Microsoft overrasker: Deler sine 60.000 patenter for at beskytte open source-kode og Linux

Illustration: Screendump/OIN
Selskabet udtaler selv, at det er et logisk skridt.

På den officielle Azure-blog har Microsoft offentliggjort, at selskabet er kommet med i organisationen Open Invention Network (OIN).

OIN, som selv deler nyheden på sin egen hjemmeside, er en patentalliance, eller ‘patent non-aggression community’, som de selv kalder det. Formålet er beskyttelse af open source og Linux fra patentrelaterede angreb.

Royalty-fri licensering

Måden, dette foregår på, er, at organisationen opkøber patenter for at licensere dem royalty-frit ubegrænset til medlemmer i organisationen, som så afstår fra at håndhæve deres egne patenter overfor Linux-relaterede systemer og applikationer.

Organisationen blev stiftet i 2005 og er finansieret af blandt andre Google, IBM og Sony. Den har 2.650 medlemmer og sidder på mere end 1.300 globale patenter.

Microsofts nye medlemskab er et betydningsfuldt skridt for organisationen. Selskabet sidder på intet mindre end omkring 60.000 patenter, som altså nu deles med de øvrige medlemmer i OIN.

Uventet tiltag

Windows-producenten er tidligere ikke blevet opfattet som et specielt open source-venligt selskab, og dermed er OIN-medlemskabet et noget uventet tiltag – hvilket selskabet selv er opmærksom på.

»Vi ved, at Microsofts afgørelse om at komme med i OIN kan være overraskende for mange; det er ingen hemmelighed, at der tidligere har været gnidninger mellem Microsoft og open source-samfundet omkring patenter,« skriver Microsoft og tilføjer:

»For andre, som har fulgt vores udvikling, håber vi, at denne offentliggørelse vil blive betragtet som det næste logiske skridt for et selskab, som lytter til kunderne og udviklerne, og som er stærkt engageret i Linux og andre open source-programmer.«

Selskabet håber, at medlemskabet kan hjælpe open source-udviklere og -brugere med at beskytte Linux-økosystemet og opmuntre til innovation, og at mange flere nu vælger at komme med i organisationen.

Artiklen er fra digi.no.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (16)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Torben Jensen

I USA har det i mange år været tilladt at tage patent på software dele, dele som open source miljøet betragter som lige så naturligt som at tale. Det var Xerox der opfandt desktop GUI, men det var Apple og Microsoft der huggede ideen. Så Microsoft har helt sikkert et problem med at eje masser af patenter og et ønske om at være med i open source verdenen.

 • 0
 • 0
#3 Martin Kofoed

Det forekommer mig, at Microsoft skulle have kylet Ballmer ud lang tid før, det rent faktisk skete. Han var en katastrofe de sidste år.

Microsoft er jo nærmest et helt andet firma i dag. Bruger selv VSCode på Linux til udvikling. Havde aldrig troet, at jeg skulle bruge et MS-produkt på Linux, som på dets download-side optager lige så meget skærmplads som Windows og Mac 1. Vildt! :-)

 • 6
 • 0
#5 Benny Lyne Amorsen

OIN burde ikke have ladt dem komme ind. Microsoft udnytter en teknikalitet i OIN-reglerne til at undgå at bidrage med de eneste reelt Linux-relevante patenter: Patenterne på exFAT.

Microsoft tjener fortsat over en mia. dollars hvert år på Linux, pga. deres misbrug af patentsystemet.

 • 5
 • 5
#9 Kenn Nielsen

..dette er et forsøg på at 'sætte patenterne på arbejde'; Patenterne er nu til fri afbenyttelse, og skulle der så poppe en stor success op, - så trækker de advokaterne frem efter oracle-google modellen, hvor argumentet -imho - lyder lidt som : "Joo, funktionaliteten er gratis, - men det er adgangen til den ikke!"

Jeg håber jeg tager fejl, men...

K

 • 0
 • 0
#11 Hans Nielsen

Stadig lige begærlig, så nu kender vi MS igen. Kun skod patenter ?

"because when it comes to money, Microsoft is no one’s friend. Microsoft earns a huge chunk of revenue from patents. It has patents with Android as well that enables it to earn $5-$15 from every Android device sold. I don’t think those 60,000 patents were bringing any revenue to Microsoft. But that just my presumption."

"There are exceptions to what Microsoft is making available — specifically, Windows desktop and desktop application code, which makes sense for many reasons "

https://www.theverge.com/2018/10/10/17959978/microsoft-makes-its-60000-p...

https://itsfoss.com/microsoft-open-source-patents/

 • 0
 • 0
#12 Hans Nielsen

Jeg håber jeg tager fejl, men...

Det gør du, for Journalister som ikke kun har kopieret PR meddelelsen fra MS, men som kender til tingene og som har tænkt over det. Har givet lidt flere grunde til dette. Gamle MS grunde. Grådighed og Selviskhed

"Microsoft has its own selfish interest in this case. This time around it is more about protecting Microsoft and its cloud business on Azure that depends heavily on Linux. "

https://itsfoss.com/microsoft-open-source-patents/

 • 0
 • 0
#14 Kim Domino Evers

Jeg blev helt overrasket først gang jeg læste om dette... kunne Microsoft rent faktisk være blevet klogere? Men nej... efter at have nærlæst deres udtalelse.

 1. Der er faktisk ikke tale om ALLE 60.000 patenter.
 2. De er rent faktisk IKKE Open Source.
 3. De deler KUN patenter med dem der er med i "OIN".
 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere