Microsoft, Oracle og Epic arbejder på digitalt vaccinepas

15. januar 2021 kl. 10:4020
Microsoft, Oracle og Epic arbejder på digitalt vaccinepas
Illustration: Region Midt.
De tre tech-giganter arbejder sammen med en række andre virksomheder om projektet.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Corona-vacciner bliver i disse uger sprøjtet i overarmene på borgere i store dele af verden, og derfor er en række store tech-virksomheder gået sammen om arbejdet med et digitalt vaccine-pas.

Det skriver The Verge.

Projektet går under navnet ‘Vaccination Credential Initiative’ (VCI), og blandt de mest prominente deltagere er Microsoft, Oracle og Epic Healthcare Systems, der leverer Sundhedsplatformen til regionerne Hovedstaden og Sjælland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ideen er at gøre det lettere at dokumentere, at man er vaccineret, hvis man har brug for det.

»VCIs mission er at gøre det muligt for folk at tilgå en krypteret kopi af deres vaccinations-papirer i den digitale wallet, som de nu ønsker,« hedder det i VCIs pressemeddelelse.

Det store tech-samarbejde giver dog ikke nogen tidshorisont for, hvornår man regner med at kunne præsentere en løsning.

20 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
20
18. januar 2021 kl. 15:20

Tivoli, der ellers har brillieret med smukke tal, vækst og nye attraktioner, igennem en årrække, har måtte sande et trecifret millionunderskud efter corona. Det smerter. Forlystelsesparken er ligesom symbolet på liv og glade dage. For slet ikke at tænke på flyselskaber, rejsebranchen, turisterhvervet!

Man glemmer også på parnasset (eller hvis man har et sikkert job som smagsdommer/specialist/hvad-ved-jeg i en offentligt styrelse) at det her gør også rigtig, rigtig ondt på underleverandører, ikke kun til forlystelsesbranchen, men sandelig også til hele handelserhvervet som man i den grad er i gang med at slå ihjel.

Der er mange småvirksomheder og private hvis økonomi styrtbløder under dette, og vi har slet ikke set toppen af isbjerget endnu.

Jeg hader at skulle citere Trumpetten, men en ting havde han ret i, nemlig at vi skal passe på med at kuren ikke bliver værre end sygsommen.

19
18. januar 2021 kl. 15:11

Uddybing af Enig hvis vaccinepasset er en erstatning for en lyntest, og ej direkte/indirekte tvang.

Nok uklart formuleret --- jeg mener at "negativ lyntest" skal kunne bruges i stedet for vaccinepas, således at begge dele er ligeværdige som "adgangsbillet".

Hvis krav om at kun vaccinepas giver adgang har vi "inddirekte tvangsvaccination".

18
18. januar 2021 kl. 13:18

Passet må også meget gerne kunne suppleres / erstattes med en lyntest.

Enig hvis vaccinepasset er en erstatning for en lyntest, og ej direkte/indirekte tvang.

Personligt regner jeg med jeg skal have et par stik om nogle måneder, men accepterer også dem der ikke vil vaccineres, så længe det et fåtal, og dermed kun minimal betydning for samfundet som helhed. Hvis man vil have goderne ved at bo i et samfund med andre, giver det omvendt også nogle forpligtigelser.

Og det vil være dejligt med genåbning så vi kan købe en stor kølig fadbamse igen (uden fodboldkamp :-), og se på livet der rører sig omkring os.

Samt alt det andet du nævner der kan komme i omdrejninger igen...

17
18. januar 2021 kl. 01:26

Jeg er enig med #6 og #8, at der er væsentlige bekymringspunkter ved sådan et vaccinepas. I grunden ville jeg helst være foruden.

Omvendt er der også en hunger efter at åbne samfundet op igen.

Hvis vi skal have et vaccinepas, skal det i hvert fald ikke lægges i hænderne på ovennævnte dataslugende giganter. Det er helt sikkert.

Sundhedsministeriet herhjemme har en løsning på vej, som snart skulle være klar.
En print-selv-løsning, identisk med det ”testpas”, der allerede nu kan hentes og printes fra sundhed.dk:

08.01.21: https://www.dr.dk/nyheder/penge/fly-og-festivalbranchen-jubler-dansk-vaccinepas-bliver-snart-rullet-ud

Ministeriet kan ikke sige, om der også kommer en app. Og der skal muligvis videreudvikles på modellen, den skal svindelsikres og internationaliseres måske, men jeg foretrækker dén løsning.En dansk model, hvor dokumentationen/data trækkes fra eksisterende database, hos myndighederne. Færdig.

Så vi ikke skal have paralleleksport en masse af danskernes intimdata til private, techmastodonter, ellers tak. (Hvilket vist er primære formål).

Passet må også meget gerne kunne suppleres / erstattes med en lyntest.

Det er vigtigt, således ingen ekskluderes. Hvis folk af den ene eller anden grund ikke vil/kan blive vaccineret (gravide og børn kan fx. ikke, pt.) Eller ikke bryder sig om at blive gennemregistreret, eller på anden vis er imod, takker nej.

08.01.21: https://www.dr.dk/musik/danske-festivaler-efter-glaedelig-nyhed-om-vaccinepas-det-tegner-positivt-lige-nu

^^ Det er en model, som en række store, danske organisationer sammen har arbejdet på igennem længere tid. Det gælder bl.a. Roskilde Festival, SmukFest, Dansk Live (festivaler og spillesteder), Dansk Erhverv, Horesta (hotel- og restaurationsbranchen) og Divisionsforeningen (elitefodbold).

Gaffa skrev om det i december:

https://gaffa.dk/artikel/146658/status-pa-northside-vi-vil-ikke-afholde-festival-for-vi-kan-dethttps://gaffa.dk/nyhed/146785/videnskabelig-godkendelse-kan-bane-vejen-for-store-events-i-danmark-i-2021

Det har jo været et hårdt år for os alle sammen. Ud over alt det, vi ikke kunne, er der tabt uhyggeligt mange penge.

Jeg interesserer mig ikke synderligt for fodbold, men prøv at tænke på alle de kampe, over hele landet, der er spillet uden tilskuere – uge efter uge. (Eller med et yderst begrænset publikum). Og mange har nok set billederne fra en landskamp i det tomme nationalstadion på Østerbro. Hørt stilheden, fraværet, hvor mærkeligt det var. Der er tabte billetindtægter, mad og drikke – omsætning for mange millioner.

Og The Minds Of 99, der skulle have spillet i Parken i september. Hvis koncerten ikke var udsolgt, var den i hvert fald tæt på. I omegnen af 47.000 billetter solgt! I Parken. Måtte udskydes et år – til september 2021. Av, av. Det samme med Lukas Graham på Refshaleøen, stor koncert, udskudt et år. Kæmpe festivaler aflyst. Og et hav af koncerter og arrangementer har måtte flyttes og udskydes eller helt aflyses. Vi venter gerne, men jeg tror, det gør ondt på alle.

Tivoli, der ellers har brillieret med smukke tal, vækst og nye attraktioner, igennem en årrække, har måtte sande et trecifret millionunderskud efter corona. Det smerter. Forlystelsesparken er ligesom symbolet på liv og glade dage. For slet ikke at tænke på flyselskaber, rejsebranchen, turisterhvervet!

Så der skal findes en løsning. For folk og forretningsdrivende. ^^ kunne være et bud.

16
17. januar 2021 kl. 23:44

Jeg kender ikke prisen for test.

Men dit link siger cirka stykpris på 200 kr. ”med en testkapacitet på 30.000 om dagen.”

De samlede udgifter til test afhænger af antallet af test. Med en testkapacitet på 30.000 om dagen svarer det til en årlig udgift på 2,2 mia. kr.

Faktaboks: Sådan udregnes testprisenhttps://www.bt.dk/samfund/saa-meget-koster-det-regionerne-at-teste-en-person-for-corona

Jeg tror, der er behov for en revision af tallene, allerede.

Testkapaciteten er væsentligt forøget nu, siden september, hvor artiklen er fra. Er vi ikke oppe på, at kunne teste i omegnen af 100.000 om dagen, pt.?

Ligesom der er tilføjet mobile og udkørende testfunktioner. I Nordjylland, i efteråret, til uddannelsesinstitutioner på samme tidspunkt, og også til plejehjem.

Hertil er i mellem tiden også kommet kvik-testene (antigen-test), der gennemføres i privat regi, på det offentliges regning. Disse skal også medregnes i de samlede omkostninger. (Inklusiv aflønning af personale, testfaciliteter, mv.)

Oveni ^^ skal også tillægges, at alle positive prøver pt. sekventeres (analyseres) for de berygtede mutationer. Via en ny Delta-PCR-test, der i første omgang kan screene for mutationer, hvorefter de positive efterfølgende sendes til analyse.

13.01.21: https://www.ssi.dk/aktuelt/nyheder/2021/nye-pcr-tests-skal-styrke-kontrollen-med-muterede-varianter

Jeg tror ikke, det er helt billigt.

Der er, så vidt jeg kan se, ej heller medregnet omkostninger til efterfølgende smitteopsporing. (Som vel er en del af test-setuppet?) Kapaciteten hertil er også væsentligt forøget de seneste måneder, senest er planlagt ansættelse af 800 ekstra medarbejdere.

17.12.20: https://stps.dk/da/nyheder/2020/covid-19-mere-end-800-nye-medarbejdere-til-smitteopsporingen-/

Jeg tør faktisk knapt tænke på de samlede omkostninger til test.

15
17. januar 2021 kl. 20:00

Børn Ryborg, den slags regnestykker er ikke seriøse - lad fagfolk og journalister om at afdække sådanne forhold. Hvorfra har du f.eks., at en test koster 1600 kr? BT fik en agtindsigt i September, der sagde cirka 200 kr/stk.

14
17. januar 2021 kl. 18:18

Pt har vores regering foretaget 11 millioner test, for at finde sølle 189.000 positive.. 4 millioner personer i danmark er blevet testet. En test koster 1600kr. Hvilket betyder det har koster regeringen 17,6 millarder kroner, og ca 93.000kr pr positiv person. 189.000 er 3,2% af befolkningen 1750 dødfald ud af de 189.000 med corona er 0,9% af de positive. Det er samlet 0,03% af hele den samlede danske befolkning. Der er pt 165.000 mennesker der har overstået deres corona forløb.

13
17. januar 2021 kl. 10:57

Men, selvfølgelig hvis det skulle vise sig om nogle år at vaccinen gør folk sterile ...

Really? Vi taler ved vaccinen om en velvalgt, men ikke særlig stor del af virus, nærmest som forskellen på et fingeraftryk og en person, pakket ind i en velvalgt kombination af salt, sukker og fedt. Det forekommer uforståeligt, hvis det skulle være i nærheden af at være farligere end virus selv.

Så jeg tror, at den største risiko for at blive steril ifm. vaccination er, hvis man snubler så tilpas uheldigt, at man knuser sine ædlere dele i faldet. Grimt, men ikke særligt sandsynligt.

Det er såre menneskeligt at føle en uro ved noget, som man ikke gør jævnligt, og som virker til at være en ekstra risiko. Fly-angst er f.eks. en ting, også selvom det for langt de fleste af os er rejsen til og fra lufthavnen, som er den farligste del.

Vi kommer ganske givet til et høre om bivirkninger, det ville være underligt andet; kontrolgruppen i de kliniske forsøg indrapporterede bivirkninger. Allergiske reaktioner er nok det værste, men det ses heldigvis hurtigt, og i modsætning til andre vacciner, så er denne vaccine ikke dyrket i æg, så ægge-allergikere behøver ikke være så nervøse. Jeg tror, at det er til at overse.

Skulle man tænke rationelt (men egoistisk) over det, så kan man eliminere den ekstra risiko, og stadig få alle fordelene, hvis man selv springer over, mens alle andre bliver vaccineret. Men så er det da at skyde sig selv i foden at tale om det, for får man overbevist for mange, så går det med alle fordele tabt.

Jeg står ikke først i køen, så der skulle være tid til at samle mod (nåle, ugh!).

11
16. januar 2021 kl. 23:02

Det er en glidebane der vil noget og direkte imod grundloven at forskelsbehandle folk. At lave et A og B hold. Ellers tak... Men, selvfølgelig hvis det skulle vise sig om nogle år at vaccinen gør folk sterile, er det måske meget godt at man har styr på hvem der kan føre menneskeheden videre :-)

9
16. januar 2021 kl. 00:01

Det lyder som ideen til en film. Men det er nok for realistisk. Du vil heller ikke kunne tage med kollektiv trafik, krydse en grænse eller gå på apoteket. Til gengæld er der ingen problemer på biblioteket - for det er lukket. Alle ordentlige borgere har da en BS-app! BS står naturligvis for BorgerService.

8
15. januar 2021 kl. 21:18

Ideen er at gøre det lettere at dokumentere, at man er vaccineret, hvis man har brug for det.

Hvis det virkelig er det eneste motiv bag løsningen, så tror jeg bare jeg takker nej, men som Bjarne (The Guardian) også skriver er det at de overhovedet stolt siger "SE VI HAR LAVET EN APP" med til at normalisere identitets/helbreds-tjek.

Fastforward 10 år: jeg ejer stadig ingen smartphone, men for at måtte komme i biografen er jeg altså lige nødt til at fremvise mit digitale vaccinations-kort. Desværre måtte mit papkort lade livet, for da ingen jo bruger den slags længere er læger og sundhedspersonale holdt op med at tilbyde det, ja faktisk så kan det slet ikke lade sig gøre at lave længere, så det eneste legitime bevis for at jeg er vaccineret jeg kan fremvise er digitalt, og da jeg ingen smartphone har, kan jeg altså ikke komme i biffen.

7
15. januar 2021 kl. 19:56

Før vi hopper i med begge ben

hahaha.... Hvis da bare man satte sig ned og sagde 'før vi hopper i med begge ben' ved hvert eneste offentligt IT-udbud... hvis bare....

6
15. januar 2021 kl. 19:49

Før vi hopper i med begge ben, så skal vi tænke det her godt igennem. Og så gør det heller ikke noget, hvis vi samtidig opsamler noget viden om, hvordan vaccinerne faktisk virker og hvad forskel de reelt gør.

For der er folk, som ser tegn på fare. The Guardian citerer f.eks. "Big Brother Watch" (tror jeg nok):

“This dangerous plan would normalise identity checks, increase state control over law-abiding citizens and create a honeypot for cybercriminals.”

Lad os nu ikke gøre noget dumt, bare fordi nogen har brug for et mirakel.

Og jeg sidder tilbage med en nagende mistanke om, at dette mest af alt er en uhellig alliance om at promovere et sammenrend af andre dagsordener ... why let a perfectly good crisis go to waste?

5
15. januar 2021 kl. 13:59

På Qanon & co. For hvad skal 3 af de største snyltere på persondata, ovenikøbet fra den anden side af dammen, dog med mine oplysninger/mit vaccinepas? Hvis de nævnte virksomheder (eller google for den sags skyld) er inde over, så bliver det uden mig.

3
15. januar 2021 kl. 13:09

Hvordan er det internationalt med:

  • digitalt kørekort
  • nyt digitalt vaccinationskort
2
15. januar 2021 kl. 12:11

Så slipper vi af med vaccinationskortet. Det er også nemmere at de kan hive oplysningerne direkte fra chippen, så er der heller ikke tvivl om lægen har fået skrevet rigtigt i papkortet.

1
15. januar 2021 kl. 12:11

Det bliver sandsynligvis en vigtig ting at kunne dokumentere hvorvidt man er blevet vaccineret.

Hvis en sådan dokumentation er nødvendigt for at kunne vende tilbage til en næsten pre-covid dagligdag, så kom med det.

Men hvem vil stole på Oracle, som på verdensplan og også i Danmark helt uden at blinke valgte at injicere AskToolbar i almindelige menneskers browsere og operativsystemer via deres Java opdateringer?

Det skal have konsekvenser for en leverandør, at have kompromitteret persondata og sikkerhed med fuldt overlæg. Og i den skala, som Oracle kastede borgere under bussen for penge, så må det være rimeligt at udelukke dem for fremtidige offentlige projekter i Danmark.