Microsoft: Kommunes Openoffice-gevinst er tvivlsom

Skolerne i Lyngby-Taarbæks skift fra Microsoft Office til den gratis Openoffice skulle frigive penge til at udskifte gamle pc'er. Men det regnestykke holder ikke vand, og kontorpakkerne kan i øvrigt ikke sammenlignes, siger Microsoft.

Microsoft betvivler nu økonomien i Lyngby-Taarbæk kommunes beslutning om at skifte skolernes Office-pakker ud med open source-kontorpakken Openoffice.

Ifølge Lyngby-Taarbæk Kommune har man valgt at skifte, fordi kommunen kan frigøre resurser til indkøb af nyt it-udstyr til skolerne for de sparede licenspenge til Microsofts kontorpakke Office, og fordi Openoffice i Novell-udgaven i kommunens øjne er funktionel på linje med kommercielle kontorpakker som Microsoft Office.

Men de argumenter holder ikke vand, erklærer Microsoft i Danmark overfor Version2.

Kontorpakkerne kan slet ikke sammenlignes, og besparelserne ved at skifte til Openoffice er stærkt tvivlsomme, lyder det fra softwarevirksomheden.

Slut med superbillig MS Office

Lyngby-Taarbæk har i en årrække kørt Microsofts Office-pakke på kommunens skoler, og på fem af skolerne har man brugt en særlig prisbillig udgave af Office-pakken under Microsofts Partnership in Learning-program, som blev oprettet for at tilgodese svage skoler med billige kontorpakker.

»Den særlige aftale udløb ved udgangen af september, og det betød, at vi skulle købe Office-licenser hjem på almindelige undervisningsvilkår. Så det gav os en ret simpel business case,« siger it-chef i Lyngby-Taarbæk Kommune, Jens Kjellerup, til Version2.

Dermed ville den særligt fordelagtige pris på 20 kroner per Office-licens per pc stige til 500 kroner.

Efter at have gennemført en pædagogisk, teknisk og anvendelsesmæssig vurdering af Microsoft Office og Openoffice Novell Edition endte man op med anbefalinger til ledelsen i kommunens børne- og ungeforvaltning.

»En anbefaling gik på at købe Microsoft Office-licenser og så skære i antallet af udskiftede pc'er. Ledelsen besluttede så, at de hellere vil fastholde den planlagte udskiftningsrate på pc'er ved at skifte til Openoffice,« siger Jens Kjellerup.

Men hos Microsoft kan man ikke få øje på den besparelse, som Lyngby-Taarbæk forventer at kunne bruge på at udskifte gamle pc'er.

»Vi har svært ved at se, hvor besparelserne ligger henne. Det forudsætter, at man kan omsætte en krone én til én direkte mellem de to produkter, men for mig at se ligger der nogle skjulte udgifter i forhold til konsulentudgifter ved at vælge Openoffice. Det kan være, der ligger en investering, som Lyngby-Taarbæk Kommune ikke skal foretage, men egentlige besparelser ser jeg ingen af,« siger salgschef i Microsoft, Julich Wiberg, til Version2.

Han mener ikke, at det overhovedet er fair at stille de to kontorpakker op ved siden af hinanden.

»Vi mener ikke, at man kan sammenligne de to produkter, og slet ikke når det kommer til brugen af dem i folkeskolen. De er ikke ens,« siger Julich Wiberg.

»Nogen siger, at det er nok at have en kontorpakke, som kan klippe og klistre lidt i dokumenter, og så er det det. Men it skal være en integreret del af undervisingen ifølge Undervisningsministeriet, og vi bygger mere og mere funktionalitet ind i Office, som hjælper lærerne i samarbejdet med eleverne og understøtter elever med for eksempel indlæringsvanskeligheder og ordblindhed,« fortsætter Julich Wiberg.

Og der kan Openoffice ikke være med?

»Nej.«

Lyngby-Taarbæk: Ingen beviser for bedre produktivitet i Office
I Lyngby-Taarbæk Kommune mener man godt, at Openoffice kan være med.

»Ud fra, hvad behovene reelt set er i skolen, så er det meget svært at se forskel på den ene kontorpakke overfor den anden. Selvfølgelig er der forskelle, men det vil der også være mellem forskellige versioner af Microsofts Office-pakke,« siger Jens Kjellerup.

Han henviser til en undersøgelse foretaget at britiske Becta (British Educational Communications and Technology Agency) om brugervenligheden af det nye Ribbon-interface i Microsoft Office 2007, som efter Microsofts udsagn skulle forbedre produktiviteten.

»Vi kan altså ikke se, at Openoffice skulle være et forældet eller dårligt produkt. Det eneste sted, jeg har set en uvildig pædagogisk vurdering af Ribbon-interfacet i Microsoft Office 2007 i forhold til andre kontorpakker, er hos Becta, og de har ikke kunnet finde dokumentation for, at produktiviteten forbedres i en grad, så det retfærddiggør investeringen i Office 2007,« siger Jens Kjellerup.

Han mener indtil videre, at spørgsmålet om brugergrænsefladen i kontorpakkerne er en smagssag, og at meget af debatten om de forskellige kontorpakker sander til i religiøse holdninger.

»Det er en religionskrig ud over alle grænser, og hvis man skærer ind til benet, så skal man se på, hvad behovet er, og om det bliver dækket af den konkrete kontorpakke. Og så har valget ikke været så svært for os,« siger Jens Kjellerup.

Hos Microsoft fastholder man, at Office 2007 og Openoffice 3.0 ikke kan sammenlignes.

»Vi ønsker at starte en debat om, hvordan det digitale penalhus skal integreres i undervisningen, og vi opfordrer forældrene til eleverne i Lyngby-Taarbæk Kommune til at downloade vores gratis 60-dages prøveudgave af Office-pakken,« siger Julich Wiberg.

Opdateret 9.55: Ny overskrift.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (96)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Martin Bøgelund

»Vi har svært ved at se, hvor besparelserne ligger henne. Det forudsætter, at man kan omsætte en krone én til én direkte mellem de to produkter, men for mig at se ligger der nogle skjulte udgifter i forhold til konsulentudgifter ved at vælge Openoffice. Det kan være, der ligger en investering, som Lyngby-Taarbæk Kommune ikke skal foretage, men egentlige besparelser ser jeg ingen af,« siger salgschef i Microsoft, Julich Wiberg, til Version2.

Man skal nok ikke forvente den store objektivitet fra Microsoft i denne sag, når de lige har mistet omsætning på denne sag.

Men selv [i]hvis[/i] man vælger at tro at man få konsulentudgifter svarende til de tidligere MS-licensudgifter, er business casen jo spændende: Samfundsøkonomisk giver det god mening at anvende kronerne på hjemlige konsulentarbejdspladser, fremfor at sende dem ud af landet til en softwarevirksomhed i USA.

 • 0
 • 0
#3 Michael Rasmussen

[..]ligger der nogle skjulte udgifter i forhold til konsulentudgifter ved at vælge Openoffice

Hvilke konsulentudgifter er det, der er specifikt rettet mod at installere OOo 3.0 i forhold til at opgradere fra MSO 2003 til 2007?

[..]vi bygger mere og mere funktionalitet ind i Office, som hjælper lærerne i samarbejdet med eleverne

Hvilken funktionalitet i MSO 2007 er det, der specifikt skulle gøre samarbejdet mellem lærer og elever lettere end i OOo 3.0?

 • 0
 • 0
#4 Deleted User

Hvilken funktionalitet i MSO 2007 er det, der specifikt skulle gøre samarbejdet mellem lærer og elever lettere end i OOo 3.0?

Bla. Mikroværkstedet har udgivet produkter som pt. ikke fungerer optimalt under OOo. Det drejer sig mere specifikt om talesyntesen "cd-ord" som der i MS Office highlighter de oplæste ord, hvor imod OOo ikke gør.

Om det er et reelt problem eller ej, er vi i skrivende stund ved at undersøge i forbindelse med et projekt der mange steder i folkeskole verdenen kaldes for "it-rygsæk"

 • 0
 • 0
#5 Niels Dybdahl

Microsoft Office 2003 koster ca 4000 kr for privatpersoner

Microsoft Office 2007 koster ca 1000 kr for en standardversion per PC (Den "billige" Home/studentudgave er underlagt så store anvendelsesbegrænsninger at man skal op på standardudgaven for at være lovlig).

OpenOffice kan anvendes gratis.

Dvs en familie med 2 børn som har hver deres PC sparer 2000 kr i forhold til MSO 2007 og 8000 kr i forhold til MSO 2003.

Det er vel også værd at tage med i regnestykket.

 • 0
 • 0
#6 Niels Dybdahl

Der er lovgivet at det offentlige og dermed også skolerne skal kunne modtage dokumenter i ODF format de sidste 1,5 år.

På vores lokale skole betyder dette at alle lærere har både MS Office og OpenOffice installeret og lærerne er nødt til at forholde sig til at nogle elever anvender OpenOffice.

Jeg har svært ved at se hvordan det skulle give øgede konsulentudgifter, hvis man går fra 2 kontorpakker ned til 1.

 • 0
 • 0
#7 Søren Olesen

Ud fra artiklen skyder Microsoft ikke LTK's valg af OOo i sænk. Tværtimod argumenterer Jens Kjellerup ret stærkt for valget af OOo ud fra en økonomisk, pædagogisk mv. betragtning.

Omvendt er argumentation hos Julich Wiberg præget af fordomme, når han f.eks. siger: "Nogen siger, at det er nok at have en kontorpakke, som kan klippe og klistre lidt i dokumenter, og så er det det". Det er svært at læse udsagnet på anden måde end, at "nogen" er fortalerne for OOo og "en kontorpakke" er alle andre officepakker MSO. Funktionaliteten i OOo rækker et stykke videre end at "klippe og klistre".

På den baggrund synes jeg overskriften er misvisende, for MS skyder på ingen LTK's valg af OOo i sænk.

 • 0
 • 0
#9 Niels Kristian JENSEN

Som bruger af begge kontorpakker vil jeg sige at de er ikke ens. Derved skal der bruges indsats på at lære folk om forskellene.

Om det så er konsulenter eller lærere eller brugerne selv og hvad prisen ender med, det afhænger af lokale forhold.

I øvrigt er det en meget almindelig fejl at spare på oplæring når man laver software-ændringer. Derved tabes ofte en gevinst, fordi folk bliver irriterede på systemerne i stedet for at udforske de nye muligheder.

Oplæring kræves også ved skift mellem hoved-releases af MS Office, der bliver lavet en hel del om i toolbars, menuer og så videre.

 • 0
 • 0
#10 Jesper Kleis

Sidste gang der var en sådan sag, argumenterede MS om at der ikke var præsentationsværktøjer i Open Office.

At det ikke var intuitivt etc.

Da der er var en familie der var tilfreds med open source (indbefattet open office) i kontant, argumenterede MS med at det ikke var det samme lækre produkt.

Denne gang er det de handikappede der får det sværere - samt at OO åbenbart kun kan bruges til at klippe klistre.

Hvis der er nogle der har eksplicit behov for MS office, f.eks. i forbindelse med handikap etc, så er jeg pænt sikker på at eleven og specialundervisere kan få det på bevillingen, ligesom de kan få andet udstyr til ordblinde etc. Og med MS'es åbne standarder burde der også være en mulighed for at de kunne arbejde sammen med andre.

Medgivet, jeg synes at MS office er lækrere end Open office - men som tidligere skrevet, kan man slå sig sammen f.eks. internationalt/nationalt/kommunalt og lave en ny version der er specifikt rettet mod skolebrug.

Derudover, (for at bruge en slidt bilanalogi) vil jeg ikke tvinge alle forældre i folkeskolen til at købe en porsche for at aflevere ungerne - eller stjæle en hvis de ikke har råd.

I stedet kan de frit downloade et gratis, åbent og funktionelt program - hvor alle er på lige vilkår og som løfter langt de fleste behov som de fleste skoleelever måtte få brug for. Og endda har muligheden for at blive skræddersyet så de smelter fuldstændigt sammen med deres behov.

 • 0
 • 0
#13 Niels Dybdahl

Hvor er Microsoft pinlige at høre på...

Microsoftfolkene gør bare hvad de er ansat til - og de er rigtigt gode til det.

Næste skridt bliver jo nok et rigtigt godt tilbud til Lyngby-Tårbæk kommune. Så må vi se om LTK bider på eller om de husker at tage hensyn til forældrenes økonomi.

Hvis MS igen kommer med et tilbud på 20 kr per installation, så håber jeg at LTK kræver at det også kan bruges på børnenes private PCere.

 • 0
 • 0
#14 Allan Dahl

Jeg har svært ved at se hvordan det skulle give øgede konsulentudgifter, hvis man går fra 2 kontorpakker ned til 1.

Det betyder vel ikke for lærerne at de går fra 2 til 1 bare fordi Open Office bliver valgt som den primære kontorpakke.

Lærerne skal vel modsat kunne hjælpe eleverne med MS selvom det er Open Office der er den primære ligesom du skriver at de har skullet forholde sig til at nogle har brugt OpenOffice.

 • 0
 • 0
#15 Anders Olsen

Det er jo værd at have med i debatten, at Microsoft-talsmanden Jasper Boysen jo har fremlagt klokkeklar dokumentation for, at anvendelsen af OpenOffice vil medføre katastrofer af bibelske dimentioner for Danmark, og ikke mindst De Svage Børn(tm) http://www.computerworld.dk/art/50156

Hvis ikke blomsten af børns ungdom får lov til at boltre sig i farverige ribbons og uset børnevenlighed i hele 60 dage gratis, så har vi som samfund jo næsten givet op.

Det synes jeg godt lige man skal tage med i overvejelsen. "Won't somebody please think of the children!"

 • 0
 • 0
#16 Niels Dybdahl

Lærerne skal vel modsat kunne hjælpe eleverne med MS selvom det er Open Office

Det er umådeligt meget nemmere for læreren at kræve at børnene bruger et bestemt værktøj hjemme, hvis prisen er 0 kr end hvis det er 1000 kr.

Så læreren kan godt sige til eleverne at de ikke får hjælp til MS Office, mens de nu har svært ved at undslå sig at give hjælp til OpenOffice.

 • 0
 • 0
#17 Sofus Albertsen

Lige netop integreringen med SkolePro og Mikroværkstedet er meget spændende. For hvis integreringen med for eksempel CD-Ord og Staver.dk bliver lige så god som MSOffice, så er det et virkelig godt alternativ, også til de elever der har læse/stave vanskeligheder. Er der nogen der har erfaringer med openOffice, og disse programpakker. Og kunne version2 spørge Lungby-Tårbæk om de har tænkt sig at smide penge/udvikling efter at gøre openOffice brugbar med de ovennævnte programmer?

 • 0
 • 0
#18 Martin Bøgelund

Lærerne skal vel modsat kunne hjælpe eleverne med MS selvom det er Open Office der er den primære ligesom du skriver at de har skullet forholde sig til at nogle har brugt OpenOffice.

På skoler hvor elever formaster sig til at bruge andet end MS-produkter, når disse er valgt som standardværktøjer på skolen, har disse elever jo fået besked om at lærerne ikke kunne supportere elever der brugte non-standard produkter.

Så er det vel OK med samme melding, når standardværktøjet hedder OpenOffice?

Desuden er der vel betalt for support, når man køber MS-Office? Eller hvad?

 • 0
 • 0
#19 Kenneth Østrup

Haha!

Jeg synes aldrig, at jeg har kunne forstå at bruge Microsoft Office, til noget somhelst.

Ved udskrivning af 3 eksemplarer (print copies) af et stort dokument (300+ sider), mangler sidetal i det ene eksemplar på 3 af de midterste sider, og på et af de andre eksemplarer mangler nogle af overskrifterne i indholdsfortegnelsen. Blot for at nævne én!

Mit liv er for kort til Microsoft Office pakken.

Jeg har droppet "office" ræset for good. Nu er det tilbage i de gode gamle dage, med plain text. Det ved man hvad er. Eller TeX hvis det skal være på papir.

 • 0
 • 0
#20 Michael Zetlitz

Hele debatten er jo afsporet. Hvilken officepakke skolerne bruger er da hamrende irrelevant, ungerne skal lære at læse og skrive, ikke at bruge M$ Office eller OpenOffice. Det bør da aldrig blive lærernes opgave at oplære børn i specifikke officepakker, hele den tankegang er jo idiotisk.

 • 0
 • 0
#22 Anonym

Hvor er det noget vrøvl når det påstås at mandag er en dårlig dag !

Er der nogen der ved hvor man kan købe en "Jens Kjellerup" T-shirt !

Saglig velargumenteret beslutning, og hvad gør Microsoft ?

Pinligt, Microsoft, pinligt !!

Hvis de pusher Officepakker til 20 kr. så forstår jeg pludselig hvad det her handler om!

Reklame i folkeskolen !

Hvordan pokker er det blevet tilladt ?

 • 0
 • 0
#23 Torben Mogensen Blogger

Mit liv er for kort til Microsoft Office pakken.

Jeg har droppet "office" ræset for good. Nu er det tilbage i de gode gamle dage, med plain text. Det ved man hvad er. Eller TeX hvis det skal være på papir.

Jeg bruger også LaTeX til det meste, og Open Office kun, når jeg får dokumenter af andre. Men jeg tror nu ikke, at LaTeX er velegnet til folkeskoleelever. :-)

Men i de fleste tilfælde vil en HTML-editor såsom Amaya (http://www.w3.org/Amaya/Amaya.html) eller en (forholdsvis) letvægts word processor såsom AbiWord sagtens kunne bruges som alternativ til både MS Word og OO Writer.

 • 0
 • 0
#24 Sebastian Andersen

Hej,

Interresant debat, både med og uden FUD.

Jeg blev for et par år siden stillet for en opgave at redde en mindre privatskoles it undervisning.

Løsningen faldt på edubuntu med deres eksisterende ældre maskiner som tynde klienter og det har været med stor success.

Mange af elevenerne var begejsteret for mulighederne og har ikke besvær med at betjene OOo, gimp, firefox yderligere end hvad de var vant til på deres tidligere windows installationer.

Forældrene var glade, og der blev holdt intro aften til Ubuntu - hvor flere tog et par brændte cd'er med hjem og gik igang derhjemme.

Tilgængæld fik den lille skole for ganske få penge (~8k) købt en ltsp server maskine og vedligholder deres it løsning med at købe aflagte maskiner fra et leasingselskab som elev og kontorcomputere (500 kr pr. stk).

Ved ikke om det var i denne artikel "serie" det blev nævnt at der faktisk er hjælpeprogrammer til både OOo og andre pædagogiske programmer der hjælper med stavning, 10-finger systemer og lign?

Flere af deres ældre undervisningsprogrammer som er "legacy" arv fra windows tiden kører oftest udmærket under wine.

Nogen burde stoppe "w(h)ineriet", og ringe til en pragmatisk konsulent og få en (måske) partisk viden i hvordan man indhenter 5 år's "it forsømmelse" for få penge med open source, undervisningsprogrammer og ubuntu f.eks.

Mvh

 • 0
 • 0
#25 Eskild Nielsen

Der er lovgivet at det offentlige og dermed også skolerne skal kunne modtage dokumenter i ODF format de sidste 1,5 år.

Jeg mener at kunne huske at skoler og lignende IKKE var omfattet af dette krav, men jeg kan ikke huske begrundelsen....

/esni

 • 0
 • 0
#26 Jakob Damkjær

FUD

Fear Uncertainty Doubt

jeg tror vi er ved D'et idag, ms marketings maskineri der forsøger at så tvivl om et konkurerende produkt.

Samtidig så skulle jeg mene at en pris på et kommercielt produkt som normalt sælges til flere tusinde kroner på 20 Kr,- ikke kræver den store bevisførelse for er prisdumping... en praksis der er ulovlig i Danmark ifølge konkurancelovgivningen. So with little further ado

VIL NOGEN FOR HELVEDE VÅGNE OP I KONKURANCESTYRELSEN OG POLITIANMELDE MICROSOFT A/S FOR ÅBENTLYSE LOVBRUD ???

evt. bagmandspolitiet for at lave en forundersøgelse ang. korruption hos konkurancestyrelsen i deres åbentlyst mangelfulde indsats mod det forbryderiske firma Microsoft A/S.

Samtidig ville det klæ Version 2 at oplyse hvor mange procent af reklamekronerne de får fra de forskellige firmaer de "interviewer".

EG. "KMD [15% reklamekrone bias] afviser at de har brudt konkurencelovgivningens paragraf om kartelprissætning mht. beskedpriserne for det danske sundhedsdatanet. KMD's administrerende direktør udtaler "Det er jo ikke vores fejl af konkurrenterne henviser til KMD's prislister""...

På den måde ville alle kunne se om Version 2 rent faktisk er økonomisk uafhængige af den virksomhed eller myndighed de rapportere om eller om de har en direkte økonomisk interesse i at bibeholde virksomheden som kunde.

 • 0
 • 0
#27 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Eskild,

Jeg mener at kunne huske at skoler og lignende IKKE var omfattet af dette krav, men jeg kan ikke huske begrundelsen....

Det skyldes, at folkeskoler ikke er en myndighed og B103 gælder kun myndigheder.

[i](jeg synes dog at huske, at der på et tidspunkt kom en betænkning, der sagde at også ikke-myndigheder var dækkede, men jeg er ikke helt sikker)[/i]

 • 0
 • 0
#28 Flemming Frandsen

Ville det ikke være mere mere passende at bruge udtryk som "fægter ynkeligt med armene" eller "klynker over tabt salg"?

Hvis tærsklen for at skyde noget i sænk er så lav, så vil jeg da gerne skyde MS windows i sænk, blot ved påpege:

1) Det eneste windows kan som man ikke kan regne med på andre OS'er er at spille spil, deraf aliaset "Wintendo".

2) Elever skal ikke bruge skoletiden til at spille.

3) Ergo er alle windows licenser der er indkøbt til skoler spildte penge.

4) ... og dem der har skrevet under på de indkøb bør trækkes i løn til pengene er tilbage i skolens kasse.

 • 0
 • 0
#29 Jan Nielsen
 • mener også at det er "old School" at bruge dokumentbaseret systemer på noget så simpelt som tekstbehandling og regneark - ihvertfald i de fleste klassetrin i folkeskolen. De skulle hellere bruge wiki, blogs og andre web 2.0 teknologier. Det er jo den vej resten af verden bevæger sig. Selv MS er ved at indse det med deres webbaseret office-pakke
 • 0
 • 0
#30 Christian Schiønning

Desuden er en opgradering fra MSO2003 til MSO2007 mindst lige så krævende og besværlig som at skifte til OO3.0

Nogle bruger argumentet at OO ikke kan det samme som MSO. Det er i enkelte tilfælde rigtigt, men der er mindst lige så mange tilfælde hvor OO er bedre end MSO.

 • 0
 • 0
#32 Martin Kofoed

Åhr altså, I er bare for strenge, altså! Lede Microsoft-bashere hele banden, som bare giver hinanden plus-point, fordi der bliver ytret negativt om Microsoft! ;-)

Hvorfor vælger man egentlig ikke bare at tolke den hér udmelding fra Microsoft på den RIGTIGE måde:

"Når Microsoft Marketing piver, så betyder det, at det VIRKER".

Det er egentlig lidt synd for Jens Kjellerup, at han overhovedet skal spilde sin tid på at forholde sig til den tåbelige omgang salgschef-gas fra MS Marketing.

Jeg ville i øvrigt foretrække Google Docs, hvis jeg selv kunne vælge. Desktop-kontorpakker er bare SÅ 1999.

 • 0
 • 0
#35 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Eskild,

sandsynligvis for at begrænse antallet af brugere der skulle lære ny software ppå samme tid.

eller sagt på en anden måde ... for at begrænse udgifterne i den offentlige sektor ved at skulle anvende åbne dokumentstandarder.

:o)

 • 0
 • 0
#36 Eskild Nielsen

Jeg ville i øvrigt foretrække Google Docs, hvis jeg selv kunne vælge. Desktop-kontorpakker er bare SÅ 1999.

Jeg bruger Google docs i det daglige. Google Docs er ganske praktisk når man ikke laver for store og eller komplekse ting.

Jeg tror det skyldes, at man bevidst har valgt en minimalsitisk tilgang til opgaven, men alle kontorpakker jeg har mødt har bredere funktionalitet.

Til gengæld ser det ud til at Google Docs er 'ret god' til importere dokumenter, og gengive dem læseligt. Menom 'ret god' er 'god nok' ved jeg naturligvis ikke.

/esni

 • 0
 • 0
#37 Nikolaj Brinch Jørgensen

Google Docs er vel det næste der skal bruges i denne sammenhæng.

Det er yderst fornuftigt at der kigges på pris, dog skal der også ses på hvorvidt der bruges åbne standarder (det gør OOo - man kan debattere hvorvidt MSO gør det), hvilket er et vigtigere argument end hvorvidt programmet er open source.

Microsoft er yderst pinlige, at de ikke kan få øje på besparelserne gør vel egentlig bare dem temmelig blinde. jeg tror alle andre kan få øje på dem. Men det er den samme sang de har sunget overfor Linux/Solaris/BSD med deres Windoze operativsystem (også på server siden???).

Vi andre kan se besparelsen, så lad os da benytte os af den. At M$ ikke kan betyder ikke at andre ikke kan, eller er dumme eller uvidende mm.

/neko

 • 0
 • 0
#38 Michael Nielsen

Lol MS piver over at de ikke får lov til at hjernevaske en ny generation microsoft users. Det syntes jeg er en god ting, og tiltrods for at jeg syntes meget godt om Open Office (har endnu ikke fundet noget jeg ikke kunne gøre), så er jeg tilfreds bare der bliver undervist om at skrive, og bruge et skrive program, og ikke i specifikke produkter.

Hvis der igen kommer et tilbud på 20dkk per licens til skolen her, så har MS bevist mit thesis om at indoktrineringen er en vigtig del af hvorfor microsoft er så udbredt, det selv samme skete jo i Rusland, hvor man snakkede om at flytte til linux, og wupti, de $180 windows pakker, blev plusligt $2 windows pakker, det samme med alle produkter, det har meget lidt at gøre med velgørenhed, men mere med at få folk vænnet til MS produkter så tidligt så muligt.

Jeg har altid undred mig over "get the facts" campange fra Microsoft, med at TCO for linux er meget dyrere end for windows, jeg har aldrig kunnet spore det nogen af de steder hvor jeg har arbejdet, men igen propeganda, og FUD får mange til at vælge den "Sikre" løsning.

Men jeg syntes personligt det var på tide at journalister fik fingeren ud af røven, og kom efter bla. konkurance styrelsen, og undersøge hvorfor de blindt tillader virksomheder at reklamere i skolerne med deres produkter, samt de enorme mængder af resourcer, som bla. Microsoft bruger på at indoktrinere hvisse produkter ind i børns hjerner. - Se det ville være noget revolutionernde journalistik.

 • 0
 • 0
#39 Eskild Nielsen

eller sagt på en anden måde ... for at begrænse udgifterne i den offentlige sektor ved at skulle anvende åbne dokumentstandarder.

Ikke anvende, men indføre.

Det er i øvrigt en kortsigtet betragtning, at se på omkostningerne ved at indføre standarder. På længere sigt forventes standarder at give lavere omkostninger, som opvejer omkostningerne ved at indføre dem.

Men beslutningen om at beskære fra 'modtagere' til 'myndigheder' viser hvor halvhjertet forsøget blev gjort - og det smager af ulyst til at indføre ny ideer, før man er tvunget til dem.

 • 0
 • 0
#40 Michael Zetlitz
 • mener også at det er "old School" at bruge dokumentbaseret systemer på noget så simpelt som tekstbehandling og regneark - ihvertfald i de fleste klassetrin i folkeskolen. De skulle hellere bruge wiki, blogs og andre web 2.0 teknologier. Det er jo den vej resten af verden bevæger sig. Selv MS er ved at indse det med deres webbaseret office-pakke

Det rammer som jeg ser det stadig ved siden af skolens egentlige primære formål. Det vigtige er at eleverne lærer de basale færdigheder. Computere kan så være et værktøj til hjælp, men computere officepakker o.a. gejl skal aldrig være det primære i undervisningen.

 • 0
 • 0
#41 Michael Nielsen

Da jeg blev undervist i elektroniske dokumenter valgte lærern vi havde at bruge et produkt som de færreste havde.. Der var nok 3 af os der havde adgang til amigaen på det tidspunkt.

Men ved at lære folk om dokument håndering og teknikkerne i et program de ikke kendte, fik folk lært teknikkerne, mere end programmet, fordi da de skulle hjem, skulle de så lære at gøre det i de programmer det brugte.

Altså var undervisningen fokuceret på hvordan man stiller dokumenter op, hvordan man tekst behandler, i stedet, hvordan man i MSO laver en tabel, hvordan man i MSO insætter et billede.

Det var faktisk ikke så dum en strategi, da vi alle kom væk der fra, med viden om hvad opgaven var, hvordan den løses, og så kunne vi bruge det værktøj vi nu tilfældigvis havde til at løse det med.

 • 0
 • 0
#43 Jesper Kleis

Er der ikke snart nogle der tager MS'es parti - eller har MS med deres indlæg lagt op til smash der ellers kun er forsvarskommandoen værdig?

For mig at se - så lige meget om man bryder sig om MS office eller ej - så er det svært at argumentere for hvorfor MS office skal bruges i undervisningssektoren, når der findes gratis og synes jeg værdige alternativer.

Men det kan være at jeg tager fejl - og jeg vil gerne blive klogere.

Men der må da være nogle der er trætte af dette ensidige fokus og tager til genmæle i MS'es favør?

 • 0
 • 0
#44 Niels Dybdahl

så er det svært at argumentere for hvorfor MS office skal bruges i undervisningssektoren, når der findes gratis og synes jeg værdige alternativer.

Her er to argumenter for MS Office: 1. MS Office leveres med grammatikcheck. Ifølge LTK er den åbenbart ikke meget værd i de nyere versioner, men min kone (som er tysklærer) er meget glad for den fra MS Office 2000 (som hun mener er bedre end de nyere).

 1. MS Office 2003 bruges i meget stor grad i erhvervslivet. Da folkeskolen jo skal sørge for at eleverne kan begå sig senere i erhvervslivet, er det selvfølgelig et plus til MS Office 2003.

Argument 2. er selvfølgelig lidt høne/æg-problemstilling: Hvis folkeskolen underviste i OpenOffice, så ville erhvervslivet selvfølgelig anvende OpenOffice istedet for MS Office.

Personligt synes jeg at de fordele der er i f.eks Google Docs mht versionsstyring og gruppearbejde vægter meget tungt for Google Docs de andre alternativer som er fremført i denne diskussion.

 • 0
 • 0
#45 Christian Nobel

MS Office 2003 bruges i meget stor grad i erhvervslivet. Da folkeskolen jo skal sørge for at eleverne kan begå sig senere i erhvervslivet, er det selvfølgelig et plus til MS Office 2003.

Nu tales der jo ligesom om folkeskolen, så erhvervslivet ligger ikke lige om hjørnet, men 5-15 år ude i fremtiden - og der er Office 2003 sikkert ligeså relevant som Wordperfect 5.1 er det i dag.

Så jeg tror vi skal lægge det argument på hylden, og så mere fokusere på grundprincipper, der bør/skal være produktuafhængige.

/Christian

 • 0
 • 0
#46 Flemming Frandsen
1 er ikke en fordel ved MSO i folkeskolen, se bare tekst skrevet af folk der blindt vælger det første forslag i deres rødunderstregende tekst editor.
2 passer ikke, for den version af Office der findes i dag er helt anderledes end den version man bliver tvunget til at bruge næste år.

Faktisk bør man sørge for at folkeskolen skifter kontor pakke fra klassetrin til klassetrin, på den måde får man mulighed for at vælge et tekstbehandlings system som passer til ungernes udviklingstrin.

 • 0
 • 0
#47 Jesper Kleis

@Niels: MS har lagt et stort arbejde i grammatik og stavekontrol - især for engelsk og tysk er dette et virkeligt vigtigt redskab.

I Dansk kunne man jo så håbe at eleverne også lærte at stave selv, i stedet for blot at stole på den indbyggede stavekontrol. Men stave/grammatikkontrol er noget der med en fælles indsats (især international og gennem målrettede donationer) kunne gøres noget ved.

Mht. argumentet om at det bliver brugt i erhverslivet - ja, så er jeg pænt sikker på at de fleste let kan lære open office, hvis de har lært MS office og omvendt - især på når det gælder folke og gymnasieskoleniveau. Derudover kunne det også være at erhverslivet på sigt ville se nogle af de fordele der er ved at open office, faktisk er åben og dermed kan fintunes til deres behov.

 • 0
 • 0
#48 Niels Dybdahl
1 er ikke en fordel ved MSO i folkeskolen, se bare tekst skrevet af folk der blindt vælger det første forslag i deres rødunderstregende tekst editor.

Du har misforstået noget: Ved indlæring er det vigtigt at eleverne får tidlig og hyppig respons. Da vi ikke har en lærer per elev, kan vi opnå langt bedre indlæring ved at anvende PC-programmer som kan give børnene respons igen og igen indtil de selv har lært emnet. Grammatikcheck er en af de funktioner som er meget anvendelige, men det er et punkt hvor staten nok burde gå ind og finansiere en god grammatikcheck til dansk.

2 passer ikke, for den version af Office der findes i dag er helt anderledes end den version man bliver tvunget til at bruge næste år.

Hvad med de elever som går ud af skolen til sommer og så skal starte på en læreplads? Det eneste argument for et filbaseret Office program som MS Office eller OpenOffice er at sådanne systemer stadig anvendes i erhvervslivet. Det gør de nok ikke om 5 år...

 • 0
 • 0
#49 Poul-Henning Kamp Blogger

Faktisk bør man sørge for at folkeskolen skifter kontor pakke fra klassetrin til klassetrin, på den måde får man mulighed for at vælge et tekstbehandlings system som passer til ungernes udviklingstrin.

Og således at de vænner sig til at kontorsoftware partout skal laves om hvert evig eneste år, således at producenterne deraf kan indkassere ny licensbetaling...

Poul-Henning

 • 0
 • 0
#50 Thomas E

Set fra IT-konsulentens synspunkt - altså den person, som i realiteten er den person, der skal sørge for at kundens it-budgetter ikke løber løbsk, så kan Microsoft så få forklaringen her, hvorfor MSO2007 ikke vinder den store indpas hos virksomhederde. "Man kan ikke ustraffet bare fjerne en 25 år gammel standard, som i den grad er så indarbejdet i som CUA-standarden.

CUA standarden blev fjernet i MSO2007 uden at man egentlig gjorde brugerne opmærksomme på at denne heller ikke længere var tilgængelig som tilvalg.

Ribon-interfacet er af alle dem jeg har kendskab til blevet vendt tommelfingeren nedad til.

Ikke nok med det så er det eder-brodere-mig svært at forklare en virksomheds ledelse, som lige har haft 75 personer på kursus i MSO2003 til en mindre formue, at de efter opgradering kan sende de samme 75 personer på kursus igen og betragte den ellers nyelige kursus omkostning for tabt, med den begrundelse at Microsoft lover en klar forbedring af produktiviteten hos medarbejderne.

PLADDER og salgsgas.

I min SMB-Gruppe er vi alle 112% enige for at sige det på Toyota-maner. MSO2007 = FLOP og vinder ikke uden kamp indpas - derfor er Openoffice er udemærket alternativ, dog med den undtagelse at en brugbar klient til Exchange stadig mangler i Opensource miljøet. Men når den kommer, har Microsoft for alvor et problem. Jeg vil nødigt være den Microsoft-udviklings-chef, der skal stå til regnskab for de høje herrer i Microsofts Hovedsæde.

Lige som Vista er MSO2007 en af de største fejltagelser Microsoft til dato har begået.

Mvh Thomas E

 • 0
 • 0
#51 Flemming Frandsen

Well, det havde jeg ikke lige tænkt på.

... men man kunne også sige at hvis folkeskoleeleverne alle havde prøvet 9 forskellige tekstbehandlingsprogrammer, så ville de nok ikke gå nær så meget i panik når de første gang ser emacs+tex på universitetet:)

Jeg tror nu heller ikke der behøver at være 9 helt forskellige tekstbehandlingsprogrammer involveret, der kunne f.eks. sagtens være at man ville nøjes med at skifte nogle default opsætninger, men det virker ikke sansynligt at et program kan være lige optimalt til brug i første og 10'ende klasse.

 • 0
 • 0
#52 Michael Nielsen

[quote] Du har misforstået noget: Ved indlæring er det vigtigt at eleverne får tidlig og hyppig respons. Da vi ikke har en lærer per elev, kan vi opnå langt bedre indlæring ved at anvende PC-programmer som kan give børnene respons igen og igen indtil de selv har lært emnet. Grammatikcheck er en af de funktioner som er meget anvendelige, men det er et punkt hvor staten nok burde gå ind og finansiere en god grammatikcheck til dansk. [/qoute]

Eller også bliver de dovne og stoler på at grammatik og stave kontrollen virker ordenlig.

Jeg er ordblind (mild form), så jeg bruger staven kontrollen som en guide line til om min ordblindhed er i gang eller ej - det virker som om det kommer i ture.

Men jeg har fundet mange stavefejl i en del ord bøger, både i Engelsk og det Danske sprog. Minder mig jeg skal lige have stavekontrolle til at kunne skifte sprog her i debatten.

Problemet med at have grammatik og stave kontrol automatisk hos elverne er at læren har pratisk talt ingen chance for at vide om eleven kan stave, og kan deres grammatik, eller om det hele er håndteret af programmet. Dette betyder at vi risikere at få flere folk der ikke kan stave, og skrive når de kommer uden for udannelse miljøet.

Faktisk burde man mere ofte slukke for stave kontrol og grammatik kontrol, mens man er i skole, så man har styr på dem der kan og dem der ikke kan, faktisk viste de danske lærer ikke jeg var ordblind, det blev først opdaget i Australien, hvor de måler på eleverne's performance fra 1. klasse.

Men det er self. bare min mening, da jeg mener det er mere vigtig at kunne skrive og læse end at kunne bruge et program til at gøre det for dig .

Og det kommer fra en der har skulle slås med grammatik og stavning hele mit liv, min håndskrift er så dårlig, at lærerne ikke kunne gennemskue om jeg stavede rigtig eller ej. så jeg droppede fra et 10 tal til et 6 tal på den gamle skala da jeg begyndte at bruge maskineskrivning (bemærk en ordblind der får 10 taller i sporg - lol).

Nu bruger jeg stave kontrollen som en guide, jeg bruger kun forslagene hvis jeg ikke evner at finde ud af hvad der er galt, men det er nemmer bare at bruge stave kontrollen, men så bliver jeg aldrig bedre.

 • 0
 • 0
#53 Jan Nielsen

Det rammer som jeg ser det stadig ved siden af skolens egentlige primære formål. Det vigtige er at eleverne lærer de basale færdigheder. Computere kan så være et værktøj til hjælp, men computere officepakker o.a. gejl skal aldrig være det primære i undervisningen.

De skal lære lidt mere end basale færdigheder, som man kan læse her

Klip fra Folkeskoleloven:

Kapitel 1

Folkeskolens formål

§ 1. Folkeskolen skal i samarbejde med forældrene give eleverne kundskaber og færdigheder, der: forbereder dem til videre uddannelse og giver dem lyst til at lære mere, gør dem fortrolige med dansk kultur og historie, giver dem forståelse for andre lande og kulturer, bidrager til deres forståelse for menneskets samspil med naturen og fremmer den enkelte elevs alsidige udvikling. Stk. 2. Folkeskolen skal udvikle arbejdsmetoder og skabe rammer for oplevelse, fordybelse og virkelyst, så eleverne udvikler erkendelse og fantasi og får tillid til egne muligheder og baggrund for at tage stilling og handle. Stk. 3. Folkeskolen skal forberede eleverne til deltagelse, medansvar, rettigheder og pligter i et samfund med frihed og folkestyre. Skolens virke skal derfor være præget af åndsfrihed, ligeværd og demokrati.

Folkeskolen er nød til at forholde sig til verdenen udenfor,- som den er, og som den sandsynligvis bliver.

IT er bare en temmelig stor del af vores hverdag, og der opstår hele tiden nye anvendelser og former at kommunikerer på: sms, email, chat, blogs, video, billedkunst, musik etc. Folkeskolen skal selvfølgelig forholde sig til disse kommunikationsformer på en eller anden måde. - og prøve at kæmpe sig væk fra IT-jernalderen, ind i det nuværende årtusinde

At låse sig til de teknologier som et stort amerikansk firma finder passende (læs: fordelagtigt for dem) at tilbyde den danske folkeskole, viser at man måske skulle se situationen fra et helt andet perspektiv.

 • 0
 • 0
#56 Jarle Knudsen

Hvordan skal du blive bedre uden stavekontrollen? Så får du jo ikke at vide når du har stavet forkert?

Blev du undervist med eller uden stavekontrol? Hvordan fik du vide når du har stavet forkert?

PS Ikke ment som et angreb, blot et tanke eksperiment :O)

 • 0
 • 0
#57 Jesper Kleis

@Niels Dybdahl: Michael Nielsen skriver selv at han er ordblind. Så der er stavefejl i hans tekst - dog ville en stavekontrol have rodet bod på nemmer etc.

I øvrigt penetrerer stavekontrollen hele systemet på Mac OS X - hvilket så kunne være et argument for kun at bruge Mac i undervisningen.

 • 0
 • 0
#58 Christian Clausen

Hvordan skal du blive bedre uden stavekontrollen? Så får du jo ikke at vide når du har stavet forkert?

Problemet er at stavekontrollen ikke blot fortæller dig at du har stavet forkert. Den fortæller dig også hvad den "tror" du mener. Læringsmæssigt tror jeg man får mere ud af det hvis stavekontrollen finder fejlene, men man selv skal rette dem.

 • 0
 • 0
#59 Niels Dybdahl

Blev du undervist med eller uden stavekontrol? Hvordan fik du vide når du har stavet forkert?

Jeg blev undervist med manuel stavekontrol. Når jeg fik en stil tilbage var fejlene markeret af læreren og jeg skulle så skrive sætningerne korrekt som korrektur. Dette galdt dog kun sprogfagene. I de andre fag var der ikke nogen stavekontrol.

Så stavekontrol (automatisk eller manuel) er en essentiel del af undervisningen.

 • 0
 • 0
#60 Niels Dybdahl

Læringsmæssigt tror jeg man får mere ud af det hvis stavekontrollen finder fejlene, men man selv skal rette dem.

Jeg tror også at der er forbedringspotentiale mht undervisning i stavekontrollen og specielt i grammatikkontrollen. Men de eksisterende kontroller er bedre end ingenting.

 • 0
 • 0
#61 Jarle Knudsen

eg blev undervist med manuel stavekontrol. Når jeg fik en stil tilbage var fejlene markeret af læreren og jeg skulle så skrive sætningerne korrekt som korrektur. Dette galdt dog kun sprogfagene.

Nemlig og her ligge den store forskellen. Man har fået se den korrekt måde, gentage den og skrive ned. Hjernen har fået multiple indtryk at analysere der igen øgede indlæring.

Med automatisk stave/grammatikkontrol er der nok at trykke på en knap og så er det det, man når ikke at opdage fejlen en gang.

IMHO dugger automatisk stave/grammatikkontrol til undervisning ikke.

 • 0
 • 0
#62 Michael Nielsen

Problemet er at stavekontrollen ikke blot fortæller dig at du har stavet forkert. Den fortæller dig også hvad den "tror" du mener. Læringsmæssigt tror jeg man får mere ud af det hvis stavekontrollen finder fejlene, men man selv skal rette dem.

Det er netop min pointe, at når systemet fortæller dig hvad den "tror" du skriver, så er problemet at folk bliver dovne og ikke lærer, de vælger bare det ord der ligner mest, dette hjælper ikke på din stavning.

Jeg benytter bevidst stave kontrol til at på pege at nu er den helt galt, men i stedet for at slå ordet op via stave kontrollen, prøver jeg at finde den korrekte stave måde. Hvis jeg er totalt lost, og jeg ikke kan finde fejlen, vil jeg så kigge på forslagene, for at forstå hvad der er galt.

 • 0
 • 0
#63 Niels Dybdahl

Med automatisk stave/grammatikkontrol er der nok at trykke på en knap og så er det det, man når ikke at opdage fejlen en gang. IMHO dugger automatisk stave/grammatikkontrol til undervisning ikke.

Det kan godt være at du ikke har noget ud af "computerassisteret læring", men mennesker har forskellige måder hvordan de lærer bedst på og der er masser af børn som rigtig stor gavn af at have en computer til at give respons, også i form af grammatikkontrol.

Man skal passe på med at generalisere ud fra hvad der dur for en selv.

 • 0
 • 0
#64 Deleted User

Der er også en masse problemer som stave- og grammatikkontrol chanceløs overfor. Hvis man forsøger at lære korrekt retskrivning ved stave- og grammatikkontrol vil sproget stadig være propfyldt med fejl. Det er tydeligt når man læser tekster at folk har nok en stavekontrol på, men den kan ikke fange særskrivninger som "tanke eksperiment" for tankeeksperiment, "stave kontrol" for stavekontrol eller " "telefon liste" for telefonliste. Derfor gør stavekontrollen det nu vanskeligt og tidskrævende at overbevise folk om at deres tekster indeholder fejl, for "der er jo ingen røde streger under".

 • 0
 • 0
#65 Niels Dybdahl

Der er også en masse problemer som stave- og grammatikkontrol chanceløs overfor. Hvis man forsøger at lære korrekt retskrivning ved stave- og grammatikkontrol vil sproget stadig være propfyldt med fejl. Det er tydeligt når man læser tekster at folk har nok en stavekontrol på, men den kan ikke fange særskrivninger som "tanke eksperiment" for tankeeksperiment,

En stavekontrol har selvfølgelig ingen chance for at fange "tanke eksperiment", men det har en god grammatikkontrol. Men som Lyngby-Tårbæk kommune har opdaget, så er de tilgængelige grammatikkontroller til dansk ikke specielt gode og det er derfor at jeg tidligere foreslog at staten skulle spytte nogen penge i at udvikle en god grammatikkontrol til dansk.

 • 0
 • 0
#66 Lasse Reinholt

Det med, at stave/grammatikkontrol ikke virker, fordi eleven bare vælger det automatiske forslag til rettelse, er jo tåbeligt.

Eleven kan jo også bare pjekke fra undervisningen. Det gør ikke skolen ubrugelig.

Vores lærer i folkeskolen understregede (for mange år siden) i hvert fald, at man aldrig bare skulle stole på automatiske forslag. Gjorde man det, så fik man jo masser af røde streger i sin aflevering, og så lærte man ikke at stole på det næste gang... Kan ikke se problemet.

 • 0
 • 0
#67 Michael Nielsen

Det med, at stave/grammatikkontrol ikke virker, fordi eleven bare vælger det automatiske forslag til rettelse, er jo tåbeligt.

Eleven kan jo også bare pjekke fra undervisningen. Det gør ikke skolen ubrugelig.

Vores lærer i folkeskolen understregede (for mange år siden) i hvert fald, at man aldrig bare skulle stole på automatiske forslag. Gjorde man det, så fik man jo masser af røde streger i sin aflevering, og så lærte man ikke at stole på det næste gang... Kan ikke se problemet.

Hmm, jeg kan bare sige det således, det er nærmest umuligt for en lærer at gennemskue om en elev rent faktisk kan stave, når computeren checker alt for dem. Sidst jeg så en opgørelse var ca 20% af 9 klasse eleverne i Danmark funktionelle Analfabeter der knap nok kan læse, og skrive, undersøgelsen er ved at være lidt gammel, men jeg har hørt at det ikke har forbedret sig væsentligt.

Hvis man pjækker fra skolen kan det nemt opdages, og man kan hjælpe personen på mange måder, men hvis man ikke opdager et problem tidligt kan det blive et stort problem.

Indlærings problemer skal findes tidligt, i mit tilfælde skulle jeg forlade Danmark, og bo i et land hvor man tester elevernes evner konstant, før man opdagede mit problem. I Danmark var jeg godt på vej til at blive klassificeret som dum, og ville nok ikke havde fået min Ingeniør grad, med udmærkelse.

 • 0
 • 0
#68 Niels Dybdahl

Hmm, jeg kan bare sige det således, det er nærmest umuligt for en lærer at gennemskue om en elev rent faktisk kan stave, når computeren checker alt for dem. Sidst jeg så en opgørelse var ca 20% af 9 klasse eleverne i Danmark funktionelle Analfabeter der knap nok kan læse, og skrive, undersøgelsen er ved at være lidt gammel, men jeg har hørt at det ikke har forbedret sig væsentligt.

For cirka 5 år siden fik de danske elever meget dårlige resultater ved en Pisatest, hvilket gjorde at der blev sat en masse initiativer igang for at ændre på situationen. Blandt andet blev der indført regelmæssige tests. Disse initiativer har givet resultater. Men det er korrekt at der siden er lavet tests af de ældste klasser (som altså ikke har haft udbytte af de tiltag man har lavet for de yngste klasser) som viser at de ældste elever stadig ikke er gode til at stave.

De meget omdiskuterede tests er velegnede til at finde ud af om eleverne kan stave. Så i dag er lærerne i højere grad klar over deres elevers færdigheder end de var for 5-10 år siden.

 • 0
 • 0
#74 Steen Knudsen

INGEN BESPARELSE VED AT SKIFTE FRA MSO TIL OPENOFFICE? Microsofts salgschef Julich Wiberg udtaler i artiklen, at

»Vi har svært ved at se, hvor besparelserne ligger henne. Det forudsætter, at man kan omsætte en krone én til én direkte mellem de to produkter, men for mig at se ligger der nogle skjulte udgifter i forhold til konsulentudgifter ved at vælge Openoffice. Det kan være, der ligger en investering, som Lyngby-Taarbæk Kommune ikke skal foretage, men egentlige besparelser ser jeg ingen af,«

Hvorvidt Microsofts salgschef Julich Wiberg økonomiserer forsætligt med sin opmærksomhed, skal jeg lade være usagt, men fx har en rapport fra Videnskabsministeriet fra 2004 og en kandidatafhandling fra Copenhagen Business School fra 2008 påvist, at der ER en stor besparelse ved at skifte fra Microsoft Office (MSO) til OpenOffice.

 • VIDENSKABSMINITERIET RAPPORT FRA 2004 Allerede i 2004 blev det - i en meget omfattende undersøgelse udarbejdet for Videnskabsministeriet af Devoteam Fischer & Lorenz A/S - påvist, at der ER en besparelse, og at denne netop udgør licensprisen. Således hedder det at:

”forskellen på de samlede omkostninger (direkte såvel som indirekte) for de to kontorpakker er udelukkende, at der kan opnås licensbesparelser ved valg af OpenOffice.org.” (s.4-5)*.

 • KANDIDATAFHANDLING FRA CBS FRA 2008 I kandidatafhandlingen “OpenOffice.org vs. Microsoft Office” skriver Birgir Ingolf Sigurðsson:

”Analyseafsnittets første del, har forsøgt besvarelse af hvorvidt den færøske offentlige sektor kan opnå besparelser ved at skifte fra Microsoft Office til OpenOffice.org. Til besvarelse af dette, er der benyttet omkostningssystemet Total Cost of Ownership (TCO), udviklet af Gartner Group. TCO analyser er foretaget for tre udvalgte scenarier for at give et nuanceret billede som muligt. Scenarierne er Klaksvig Sygehus, Landssygehuset og LandsNet (den samlede offentlige sektor).” (s.90) … ”TCO analyserne viser tydeligt, at der kan opnås betydelige økonomiske besparelser i millionklassen ved et skift til OpenOffice.org, især for Landssygehuset og LandsNet” (s. 104) … ”Af ovenstående konkluderes, at implementering af OpenOffice.org er økonomisk lønsomt i alle tre scenarier, især for Landssygehuset og LandsNet. Herved kan den færøske offentlige sektor kan opnå besparelser ved at skifte fra Microsoft Office til OpenOffice.org.” (s. 109)

Det pointeres endda eksplicit i afhandlingen, at:

”Modstandere af OpenOffice.org argumenterer ofte at selv om anskaffelsesprisen er marginal, er der mange relaterede omkostninger, f.eks. uddannelse, konvertering og installering. Selv med disse omkostninger forbundet med et skift til OpenOffice.org, er der utallige cases på virksomheder og offentlige institutioner der har opnået mærkbare besparelser og hurtig ROI.” (s.43)

Mon ikke de fleste på den baggrund kan ”se, hvor besparelserne ligger henne”?

ER OPENOFFICE ET ALTERNATIV TIL MSO? Microsofts salgschef Julich Wiberg citeres endvidere i artiklen, for at:

”Han mener ikke, at det overhovedet er fair at stille de to kontorpakker op ved siden af hinanden.”

Der er imidlertid foretaget mange sammenligninger af OpenOffice og MSO. Holder vi os alene til danske af slagsen, kan fx nævnes følgende to.

Devoteam Fischer & Lorentz konkluderede i publikationen ”Beslutningsstøtte i forbindelse med valg af kontorpakke” (2006) at:

”Inden for de sidste to år er gratis open source-baserede kontorpakker som OpenOffice og Star Office imidlertid modnet i en sådan grad, at der nu er tale om en reel valgmulighed mellem open sourcebaserede og proprietære kontorpakker.”

Dette er også blevet påvist i praksis, således hedder det i ovenfor omtalte publikation ”Valg af kontorpakke, Beslutningsstøtte baseret på studier af seks migreringer til hhv. MS Office 2003 og OpenOffice.org” at:

”Som tidligere nævnt vurderer brugerne (direkte adspurgt), at den grundlæggende funktionalitet i såvel OpenOffice.org som MS Office 2000 imødekommer deres behov.”

Andre aktører - hvis kompetence ingen næppe vil betvivle - har altså kunnet foretage en sammenligning af OpenOffice og MSO, og konkluderet, at OpenOffice udgør et reellt alternativ til MSO.

MEN ER DER SÅ IKKE STOR FORSKEL PÅ MSO 2003 OG MSO 2007? Ifølge artiklen fastholder Microsfoft, ”at Office 2007 og Openoffice 3.0 ikke kan sammenlignes.”

Der impliceres med andre ord en kvalitativ forskel mellem MSO 2003 og MSO 2007.

Der foreligger mig bekendt ingen uafhængige videnskabelige undersøgelser af forskellige kontorpakkers pædagogiske kvaliteter, så her er der naturligvis frit slag for allehånde synspunkter. Dog har det statslige britiske it-rådgivningsorgan på uddannelsesområdet, Becta, i en sammenligning af MSO 2003 og MSO 2007 konkluderet at:

“Office 2007 contained no ‘must have’ features and Microsoft should develop an underpinning business case to justify deployment in the education sector ” (s.3). Og videre “While there are some usability improvements, the review confirmed that the key business benefits of the integration and collaboration features of Office 2007 are more relevant to a business environment than to the education sector.” (s.15)**

Og her hjemme er Jens Hørlück kommet frem til en lignende konklusion:

”Sammenligningen mellem Microsoft Office 2003 og 2007 har ikke nær så klare konklusioner. Både med hensyn til funktionalitet og brugervenlighed er forskellen beskeden og generelt ikke signifikant. Disse to punkter kan således ikke begrunde en opgradering af Office 2003 til 2007.”

Så hvorvidt MSO 2007 skulle være ”bedre” end OpenOffice – eller MSO 2003 for den sags skyld – ja det vist alene en smagssag.

Personligt har jeg gennem årene haft stor glæde af MSO i de forskellige udgaver, ligesom jeg også har haft stor glæde af OpenOffice. Layoutmæssigt vil jeg – rent subjektivt – gerne medgive, at MSO har lidt mere finish end OpenOffice, men forskellen er efter min mening ikke stor, og for såvidt angår det funktionalitetsmæssige, så kan OpenOffice til fulde opfylde mine behov (som professionel bruger af især tekstbehandling, regneark og slidespræsentationer). Hvis man så dertil føjer licensprisen, ja så må Microsoft på et eller andet tidspunkt få et alvorligt problem. Men det jo nok også det, som efterhånden er gået op for Microsoft.

NOTER *) Publikationen ”Valg af kontorpakke, Beslutningsstøtte baseret på studier af seks migreringer til hhv. MS Office 2003 og OpenOffice.org” (VTU, 2004).

**) Rapporten hedder “Microsoft Vista and Office 2007 Final report with recommendations on adoption, deployment and interoperability”, January 2008, Becta, og kan hentes på http://publications.becta.org.uk/display.cfm?cfid=655583&cftoken=b38e9a0....

***) Publikationen ”Undersøgelsen af brugernes evaluering af kontorpakker på Århus Sygehus og i Psykiatrien i Århus.” (www.horlyck.dk/Jens/kontorpakke.htm)

 • 0
 • 0
#75 Anonym

Steen,

Tak for dit præcise og detaljerede indlæg !

Det er sådan en gennemgang der danner grobund for en konspirationsteori :-)

Er de danske politikere købt af Microsoft (Var det ikke Helge Sander der blev taget i at reklamerer mere end een gang for HP?)er der repræsentanter for folkeskolen der smøres af Microsoft eller deres partnere etc. etc. :-)

Vil meget gerne se Microsofts svar på dit indlæg, de må da kunne komme op med andet end:

..de argumenter holder ikke vand, erklærer Microsoft i Danmark overfor Version2...

 • 0
 • 0
#76 Michael Nielsen

Har man ingen virkelige argumenter så brug FUD, og propeganda.

Det er jo deres livs blod, så de vil jo gøre alt for at skubbe alternativer væk, det er jo forståeligt.

Problemet de har er jo at deres propaganda over årene har sagt meget FUD om open source.. Hvis folk oplever at OO er billiger, og "ikke så ringe endda", kan det jo være at folk begynder at tvivle på den FUD og propaganda som MS har spredt over årene, og kigger nøje på Linux.

For Microsoft er det jo Pandoras boks der bliver åbnet, propaganda og FUD kan jo give stort bagslag, hvis det bliver lagt i dagens lys og viser sig at være varm luft.

 • 0
 • 0
#77 Lasse Reinholt

Nu har jeg både brugt Microsoft Word, LaTeX og OpenOffice Writer. Bare et par få eksempler på fordele ved Word i forhold til Writer:

1) Microsoft Office har dispositionsvisning. De fleste har vel prøvet at paste noget tekst, som ændrer typografien af eksisterende omkringliggende tekst. Eller at fedte rundt med pil-frem, pil-tilbage, del, delete for at ændre typografien af et punktum som bare ikke VIL ændre sig. Det slipper man for i dispositionsvisning, og det er da også fordelen ved fx LaTeX.

2) Tekstombrydningen når man vil have lige lodret højre margin er grim i Open Office. Algoritmen er bare bedre i Microsoft Office. Igen endnu bedre i LaTeX, men nuvel.

3) Farvepaletten i Open Office har kun 104 faste prædefinerede farver som ikke kan ændres. Ingen mulighed for RGB/HTML/HSL/CYMK pallette.

4) I Open Office kan man ikke markere flere elementer ved fx at holde Ctrl nede mens man venstreklikker. Ekstremt tidsbesparende hvis man vil ændre rammetype på alle billeder eller piltype på alle forklaringsbokse og lign.

Jeg kunne blive ved og ved og ved med at liste ting. Det eneste, jeg til gengæld har savnet ved Word i sammenlignet med Writer, er eksport til PDF. Og det kommer med i Office 2010. Så ingen fordel der længere.

 • 0
 • 0
#78 Flemming Frandsen

Det er rigtigt at der er masser af småting man man hæfte sig ved og hvis det er en af de småting man sætter pris på så kan det være en dealbreaker, men er det alle de penge værd?

Jeg vil vove den påstand at langt de fleste ting som MSO kan som OOo ikke kan er overflødige for de fleste og slet ikke alle de penge værd som MSO koster.

Det ændrer ikke på at en enorm ulempe ved MSO er at det kun findes til windows, det betyder at at det er umuligt at køre på maskiner jeg ejer.

Hvis man først har smidt MSO ud, så er der en grund mindre til at køre Windows, så samlet set kan besparelsen ved at slippe af med MSO ende med at blive endu større.

Når MS slukker for supporten på XP kan man (hvis man er sluppet af med windows-only software som MSO) uden videre installere Linux og spare udskiftningen af alle sine PC'er med nogen der kan køre windows 7.

At slippe af med MSO er ikke kun et spørgsmål om at komme af med en alt for dyr og stor kontor pakke man slet ikke har brug for, men også et vigtigt skridt på vejen til at slippe ud af Windows trædemøllen.

 • 0
 • 0
#81 Michael Nielsen

Venter jeg kun på en ting, nu for at jeg 100% kan droppe windows.

og det er at spil producenter begynder at tænke sig lidt om når de skriver deres programmer.

Mange spil - selv de helt nye - kan faktisk køre på linux, under wine emulering, men virksomhederne er forelsket i .net for deres launchers, patchers, m.m. som medfører at deres spil ikke dirkete kan køres på linux.

Feks ville Lord of the rings online køre fint på linux, hvis de bare lavede deres lille launcher program om fra at være et .net program, til at være et almindeligt C++ program. Jeg har prøvet.

Mange andre spil er i samme bås, så med meget små ændringer kunne man køre spilene direkte på linux via Wine, men desværre har de alle skyklapper på.

Jeg glæder mig til den dag at disse folk vågner op, så kan jeg endelig fjerne windows permanent fra mine systemer.

dog bortset fra den virtuelle installation jeg bruger til kompatibilitets test for web sider.

 • 0
 • 0
#83 Nikolaj Brinch Jørgensen

Tænk hvis det offentlig havde valgt MSO til OSX, så skulle man ikke bare vælge et helt bestemt OS for en helt specifik leverandør dikteret af staten, men nej man skulle også vælge et bestemt stykke hardware at lave sine dokumenter på.

Tænk hvis staten ville diktere en helt proprietær vekselstrøm i stikkontakterne (100.000 V, 1000 Hz - med et M$ patent). Strømmen kunne kun fungere med M$ apperater. Så kunne vi f.eks. kun vaske tøj "automatisk" hvis vi købte og brugte M$ vaskemaskiner (vi kunne selvfølgelig vaske tøj i hånden). Vi kunne ikke se TV før M$ synes de ville lave et TV osv. Vi kunne også kun se de kanaler der betalte M$ for at M$ TV apperatet var kompatibelt med deres kanal.

Undskyld jeg kunne ikke lade være... :-)

 • 0
 • 0
#85 Jens Christian Damgaard

Lasse

Nu har jeg både brugt Microsoft Word, LaTeX og OpenOffice Writer. Bare et par få eksempler på fordele ved Word i forhold til Writer:

1) Microsoft Office har dispositionsvisning. De fleste har vel prøvet at paste noget tekst, som ændrer typografien af eksisterende omkringliggende tekst. Eller at fedte rundt med pil-frem, pil-tilbage, del, delete for at ændre typografien af et punktum som bare ikke VIL ændre sig. Det slipper man for i dispositionsvisning,

OpenOffice Impress har også dispositionsvisning. OpenOffice har desuden Navigator, som er genial til at få overblik over indholdselementer i dokumenter, og disposition i store dokumenter. Noget tilsvarende findes svjv. ikke i Word.

2) Tekstombrydningen når man vil have lige lodret højre margin er grim i Open Office. Algoritmen er bare bedre i Microsoft Office.

Jeg kan ikke se der nogen forskel. Men der kan være forskel på om der er aktiveret automatisk orddeling, og hvordan orddelingen virker i det pågældende program.

3) Farvepaletten i Open Office har kun 104 faste prædefinerede farver som ikke kan ændres. Ingen mulighed for RGB/HTML/HSL/CYMK pallette.

I Region Midtjylland har vi tilpasset OpenOffice så der er yderligere 4 farver, nemlig vores grundfarver fra designmanualen. Der kunne tilføjes mange flere, og farverne kan defineres via RGB eller CMYK værdier.

4) I Open Office kan man ikke markere flere elementer ved fx at holde Ctrl nede mens man venstreklikker. Ekstremt tidsbesparende hvis man vil ændre rammetype på alle billeder eller piltype på alle forklaringsbokse og lign.

Nej, men man kan holde SHIFT nede og gøre præcist det samme.

Jeg ved ikke hvilken OpenOffice version du har prøvet, men den trænger vist til en opgradering ;-)

 • 0
 • 0
#87 Christian E. Lysel

Hejsa Lasse Reinholt.

Du har fået udmærket svar på dine andre spørgsmål, dog ikke:

3) Farvepaletten i Open Office har kun 104 faste prædefinerede farver som ikke kan ændres. Ingen mulighed for RGB/HTML/HSL/CYMK pallett

Men kik på nedestående link, hvis du vil bruge andre farver i både RGB og CMYK

http://wiki.services.openoffice.org/wiki/Documentation/OOoAuthors_User_M...

 • 0
 • 0
#90 Peter Frandsen

Lasse Reinholt skrev

Jeg kunne blive ved og ved og ved med at liste ting. Det eneste, jeg til gengæld har savnet ved Word i sammenlignet med Writer, er eksport til PDF. Og det kommer med i Office 2010. Så ingen fordel der længere.

Så kan du jo købe den når den kommer, det er dine penge så det er dit valg, men hvis du vil sammeligne, så synes jeg at det er på sin plads at du opdaterer din viden.

Jeg synes at det er lidt underligt at du sammenligner OpenOffice.org med en fremtidig version af MS Office, samtidigt med at du tydeligvis beskriver mangler ved OpenOffice.org ved at referere til en gammel version.

/Peter

 • 0
 • 0
#91 Mikkel Mortensen

Et af kommunens argumenter (som desværre er fuldstændigt overset i denne artikel) var at det ville mindske elevernes behov for at skulle piratkopiere MS Office til hjemmebrug. Microsoft må da være glade for at nogen gør noget for at mindske piratkopieringen af deres produkter... Eller hvad?

 • 0
 • 0
#92 Maciej Szeliga

Microsoft må da være glade for at nogen gør noget for at mindske piratkopieringen af deres produkter... Eller hvad?

Piratkopiering er en del af strategien... hellere være på 90% af Windows pc'erne med de 70% solgte end være på de 70% solgte og konkurrenterne på de resterene 30%.

 • 0
 • 0
#94 Lasse Reinholt

As long as they are going to steal it, we want them to steal ours. They'll get sort of addicted, and then we'll somehow figure out how to collect sometime in the next decade.

Jeg kan godt lide Microsofts klassiske kapitalisme i forhold til alt det nye eCommerce.

Tag Facebook personlighedstests, som høster information til marketing og spredes viralt (man skal tippe venner for at få vist resultatet).

Eller tag Google og deres analyse af dine e-mails. Eller alt det gratis software (selv Java installeren fra SUN), som bundles med Google Toolbar, Google Desktop Search, eBay shortcuts, etc, etc.

De ejer jo din sjæl. Så hellere betale nogle $$ for sit produkt i stedet. Jeg håber ikke, at Microsoft hopper med på den bølge.

 • 0
 • 0
#95 Martin Bøgelund

De ejer jo din sjæl. Så hellere betale nogle $$ for sit produkt i stedet. Jeg håber ikke, at Microsoft hopper med på den bølge.

Du fremstiller det som et valg mellem pest eller kolera, og siger hvorfor du vælger pest.

Vælger du open source, har du altid det sidste ord at skulle have sagt - du har altid muligheden for at fravælge det du ikke ønsker. Både pest og kolera.

 • 0
 • 0
#96 Jakob Damkjær

Jeg skal huske det hvis jeg en dag smugler 50 kg kokain ind fra columbia.

"Jamen M/K politiperson det her er en international forbrydelse så det er EU der skal "tage sig af det" ikke dig".

Det er en forbrydelse der er begået i Danmark, af et firma der i det mindste er registreret som et A/S i Danmark, ergo er det deres problem.

At de er dovne og ikke vil lave deres arbejde er så noget andet.

Har hørt den absurd dårlige bortforklaring 200 gange før.

Men på den positive side så må den logiske konklusion være at microsoft A/S ikke er et rigtigt firma.

De er ikke underlagt de samme love som deres kunder er og de skal ikke leve op til de forpligtigelser som folk og firmaer i Danmark er underlagt.

Derfor kan det ikke være nødvendigt at honorere de kontrakter som de udsender.

Bare send dem tilbage med en forespørgsel om en kontrakt fra et firma der faktisk svare dansk lov eller kontakt informationerne på microsoft europa så man kan handle med et firma der svare europæisk lov....

Men hov der findes jo faktisk ikke "europæisk lov" eftersom EU er et statssamarbejde... ikke en sammenlægning af stater.

De bryder den danske konkurence lovgivning så hvis konkurrence styrelsen ikke vil retsforfølge dem må det være fordi

a) KS er blevet købt af microsoft og det er nødvendigt at politianmelde KS for koruption til politiet....

eller

b) De er blevet instrueret af erhvervsministeren til at ignorere lovbrud begået af denne specifikke virksomhed... noget som jeg skulle tro konstituere et andet lovbrud.

c) De laver ikke en bjælde og det har de ikke lyst til at ændre på.

Jeg tror selv på c, da al handel og vandel efterhånden er international og må derfor være EUs afdeling...

Men hvis alt er EUs afdeling hvorfor bruger vi så ved den gode grød nogen som helst skatte penge på at opretholde en styrelse der kan erstattes af en hjemmeside og en automat telefon og mail svarefunktion der meddeler at "Det internationalt handel og derfor EUs afdeling"

Så hvis jeg nu vil lave et priskartel så skal jeg blot oprette et firma i Sverige for så må det jo komme i samme kategori som microsoft (læs: international) og derfor ikke skulle svare dansk lovgivining....

Kan du selv se hvor filmen knækker...

/Jakob

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere