Microsoft løfter sløret for - Windows 10?

30. september 2014 kl. 22:4725
Microsoft løfter sløret for - Windows 10?
Illustration: Microsoft.
Det bliver i første omgang erhvervskunderne, som får mulighed for at afprøve den kommende udgave af Windows. Dermed satser Microsoft på de kunder, der var mest skeptiske over for Windows 8.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Microsoft løftede tirsdag aften den første flig af sløret for den næste udgave af Windows, som noget overraskende får navnet Windows 10. Den nærmere årsag bag valget af navnet fremgik ikke umiddelbart af Microsofts skriftlige præsentationsmateriale, men det hænger angiveligt sammen med, at Microsoft ønsker at signalere, at det bliver den sidste store Windows-lancering.

Efter Windows 10 vil styresystemet løbende blive opdateret i mere overkommelige opgraderinger. Hvorfor det så kræver et spring fra 8.1 til 10, står hen i det uvisse. Tallet 9 regnes ganske vist for et uheldigt tal i Japan, men til gengæld er det et lykketal i Kina. Hvis Microsoft ønsker at navngive fremtidige versioner 10.1, 10.2 og så videre, ville Windows 9 dog skabe risiko for forveksling, når Microsoft nåede til 9.5 og 9.8.

Ligesom de to forrige versioner af Windows vil den kommende udgave blive frigivet i en omfattende betatest, som i Microsofts jargon kaldes et technical preview. I første omgang får erhvervskunder mulighed for at prøve Windows 10, mens almindelige forbrugere må vente indtil på den anden side af nytår.

Der er ikke sat en lanceringsdato på Windows 10, men baseret på erfaringerne fra Windows 8.1 er det sandsynligt, at den vil ske inden sommerferien 2015.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den første testversion indeholder især funktioner rettet mod de desktop-brugere, som har været mest skeptiske over for Microsofts valg af en touch-optimeret startmenu og sammenblanding af nyt og gammelt i Windows 8.

Microsoft har da foreløbig også hovedsageligt annonceret ændringer af brugerfladen, mens selskabet stort set ikke har talt om forbedringer under motorhjelmen. Hvis man kommer fra Windows 7, og Windows 10 bygger på motoren fra Windows 8.1, vil man formentlig også mærke en betydelig forbedring.

Microsofts målsætning er, at den samme Windows-kerne i løbet af de næste år skal fungere som kernen i alt fra ARM-baserede tablets over almindelige pc'er til smartphones og endda Xbox.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den mest omtalte ændring i Windows 10 er en genfødt startmenu, som i opbygning minder mere om den klassiske startmenu, som fandtes i Windows fra Windows 95 til Windows 7.

Men Microsoft giver også mulighed for at køre tablet-applikationerne fra det, der tidligere var kendt som Metro, som mere almindelige vinduer, der bedre passer ind i desktop-arbejdsgangene.

Og så har Microsoft lånt ideen om virtuelle skriveborde, som kendes fra stort set alle Unix-inspirerede desktop-miljøer. Det er en funktion, som tidligere har krævet tredjepartsudvidelser for at få på Windows-platformen.

25 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
24
13. november 2014 kl. 11:46

Den mest omtalte ændring i Windows 10 er en genfødt startmenu, som i opbygning minder mere om den klassiske startmenu, som fandtes i Windows fra Windows 95 til Windows 7.

Jeg ved ikke hvor det kommer fra, men den i Win10 jeg har prøvet (og på det billede) ser det ud til en MetroUI pakket ind i start. Ligner og minder overhoved ikke den klassiske udgave.

13
1. oktober 2014 kl. 13:00

Selvom der er gode bud, tror jeg sådan set ikke at der er andre årsager, end at MS har et forståeligt behov for at rebrande windows, eller revitalisere windows som begreb. MS må og skal ud af den "windows 8 suppedas" der hersker i brugernes bevidsthed. Der findes næppe nogen bedre måde (enkelt, forståeligt, løfterigt) at signalere dette på, end et overraskende versions-hop. Det kan alle forholde sig til, og se hvor mange der nu diskuterer windows 10 og sikkert alene den grund venter ekstra spændt på release.

15
2. oktober 2014 kl. 10:19

Microsoft OS X

:O) :O) :O)

14
2. oktober 2014 kl. 10:14

Vedholdende rygter vil vide, at versionsnummeret er en pragmatisk løsning på, at MS med "Windows 9" ville have brækket lidt for meget software, som for at ramme Windows 95 og 98, tjekker os-version efter melodien

if (osName.startswith("windows 9"))

Jeg finder det slet ikke usansynligt. MS har historisk haft for vane at gå meget langt for bagudkompatibilitetens skyld. Selv når alverdens udviklere forbryder sig mod API'er og dokumentation.

11
1. oktober 2014 kl. 12:20

Som ikke særlig kyndig men ældre og modig fil jeg W8 og herefter til W8.1.

Det fungerer stort set upåklageligt og hurtigt men...... håber der bliver rettep op på "Sluk pc" ---det virker på ingen måde - før efter flere gentagelser.

Har nogen kendskab til problemet?

10
1. oktober 2014 kl. 11:47

det var dælme da også på tide de kom med på vognen med virtuelle desktops... det er som regel noget af det første jeg smider på når jeg bliver tvunget til at arbejde på windows... nogle der har hørt noget om filhåndteringen så også kommer med mulighed for tabs, dualpane og understøttelse for f.eks. sftp?

8
1. oktober 2014 kl. 10:57

"ville Windows 9 dog skabe risiko for forveksling, når Microsoft nåede til 9.5 og 9.8."

Ja eller også kunne man sige at ringen var sluttet.

9
1. oktober 2014 kl. 11:18

Ja hvad skal vi den 9x-startmenu? Windows 8.1 kører allerede fremragende, og W10 er ikke meget andet end et skin og lidt glimmer til tøsedrengene.

7
1. oktober 2014 kl. 10:33

Normalt plejer hver anden Windows version at være en fiasko. Så når nu de springer Windows 9 (der ellers statistisk set skulle være en succes) over, betyder det så, at de hopper direkte til næste fiasko..?

5
1. oktober 2014 kl. 10:19

Det vigtigste er at den nye Windows kommer til at kører på ALLE enheder, samt at man indfører løbende opdatering. Ballmer tidligere forsøg på dette har været af navn, ikke af gavn.

Alle Microsofts konkurrenter sover nu, de forventer den sædvanlige, (Ballmer):- vi er så store at vi bare bestemmer at alting skal gå så langsomt som muligt. Det der kommer til at ske er at Nadella rykker så hurtigt som muligt og alle andre "ikke nåede at se hvad der skete".

Vj vil se at Microsoft (i år)fejler astronomisk, men det er kun en fordel for Microsoft, det gør at Microsoft finder ud af hvad der er godt/skidt. Hvis systemet ikke klarer ofte/hurtige iterationer så bliver det, det første der rettes op på.

Hvis alt ovenstående er sket sidst i 2015 så er Microsoft foran alle andre og ingen nåede at se hvem der overhalede dem.

16
1. november 2014 kl. 16:56

Nu er der gået en md. siden jeg skrev sidst og talene (SC) viser nu at Win8.1 begynder at gå (mærkbart) frem. Så noget kunne tyde på at jeg havde ret.

17
1. november 2014 kl. 17:43

Så noget kunne tyde på at jeg havde ret.

Hvis du bruger samme blindhed, som at den 'store succeses' for NemID skylder brugernes frivillige tilmelding og ikke tvang, så har du ret.

Men du glemmer lige halve års + måneders tåbelig MS hype om at der 'slukkes' for XP og at XP 'ikke kan bruges' med NemID pga. Java etc. etc.

Utallige mennesker blev vildført af uærlig snak, og nogle har købt ny PC med en tvangsmæssig Win8 præsistalleret. Jeg kender 3-4 stykker..

Jeg selv har smidt Win 8 ud (præinstalleret), da det ragelse har jeg ikke brug for.

Bliver en slettede Win 8 så trukket fra tallene - NEJ Får jeg pengene tilbage for ubrugelig Win 8 - NEJ

"Der er løgn, forbandet løgn og statistik". (tilskrives Benjamin Disraeli, 1st Earl af Beaconsfield og Prime Minister)

19
2. november 2014 kl. 11:45

Bliver en slettede Win 8 så trukket fra tallene - NEJ

Jov de gør StatCounter, der er baseret på sidevisninger på Nettet. (Altså er 8.1 ikke slettet, på de maskiner der tælles med)

Det kan da godt være at de første versioner af win8.1 er noget bras (brugergrænseflade), men det virker som om Nadella prøver at få Windows op i gear. Lave økosystemet om så man kan få hurtige løbende opdateringer. Få forbedret alle de usynlige ændringer der igennem alle årene er blevet forsømt fordi det ikke sælger. Få den samme kerne til at kører på alle devices (det er en kæmpefejl at det ikke er sket for 10år siden)

20
2. november 2014 kl. 11:55

Hvis Microsoft havde vist rettigt omhu, havde de ikke være irrelevante nu. Nadella på prøver at få Wiindows ud af "i-rellevants" -mode, og det ser ud til at de nu er begyndt at rykke.

21
5. november 2014 kl. 00:05

Windows phone går osse voldsomt frem i.flg. StatCounter.

22
13. november 2014 kl. 10:05

Nu begynder IOS (efter iphone6)at gå tilbage world-wide, dog mest de steder de står stærkt i forvejen som USA. Windows (for tiden 8.1) går igen frem.Hvis tendensen fortsætter vil Win8.1 overhale Android inden slutningen af 2015.

23
13. november 2014 kl. 11:31
25
13. november 2014 kl. 22:39

Se f.eks.: http://gs.statcounter.com/#all-os-ww-weekly-201428-201445

Det er bedst at bruge: All på SC, alle Devices, hvis man samligner Desktop med Mobil. Det mest interresante er at se at IOS går markant tilbage de to sidste uger. (Efter iphone6). Det næstmest interessante er at Win 8.1 går frem de sidste ca 6 uger.

18
1. november 2014 kl. 18:17

Windows 8.x er bestemt ikke noget ragelse. Kan du ikke lide den eller har brug for den, er det ærligt nok, men der er ingen grund til at forfalde til lavpandet bodegasnak.

2
1. oktober 2014 kl. 08:21

Windows 9 var sårbar overfor shellshock, så med nyeste patch blev versionsnummeret til windows 10.

1
1. oktober 2014 kl. 08:06

Mon ikke MS gerne vil undgå version 9.11?

3
1. oktober 2014 kl. 09:08

Det er version 10 fordi det er 10. gang Windows lancere et nyt system.

8.1 er jo ikke blot en servicepack, men en fuldt ud opdateret version.

4
1. oktober 2014 kl. 09:28

Det ligner ellers fuldstændig sig selv og var fortsat elendigt. Herligt at se win10, der rent faktisk er til at få indført i virksomheden uden at alle brugere skal på 'genopdragelses-anstalt' for at komme finde ud af at bruge eller for den sags skyld slukke systemet.