Microsoft løfter sløret for - Windows 10?

Illustration:
Det bliver i første omgang erhvervskunderne, som får mulighed for at afprøve den kommende udgave af Windows. Dermed satser Microsoft på de kunder, der var mest skeptiske over for Windows 8.

Microsoft løftede tirsdag aften den første flig af sløret for den næste udgave af Windows, som noget overraskende får navnet Windows 10. Den nærmere årsag bag valget af navnet fremgik ikke umiddelbart af Microsofts skriftlige præsentationsmateriale, men det hænger angiveligt sammen med, at Microsoft ønsker at signalere, at det bliver den sidste store Windows-lancering.

Efter Windows 10 vil styresystemet løbende blive opdateret i mere overkommelige opgraderinger. Hvorfor det så kræver et spring fra 8.1 til 10, står hen i det uvisse. Tallet 9 regnes ganske vist for et uheldigt tal i Japan, men til gengæld er det et lykketal i Kina. Hvis Microsoft ønsker at navngive fremtidige versioner 10.1, 10.2 og så videre, ville Windows 9 dog skabe risiko for forveksling, når Microsoft nåede til 9.5 og 9.8.

Ligesom de to forrige versioner af Windows vil den kommende udgave blive frigivet i en omfattende betatest, som i Microsofts jargon kaldes et technical preview. I første omgang får erhvervskunder mulighed for at prøve Windows 10, mens almindelige forbrugere må vente indtil på den anden side af nytår.

Der er ikke sat en lanceringsdato på Windows 10, men baseret på erfaringerne fra Windows 8.1 er det sandsynligt, at den vil ske inden sommerferien 2015.

Den første testversion indeholder især funktioner rettet mod de desktop-brugere, som har været mest skeptiske over for Microsofts valg af en touch-optimeret startmenu og sammenblanding af nyt og gammelt i Windows 8.

Microsoft har da foreløbig også hovedsageligt annonceret ændringer af brugerfladen, mens selskabet stort set ikke har talt om forbedringer under motorhjelmen. Hvis man kommer fra Windows 7, og Windows 10 bygger på motoren fra Windows 8.1, vil man formentlig også mærke en betydelig forbedring.

Microsofts målsætning er, at den samme Windows-kerne i løbet af de næste år skal fungere som kernen i alt fra ARM-baserede tablets over almindelige pc'er til smartphones og endda Xbox.

Illustration: Microsoft

Den mest omtalte ændring i Windows 10 er en genfødt startmenu, som i opbygning minder mere om den klassiske startmenu, som fandtes i Windows fra Windows 95 til Windows 7.

Men Microsoft giver også mulighed for at køre tablet-applikationerne fra det, der tidligere var kendt som Metro, som mere almindelige vinduer, der bedre passer ind i desktop-arbejdsgangene.

Og så har Microsoft lånt ideen om virtuelle skriveborde, som kendes fra stort set alle Unix-inspirerede desktop-miljøer. Det er en funktion, som tidligere har krævet tredjepartsudvidelser for at få på Windows-platformen.

Illustration: Microsoft
Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (25)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#4 Benni Bennetsen

Det ligner ellers fuldstændig sig selv og var fortsat elendigt. Herligt at se win10, der rent faktisk er til at få indført i virksomheden uden at alle brugere skal på 'genopdragelses-anstalt' for at komme finde ud af at bruge eller for den sags skyld slukke systemet.

 • 2
 • 2
#5 Carsten Olsen

Det vigtigste er at den nye Windows kommer til at kører på ALLE enheder, samt at man indfører løbende opdatering. Ballmer tidligere forsøg på dette har været af navn, ikke af gavn.

Alle Microsofts konkurrenter sover nu, de forventer den sædvanlige, (Ballmer):- vi er så store at vi bare bestemmer at alting skal gå så langsomt som muligt. Det der kommer til at ske er at Nadella rykker så hurtigt som muligt og alle andre "ikke nåede at se hvad der skete".

Vj vil se at Microsoft (i år)fejler astronomisk, men det er kun en fordel for Microsoft, det gør at Microsoft finder ud af hvad der er godt/skidt. Hvis systemet ikke klarer ofte/hurtige iterationer så bliver det, det første der rettes op på.

Hvis alt ovenstående er sket sidst i 2015 så er Microsoft foran alle andre og ingen nåede at se hvem der overhalede dem.

 • 0
 • 7
#10 Esben Madsen

det var dælme da også på tide de kom med på vognen med virtuelle desktops... det er som regel noget af det første jeg smider på når jeg bliver tvunget til at arbejde på windows... nogle der har hørt noget om filhåndteringen så også kommer med mulighed for tabs, dualpane og understøttelse for f.eks. sftp?

 • 3
 • 0
#11 Anders Petersen

Som ikke særlig kyndig men ældre og modig fil jeg W8 og herefter til W8.1.

Det fungerer stort set upåklageligt og hurtigt men...... håber der bliver rettep op på "Sluk pc" ---det virker på ingen måde - før efter flere gentagelser.

Har nogen kendskab til problemet?

 • 0
 • 0
#13 David Konrad

Selvom der er gode bud, tror jeg sådan set ikke at der er andre årsager, end at MS har et forståeligt behov for at rebrande windows, eller revitalisere windows som begreb. MS må og skal ud af den "windows 8 suppedas" der hersker i brugernes bevidsthed. Der findes næppe nogen bedre måde (enkelt, forståeligt, løfterigt) at signalere dette på, end et overraskende versions-hop. Det kan alle forholde sig til, og se hvor mange der nu diskuterer windows 10 og sikkert alene den grund venter ekstra spændt på release.

 • 2
 • 0
#14 Torben Frandsen

Vedholdende rygter vil vide, at versionsnummeret er en pragmatisk løsning på, at MS med "Windows 9" ville have brækket lidt for meget software, som for at ramme Windows 95 og 98, tjekker os-version efter melodien

if (osName.startswith("windows 9"))

Jeg finder det slet ikke usansynligt. MS har historisk haft for vane at gå meget langt for bagudkompatibilitetens skyld. Selv når alverdens udviklere forbryder sig mod API'er og dokumentation.

 • 0
 • 0
#17 Finn Christensen

Så noget kunne tyde på at jeg havde ret.

Hvis du bruger samme blindhed, som at den 'store succeses' for NemID skylder brugernes frivillige tilmelding og ikke tvang, så har du ret.

Men du glemmer lige halve års + måneders tåbelig MS hype om at der 'slukkes' for XP og at XP 'ikke kan bruges' med NemID pga. Java etc. etc.

Utallige mennesker blev vildført af uærlig snak, og nogle har købt ny PC med en tvangsmæssig Win8 præsistalleret. Jeg kender 3-4 stykker..

Jeg selv har smidt Win 8 ud (præinstalleret), da det ragelse har jeg ikke brug for.

Bliver en slettede Win 8 så trukket fra tallene - NEJ Får jeg pengene tilbage for ubrugelig Win 8 - NEJ

"Der er løgn, forbandet løgn og statistik". (tilskrives Benjamin Disraeli, 1st Earl af Beaconsfield og Prime Minister)

 • 1
 • 4
#19 Carsten Olsen

Bliver en slettede Win 8 så trukket fra tallene - NEJ

Jov de gør StatCounter, der er baseret på sidevisninger på Nettet. (Altså er 8.1 ikke slettet, på de maskiner der tælles med)

Det kan da godt være at de første versioner af win8.1 er noget bras (brugergrænseflade), men det virker som om Nadella prøver at få Windows op i gear. Lave økosystemet om så man kan få hurtige løbende opdateringer. Få forbedret alle de usynlige ændringer der igennem alle årene er blevet forsømt fordi det ikke sælger. Få den samme kerne til at kører på alle devices (det er en kæmpefejl at det ikke er sket for 10år siden)

 • 0
 • 0
#23 Nikolaj Brinch Jørgensen
 • 1
 • 0
#24 Jarle Knudsen

Den mest omtalte ændring i Windows 10 er en genfødt startmenu, som i opbygning minder mere om den klassiske startmenu, som fandtes i Windows fra Windows 95 til Windows 7.

Jeg ved ikke hvor det kommer fra, men den i Win10 jeg har prøvet (og på det billede) ser det ud til en MetroUI pakket ind i start. Ligner og minder overhoved ikke den klassiske udgave.

 • 1
 • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere