Nu må Microsofts Metro-design ikke længere hedde Metro

Illustration:
Microsoft skal finde på et nyt navn til den nye brugerfladestil, som nu gennemsyrer Windows 8, Windows Phone, Xbox og Microsofts hjemmesider og sågar Powerpoint-præsentationer.

Fra nu af må Microsofts egne folk ikke længere kalde selskabets højtprofilerede nye designstil for 'Metro'. Det fremgår angiveligt at et internt memo, som er blevet distribueret i denne uge, skriver The Verge.

Metro-designet er ellers blevet omdrejningspunktet for alle Microsofts nyeste design fra brugerfladen i Windows 8 over Windows Phone og Xbox Live til Microsofts hjemmesider og endda Powerpoint-præsentationer. Designstilen har også påvirket udformningen af Microsofts tablet Windows Surface og brugerfladen i den kommende Office 2013.

Sådan ser Word, Excel og de andre gamle kendinge ud i den nye Office 2013

Navnet kommer fra, at Microsofts designteam tilbage i 2006 blev inspireret af den type typografi og symbolsprog, som bliver brugt til hurtigt at vise folk vej i offentlige transportsystemer som eksempelvis metrosystemer.

Microsoft har brugt Metro-navnet flittigt de seneste par år, specielt i forbindelse med lanceringen af Windows Phone 7, hvor designet var en væsentlig faktor for Microsoft i forhold til at skille sig ud fra konkurrenterne.

Nu skal Microsoft imidlertid forsøge at finde på et nyt navn, og indtil videre skal Microsofts egne folk blot omtale det tidligere Metro som 'Windows 8 brugerfladestilen'.

Ifølge The Verge skyldes det pludselige navneskift angiveligt, at Microsoft ligger i dialog med en større europæisk partner om brugen af Metro-navnet.

Der findes flere store europæiske virksomheder, som benytter navnet Metro, blandt andet den store aviskoncern Metro International, men måske mere sandsynligt tyske Metro AG, som blandt andet ejer Europas største elektronikkæde Media Markt.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (17)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Peter Eriksen

Hvordan kan Metro AG og evt. Metro Int. slippe afsted med, at have rettighed til, at være de enste der må kalde sig/noget for Metro?

Metro er en undergrundsbane og det har det svjv altid været i den tid ordet har eksisteret.

Jeg kunne forstå hvis de hed Merto AG og MS kaldte det Merto - men helt ærligt "Metro"
Det er nogenlunde lige så sygt, som at Apple tror de ejer retten til "Pad"

 • 7
 • 1
Peter Makholm Blogger

Hvordan kan Metro AG og evt. Metro Int. slippe afsted med, at have rettighed til, at være de enste der må kalde sig/noget for Metro?

Det er til gavn for både virksomheder og forbrugere at der er en vis regulering af produktnavne så sammenfald undgås.

Selvfølgelig kan vi diskuterer omfanget, men jeg kan godt se det uheldige i hvis 'Metro Tablet' både var den gængse betegnelse for Metro AG's private-brand tablet og for en generisk tablet der brugte Microsofts system. Men sålænge vi ikke kender flere detaljer hvem den/de andre parter er er det svært at vurderer hvor retfærdigt det er.

Med mit kendskab til Microsofts øvrige færden vil jeg vurdere at der ikke bare er tale om et tilfældigt 'cease and desist' brev de har modtaget. Men eftersom Microsoft ikke bare har meldt et nyt brand ud er der nok tale om en gråzone.

 • 4
 • 2
Anonym

Så kan de jo prøve med Strait8. Mere lige ud af landevejen kan det vel næppe udtrykkes.
Skulle de komme op og skændes med nogen om det, kan de altid henvise til noget tidligere.

Gad egentligt godt vide, hvad det koster i markedsføringsomkostninger, når den slags bliver til flueknepperi.

 • 2
 • 0
Anonym

@ Thomas Andrew

Jeg tror Peter mente at Metro er et meget normalt ord som man ikke kan beskytte. I Danmark har vi også en virksomhed der laver vandvarmere og hedder Metro.

Jeg forstår ikke ..... Der tabte du mig ?

 • 0
 • 0
Peter Eriksen

Jeg forstår ikke ..... Der tabte du mig ?

Jeg mente bare, at jeg synes det er ude i hampen, hvis vi skal til at se en sag hvor nogen vil gøre krav på/beskytte ordet "Metro" da det jo er et meget almindeligt ord.

Og det var IKKE menigen at anmelde dit indlæg - hvorfor faen sidder "Anmeld" også lige ved sigen af "Svar" Det er farligt når man ryster på hånden pga. for lidt kaffe :-)

 • 3
 • 0
Peter Makholm Blogger

Jeg tror Peter mente at Metro er et meget normalt ord som man ikke kan beskytte. I Danmark har vi også en virksomhed der laver vandvarmere og hedder Metro.

Men mærket Metro er beskyttet i Danmark. Men som udgangspunkt nyder varemærker kun beskyttelse inden for begrænsede områder. Derfor har Metro Therm A/S eneret på at bruge det om vandvarmere og METRO Group GmbH eneret på at bruger det om supermarkeder (og et væld af andre varemærkeklasser).

Tilgengæld fik Ørestadsselskabet afslag på varemærket, netop fordi at det er en gængs betegnelse inden for netop den ønskede klasse

 • 4
 • 0
Anonym

Strait8 var et konkret forslag.
Jeg har luret lidt over MS bruger Metro.
Det er for meget brugt i andre sammenhænge, hvor det udgør et brand.
Strait8 har jeg selv overvejet i anden sammenhæng.
Ligger godt i munden, og i forbindelse med f.eks. Win 8, ville det udtrykke en enkelhed ogsammenhæng, der gælder for den nye linie.
( nok ikke så sandsynligt, at de bruger det ) :D

I forbindelse med varemærker, er det en jungle, som primært kommer advokater til gode.
Jeg forstår ikke rigtigt, at MS ikke valgte et helt nyt ord eller udtryk.
Det er efter min mening, en af genistregerne i Skype.

 • 0
 • 1
Marc Munk

Det følger meget godt Windows 8 men hvad skal de så gøre hvis det nye design skulle overleve til win9 eller hvad de nu vælger at kalde afløseren til win8. Det er jo ikke andet end 3 år ude i fremtiden.

 • 0
 • 0
Emil Moe

Vi mangler stadig den reelle grund, før man kan konkludere noget

"Ifølge The Verge skyldes det pludselige navneskift angiveligt, at Microsoft ligger i dialog med en større europæisk partner om brugen af Metro-navnet."

Den tyske forretning er et meget godt bud, men det skyldes nok ikke at de som sådan vil forhindre Metro i at hedde det, men nok mere sandsynligt har nægtet at sælge systemet, hvis det hedder Metro. Det kan også være de er forhindring for, at Microsoft må få navnebeskyttelse og Microsoft gerne vil have det, selvom det lyder urealistisk at de først er nået dertil nu i såtilfælde.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere