Microsoft og oppositionen i fælles front: Lav nu en national cloud-strategi

Microsofts danske direktør kræver en national cloud-strategi, der ifølge ny rapport kan skabe 16.000 job. Meldingen kommer dagen efter, at videnskabsministeren har afvist oppositionens krav om det samme.

Skyen kan skabe op mod 4.200 nye danske virksomheder og helt op til 16.000 nye job. Det fastslår en ny rapport udarbejdet for Microsoft af Center for Digital Forvaltning, CEDI.

Microsoft Danmarks administrerende direktør Jørgen Bardenfleth ser på den baggrund store konkurrencemæssige fordele med cloud computing i Danmark og efterlyser en national satsning og strategi på området:

»Cloud computing er langt fra det fulde svar, men er et relevant delelement i en større proces, der skal styrke produktiviteten og konkurrenceevnen. Andre lande har også fået øjnene op for mulighederne, så det handler om, at vi både politisk og i erhvervslivet tør rykke os, tænke nyt, omorganisere os, hvor det er nødvendigt ? og i det hele taget gribe de nye muligheder, som cloud computing giver for lavere omkostninger, større effektivitet og nye virksomheder. En national satsning på cloud computing kan ikke bare skabe samfundsøkonomisk og grøn vækst, men også nye jobs og nye virksomheder,« udtaler han på baggrund af CEDI-rapporten.

Microsofts efterlysning af en national cloud-strategi kommer dagen efter, at Folketinget førstebehandlede oppositionens beslutningsforslag om en 'National plan for cloud computing i den offentlige sektor.

Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) erklærede sig fra talerstolen enig med oppositionen i, at cloud computing er vigtigt og indebærer en lang række fordele, men afviste, at der var behov for en decideret national plan, da alle relevante punkter i forslaget allerede var dækket ind:

»Jeg må indrømme, at jeg stiller mig lidt undrende over for de konkrete punkter i forslaget. For mig virker det simpelt hen, som om man forsøger at sparke en pivåben dør ind, for regeringen har allerede taget hånd om flere af de ting, som forslaget nævner,« sagde hun blandt andet med henvisning til, at det offentlige allerede er i fuld gang med at lægge systemer som for eksempel NemHandel i skyen.

Dette blev dog afvist af SF's it-ordfører Hanne Agersnap, der efterlyste konkrete mål i stedet for blot at 'følge udviklingen':

»Vi er jo nødt til fra det offentliges side at sætte projekter i gang og måske også sætte mål på det, vi ønsker med det her forslag, altså at få sat mål på et antal projekter, der gør, at vi får den erfaring. Derfor vil jeg høre ministeren, om ikke der skal flere pilotprojekter i gang og flere projekter i offentlig forvaltning for at få den nødvendige erfaring, til at vi kan få udbredt cloud computing. Kan vi ikke sætte et mål for det?« lød det fra Hanne Agersnap.

Det mente ministeren ikke:

»Til det sidste kan jeg sige, at Videnskabsministeriet jo allerede er gået foran. Jeg nævnte NemHandel, så vi er i fuld gang. Jeg nævnte også i min tale, at vi, når vi laver den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi, naturligvis forholder os til cloud computing. Så vil jeg gentage, at jeg allerede i sommeren 2010 havde det første møde med justitsministeren om sagen, så vi er i gang og arbejder på tværs af ministerierne,« sagde Charlotte Sahl-Madsen.

Socialdemokraternes it-ordfører Yildiz Akdogan argumenterede for, at det offentlige bør gå foran som decideret cloud-rollemodel:

»Nu er det sådan, at cloud computing er noget, der er kommet for blive, og trods usikkerhed om cloud computing har private virksomheder taget det til sig, og et af formålene med det her beslutningsforslag er jo, at vi gerne vil have, at det offentlige også skal være bannerfører på det her område. Og jeg vil bare høre: Synes ministeren ikke, at det offentlige skal være en rollemodel eller bannerfører på området for cloud computing, hvor man kan se potentialer og udviklingsmuligheder i forhold til både energibesparelser, driftsbesparelser og så videre?« spurgte Yildiz Akdogan, hvilket ministeren straks kunne bekræfte:

»Jo, det synes jeg bestemt, og lige netop det har jeg i min tale givet rigtig mange eksempler på. Så forstår jeg simpelt hen ikke fru Yildiz Akdogans kommentar om, at man alligevel ikke mener, at der skal fastsættes mål. Punkt 3 i beslutningsforslaget indledes med, at der skal sættes et klart mål for udbredelsen og effektiviseringsgevinsterne. Altså, det må man da læse, som om man fra oppositionens side ønsker et klart mål, hvilket jeg synes virker besynderligt i et så umodent marked som det her. Det betyder ikke, at der ikke skal gøres en masse indsatser, og det er dem, jeg listede op i min tale.«

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (11)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Mikkel Kruse Johnsen

"Nu er det sådan, at cloud computing er noget, der er kommet for blive..."

Hmm, tror nu altid cloud computing har været der i en eller anden form, det har bare nu, fået et navn (buzzword).

Men det er typist dårlig IT strategi, at man har noget teknologi og så prøver man at finde en måde at bruge det på. Prøv nu, at lave strategier som løser jeres behov.

 • 0
 • 0
#4 Daniel Udsen

Indrømmer MS via CEDI her at skyen er væsentligt mindre effektiv og kræver flere adminstratorer end de eksistende desktop systemet? Eller skal vi kalde bullshit for ideen om at en national sky faktisk vil skabe 16000 it arbejdspladser?

 • 0
 • 0
#5 Hans Schou

Hvor kommer pengene fra til disse nye medarbejdere? Jeg antager at de lige nu går ledige, ellers kan jeg ikke se hvor de kommer fra.

En tommelfingerregel siger at en medarbejder koster 1 mio kr om året. 16.000 af dem, bliver 16 mia. Der er så nogle kunder der skal betale disse 16mia, og hvor kommer de penge fra? Fyring af nogle andre 16.000? Eller 32.000, nu da det er blevet mere effektivt? Hvis vi arbejder 12min mere, blver 2½% flere ledige.

 • 0
 • 0
#6 Hans Schou

Jeg enig med Hanne Agersnap om at vi skal sætte os nogle mål. Det kunne fx være at disse clouds skulle bygges af fri software. Så spare vi også penge der og de belaster ikke betalingsbalancen.

 • 0
 • 0
#7 Steen Poulsen

Jeg kan huske den gang vi havde grafiske terminaler (på VAX/VMS). Det så smart ud, det virkede når der var få bruger på systemet. Men har forsøgt sig med "tynde klienter" - som også er en "terminal" løsning Og nu - ta daaaa - Cloud computing - terminal løsning.... Hvorfor vil industrien bare ikke forstå at "centrale" løsninger, som cloud computing ER, ikke fungere fordi grafisk regnekraft ikke kan komme hurtigt nok gennem internettet, GPU bliver nødt til at være lokal, hvis det ikke skal køre laaaaangsomt. Og dernæst data sikkerhed, fortrolige data skal "bare" IKKE ud af huset ! - sådan er det ! - Gmail, hotmail, youtube, facebook, CLOUD Computing - har alle tilfældes at data og oplysninger, "ejes" af dem som driver udstyret. Fat det dog !

 • 0
 • 0
#8 Deleted User

Hvor er demokratiet havnet når en privatejet virksomhed uden mulighed for demokratisk indflydelse fra befolkningen er en ligeså stor spiller i folketinget som oppositionen?

"Microsoft og oppositionen i fælles front" "Microsoft kræver ..."

Er jeg virkelig den eneste der kan se noget galt i mentaliteten der tillader sådanne ting overhovedet at finde sted?

 • 0
 • 0
#9 Niels Didriksen

Er jeg virkelig den eneste der kan se noget galt i mentaliteten der tillader sådanne ting overhovedet at finde sted?

Ja åbenbart. Det er jo ingen hemmelighed, at Microsoft og medlemmer af folketinget ofte sidder og kysser. Nogle af glansnumrene inkluderer da BillGates forklarede den daværende statsminister hvordan han og danmark skulle forholde sig til software patenter, hvorefter vi makkede ret. Morsomt var efterspillet, da Fogh pludseligt fik kolde fødder og benægtede at mødet havde fundet sted på trods af Microsofts offentlige udsagn om det modsatte. Andre politiker/virksomheds-par er jo også værd at nævne. Den uforglemmelige Helge Sander, der jævnligt solgte ud for en photo-op med Bill, eller medvirken i reklamer for HP.

Det er der intet odiøst i.

 • 0
 • 0
#10 Jarle Knudsen

Hvor er demokratiet havnet når en privatejet virksomhed uden mulighed for demokratisk indflydelse fra befolkningen er en ligeså stor spiller i folketinget som oppositionen?

[b]Alle[/b] kan købe virksomheds aktier og være med på at bestemme. Hvor mere demokratisk skal det være?

(Sarkasme kunne have forekommet)

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere