Microsoft og Google udfordrer Slack

20. marts 2017 kl. 05:124
Microsoft og Google udfordrer Slack
Illustration: Microsoft.
Både Microsofts Teams og Googles nye Hangouts Chat møver sig ind på Slacks domæne for samarbejdsværktøjer med indbyggede robotter.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Slack er nærmest de facto-standarden for chat-kommunikation mellem kolleger, især inden for softwareudvikling. Medmindre man foretrækker den originale vare, IRC. Og lige netop dér ligger en stor forskel mellem Slack og de to nye udfordrere, Googles nye Hangouts Chat og Microsoft Teams.

Hvis vi sammenligner de funktioner, der ligger i de nye applikationer fra Google og Microsoft, så er der umiddelbart et stort overlap med opbygningen af Slack. Men Både Google og Microsoft afviger alligevel på den chatfunktion, som er det helt centrale ved denne type værktøjer.

Mens Slack holder fast i den kontinuerlige strøm af beskeder, som det har været kendt fra chatkanaler siden internettets bronzealder, så giver de to nye udfordrere mulighed for at svare på beskeder i tråde. Det er så en smagssag, om man foretrækker den blandede strøm, hvor den nyeste besked altid står først, eller foretrækker at organisere samtaler i tråde.

Slack har for nylig introduceret muligheden for kommentere direkte på en kommentar og dermed skabe tråde, men de er som udgangspunkt adskilt fra den primære samtalekanal.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er dog ingen tvivl om, at både Google og Microsoft har designet deres nye team-chat-klienter med netop Slack i sigte. Både Hangouts Chat og Teams er cloud-baserede og beregnet til at blive brugt på arbejdspladser til koordinering af arbejdet - med tilhørende integration til de to selskabers kontorprogrammer.

Chatrobotter

Samtidig giver de begge, ligesom Slack, mulighed for at interagere med 'bots', som er automatiske scripts, der kan hjælpe med delvis automatisering af opgaver, som eksempelvis i Googles tilfælde at finde et ledigt mødetidspunkt for deltagerne i chatkanalen.

Bots er én af de hotte nye teknologier, som både Microsoft og Google satser på med frameworks til udviklere, som også er grundlaget for de chatrobotter, der kan bygges til Hangouts Chat og Teams. Her er begge selskaber dog i høj grad afhængige af at få tredjepartsudviklere til at skrive de robotter, som eksempelvis knytter eksisterende webtjenester sammen med chatklienterne.

Slack har et forspring på det punkt, og Microsoft har formentligt et forspring i forhold til Google, da Microsofts bot-funktion har været tilgængelig i en betaversion siden november, og Teams bygger på Microsofts eksisterende bot-framework.

En væsentlig funktion i Slack er muligheden for at bruge tjenesten som indgangen til dén information, man skal bruge i sit arbejde, og én af de ting, som har gjort Slack populært, er muligheden for nemt at dele dokumenter og andre filtyper.

Derfor er det næppe overraskende, at der i både Hangouts Chat og Teams er integration med henholdsvis Google Drev og Microsoft OneDrive samt de øvrige kontorprogrammer fra de to selskaber.

Kræver abonnement

Det er imidlertid også den væsentlige lille hage ved de to Slack-udfordrere. Google Hangout Chat forudsætter en betalt G-Suite-konto, og Microsoft Teams kræver en erhvervslicens til Office 365. Mens enhver kan oprette et Slack-site hos Slack, så er de to nye værktøjer altså mest interessante for dem, der allerede benytter henholdsvis Googles og Microsofts cloud-tjenester, og dermed er det altså også værktøjer, man betaler for.

Både Google og Microsoft har desuden integreret muligheden for videomøder. Microsoft har gjort det direkte, uden man behøver skifte over til Skype for Business, mens Google har den supplerende applikation Hangouts Meet.

Google Hangouts Chat er lige nu i en lukket betatest, som kræver at man har en engelsksproget G-Suite-konto for at kunne søge om adgang. Microsoft har netop åbnet for fuld, almindelig adgang til Teams, men det kræver som nævnt en Office 365-konto.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
21. marts 2017 kl. 17:50

Microsoft burde koncentrere sig om at integrere Slack i deres produkter f.eks i VSTS hvor de har et forspring på markedet. I stedet bruger de kræfterne på at lege copycat; jeg tvivler på de kan producere noget udviklere vil synes om på deres O365 platform.

2
20. marts 2017 kl. 15:59

Det gør man også i Teams.

Jeg har ikke brugt Slack så meget, så ved ikke om de følgende kan lade sig gøre deri. Men de eksterne ting jeg har brugt i Teams indtil videre er:

-Webhooks -GitHub -RSS -SharePoint og dokumentdeling -PowerBI

Og det fungerer egentlig rigtig godt. En vigtig ting Teams mangler, er at kunne snakke med personer udenfor ens organisation. Det er dog på vej..

1
20. marts 2017 kl. 10:59

Jeg synes Slack valg ift. til tråde er fint. Så man selv bestemmer om et svar skal skal postes i kanalen.