattet af KB3068708) KB3075249 og KB3080149.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Følgende formulering går nogenlunde ordret igen i forhold til beskrivelsen af flere af opdateringerne:

'Denne opdatering introducerer Diagnostics and Telemetry tracking-tjeneste til eksisterende enheder. Ved at anvende denne tjeneste kan du tilføje fordele fra den seneste version af Windows til systemer, der endnu ikke er blevet opgraderede.'

gHacks har tidligere forklaret, at telemetri-data inkluderer informationer om installeret software, konfigurationdata og data om netværk og opkobling.

En del af dataindsamlingsfunktionerne på Windows 10 kan fravælges, aktivt. Men ikke alle, oplyser gHacks.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge gHacks ignorerer opdateringerne eventuelle ændringer, brugeren måtte have lavet i styresystemets Hosts-fil, for så at begynde at sende brugerdata til vortex-win.data.microsoft.com og settings-win.data.microsoft.com.

Forbes har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Microsoft. Mediet bemærker, at opdateringer på Windows 8.1 og 7 - modsat 10 - ikke er obligatoriske. Hvilket vil sige, at brugere af de ældre Windows-systemer kan vælge at lade være med at installere opdateringerne.

30 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
29
3. september 2015 kl. 09:12

Sikker at der ingen data sendes til MS. Hvis det man arbejder med er fortrolig. Som persondata ved kommunen.. Kan du garantere at der intet sendes til MS feks. I en error log hvis OS går ned

Nej det kan jeg ikke. Men sådan er situationen på alle OS'er (og websider) hvor man logger fejl til fejlsøgning. Det har i øvrigt intet med Windows 10, KB ændringer eller artiklen at gøre. Og har været sådan i mange år.

27
3. september 2015 kl. 09:06

Nu er det sådan at Windows ikke bare tager mere og mere kontrol fra brugerne, men også tager kontrol over brugerne.

Igen må jeg bede om konkrete eksempler i stedet for skræmmekampange. Det eneste der er ændret ved Windows 10 er at folk nu SKAL installere opdateringer. Og gudskelov for det, så kan det være vi slipper af med nogle botnets. I øvrigt er det jo netop det ChromeOS får ros for.

Med Windows 8-10 er Windows blevet til en salgsplatform for "Apps og Windows Store" og en spyplatform for NSA m.m.

Sludder. Microsoft har ikke adgang til noget som helst data på din PC. Om NSA har, skal jeg ikke kunne sige, men så er der i hvert fald ikke forskel om man køre Linux, Windows eller Mac.

Det du kalder en skrækkampagne vil jeg nøjes med at kalde en advarsel til brugerne om, at Windows ikke er hvad windows en gang var

Når der ikke bliver advaret om noget konkret, så er det en skræmmekampange. Og efter som der kun indsamles telemetri data, er det jo noget pjat at advare i mod det. Alle firmaer der ønsker at gøre deres hjemmeside eller applikation bedre gør det, og det har de gjort i mange år. Pointen er at det er uden opsamling af personligdata, men kun af hjemmeside/applikation brug.

26
1. september 2015 kl. 23:44

Hvad man ikke vil have Windows til ?

Sikker at der ingen data sendes til MS. Hvis det man arbejder med er fortrolig. Som persondata ved kommunen.. Kan du garantere at der intet sendes til MS feks. I en error log hvis OS går ned

25
1. september 2015 kl. 18:34

Med din udmelding tillader jeg mig at konkluddere at du ikke KAN ikke nævne nogle eksempler. Og jeg derfor har ret i at det er en skræmmekampange.

Nej det er et udmærket spile OS, især når det nye version af DirectX kommer. Selv om der forhåbentligt snart kommet noget mere fra SteamOS så der kommer lidt mere konkurances.
Men har da flytte det meste af min personlige data, fra min desktop spille PC til min bærbar, som køre dual boot.

MS virtuelle miljø er også fornuftigt til test, og ligende, men igen er blevet mere påpasselig med mine personlige data.

Hvad vi skal være bange for ?

  • Som firma vil jeg nok være meget bange hvis jeg have patent oplysning eller forskningsresultater ligende, som NOVA.
  • Som fly producent, som Airbus vil jeg nok være bange for, at mine tilbud på fly til et Arabisk land, ikke også lå ved det konkurrerende Amerikanske selskab.
  • Som spiller, og med konto ved Sony, vil jeg nok ikke bryde mig om at de have mine konto oplysninger, da de måske ikke kan passe på dem.
  • Hvis jeg ikke gad min kones i sengen, så ville jeg nok være ked af at mine data var ved Ashley Madison.
24
1. september 2015 kl. 16:06

Det jeg efterlyser er hvad det er sølvhattende mener jeg skal være bange for?

Med den bemærkning og din overdreven passion for Microsoft, passer du godt ind i rolle som en professionel astroturfer.

Et OS har den fornemme opgave at give brugeren kontrol over computeren. Nu er det sådan at Windows ikke bare tager mere og mere kontrol fra brugerne, men også tager kontrol over brugerne. Med Windows 8-10 er Windows blevet til en salgsplatform for "Apps og Windows Store" og en spyplatform for NSA m.m.

Det du kalder en skrækkampagne vil jeg nøjes med at kalde en advarsel til brugerne om, at Windows ikke er hvad windows en gang var og at man ikke behøver at finde sig i deres BS.

23
1. september 2015 kl. 13:08

limited information about third-party applications that interact with Microsoft products-
Kan du give en præcis afgrænsning af, hvilke programmer og hvilke informationer, der er dækket af denne formulering?

Nej, det kan jeg ikke. Men det ser ud til at være telemetri data, som ikke kan bruges til noget som helst andet ind at finde ud af hvordan programmerne bruges. Men informationen du linker til er 6 år gammel, så der er intet nyt her. Og efter som ingen har råbt op selvom de har analyseret de data der bliver afsendt, må vi gå ud fra at jeg har ret.

"Customer Experience Improvement Program" er i øvrigt noget man kan til og framelde sig som man har lyst.

Microsoft may disclose this information if required to do so by law-
Ja, det er der jo ikke noget overraskende i post-Snowden. Ja, det er der jo ikke noget overraskende i post-Snowden.

Ja selvfølgelig skal de overholde loven. Det har intet med Snowden at gøre. Alle der hoster folks data i skyen, skal naturligvis overholde loven.

Microsoft occasionally hires other companies ... only the information they need ... required to maintain the confidentiality-
Har du som slutbruger nogen indsigt i, hvilke samarbejdspartnere det drejer sig om, hvilke informationer de har brug for og, hvordan de passer på dine data?

Ja, selvfølgelig skal de af og til have 3.part til at udføre opgaver, og ja, selvfølgelig skal de have adgang til de data de skal bruge. Og nej, det betyder naturligvis ikke at de skal have adgang til DINE personlige data på DIN computer.

Ja Thomas, jeg forstår godt, at du ikke føler dig særlig godt informeret.

Jeg føler mig fint informeret. Det jeg efterlyser er hvad det er sølvhattende mener jeg skal være bange for?

22
1. september 2015 kl. 12:00

det er stadigt ikke lykkedes mig at finde ud af hvad det er folk er så opskræmt over

Det skyldes muligvis de meget generelle formuleringer i Microsofts forklaringer af, hvad deres telemetri-tracking går ud på. Fra Microsoft Customer Experience Improvement Program:

limited information about third-party applications that interact with Microsoft products

Kan du give en præcis afgrænsning af, hvilke programmer og hvilke informationer, der er dækket af denne formulering?

Fra Privacy Statement for the Microsoft® Customer Experience Improvement Program:

Microsoft may disclose this information if required to do so by law

Ja, det er der jo ikke noget overraskende i post-Snowden.

Microsoft occasionally hires other companies ... only the information they need ... required to maintain the confidentiality

Har du som slutbruger nogen indsigt i, hvilke samarbejdspartnere det drejer sig om, hvilke informationer de har brug for og, hvordan de passer på dine data?

a variety of security technologies and procedures to help protect reports from unauthorized access, use, or disclosure

Eller på dansk: Der er ingen der får adgang til informationerne, med mindre vi giver dem adgang.

Microsoft may occasionally update this privacy statement

Vil dataindsamlingen blive sat på pause indtil du har godkendt den nye privatlivspolitik?

Ja Thomas, jeg forstår godt, at du ikke føler dig særlig godt informeret.

19
1. september 2015 kl. 11:37

Med din udmelding tillader jeg mig at konkluddere at du ikke KAN ikke nævne nogle eksempler. Og jeg derfor har ret i at det er en skræmmekampange.

18
1. september 2015 kl. 11:29

Hvor tør man bruge Windows i fremtiden ?

Alle steder hvor man kan være udsat for industrispionage er vel udelukket.

Alle steder hvor man bruger eller har nogen personlige ting og oplysninger som man ikke mener kommer andre ved, som ens personlige PC, her kan man vel ikke bruge det.

Alle steder, som i det offentlige hvor man arbejde med følsomme fortrolige persondata, er vel også udelukket. Du ved ikke hvad der bliver sendt til Microsoft løbende eller ved et nedbrud. Så ved at bruge windows så overholde man ikke persondata loven ?

http://www.version2.dk/artikel/datatilsynet-kritiserer-kommune-ikke-have-styr-paa-autorisation-342988

og med windows har de det vel slet ikke styr på hvor deres data er og hvem som tilgår dem ?

Det er i orden at firma som google og hjemmesider som V2 samler ind og bruger oplysninger. Og også MS selv om programmet er købt og betalt.

Der hvor kæden hopper ad for dem alle sammen, er når vi ikke ved HVAD der bliver samlet ind, og HVORDAN der er brugt, og med HVEM der er delt... og når man ikke kan slå denne data indsamling fra.

Google, MS og og det offentlige for den sag skyld skulle være forpligtet til at informere bruger om "hvad de har på os" en gang om året, og hvad det er brugt til.

17
1. september 2015 kl. 11:12

Jeg troede den var indlysende: Grunden er at Windows 10 osse er gratis, hvilket ChromeOS og OSX jo (i princippet) osse er.

Nu ligger landet således at windows 10 ikke er gratis, det er gratis at opdatere. Hvis du ændre dit hardware "fingeraftryk" skal du betale ved kasse 1. Køber du en ny enhed betaler du. En virtual maskine skal du og punge ud med en MS afgift. Så nej, Windows 10 er ikke gratis.

Skal jeg være helt ærlig så har jeg ikke lyst til at flueknippe med dig på hver eneste område hvor MS svigter deres kunder. For mig handler det om at jeg kan stole på mit OS og her ligge MS absolut i bunden og med artiklens tiltag er det bare endnu et søm til kisten.

15
1. september 2015 kl. 10:23

Kan du uddybe? For det er stadigt ikke lykkedes mig at finde ud af hvad det er folk er så opskræmt over (eller rettere, hvad det er de prøver at skræmme andre med)

Nu kom du så ikke med et svar på din påstand, så ....

Hvis du starter med at tage 3 skridt tilbage for at for et breder perspektiv og så starter med Edward Snowdens afsløring af samarbejdet mellem MS og NSA. Kikker du så på hvordan USA er ved at overtage verdensherredømmet med krig , vold, spin og løgne over alt i verden og på samme tid ser på windows 10 som ihærdigt hjælper NSA med at uploade folks data i skyen, samt efterlader windows 10 som en lukket si efter en installation, og selv om man kan slå det fra er det tvivlsomt om det nu også er det. Og .....

13
1. september 2015 kl. 09:53

@Thomas Andersen: Det var også min første tanke, men dette problem er ikke knyttet til Ubuntu men til Unity (default desktop). Dette var årsagen til at jeg gik væk fra Ubuntu fra og med version 12.4. (bruger nu Mint)

Man kan iøvrigt ikke bruge "og så er det gratis" som salgsargument mere.

Er ellers noget af en ubegrundet påstand!?!

I øvrigt er det som Richard Stallman referere til intet mindre det samme som Windows 10 gør. Med Windovs 10 har Microsoft så bare lige udvidet konceptet til også at omfatte personlige date, filer og m.m.

11
1. september 2015 kl. 07:35

Det er endnu en grund til at skifte til eksempelvis UBUNTU. Langt de fleste brugere har behov for internet og evt. et regneark og en tekstbehandler, disse behov dækker UBUNTU og er ligeså nemt at betjene som wirus (WIndows), og så sladre det ikke og er gratis...

10
31. august 2015 kl. 15:15

Det er jo fuldkommen sindssygt at et stykke software samler data i det hele taget.
Jeg begriber simpelthen ikke at det kan være lovligt.
Uanset hvilke data de indsamler så kommer det ikke dem ved og så er jeg fuldkommen ligeglad med hvad den data indeholder og hvor meget det "hjælper" dem med at lave bedre software.
Det er forrykt!
Jeg har haft den opfattelse at Microsoft var det pænere selskab, men den opfattelse er da gået helt af fløjten.

Det kommer jo 100% an på hvilke data og hvorfor? Men det står der intet om i artiklen!

Alle de ting der har været fremme om Windows 10 giver jo 100% mening. Hvis Microsoft ikke har adgang til f.eks dine kontakt personer og din email, ja så virker din Microsoft konto jo ikke med email og kontakt personer. Og ja, de skal have adgang til de data du gemmer i skyen. Det kræver den amerikanske lovgivning jo. Og ja, Cortana skal have lov at læse dine emails og aftaler, det er jo ligesom hele ideen.

Det smarte er bare at du kan slå det hele fra hvis du ikke har lyst at bruge det (i modsætning til konkurrerende OS'er (og nej, jeg betegner ikke Linux som konkurrende OS))

9
31. august 2015 kl. 14:48

Hans Henrik Jakobsen, jeg håber ikke at du bruger Facebook, Google+ eller andre social tjenester, for gæt hvad - de indsamler endnu flere oplysninger end Microsoft's software.

Med mindre at du "logger off for good", og aldrig bruger noget som helst med en internetforbindelse, så vil du blive tracket.

Virksomheder lever af brugerne, og for at finde ud af hvad der kan betale sig og hvordan de kan forbedre sig (tjene flere penge på brugerne), så er de nødt til at tracke brugerne - jo mere tracking og profiling, jo bedre billede har du af brugeren og jo bedre er dine indtjeningsmuligheder.

PS: Virksomheder (der vil overleve, trives og fremme sig) er "onde".

7
31. august 2015 kl. 12:32

Så husk lige at slå fejl rapportering fra på din Linux maskine også.. :P

Der er forskel på default dataindsamling og så opt-in dataindsamling, som f.eks. er tilfældet med fejlrapporter i Ubuntu. En anden ting Ubuntu gør, som tilgengæld er slået til som standard er at foreslå ting fra Amazon når du søger i Launcher, kan fikses ved at følge instruktionerne på https://fixubuntu.com/

Endnu en gang må jeg konstatere, at jeg er meget, meget bedre stillet med min Linux boks og Windows ALDRIG kommer på nogen af mine computere igen.

Kan kun være enig, er så heldig at min branche eller mine kunder ikke er låst fast til windows eller dertilhørende programmer, har kørt Linux på desktoppen (og længere på serversiden) i ~8 års tid nu, det er forrygende :) Og hvis man endelig skal bruge windows til at analysere en eller anden windows-only bug, fungerer en VM fint til det formål.

6
31. august 2015 kl. 12:18

Så husk lige at slå fejl rapportering fra på din Linux maskine også.. :P

Eller endnu bedre.. Lad den være slået til, og send beskederne til udviklerne, så de kan fikse bugs mm. I systemet.. På den måde får alle brugere en bedre oplevelse af styresystemet :)

"Ubuntu’s error tracker explains crashes, hangs, and other severe errors to end users; lets them report an error with the click of a button; and collects these reports from millions of users to show Ubuntu developers which errors are most common."

5
31. august 2015 kl. 12:09

Kan du afsløre hvad den hedder?

4
31. august 2015 kl. 11:56

Hvad i himlens navn skal Microsoft samle data ind for?

Det er jo fuldkommen sindssygt at et stykke software samler data i det hele taget. Jeg begriber simpelthen ikke at det kan være lovligt.

Uanset hvilke data de indsamler så kommer det ikke dem ved og så er jeg fuldkommen ligeglad med hvad den data indeholder og hvor meget det "hjælper" dem med at lave bedre software.

Det er forrykt!

Jeg har haft den opfattelse at Microsoft var det pænere selskab, men den opfattelse er da gået helt af fløjten.

Endnu en gang må jeg konstatere, at jeg er meget, meget bedre stillet med min Linux boks og Windows ALDRIG kommer på nogen af mine computere igen.

3
31. august 2015 kl. 11:05

Det er en rigtig skræmmekampagne når man helt undlader at komme med konkrete eksempler men bare siger "dataindsamling".

2
31. august 2015 kl. 10:59

I det mindste er de klassificeret som Valgfri opdateringer, så de bliver kun installeret hvis du selv aktivt installerer dem.

Hvis de havde været under Vigtige opdateringer i stedet (ligesom den opdatering der låste søgemaskinen i Internet Explorer for nogle måneder siden), havde det været en anden debat. :)

1
31. august 2015 kl. 10:55

Det er heldigvis nemt at finde denne service, stoppe den og disable den.