Microsoft lover at tage sig sammen: Produkterne skal være nemmere at reparere

Illustration: Microsoft
De miljømæssige konsekvenser af brug-og-smid-væk-kulturen i elektronikbranchen har store konsekvenser. Nu lover Microsoft at stramme op.

Har du prøvet at din X-box eller Windows-telefon begynder at brokke sig, men at du ikke kan få den repareret i din egen by, måske endda ikke i Danmark? Det kan måske snart være slut.

Som en respons på et krav fra selskabets egne aktionærer har Microsoft nemlig lovet, at selskabet vil undersøge hvad selskabet kan gøre for at udvide reparationsretten i selskabets mange produkter, der ofte kun kan repareres i selskabets egne butikker eller hos udvalgte forhandlere, skriver Vice.

Et system, der gør sig gældende for mange hardwareproducenter, herunder også Apple, der dog endnu ikke har lagt op til at bryde reparationsmonopolet.

»This is an encouraging step by Microsoft to respond to the upswell of federal and state activity in the right to repair movement,« lyder det fra Kelly McBee, der er genbrugsprograms-koordinator hos organisationen As You Sow.

Microsoft har konkret forpligtet sig til at:

»(...)increase access to repair, including for Surface devices and Xbox consoles, expand the availability of certain parts and repair documentation beyond Microsoft’s Authorized Service Provider network, and initiate new mechanisms to enable and facilitate local repair options for consumers,« som det lyder fra selskabet selv.

Version2 følger op, når det er relevant.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Arnold Grade

Siger Microsoft og sender en Windows version på gaden som størstedelen af verdens computere ikke kan køre. Hvis morale er godt så er dobbet moral dobbelst så godt.

Man kan jo godt lade være med at installere Win11, og i stedet bare fint køre Win10 videre, som supporteres og sikkerhedsopdateres i mange år endnu. Samme problematik findes faktisk med MacOS Møgsur (pardon: Big Sur), og der var der heller ikke de store ramaskrig, og Apple koster væsentlig mere i indkøb, hvad angår hardware.

Jeg synes det lyder mest til at Windows vil udfordre lidt den status quo ift. hardware, som efterhånden har lagt sig i de typiske maskiner der kører Windows.

Hvis Windows skal overhæle MacOS igen, så skal man skubbe til brugernes maskiner. Ellers kan du sidde og udvikle nye OSer til den dag du dør, men vil ikke kunne sælge dem til nogen, fordi alle har dårlige maskiner. Og hey, de specs til Win11 er da heller ikke verdens mest krævende specs.

 • 4
 • 2
#3 Max Jakobsen

Jo, det har du da ret i, men kunne de ikke gøre som de plejer og lade Windows installere det der virker og give advarsel om det der ikke virker.

Jeg tror ikke at div. virksomheder verden over smider millioner at gode computere ud bare for at få en ny Windows og så er den jo ikke meget værd.

Mine er hhv. 5 og 12 år gamle og kører fint det jeg skal bruge dem til.

 • 2
 • 1
#4 Ditlev Petersen

Man kan jo godt lade være med at installere Win11, og i stedet bare fint køre Win10 videre, som supporteres og sikkerhedsopdateres i mange år endnu.

Næppe var Win11 dukket op, føre min Win10 begyndte at opføre sig sløvt. Det synes at være visse programmers netadgang, som pludselig er underlig eller ikke fungerer. Men denne gang er det nu nok et tilfældigt sammenfald. Det er trods alt kun et par programmer.

 • 1
 • 2
#5 Michael Cederberg

Jo, det har du da ret i, men kunne de ikke gøre som de plejer og lade Windows installere det der virker og give advarsel om det der ikke virker.

Problemet med det er at Microsoft er oppe mod en opfattelse af at Apples MacOS "bare virker". Her den anden dag var der en her på sitet der brokkede sig over problemer med Windows fordi en med grafik driver lagde Windows ned. Man skal ikke vide meget om drivere for at forstå at ja det kan drivere og når driveren er lavet af 3. part så har Microsoft ingen mulighed for at sikre kvaliteten. Derfor er Microsoft nødt til at sikre at de kan teste Windows ordentligt og en af måderne er at lukke af for Hardware der er gammelt. En anden af måderne er at kræve at drivere releases gennem Microsoft. På den reducerer de test indsatsen kraftigt.

Jeg tror ikke at div. virksomheder verden over smider millioner at gode computere ud bare for at få en ny Windows og så er den jo ikke meget værd.

Det tror jeg heller ikke. Så der er nok ikke noget problem. Men nye computere vil komme med Windows 11 og det er fint nok. Forskellene mellem Windows 10 og 11 er minimale. Og i lyset af at Windows 10 supporteres helt til 2025 så vil hardware der ikke supporteres alligevel være meget gammelt til den tid. Umiddelbart synes man at skulle tilbage til 2016 før CPU'er ikke supporteres.

Mine er hhv. 5 og 12 år gamle og kører fint det jeg skal bruge dem til.

Så har du heldigvis ikke noget at være ked af.

 • 2
 • 1
#6 Christian Nobel

Her den anden dag var der en her på sitet der brokkede sig over problemer med Windows fordi en med grafik driver lagde Windows ned. Man skal ikke vide meget om drivere for at forstå at ja det kan drivere og når driveren er lavet af 3. part så har Microsoft ingen mulighed for at sikre kvaliteten.

Øhhh, halloooooo - det var mig der konstaterede (ikke brokkede, det er er din overfortolkning), efter en eller anden Kloge Åge havde udtalt sig om hvor forfærdeligt Linux er, at det sandelig også godt kan gå galt for Windows, og i sådan en grad at det hele går i dørken, uden en eneste indikation af hvad der sker!

I øvrigt var det en hardwarefejl i grafikkortet, som Windows så ikke kunne fange.

 • 4
 • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere