Microsoft låser Office 2013 fast til din pc

19. februar 2013 kl. 11:3634
Forbruger-udgaverne af Office 2013 er låst til én pc, og dermed kan du ikke flytte din licens til en ny maskine. Ikke i kundens interesse, siger eksperter.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Hvis du køber og installerer den nye Microsoft Office 2013 på din pc, fanger bordet. For derefter kan du ikke slette den fra den gamle maskine og flytte den over på en ny, skriver amerikanske Computerworld.

De nye licensbetingelser gælder for retail-versionen - altså den, som kunden selv køber ved siden af pc'en.

Den nye model adskiller sig fra forgængeren Office 2010, hvor brugeren med visse begrænsninger havde lov til at flytte en Office-installation efter behov. En licens til Office Home og Student 2010 kunne som udgangspunkt flyttes et ubegrænset antal gange, dog højst én gang hver tredje måned.

»Det her er et markant skifte i Microsofts licensmodel. Og lad os være ærlige. Det er ikke i kundens interesse. De betaler for mere end tidligere, fordi de ikke længere får de samme goder som før,« siger administrerende direktør Daryl Ullman fra Emerset Consulting Group til Computerworld.com.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Microsoft har bekræftet de nye licensbetingelser over for mediet. Selskabet ønsker dog ikke at svare på, hvordan kunden er stillet, hvis pc'en med Office-installationen bliver stjålet eller bryder sammen.

De nye regler skal ses som et led i Microsofts strategi om at få kunderne til at leje software-licenser til Redmond-virksomhedens produkter i stedet for at købe dem, siger eksperter ifølge Computerworld.com.

Du kan læse mere hos det amerikanske it-medie.

34 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
39
21. februar 2013 kl. 03:04

Jeg opgraderede til LibreOffice 4.0 på min arbejds bærbare (RHEL), her forleden. Det har jeg ikke fortrudt. Men hva pokker, jeg kan jo heller ikke installere MSOffice.

// Jesper

38
20. februar 2013 kl. 18:36

Firma X sælger Produkt Y for 100,- stk.

Firma X ønsker at tjene mange flere penge på Produkt Y.

Firma X siger at den nye version af Produkt Y kommer til at koste 500,- stk.

Der råbes og skriges og trues og kastes med legetøj!!!!!

Firma X siger at de har lyttet til deres trofaste kunder, og nu koster Produkt Y 2.0.....KUN 200,- stk.

Alle ånder lettet op og glædeligt betaler den nye pris, fordi de har presset Firma X til at droppe deres dumme planer. En stor sejr!

Firma X's aktiekurs fordobles.

35
20. februar 2013 kl. 14:16

Gad vide, om man kan installere Office 2013 på fx en VirtualBox guest og lave backup af imaget, så hvis maskinen stjæles, går itu eller skal opgraderes, man kan restore og køre videre på en ny fysisk maskine?

32
20. februar 2013 kl. 12:46

Jeg er sikker på at Steve Ballmer ikke holder året ud i Microsoft. Jeg kan ikke tro at folk vil være så loyale overfor M$.

Den senere tid har MS forsøgt at stoppe ubrugeligt funktionalitet ned i halsen på sine brugere. Personligt toppede mit kvalme niveau med Ribbons og resulteret i et skift til LibreOffice, hvor jeg faktisk føler mig mere hjemmevant (en gren af MS Office 2003 +++).

Der er mig ubegribeligt at forstå at MS ikke giver sine brugere et valg til at adoptere ny adfærd og funktionalitet. Jeg er totalt fyldt op med den arrogante måde M$ behandler sine brugere på og er derfor begyndt at planlægge min flugt ;)

Det eneste jeg mangler er at spil distributørerne begynder at supportere Linux og/eller Mac OS, og når det sker – så kan det kun gå for langsomt med at komme ud af den M$ fælde som, nu klart og tydeligt, er begyndt at klappe i.

Eksempler på (for mig) ubrugeligt M$ crap jeg gerne vil kunne afinstallere eller bedre, som kunne installeres hvis man ville have det:

UAC: Jeg kan og vil gerne selv bestemme over mine user accounts som i XP. Jeg kan slå UAC fra men hvilken state er min maskine og mine lokale brugere så i ? Pointen er, jeg har ikke brug for det og vil ikke have det på min computer, så jeg burde kunne afinstallere det.

Ribbons: Skulle være et flueben under installation. (default - Nej tak)

Metro UI (i Windows 8): Det virker på mig som om M$ ikke kunne nå at færdiggøre et Tablet OS integration til tiden - laver et skizofrent hybrid af resterne og markedsføre det som et innovativt ”state of the art” produkt. Metro burde kunne fravælges i W8 eller være et addon.

30
20. februar 2013 kl. 09:32

For mig vil en prisændring betyde en overvejelse om mulige alternativer. Kender nogle en god sammenligning af kontorpakker incl. priser?

29
20. februar 2013 kl. 09:21

Hm....

MS vil åbenbart død og pine have os over på deres cloud løsning. Sådan er det også med deres Small Business Server produkt. Det kan man ikke længere købe i den gammelt kendte version, der indeholdte Exchange server. Nu skal det død og pine ud i skyen. Hvis man så kunne vælge en anden sky end MS's sky, så kunne det måske være interessant, men det kan man ikke såvidt jeg er orienteret.

Det bliver spændende at se om MS alternativerne nu får vind i sejlene, eller at folk føler sig tvunget til at gå MS vejen....

36
20. februar 2013 kl. 15:15

Der er jo ikke en eneste garanti for at deres "sky" ikke kan hackes, vil man have sikre data skal det altså ikke ske gennem nogen som helst form for "sky" eller anden online backup, pil nedad for de metoder.

Det kunne være sjovt at vide hvad de i det hele taget vil gøre, hvis nogen hacker data fra deres online harddisk, om der er en garanteret erstatningssum for eksempel på 1.000 milliarder eller mere, for ødelagte data og stjålne data, eller de måske bare vil skide os et stykke hvis det skulle ske, samt fortælle os at vi har godkendt mange sider med regler, undtagelser, erstatningsfraskrivning og meget andet crap.

37
20. februar 2013 kl. 15:39

Der er jo ikke en eneste garanti for at deres "sky" ikke kan hackes

Der er sandsynligvis bedre sikkerhed i forhold til den særdeles virkelige risiko for at lokalt lagrede data kan hackes. Og så er der jo ikke nogen at kræve erstatning fra. Det kræver en særdeles grundig sikring at opnå noget som er bedre end det som de store cloud-udbydere giver. Men selvfølgelig har du da ret i at du heller ikke hos dem kan forvente erstatning o.s.v.

Og hvis du har grund til at at være bange for efterretningstjenester, skal du jo alligevel være ganske paranoid omkring kryptering, så det i princippet ikke er det afgørende hvor data ligger.

25
19. februar 2013 kl. 21:54

Min oplevelse med Ribbon er vel ca 5 år gammel. På det idspunkt havde jeg en lille Thinpad, som jeg kunne dokke med en stor ekstern skærm.

Med den store skærm var det værste at alt var grupperet på en anden måde end jeg kendte fra den tidligere version - som om det var styret af en anden persons tanker end den gamle version. Hvis jeg havde haft den PC længe nok, var det sikket blevet min indre norm - I ved vanens magt.

Med den lille skærm åd ribbon for meget af skærmarealet.

Hvorfor H... kunne man ikke få lov at sætte Ribbon langs højre eller venstre kant, ligesom man kunne med de ældste office versioners menuer?

28
20. februar 2013 kl. 09:21

Så er det heldigt, der findes nogle glimrende alternativer. Ribbon er ikke for alle, og kan man ikke forliges med den, så er LibreOffice umiddelbart det bedste alternativ jeg kender.

Helt enig.

Da jeg var ude og se på smartphone i månederne op til jul, oplevede jeg hele to gange at der var nogen der ville se på en Lumia (med Windows Phone OS). Og begge gange var det yngre mennesker der købte til deres forældre - den ene gang var vist endda til en bestefar.

Når jeg ser på de store kasse-agtige tiles på WP, kommer jeg da også uvilkårligt til at tænke på senior-mobiler (a la dem fra Doro). Og med Ribbons gigantiske staveplade-billeder får jeg lidt samme association.

Efterhånden som vi bliver ældre, nedsættes synet jo gradvist, og jeg mener at kunne se en klar tendens til at Microsoft satser stærkt på segmentet af seniorer med deres store stentavler af skærm-knapper.

Seniorer er jo typisk mere loyale/trofaste/konservative, og vil gerne have ting som de altid har været. Og store ikoner ikke at forglemme, så man godt kan være gammel uden at føle sig gammel. Så hvis Microsoft kan vinde senior-segmentet med deres senior-rettede layout, har de måske fat i et segment som det er lettere at tjene penge på i en årrække, frem for unge mennesker der konstant skifter, bare fordi der kommer noget der er bedre, smartere eller billigere.

Så ja, der vil uvægerligt være nogen der er vilde med Ribbon, og nogen der ikke synes om det.

22
19. februar 2013 kl. 16:35

Medmindre man har nogle meget specielle behov, så er openoffice, libre office osv mere end tilstrækkeligt. Og hvis man vil have at andre skal kunne læse det, kan man altid lave det om til PDF vha cutePDF og lign. Jeg har endnu ikke betalt for et stykke software, udover den windows version der fulgte med min pc. Og jeg har ikke haft nogen problemer, tværtimod.

Men hva har man penge nok, så køb da skidtet, så du kan bruge 5% af funktionerne he he:-)

6
19. februar 2013 kl. 12:42

Det er jo tydeligt at Microsoft vil presse kunderne over på at købe abonnement på adgang, i stedet for at kunne fortsætte med en købt udgave, uden at købe opgradering for hver ny version eller PC. De brugere som snares kunne blive irriteret er vel de "mere aktive", som gerne vil kunne skifte PC forholdsvis tit. Hvis de ikke har lyst til abonnements-betaling, lyder denne ændring som ekstra motivation til at kikke på alternativer som LibreOffice eller Google Docs/Drive. Og foreslå andre at gøre ligeså.

5
19. februar 2013 kl. 12:29

Det er godt nok et sidespor det der.

Jeg vil ikke have mine ting i skyen. Hverken på den ene eller anden måde.

Leje et produkt, det er jo bare for ringe. Hvis jeg køber et produkt, så burde det være at gøre med som det passer mig, og ikke være stillet over for begrænsninger om hvorhen jeg må flytte det osv. Det er simpelthen en forringelse af dimensioner.

3
19. februar 2013 kl. 11:57

Jeg syntes det er en fin forretningsmodel, men så skal prisen også afspejle denne store ulempe. Jeg betaler gerne 150 kr. for en Office 2013 licens med de begrænsninger - MEN IKKE EN KRONE MERE!

33
20. februar 2013 kl. 13:28

Vi er begyndt at installerer LibreOffice på flere maskiner og efter kort tid er brugerne faktisk rigtig godt tilfredse.

Hvis MS låser de nye licenser vil antallet af LO installationer her i huset stige.

8
19. februar 2013 kl. 12:56

Hvis ikke du vil betale, så brug dog en LibreOffice!</p>
<p>Og nu ikke det det pladder med at MS Office er åh-så-meget-bedre, for det er en skrøne - og hvis man virkelig mener det, så må man også betale hvad den så koster.

Jeg betaler skam gerne for min software, men hvis jeg skal betale igen og igen og igen for samme software, så vil jeg nok kigge nærmere på alternativerne - gratis eller ej.

Jeg kunne selvfølgelig også bare vælge at købe købe iWorks eller gå gratis med LibraOffice. Det eneste jeg kommer til at savne er den gode stavekontrol i Word.

24
19. februar 2013 kl. 17:40

jeg ville være voldsomt ked af at skulle undvære Ribbon

Undvære Ribbon ?? jeg ville snarere betale for at slippe af med det l.... Det er langsomt, det er grimt, det fylder meget, og man kan aldrig finde hvad man har brug for, fordi "genvejene" flytter sig rundt for at generere brugeren mest muligt... Undvære... JA TAK!

11
19. februar 2013 kl. 13:11

Ja, det er absolut utænkeligt, at der er nogen, der har en anden smag end dig, men stadig mener Office er for dyrt.</p>
<p>LibreOffice er forfærdeligt grimt og jeg ville være voldsomt ked af at skulle undvære Ribbon. Men jeg har ikke lyst til at betale ~1.000 kr. for en Office-licens.

Åh for at sige som John Strand, så har du vist for korte arme og for dybe lommer.

Helt ærligt, det er for sølle at whine op om man ikke vil betale for et produkt - hvis man virkelig mener det er så guddommeligt, så må man betale ved kasse et!

Og endnu mere ynkeligt bliver det når der faktisk findes et ganske fint alternativ, men det ikke lever op til dit jeg-vil-ha' farvelade og hvad ved jeg.

40
13. marts 2013 kl. 23:33

Og endnu mere ynkeligt bliver det når der faktisk findes et ganske fint alternativ, men det ikke lever op til dit jeg-vil-ha' farvelade og hvad ved jeg.

Det der er efter min mening useriøst.

Det svarer lidt til at sige at Sketchup er et ganske fint alternativ til AutoCAD. Eller Notepad er et fint alternativ til Sublime 2 eller TextMate.

LibreO eller OOo er da udermærkede Office produkter, men de er ingenlunde på højde med MSO. Bare fordi et produkt kalder sig tekstbehandler, regneark, tekst editor, er det ikke ligeså godt som andre produkter der kalder sig det samme. En bil er heller ikke en bil (og det ved jeg så godt det er for nogen :-).

15
19. februar 2013 kl. 13:35

Åh for at sige som John Strand, så har du vist for korte arme og for dybe lommer.</p>
<p>Helt ærligt, det er for sølle at whine op om man ikke vil betale for et produkt - hvis man virkelig mener det er så guddommeligt, så må man betale ved kasse et!</p>
<p>Og endnu mere ynkeligt bliver det når der faktisk findes et ganske fint alternativ, men det ikke lever op til dit jeg-vil-ha' farvelade og hvad ved jeg.

Ah, Christian. Hvis ser lidt realistisk på det, så er der nogle kunder, som bliver ramt meget hård af Microsofts nye licensmodel. Jeg er en af dem. Jeg betaler gerne for min software, men jeg vil ikke tage et vidst sted fordi Microsoft er blevet grådig.

En mac licens til Office Home og Student 2010 med 3 brugere kostede mig cirka 1000 kroner sidste år. Hvis skal købe samme udgave af Office 2013, så kommer jeg til betale 1000 kroner for en licens til én bruger - og så kan jeg ikke engang skifte min computer uden igen at skulle betale ved kasse et.

Det er en minimum en tredobling af prisen plus det løse, hvis en af mine computere bryder sammen.

Så har det pludselig ikke længere noget med at have for korte arme - så er det Microsoft som tager ågerpriser for deres produkter. Hvor tit er det man ser, at TDC, Samsung, Ford, Arla eller Miele tredobler prisen på deres produkter? Blot for at nævne et par markedsledere i forskellige brancher...

Jeg stemmer gerne med fødderne og finder andre grænsgange ligesom mange andre danskere også burde gøre.

18
19. februar 2013 kl. 13:47

Ah, Christian. Hvis ser lidt realistisk på det, så er der nogle kunder, som bliver ramt meget hård af Microsofts nye licensmodel. Jeg er en af dem. Jeg betaler gerne for min software, men jeg vil ikke tage et vidst sted fordi Microsoft er blevet grådig.

Så er det man må gøre op med sig selv hvad ens behov reelt er - og hvis man mener at producenten er blevet for grov, så må man se efter et alternativ.

Og det kan så godt være at alternativet er anderledes, men sådan er livet jo.

Jeg ville da også gerne (nej egentlig ikke, men for eksemplets skyld) gerne have en BMW635, men det har jeg ikke penge til, og så må jeg altså affinde mig med noget andet.

Jeg stemmer gerne med fødderne og finder andre grænsgange ligesom mange andre danskere også burde gøre.

Det er det, der er ingen der tvinger en til at bruge MSO - ligesom der heller ikke er nogen der tvinger folk til at bruge LibreOffice.

21
19. februar 2013 kl. 15:05

Så er det man må gøre op med sig selv hvad ens behov reelt er - og hvis man mener at producenten er blevet for grov, så må man se efter et alternativ.</p>
<p>Og det kan så godt være at alternativet er anderledes, men sådan er livet jo.</p>
<p>Jeg ville da også gerne (nej egentlig ikke, men for eksemplets skyld) gerne have en BMW635, men det har jeg ikke penge til, og så må jeg altså affinde mig med noget andet.

Det var dog et fremrangede eksmpel - hvor har du dog set det før :-)

Det er forøvrigt et super eksempel til den aktulle debat; Hvis vi skal tage dit eksempel med en BMW, så svarer det til, at du sidste år kunne købe tre BMW'er til hele familien. Hvis du så skiftede konen eller elskerinden ud, så kunne du bare tage hendes BMW og give til din nye kæreste/kone/elskerinde.

Med de nye licensregler, så kan du kun købe én BMW til prisen, og skal du have tre styk, så skal du nu betale det tredobbelte. Endnu værre bliver det, hvis du skal af med konen, så tager hun sgu BMW'en med, og du må ud og købe en helt ny BMW til fuld pris.

Det er rent og skær ågerpriser fra producentens side. Jeg kan ikke komme på en eneste virksomhed, der tilnærmelsesvis har indført lignede enorme prisstigninger / forringelser af kundevilkårne - og jeg har sgu tænkt mig godt om.

Men jeg klynker ikke over, at jeg bliver tvunget til at finde et alternativ. Sådan fungerer kapitalismen, og så lever jeg fint med det. Det var der et par "vi vil have fiber" fortalere, der kunne lære noget af...

Jeg har i forvejen brugt Google Docs, og nu bliver det mit primære tekstbehandlingsprogram, selvom det er noget mere simpelt sammenlignet med Word. Jeg kommer til at spare en masse penge, og så kan jeg jo passende bruge de sparede penge på at støtte et par open source projekter.

Men selvom jeg stemmer med fødderne, så tillader jeg mig, at kritisere Microsofts nye prispolitik, som er på grænsen til det anstændige.

16
19. februar 2013 kl. 13:40

Det er godt at se du holder niveauet højt. Du kan virkelig ikke li', at jeg har en anden mening end dig, hva'?

Du er da velkommen til at have en anden mening end jeg har, jeg er fint tilfreds med LibreOffice, mens du åbenbart er dybt forelsket i MSO - og det skal du da være velkommen til, men hvis MS så for den sags skyld sætter prisen til 10KKr, så må du da betale prisen når nu du er så glad for det, længere er den da ikke.

LibreOffice er i min verden ikke et alternativ til MS Office.

Det kan da godt være, det er dit problem - andre med en mere rationel tilgang til at bruge noget så banalt som et kontorprogram har nok ikke de store problemer med at bruge noget andet.

Men den stor MS evangelist TB har åbenbart så sofistikerede behov at kun MSO er godt nok til ham - fint nok så hiv læderet frem og betal, men stop den der sølle og patetiske klynken.

Jeg bliver irriteret over grimme programmer.

Tænk det samme gør jeg - f.eks. programmer der lægger et grimt bånd over halvdelen af skærmen, så der kun er et smalt bånd tilbage der kan benyttes til det det egentlig drejer sig om, nemlig indhold.

At jeg ikke gider bruge 1.000 kr. på en Office-pakke er hverken sølle, ynkeligt eller whine.

Det er det da - jeg-vi-ha Office, men jeg-vil-ikke-betale.

Du lyder sgu som en fornærmet teenager, når du skriver sådan.

Tænk, jeg vil nu mene det mere er omvendt, for det er ikke mig der kræver at få-få-få uden at yde!

12
19. februar 2013 kl. 13:20

Og endnu mere ynkeligt bliver det når der faktisk findes et ganske fint alternativ, men det ikke lever op til dit jeg-vil-ha' farvelade og hvad ved jeg.

Og du glemte lige at tilføje, at LibreOffice er open-source, så han jo altid selv kan implementere en ribbon-klon til det, hvis han ikke vil betale M$ for det. Men vær venlig kun at lave det som et "plug-in" eller et separat fork, så vi andre ikke er tvunget til at bruge det.

2
19. februar 2013 kl. 11:49

Burde måske istedet være bundet til en Live konto? Spotify og Netflix (Og mange andre) gør det på en bedre måde imho. Installer som du lyster, men et maks antal aktive samtidige, hhv 1 & 2 for de 2 nævnte eksempler

1
19. februar 2013 kl. 11:43

det lyder til og være en ny trend, der er rygter om at Playstation ville gøre det samme med deres spil til deres Playstation 4, det bliver også låst til en maskine.