Microsoft: Open source er i evig forandring

Windows skal være den bedste platform til open source-projekter, har Microsoft meddelt. Budskabet affødte en del spørgsmål fra Version2-læserne, og her kommer svarene fra lederen af Microsofts Open Source Technology Center.

Vil Microsoft åbne for posen med kildekode til ældre Windows-versioner som for eksempel XP? Bliver Flash-konkurrenten Silverlight frigivet som open source?

Og kan open udviklerne af Linux-kernen forvente at se mere lukket Microsoft-kode rykke over i den åbne verden, som det skete for nyligt med koden til tre af Microsofts virtualiseringsdrivere?

Version2 bragte 9. september et interview med lederen af Microsofts Open Source Technology Center, Hank Janssen, og der blev gået til stålet i den efterfølgende læserdebat.

Hank Janssen fortalte i interviewet (se link under denne artikel) om Microsofts indsats på open source-området, og han fastslog overfor læserne, at Microsoft agter at gøre Windows til den bedste platform for udvikling og udrulning af open source-software.

Budskabet blev fulgt op af en opfordring til Version2's læsere om at komme med forslag til, hvad Microsoft skal gøre for at blive bedre på open source-området.

»Vi kan sagtens gøre det bedre. Giv os forslag. Lad os vide, hvad vi skal koncentrere os om på open source-området,« lød opfordringen fra Hank Janssen.

Version2 kogte derfor læsernes indspark i debatten ned til en række spørgsmål, Hank Janssen her har svaret på per e-mail.

1) Kan man forvente at se flere open source-bidrag fra Microsoft til Linux-kernen i stil med koden til de tre Hyper-V-drivere?

Hank Janssen: »Ja, min rolle i virksomheden (Microsoft, red.) er ved at ændre sig til, at jeg primært arbejder på Linux-driverne. Vi vil tilføje følgende features (med relation til Hyper-V-koden, red.)«:

 • SMP-understøttelse (symmetric multiprocessing, red.)
 • Remote shutdown
 • Netværk ? jumbo frames (ethernet-frames med mere end 1.500 bytes data, red.)
 • Hot swappable storage-enheder
 • Tidssynkronisering
 • Key Value pair exchange

2) Kan det tænkes, at Microsoft vil frigive ældre udgaver af Windows, Office og andre programmer som open source, når de er nået gennem deres livscyklus og ikke længere er omfattet af Microsofts support?

Hank Janssen: »Det falder desværre uden for mit område, så det kan jeg ikke kommentere på.«

3) Vil Silverlight (Microsofts konkurrent til Flash, red.) blive frigivet som open source? Hvis ikke, vil Microsoft så arbejde tættere sammen med open source-projektet Moonlight (open source-udgaven af Silverlight, red.)?

Hank Janssen: »Jeg mener ikke, at der er nogle planer om at gøre Silverlight open source.«

»I dag arbejder Microsoft meget tæt sammen med Miguel de Icaza fra Novell, som er en af skaberne af Mono, og hvis gruppe skabte Moonlight. Moonlight er lige nu i version 2.0 beta 3, og den version indeholder det samme API (programmeringsinterface, red.) som Silverlight 2.0, og endda enkelte elementer fra Silverlight 3.0.«

4) Vil Microsofts Messenger-protokol blive frigivet som open source?

Hank Janssen: »Specifikationerne til Messenger-protokollen kan findes her: (link er lagt under fanebladet Eksterne links pga. fejl i formattering, red.)«

»Så de er en del af open specifications promise (Microsofts egen forpligtelse til ikke at hævde sig juridisk overfor andre, der benytter udvalgte Microsoft-teknologier, red.).«

5) Vil Microsoft åbne og frigive dokumentation til alle API'er og protokoller?

Hank Janssen: »Microsoft har dokumenteret og stillet alle API'er og protokoller til rådighed i henhold til vores Interoperability Principals:« http://www.microsoft.com/interop/principles/default.mspx

»Dokumentationen kan findes her:« http://msdn.microsoft.com/en-us/openspecifications/default.aspx

6) Vil Microsoft tilbyde et ISAPI-modul (Internet Server Application Programming Interface, Microsofts samling af webservices, red.) til webserveren Apache?

Hank Janssen: »Jeg er ikke bekendt med nogle planer om, at Microsoft skulle udbyde et ISAPI-modul til Apache. Men Apache-miljøet har en ISAPI-implementering, plug-in'et mod_isapi «

7) Vil Microsoft understøtte standarder som HTML5 og ODF?

Hank Janssen: »Jeg ved ikke med HTML5, men vil undersøge det nærmere internt. ODF-understøttelse er tilføjet gennem en service pack til Office 2007.«

8) Hvad er den næste store ting fra Microsoft på open source-området?

Hank Janssen: »Det er et meget svært spørgsmål at svare på ? dertil er open source alt for flydende og i evig forandring. Vi fortsætter med se på nye ting, der kommer op. Og vi fortsætter med at udvide vores Linux Integration Components (som dele af Hyper-V-koden blev frigivet under, red.).«

»Det meste af arbejdet i min organisation går stadig på behovet for at hjælpe open source-projekter til at fungere bedre på Windows. Det betyder, at PHP-arbejdet fortsætter (Microsofts arbejde med at understøtte programmeringssproget PHP på Windows, red.).«

»Derudover kigger vi på, hvordan vi kan tilbyde et mere genkendeligt build-miljø for open source-projekter på Windows-platformen, som ofte bruger Configure-værktøjerne (GNU Autoconf, bruges til opsætning af software inden installation på et Unix/Linux-system, red.).«

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Jesper Lund

Jeg undrer mig lidt over henvisningen til Messenger protokollen i denne artikel. Så vidt jeg ved har Microsoft kun frigivet specifikationerne på gamle versioner, mens de versioner som p.t. accepteres af Messenger (WLM) serverne ikke er frit tilgængelige. Grunden til at det virker i Pidgin, Miranda, m.v. er reverse engineering, ikke Microsoft's specifikation af protokollen.

Det er i hvert fald hvad Wikipedia skriver
http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_Live_Messenger#Protocol

og det passer også med at Pidgin eller Miranda brugere engang i mellem oplever at de ikke kan få forbindelse til serverne fordi Microsoft har opgraderet serverne til en ny WLM version, hvorefter klient softwaren som regel skal opdateres, eventuelt til en version som kun er i beta.

 • 0
 • 0
Anders Norgaard

Er det den her han taler om?

"Specifies the Messenger Service Remote Protocol, a set of RPC interfaces that instructs a server to display short text messages to a console user, to deliver messages to a local or remote server for display to a console user, and to manage the names for which the server receives messages."

 • 0
 • 0
Anders Norgaard

@Rene,

Det var ikke det jeg spurgte om. Jeg fiskede efter hvad Hank mente med "messenger protokollen". De fleste tænker vel på det chatsystem der bruges af "MSN Messenger" eller "Windows Live Messenger". Men det ser ud til Hank svarer på noget andet. Nemlig

Windows NT Messenger Service

Windows NT and newer operating systems from Microsoft included a system notification service called Messenger service, which was intended for use within workgroups, but eventually became used maliciously to present pop-up advertisements to users. This service, although it has a similar name, is not related in any way to the .NET Messenger Service or the Windows Messenger instant messaging client. It became disabled by default with Windows XP Service Pack 2 and Windows Server 2003 Service Pack 1 and was removed completely in Windows Vista and Windows Server 2008.

http://en.wikipedia.org/wiki/.NET_Messenger_Service#Disambiguation

Hvad mener du han hentyder til?

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere