Microsoft Live Mesh er varm luft
Hvad er Microsoft Live Mesh egentlig? Det spørgsmål er der en del, der har stillet sig selv, efter at softwaregiganten for lidt over en uge siden løftede sløret for den luftige teknologi.
Live Mesh har været i støbeskeen i de sidste to år, og bag projektet står Microsofts software-chef Ray Ozzie, som har solid erfaring med samarbejdssoftware og tidligere har stået bag samarbejdssoftwaren Lotus Notes og Groove.
Live Mesh er både en platform og en tjeneste. Den sætter pc'er og mobile enheder i stand til at kende hinanden over internettet. Det sætter enkelt-personer og organisationer i stand til at håndtere og dele filer og programmer.
Men ifølge den kendte udvikler og kommentator Joel Spolsky, som tidligere har arbejdet for Microsoft, er det en løsning uden et problem.
Spolsky mener som andre kommentatorer, at Live Mesh minder om Microsofts Hailstorm-teknologi, der blev en stor fiasko for firmaet for syv år siden.
Ideen var, at fremtidens styresystem var på nettet, i Microsofts sky, og brugerne ville logge på alle tjenester med Windows Passport, og alle brugerens ting ville befinde sig i skyen. Men det viste sig, at der ikke var nogen, der havde behov for at placere sine ting hos Microsoft, skriver Spolsky på sin blog, og brugerne havde heller ikke tillid til, at Microsoft kunne håndtere opgaven.
Astronauter på afveje
Spolsky mener, at problemet skyldes, hvad han kalder for "arkitektur-astronauter."
»Kendetegnet ved en arkitektur-astronaut er, at de ikke løser egentlige problemer. De løser noget, som ser ud til at være fælles for en lang række problemer. Eller de prøver, i hvert fald,« skriver Spolsky på sin blog.
Astronauterne har siden 1988 været overbevist om, at synkronisering var det store problem. Det er bare ikke noget reelt problem, men en sjov programmeringsøvelse, som ikke har noget at gøre med brugernes behov, skriver Spolsky.
Almindelige brugere efterspørger alt muligt andet, bare ikke synkronisering af filer.
»Det virker som om, at Microsofts chef-astronauter forventer, at dette skal være deres gigantiske platformen i himmelen, som vil tage over, når Windows bliver irrelevant på desktoppen,« skriver Spolsky.
Men i virkeligheden er det samarbejdsteknologien Groove, som endnu en gang er blevet programmeret fra bunden, og det tager fem - syv år hver gang, lyder den syrlige kommentar på Joel Spolskys blog.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.