Microsoft overvejer gratis Windows-versioner

Illustration:
Det bliver måske gratis for producenterne at bruge Windows Phone og Windows RT, efter Microsofts køb af Nokia. Samtidig er startmenuen på vej tilbage i Windows 8.

Når Nokias mobiltelefondivision bliver en del af Microsoft i begyndelsen af 2014, vil næsten alle Windows Phone-telefoner på markedet blive produceret af Microsoft selv.

Derfor gør det efterhånden ikke nogen stor forskel, om producenterne skal betale licens for at bruge Windows Phone eller ej, lyder rationalet hos Microsoft, ifølge The Verge. Derfor er der nu seriøse overvejelser om at gøre både Windows Phone og Windows RT gratis at bruge fremover.

Planerne, som ikke er endeligt besluttede, er en del af en række nye udmeldinger fra Microsofts Windows-boss, Terry Myerson. Formålet med at droppe licensen er selvfølgelig at få flere producenter til at satse på Windows Phone, for at undgå at det gratis Android løber med det hele.

Terry Myerson har også meldt ud om ændringer i den næste opdatering af desktop-versionen af Windows, der har fået navnet Threshold. Her vil den traditionelle startmenu genopstå, hvis man ønsker det. I efterårets Windows 8.1-opdatering kom startknappen tilbage, men den førte brugerne ud til den fliselagte Windows 8-startskærm.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (12)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Steffen Lindemann

Hvis man ikke kan lide de ændringer som ens desktop udbyder laver, så find en anden. Jeg er virkelig træt af at høre om den nu er inde eller ude. Og ja, jeg ved godt der er nogle der ikke har valg så dette er ikke for at starte en flamewar, men at startmenuen nu er inde eller ude trækker overskrifter hver eneste gang er lidt trættene.

 • 6
 • 17
#2 Pelle Söderling

Det lyder også til at de nu gør det muligt som standard at køre Metro-apps i Windowed Mode på Desktoppen - dermed bliver de formentlig brugbare på den sidste platform også, altså PC'en. Det kunne reelt blive redningen for Metro-konceptet.

Og med Start Menuen tilbage er der vist ikke meget at brokke sig over længere - det ligner Microsoft er på vej tilbage med mere pragmatiske løsninger ovenpå Sinofsky's ideologiske UI trip og hurra for det - hellere sent end aldrig.

 • 5
 • 0
#3 Torben Mogensen Blogger

Jeg er tilhænger af både gratis software og af diversitet, så jeg har ikke noget imod, at Windows Phone og Windows RT får større udbredelse, så Android og iOS får lidt konkurrence.

Med et større antal aktører på markedet kan man håbe på større konsensus om en fælles udviklingsplatform, så man nemmere kan udvikle programmer, der kan bruges på alle platformene uden at bryde de designtraditioner, som hver enkelt platform stiller op. Jeg ved, at der findes udviklingssystemer, der kan generere kode til flere af de kendte systemer, men de har deres begrænsninger.

 • 4
 • 1
#4 Christian Nobel

Jeg er tilhænger af både gratis software og af diversitet, så jeg har ikke noget imod, at Windows Phone og Windows RT får større udbredelse, så Android og iOS får lidt konkurrence.

Der kan så ligge det lille problem i det, at MS, som en del af deres embrace, extend and extinguish taktik, vil begynde at forære mobiludgaver af Windows til fabrikanterne med højre hånd, samtidig med de med venstre hånd har gang i patenttrolleriet, så selv samme fabrikanter kommer til at betale mere for den Android de ikke skal betale Google noget for.

MS gør ikke det her for menneskehedens blå øjne skyld - hvis de virkelig mente det alvorligt, så skulle de hellere frigive Windows-før-7 som OS.

 • 12
 • 1
#6 Maciej Szeliga

Microsoft HAR ikke noget valg, hvis de vil have nogen andre til at lave Windows Phone / Windows RT enheder efter de har købt Nokia så skal de give Windows Phone og Windows RT gratis til producenterne.

 • 7
 • 0
#10 Johnnie Hougaard Nielsen

Når Microsoft selv laver hardware, er de nødt til at kræve licens betaling fra den ene division til den anden. Ellers ville de få monopol-sager på halsen, når de samtidig sælger Windows til andre firmaer.

Det vil sige at de ikke kan konkurrere på pris med især Android, heller ikke med eget hardware, hvilket jo er upraktisk i et prisfølsomt marked. Ved at afskaffe licensen, bliver Microsoft i stand til øge deres konkurrencedygtighed ved at sænke egne priser. Keine hexerei, nur behändigkeit.

Det lyder altså som en glimrende ide at droppe licensen, især når de alligevel ikke lige har udsigt til eksterne licensbetalinger af betydning fra Windows RT og Phone.

 • 2
 • 0
#11 Finn Christensen

Ved at afskaffe licensen, bliver Microsoft i stand til øge deres konkurrencedygtighed ved at sænke egne priser. Keine hexerei, nur behändigkeit.

Fremragende specificeret Johnnie... Microsoft[1] har årtiers træning i at lave den her type blålys, hvor man iværksætter en profitmaksimering og samtidig fortæller at man giver noget væk 'helt gratis'... sludder, MS giver intet væk, men tjener totalt set på det.

Herhjemme kan bl.a. TDC[1] det samme nummer, og de har mærkværdigt nok også programmeret folket til 'gratis' TDC Play... http://forum.tdc.dk/t5/TDC-Play/TDC-play-gratis-musik/td-p/83961.

Men DTC Play er heller ikke gratis. Det koster 6 kr pr. md. = 72 kr. om året godt skjult i abonnementet, uanset om du ved det (gamle pensionist Jensen), eller om du bruger det.

Virker, som det også ses her hver eneste gang, og koster kun lidt snak i krogene eller et papir med bogstaver på..

[1] "Mundus vult decipi, ergo decipiatur".... http://www.denstoredanske.dk/Sprog,_religion_og_filosofi/Sprog/Latinske_...

 • 4
 • 0
#12 Magnus Jørgensen

Det er da meget smart. På den måde kan de tage licens kroner for Android imens de har størst markedsandel og når/hvis de så har vundet markedsandel kan de begynde at forlange licens igen. På den måde kan de sikre profit margin indtil de har succes med eget produkt.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere