Microsoft lancerer Windows i skyen – her er priserne

19. august 2021 kl. 03:0037
Microsoft lancerer Windows i skyen – her er priserne
Illustration: Microsoft.
Microsofts cloud-pc-tjeneste er nu tilgængelig for offentligheden. Sådan ser er priserne ud for både Business- og Enterprise-versionerne.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Microsoft meddelte i juni, at firmaet ville lancere en skybaseret version af Windows, kaldet Windows 365. Nu er tjenesten tilgængelig, og priserne for abonnementerne er ude.

Afhængigt af den ønskede ydelse vil en cloud-pc koste mellem 136 og 1100 danske kroner om måneden. Den fås også i to forskellige varianter – Business og Enterprise.

Log ind og læs videre
Du kan læse indholdet og deltage i debatten ved at logge ind eller oprette dig som ny bruger, helt gratis.
37 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
36
23. august 2021 kl. 20:39

<a href="https://docs.microsoft.com/en-us/previous-versions/windows/it-pro/windo…;
<p>

Hypervisoere er muligvis forskellige. Jeg har lige testet med VMWare ESXi, og når jeg flytter en linux VM fra en server til en anden, med en anden CPU model, skifter CPU ID'et ikke, men genstarter jeg VM'en, viser den samme CPU som den fysiske maskine.

Med andre ord, med VMWare, vises ALTID navnet på den CPU der sad i den fysiske maskine, som VM'en blev startet på.

Hvordan Hyper-V gør, og hvordan de gør i AZure land ved jeg ikke, da det ikke er platforme jeg bruger (Selvom jeg har snuset lidt til AZure)

35
23. august 2021 kl. 12:52

Da data i virtuelle platforme deduplikeres er der desværre et meget lille incitament til housekeeping

Data "deduplikeres" som CoW ved kloning.

Men deduplikeres data mon i Azures VM park også ved efterfølgende parallel datatilgang?

I ZFS kan full deduplication lade sig gøre, men der er meget få tilfælde hvor det kan betale sig, ift til den omkostning, der medfølger for at vedligeholde dedup indexet. Og de fleste erfaringer med dedup konkluderer at det det er en dårlig idé i praksis.

Når Windows update sætter igang, så fyrer CPUerne i max og der downloades eksorbitante datamængder til bla. opdatering af Paint. Det vil være spændende at vide om MS virkelig benytter deduplikering ved datatilgang.

34
22. august 2021 kl. 19:26

Der kan jo nemt ligge 2-20GB gamle værdiløse update-data, som man i dag ikke rigtig kan komme af med. Mon Azure-teamet vil finde sige i dette? O

Da data i virtuelle platforme deduplikeres er der desværre et meget lille incitament til housekeeping - jeg er bange for at babelstårnet endnu en gang får lagt etager til.

33
22. august 2021 kl. 10:35

Her kommer så en kort forklaring på det.

Jeg er helt med på hvad funktionen gør, har selv brugt den en overgang i mit Cluster miljø :) Nu satte jeg funktionen på som test, og som jeg forventede, ændre den ikke CPU. Så som andre skriver, er det nok muligt at se hvilken vCPU der er tale om, når man har købt produktet. Kunne ellers være lækkert med den viden på forhånd.

I min søgen på vCPU, fandt jeg ud af den mindste udgave kun har tilladt 12GB udgående trafik og de helt dyre op til 80GB. Det lyder af meget lidt?

32
21. august 2021 kl. 19:30

Har du selv prøvet og kan bekræfte det forholder sig anderledes i dag?

Her kommer så en kort forklaring på det.

i et givent cluster kan der være mere end en CPU generation. For at en virtuel maskine skal kunne flyttes mellem noderne i clusteret, så kræves det at den CPU generation der migreres imellem er den samme.

e.x. for et given cluster med en broadwell CPU og en Golden Lake CPU er det derfor være nødvendigt at låse clusteret til den CPU type med laveste arkitektur.

Hvis di kun har arbejdet med clustre hvor alle CPU'er er samme generation er det ikke nødvendigt at rapportere andet til VM'en end den reelle CPU type til denne. Men i clustre med blandede CPU generationer bliver men nødt til at lade VM'en køre med laveste generation.

31
21. august 2021 kl. 19:20

<a href="https://docs.microsoft.com/en-us/previous-versions/windows/it-pro/windo…;.

Da jeg brugte funktionaliteten i 2012R2 Cluster miljø, oplevede jeg ikke at VM OS'et angav en anden CPU. Det skete transperent for VM'en. Har du selv prøvet og kan bekræfte det forholder sig anderledes i dag?

Sidst jeg satte en AZure server op, nævnte den i hvert fald ægte CPU'er, det er muligt de har sat deres hypervizor til at rapportere falsk information, men hvorfor så benytte navne på CPU'er der faktisk findes?

Tak for buddet. Jeg tænker nok der er en økonomisk grund til at Microsoft har gemt det af vejen. Kunne overveje at prøve en af deres udgaver :)

29
21. august 2021 kl. 15:08

Hvad for en CPU der er på hardware laget kan man ikke se.

Sidst jeg satte en AZure server op, nævnte den i hvert fald ægte CPU'er, det er muligt de har sat deres hypervizor til at rapportere falsk information, men hvorfor så benytte navne på CPU'er der faktisk findes?

Jeg har endnu ikke set en hypervisor der ikke viser den korrekte CPU.

27
21. august 2021 kl. 11:32

Mange (også virksomheder) er jo ligeglade med GDPR, og med følgerne af Schrems II dommen. "Går den så går den" og "der kommer en løsning i morgen" virker til at herske. For så vidt håber jeg, at der er en større virksomhed der bliver flæsket for netop dette. Ikke fordi jeg har noget imod virksomheder, og jeg vil synes det er ærgerligt for den ramte virksomhed. Mere fordi det er min antagelse (og forhåbning!), at der er mange virksomheder der vil få endog meget, meget travlt når den første bøde efter artikel 83, paragraf 5 rammer.

26
20. august 2021 kl. 23:45

Jeg har forsøgt at finde info hvad vCPU er for en processor. Der er jo forskel på om det er en Atom eller EPYC. Er der en der har noget mere information herom?

Det nærmeste jeg lige kan komme er denne: https://azure.microsoft.com/en-us/pricing/details/virtual-machines/series/

Men hvis man gider grave rundt på MS sider (Jeg gider ikke) skulle det være muligt at finde. Alternativet er naturligvis bare at købe et abonnement, og se hvad windows selv rapportere. ;)

23
20. august 2021 kl. 10:26

Ubuntu (og dermed også Mint) har som standard haft /boot liggende direkte på / partitionen i rigtig mange år.

Ahh, det kan jeg da godt se nu.

Men det ændrer så stadig ikke på at der ligger et hav af gamle kerner mv. og roder, som opdateringshåndteringen burde fjerne - især når nu man har sådan en dejlig sag, som er lysår foran visse andre (det er jo forbudt at nævne navne, så er der jo nogen der bliver pigesure :-D).

22
20. august 2021 kl. 06:54

Det har så forbipasseret min opmærksomhed - hvornår er det blevet implementeret i Mint?

Ubuntu (og dermed også Mint) har som standard haft /boot liggende direkte på / partitionen i rigtig mange år.

Noget siger mig at de har gjort det siden version 08.04 hvor jeg skiftede til ubuntu som primær distro, men har ikke noget at hænge det op på.

Det kunne lyder som en opgave at kigge på til vores Linuxaften i AlsLUG på onsdag ;-)

/Henning

20
19. august 2021 kl. 18:15

Jeg har forsøgt at finde info hvad vCPU er for en processor. Der er jo forskel på om det er en Atom eller EPYC. Er der en der har noget mere information herom?

18
19. august 2021 kl. 16:46

...ender det ikke med at være tvang...

Er du tvunget til at køre noget på DIN windows-PC?

Jeg snakker ikke din om arbejdsgivers PC, men din personlige PC.

Jeg har levet fint uden windows i små 20 år.

Virker fint til mit brug ;-)

/Henning

17
19. august 2021 kl. 14:20

Men default er ofte lidt klein, og der ryddes ikke altid ordentligt op på den.

Hele håndtering af /boot er noget der undrer mig dybt - for almindelig opdatering fungerer utroligt smertefrit, men hvorfor er der stadig ikke indbygget en rutine (som en del af opdateringsmanageren) som automatisk sørger for at slette skrammel i /boot, som er mere end f.eks. 2 versioner gammel (der skulle være en default værdi i opdateringsmanageren, som man hvis man havde behov så kunne ændre).

Som det er nu risikerer en almindelig bruger faktisk at maskinen kan slås ihjel af opdateringer - det burde ikke være noget brugeren skulle bekymre sig om.

12
19. august 2021 kl. 12:09

Nu når MS selv skal til at virtuallisere Windows clienten i så stort antal, så begynder det at gøre ondt at Windows 10 (11) sviner så meget med pladsen. Der kan jo nemt ligge 2-20GB gamle værdiløse update-data, som man i dag ikke rigtig kan komme af med. Mon Azure-teamet vil finde sige i dette? Og måske bliver hele Windows-update funktionen også optimeret. Windows update er ufattelig ressource-tung, både CPU, RAM og storage-IO mæssigt.....med 10 millioner Win10 VM's kan det mærkes og det koster! Nu tager de deres egen medicin! Og når de finder ud af at deres data-centre bruger 5x så manger ressourcer end nødvendigt grundet Win-Update-slam-koden, så sker der måske noget, man kan ha' lov til at håbe.

Prøv at kør en OS update på Linux....se sådan skal det gøres (både RHEL'ish, SUSE'ish og Debian'ish distroer)

11
19. august 2021 kl. 11:56

jeg er selv stor fortaler for at så meget som muligt skal laves som en browser baseret løsning,

Yes, resten af Verden arbejder med HTML appliklationer og responsivt design, som tilpasser sig devicet, og tilgængelige interfaces, som via korrekt markup kan benyttes af mange slags agenter.

Men nej, MS streamer din desktopoplevelse til din mobil telefon via et videoelement i HTML5 så de er helt sikre på at ingen moderne principper for tilgængelighed, delbarhed, linking eller integration kan anvendes. Alle elsker det!

10
19. august 2021 kl. 11:50

Windows 365 kræver kun en enhed, der inkluderer HTML5-browseren og en DSL-forbindelse eller en trådløs internetforbindelse, som kan streame en video. Mængden af den båndbredde, du har brug for, varierer alt efter arbejdsbelastningen.

Hvordan får man så lige det til at fungere med f.eks. printere og diverse andet USB udstyr mv?

Når man nok så flot siger det "inkluderer HTML5-browseren", er der så taget hensyn til at webbrowsere ikke er en dans på roser - jeg er selv stor fortaler for at så meget som muligt skal laves som en browser baseret løsning, men træerne gror ikke ind i himlen.

Og for i det hele taget at have en browser, så fordrer det en computer af en eller anden art - er vi nu ude i at MS prøver at få betaling to gange for det samme?

9
19. august 2021 kl. 11:41

Understøtter skrivebordsversionen af Office-apps, Outlook og OneDrive

Mens alle andre tjenester lykkes med at levere en sømløs oplevelse af office-produkter i en generisk browser, er det ikke lykkedes for MS at få Word til at fungere i en browser. Man skal udover at betale for Office 365 OGSÅ købe og downloade og installere skrivebordsversionen af Word eller Excel for at benytte selv basale funktioner.

Men NU kommer der en løsning på problemet! Abonner og stream din Windows 365 desktop, så du kan desktopbetjene dine online office 365 produkter. 365 dage om året!

8
19. august 2021 kl. 11:18

Det ville være lækkert om de tilbød afregning efter CPU forbrug. Så behøver man kun bruge den til programmer som endnu ikke er gået væk fra at låse brugerne.

7
19. august 2021 kl. 11:14

Som skrevet her:Ofte stillede spørgsmål:

Windows 365 kræver kun en enhed, der inkluderer HTML5-browseren og en DSL-forbindelse eller en trådløs internetforbindelse, som kan streame en video. Mængden af den båndbredde, du har brug for, varierer alt efter arbejdsbelastningen.

7
19. august 2021 kl. 11:00

Godt spørgsmål, det eneste jeg kan komme på er at man skal have en "tynd" windows PC som kører RDP mod den viruelle PC. Fidusen må være et eller andet med at det er nemmere at administrere for nogen. Skal man så betale både for den virtuelle og den fysiske PC?

5
19. august 2021 kl. 10:38

Du virtualiserer blot dine medarbejdere og så er det løst :)

4
19. august 2021 kl. 10:12

Og hvordan tilgår man så disse "PC'er"?

3
19. august 2021 kl. 09:54

De maskiner kan nok ikke rigtig bruges af EU virksomheder.....

2
19. august 2021 kl. 08:33

...ender det ikke med at være tvang...

1
19. august 2021 kl. 08:28

Priserne er sikkert valgt til at kunne betale sig, både for kunderne og for sælger, men da jeg altid har valgt den"besærlige" løsning: fysisk HW og "payed-up" pro-licens, når det var nødvendigt - og MS kender mig - vil jeg næppe opleve den "nemme" løsning.

Hvor mange virtuelle PCer de så sælger her i landet må være et "åbent" spørgsmål.

Lad cirkus begynde!