Microsoft: Opgradering fra Windows 7 til Windows 10 bliver simpel

2. oktober 2014 kl. 10:4816
Microsoft: Opgradering fra Windows 7 til Windows 10 bliver simpel
Illustration: Microsoft.
Microsoft springer et versionsnummer over for at understrege den nye strategi, og belært af Windows 8.1 bliver brugerne mere inddraget i udviklingsprocessen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Windows 10 bliver i dag frigivet i en testudgave målrettet erhvervskunderne, som har været den gruppe, der har været mest tilbageholdende over for at udskifte Windows 7 med Windows 8. De skal nu inddrages mere i udviklingsarbejdet.

»Dem, der bruger previewet, kommer til at give feedback. De skal ikke bare teste stabiliteten, men også komme med input til styresystemet,« siger Windows-divisionschef Martin Thorning Hansen fra Microsoft Danmark til Version2.

Det er en udbygning af den proces, Microsoft benyttede fra Windows 8 til Windows 8.1, men denne gang er det meningen, at det skal ske i flere trin. Første trin har fokus på nogle væsentlige ændringer i brugergrænsefladen i forhold til Windows 8, som skal imødekomme ønskerne fra de brugere, som ikke benytter touch, men derimod mus og tastatur.

»Den kritik af grænsefladen, som var der ved Windows 8, den vil ikke være der ved Windows 10, fordi det bliver mere dét, folk kender,« siger Martin Thorning Hansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Microsofts målsætning er, at Windows 10 skal danne grundlaget for en Windows-brugeroplevelse, som vil være mere ensartet på tværs af mange forskellige typer enheder fra smartphones og tablets over desktop-pc'er til Xbox.

Windows 10 vil blandt andet bringe en mere traditionel startmenu tilbage til brugere, som primært benytter sig af Windows-desktoppen med mus og tastatur, så selvom brugerne, som har benyttet Windows 8 i længere tid, har vænnet sig til det, så bliver Windows 10 altså mere umiddelbart spiseligt for brugere, som er vant til den klassiske desktop.

Den slags spring som fra Windows 7 til Windows 8 kommer der også færre af i fremtiden ifølge Microsoft.

»Fra Windows 7 til Windows 8 var det nødvendigt at få muligheden for at bruge touch. Men når vi får en udvikling af styresystemet med hyppigere opdateringer, så kan vi ikke længere lave radikale ændringer,« siger Martin Thorning Hansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når Microsoft springer det oplagte navn Windows 9 over, så handler det om, at den nye Windows skal være et opgør med den tidligere måde at anskue Windows på. Fremover skal det være slut med store opgraderingsprojekter. I stedet skal platformen løbende kunne få mindre opgraderinger.

Netop opgraderinger har været en udfordring fra Microsoft, som har måttet kæmpe til sidste øjeblik - og i visse tilfælde stadig kæmper - med at få flere store organisationer til at opgradere fra Windows XP, da supporten endegyldigt udløb i april.

Der lå store ændringer i indmaden i Windows fra Windows XP til Windows 7, og hvis man i dag er på Windows 7, vil springet til Windows 10 ikke være så dramatisk ifølge Microsoft.

»Der bliver en simpel opgraderingsproces fra Windows 7 til Windows 10. Derefter vil der være en simpel måde at få opgraderinger på, så man kan gøre det hurtigt og dynamisk i stedet for den treårs cyklus, vi har haft hidtil, for vi tror, det er vigtigt, at man sin it-infrastruktur opdateret,« siger Martin Thorning Hansen.

Med testforløbet får brugeren en forsmag på, hvordan Microsoft har tænkt sig løbende at udvikle Windows 10. Den første fase har fokus på brugerfladen, men det er blot den første etape i et større forløb, hvor først erhvervskunderne og derefter forbrugerne bliver spurgt til råds.

»Vi plejer at lave et preview, men ikke på det her tidspunkt i udviklingen. Vi kommer til at åbne for andre dele senere, hvor vi åbner det for folk, der har en interesse i at give feedback,« siger Martin Thorning Hansen.

Windows 10 vil også skulle testes på en række af de andre typer enheder, som Microsoft gerne vil have udbredt platformen til. Så i første omgang er testen rettet mod almindelige pc'er, mens senere faser vil brede testen ud til eksempelvis enheder baseret på ARM-processorer.

Denne testproces indebærer også, at der først senere vil blive annonceret nogle af de nye kernefunktionaliteter, som Microsoft har i støbeskeen for Windows 10. Bivirkningen af sådan et testforløb er dog, at man ikke som i tidligere previews kan forvente en næsten produktionsklar platform. Derfor råder Microsoft til, at man afprøver i hvert fald det første preview på en decideret testmaskine fremfor en arbejds-pc.

16 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
2. oktober 2014 kl. 12:33

Fordi det er et godt styresystem som har en rigtig dårlig brugerflade. Jeg har hentet og installeret Win10 på min bærbare og førstehånds indtrykket er rigtig godt. Det lader til at virke rigtig godt med en rigtig god brugerflade og jeg har kun haft det én dag.

1
2. oktober 2014 kl. 11:59

Jeg har lidt svært ved at se hvad det nye er..

Hvis det nye er at det ikke er windows 8, men derimod windows 7 med mulighed for win8 brugerflade, er det vel ikke et incitament til at skifte fra win7 (før supporten standses).

Det er muligt der er bedre integration til "skyen", men hvis man i forvejen er lidt 'miffed' over at data skal ligge til fri indexering og profilering så er dét vel heller ikke et 'selling point' ?

K

7
3. oktober 2014 kl. 10:12

Jeg har lidt svært ved at se hvad det nye er..

Det nye er at Microsoft lytter til kunderne og vigtigst tager kundernes svar alvorligt. Også nyt: Opdateringerne bliver ofte og smertefrie (for kunderne). Alt begyndelse er svært og Microsoft vil fejle snart. Men jo hurtigere at de fejler jo nemmere vil det være at få fjernet fejlen og komme videre.

Startmenu og andet pjat, er bare detaljer der ikke har nogen betydning.

9
3. oktober 2014 kl. 13:54

Det er da stadig dig der køber en licens af Microsoft.

11
3. oktober 2014 kl. 14:26

Du får da ikke licensen forærende, den er inkluderet i prisen. Det er derfor nogle kæmper for at slippe for en præinstallation.

12
3. oktober 2014 kl. 14:37

Du får da ikke licensen forærende, den er inkluderet i prisen

Nemlig. Jeg er ikke kunde hos Microsoft, men det er Acer.https://en.wikipedia.org/wiki/Original_equipment_manufacturer

Det er derfor nogle kæmper for at slippe for en præinstallation

Korrekt. Det burde slet ikke være en kamp, hvis jeg kunne få lov til at tage i Bilka og købe både en Acer laptop og en licens til Microsoft Windows.

Men det er slet ikke så let:https://www.version2.dk/artikel/poul-henning-kamp-tabte-til-lenovo-han-var-klog-16586

14
5. oktober 2014 kl. 09:41

At du, som en af de få, installerer Linux, og dermed ikke ønsker at gøre brug af den Windows du har betalt for, ændrer jo ikke på det faktum at du er slutkunden af den Windows!

15
5. oktober 2014 kl. 10:50

At du, som en af de få, installerer Linux, og dermed ikke ønsker at gøre brug af den Windows du har betalt for, ændrer jo ikke på det faktum at du er slutkunden af den Windows!

Aha... Hvis jeg køber en pc i bilka, er jeg kunde hos HP eller hvem der nu har produceret pc'en. De er så kunde hos Microsoft.

Men nu hvor du mener jeg er kunde hos Microsoft kan du jo selvfølgelig pege på hvor jeg kan købe en oem licens som den jeg får med når jeg køber en pc med windows installeret.

2
2. oktober 2014 kl. 12:12

Kenn: Hvis du tror Windows 8 er Windows 7 med en mindre attraktiv UI, så vil jeg anbefale denne 3-siders artikel som et starting point:

https://www.extremetech.com/computing/138177-under-the-hood-of-windows-8-or-why-desktop-users-should-upgrade-from-windows-7

Der er sket virkelig meget under hjelmen fra Win7 til Win8, det tales der bare ikke så meget om, fordi det drukner i al balladen om den manglende start menu ...

Og mit bud er at der også er sket meget mere under hjelmen i Win 10 end der pt. omtales, fordi al fokus igen er på UI'en, men reelt er der mange gode grunde til at opgradere fra Windows 7 til Windows 8.1 (og især Windows 10 hvis start menuen er det sprængende punkt)

4
2. oktober 2014 kl. 13:03

Der er sket virkelig meget under hjelmen fra Win7 til Win8, det tales der bare ikke så meget om, fordi det drukner i al balladen om den manglende start menu ...

Hmm.. I følge artiklen du mener beskriver herlighederne, er det nye:

Tablet-centric features Windows store Hurtigere start, fordi man ikke lukker helt ned; hibernation-like shutdown StorageSpaces-RAID - RAID man fjernede fra win2k - eller var det NT? HyperV - Men virtualisering kan også realiseres i win7 File History - kunne man vist også sætte op i win7

Jeg mener stadigvæk det er svært at se incitamentet.

K

5
2. oktober 2014 kl. 13:15

Hurtigere start fra en helt lukket maskine, fra hibernate er det nogenlunde det samme men generelt er det ikke det store problem.

RAID, har den været væk.?

HyperV bruger jeg ikke men har da muligheden.

Jeg har aldrig vært fan af Win 8 - 8.1 men i Win10 har de lyttet til brugerne.