Microsoft på knæ for åbne standarder

21. februar 2008 kl. 20:007
Microsoft på knæ for åbne standarder
Illustration: Jakob Møllerhøj.
Microsoft har i dag lanceret fire principper, som skal sikre interoperabilitet og åbenheden for Windows Vista og Microsoft Office 2007. 30.000 sider dokumentation er allerede offentliggjort.
Artiklen er ældre end 30 dage

Microsoft har netop offentliggjort, at virksomheden vil introducere fire nye principper for Microsofts high-volume produkter. I produktkategorien falder blandt andet Windows Vista og .NET frameworket, Windows Server 2008, SQL Server 2008, Office 2007, Exchange 2007 og Office SharePoint Server 2007.

Principperne gælder også for fremtidige versioner af ovennævnte produkter. Ifølge en skrivelse på Microsofts hjemmeside er de nye principper blandt andet blevet til i erkendelse af, at produkterne spiller en så forretningskritisk rolle for kunder verden over, at det er en nødvendighed at fremme interoperabilitet og dataportabilitet for at sikre, at Microsofts produkter fortsat skal appellere til kunder og udviklere.

Principperne - kort skitseret - er som følger:

1. Åbne forbindelser til Microsofts produkter

Microsoft forpligter sig til at etablere og vedligeholde åbne forbindelser for virksomhedens high-volume produkter og ikke-Microsoft produkter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det vil virksomheden gøre ved at åbne for de protokoller og API'er, som bruges mellem Microsofts produkter. Det skal blandt andet sikre, at tredjepartsudviklere får adgang til de samme programmeringsmæssige ressourcer, som Microsoft selv har, når Windows-programmer udvikles.

Som en del af dette punkt har Microsoft i dag offentliggjort 30.000 siders dokumentation til protokoller, som bliver brugt af Windows klienter og servere. Dokumentationen skulle nu ligge på Microsofts udviklings-site MSDN.

I løbet af den kommende måned skulle yderligere dokumentation følge med, som blandt andet omfatter Office 2007.

Det står udviklere af open source-produkter frit for at bruge dokumentationen til at lave deres egne implementeringer af MS-protokollerne og gratis-distribuere softwaren, uden at udviklerne skal betale en krone til Microsoft.

Udviklere af kommercielle programmer må også godt implementere og distribuere protokollerne mod at betale licens.

2. Understøttelse af standarder

Microsoft forpligter sig til at understøtte relevante standarder i virksomhedens high-volume produkter på en måde, som fremmer interoperabilitet.

3. Dataportabilitet

Når kunder bruger en bestemt type software til at lagre data, skal det efterfølgende være muligt at tilgå samme data via et andet produkt.

4. Åbent engagement

Microsoft anerkender, at et enkelt selskab ikke alene kan løse interoperabilitetsudfordringer. Derfor er det yderst vigtigt at samarbejde med kunder, partnere og andre leverandører, hvilket indebærer åben kommunikation i forhold til udfordringer forbundet med interoperabilitet. Under dette punkt skriver Microsoft desuden, at virksomheden vil øge kommunikationen med open source-communities.

Som resultat af principperne vil Microsoft blandt andet udvikle nye API'er, som gør det muligt for udviklere at tilføje yderligere understøttelse af dokumentformater i Office. Ligesom det via API'erne også vil blive muligt, at sætte programmerne i Office-pakken op til som standard at bruge andre formater end Microsofts.

I en udtalelse til pressen, siger Microsoft CEO Steve Ballmer:

"Disse skridt repræsenter et vigtigt skridt og en betydelig ændring i forhold til, hvordan vi deler informationer om vores produkter og teknologier."

"I løbet af de sidste 33 år har vi delt masser af informationer med hundredtusindvis af partnere verden over og hjulpet med at opbygge industrien. Men dagens bekendtgørelse repræsenterer en betydelig tilnærmelse mod endnu større gennemsigtighed. Vores mål er at fremme større interoperabilitet, flere muligheder og valg for kunderne og udviklerne i hele industrien ved at gøre vores produkter mere åbne og ved at dele endnu mere information om vores teknologi," lyder det fra Ballmer.

Din mening:
Vil Microsofts nye åbenhedsprincipper gavne softwareudviklingen?
Deltag i debatten nedenfor eller giv din mening til kende i Version2's barometer til venstre på denne side.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
22. februar 2008 kl. 10:50

MS har indset, at verden bevæger sig hen imod åben kode. Derfor er de nu presset til at lade MS fremstå som et firma der også kan tilbyde den vare. Der er dog kun tale om et medie stunt. Jeg er overbevist om, at MS vil komme efter alle som anvender kodelinier eller teknikker fra deres ”åbne” kodeeksembler. Sådan har MS opført sig indtil nu og sådan vil de fortsætte. Husk på, at Steve Blamer(..) stadig truer Linux med retssager for såkaldt stjålen kode og copyright beskyttet teknologi. Han vil bare ikke ud med, hvad det er for noget som der er stjålet: Er det lukket eller hvad!? VH Nicholas Colding

6
22. februar 2008 kl. 09:45

-Men det er nok mest på grund af de mange linux fanboys der er herinde.

Det er altid sjovest at angribe de store.

Nu når Linux har 90% markedsandele nu hver hvor Year Of Linux Desktop (Yet AgainTM) er overstået får det også lidt usagligt brok.

5
22. februar 2008 kl. 09:40

som folk herinde har så meget imod Microsoft. Det er faktisk ret god underholdning når det kommer til stykket. Men der er vi jo så forskellige. Jeg har ingen problemer med Microsoft og lever til daglig af at bruge deres produkter i stor stil. Ja man kan da blive fustreret over en del af Microsoft's gøren og laden, men Version2 har godt nok udviklet sig til et "Microsoft-bashende" medie efterhånden. Men det er nok mest på grund af de mange linux fanboys der er herinde.

Undskyld hvis det var lidt off-topic :)

4
22. februar 2008 kl. 09:22

Alt hvad der kommer ud af Microsoft fra officielt plan er marketing. Microsoft arbejde for interoperabilitet, ja sikkert. Så længe det betyder at deres marketing/evangelist afdeling kan argumentere med det, så hvis heller ikke mere end det...

Hvis de skulle mene det seriøst vil jeg da gerne have en dokumentation for hvordan jeg kan afspille DRM beskyttede WMA'er...

3
22. februar 2008 kl. 09:17
  • så forlyder det fra slashdot at det reelt ikke er brugbare fordi de simpelthen er så indviklede.

Der kommer vel en kvalificeret gemmengang af det , slashdot er typisk ikke kilden for at få lavet en objektiv gemmengang af noget somhelst.

2
22. februar 2008 kl. 09:10

De ligner et skift i deres strategi. Nu vil de ikke længere være internettet eller være serverne det ligger på. Nu vil de gøre alle afhængige af dem, også åbne produkter.

Ang de mange tusinde siders dokumentation om word formatet, så forlyder det fra slashdot at det reelt ikke er brugbare fordi de simpelthen er så indviklede.

1
22. februar 2008 kl. 06:18

Jeg tror ikke deres åbne protokoller komer til at betude meget untaget får hobbyists. Microsoft er jo berømt for deres sagsøgning, og der bliver jo problemer hvis man skriver software som ikke er gratis. I hvertfald er det her om at få folk til at lave deres software til at rime med MS. Vist de rigtig vil gøre noget for industry standards vil vi see det i Geneve i næste uge... I'm not holding my breath.