Microsoft: Kommunes Openoffice-gevinst er tvivlsom
Microsoft betvivler nu økonomien i Lyngby-Taarbæk kommunes beslutning om at skifte skolernes Office-pakker ud med open source-kontorpakken Openoffice.
Ifølge Lyngby-Taarbæk Kommune har man valgt at skifte, fordi kommunen kan frigøre resurser til indkøb af nyt it-udstyr til skolerne for de sparede licenspenge til Microsofts kontorpakke Office, og fordi Openoffice i Novell-udgaven i kommunens øjne er funktionel på linje med kommercielle kontorpakker som Microsoft Office.
Men de argumenter holder ikke vand, erklærer Microsoft i Danmark overfor Version2.
Kontorpakkerne kan slet ikke sammenlignes, og besparelserne ved at skifte til Openoffice er stærkt tvivlsomme, lyder det fra softwarevirksomheden.
Slut med superbillig MS Office
Lyngby-Taarbæk har i en årrække kørt Microsofts Office-pakke på kommunens skoler, og på fem af skolerne har man brugt en særlig prisbillig udgave af Office-pakken under Microsofts Partnership in Learning-program, som blev oprettet for at tilgodese svage skoler med billige kontorpakker.
»Den særlige aftale udløb ved udgangen af september, og det betød, at vi skulle købe Office-licenser hjem på almindelige undervisningsvilkår. Så det gav os en ret simpel business case,« siger it-chef i Lyngby-Taarbæk Kommune, Jens Kjellerup, til Version2.
Dermed ville den særligt fordelagtige pris på 20 kroner per Office-licens per pc stige til 500 kroner.
Efter at have gennemført en pædagogisk, teknisk og anvendelsesmæssig vurdering af Microsoft Office og Openoffice Novell Edition endte man op med anbefalinger til ledelsen i kommunens børne- og ungeforvaltning.
»En anbefaling gik på at købe Microsoft Office-licenser og så skære i antallet af udskiftede pc'er. Ledelsen besluttede så, at de hellere vil fastholde den planlagte udskiftningsrate på pc'er ved at skifte til Openoffice,« siger Jens Kjellerup.
Men hos Microsoft kan man ikke få øje på den besparelse, som Lyngby-Taarbæk forventer at kunne bruge på at udskifte gamle pc'er.
»Vi har svært ved at se, hvor besparelserne ligger henne. Det forudsætter, at man kan omsætte en krone én til én direkte mellem de to produkter, men for mig at se ligger der nogle skjulte udgifter i forhold til konsulentudgifter ved at vælge Openoffice. Det kan være, der ligger en investering, som Lyngby-Taarbæk Kommune ikke skal foretage, men egentlige besparelser ser jeg ingen af,« siger salgschef i Microsoft, Julich Wiberg, til Version2.
Han mener ikke, at det overhovedet er fair at stille de to kontorpakker op ved siden af hinanden.
»Vi mener ikke, at man kan sammenligne de to produkter, og slet ikke når det kommer til brugen af dem i folkeskolen. De er ikke ens,« siger Julich Wiberg.
»Nogen siger, at det er nok at have en kontorpakke, som kan klippe og klistre lidt i dokumenter, og så er det det. Men it skal være en integreret del af undervisingen ifølge Undervisningsministeriet, og vi bygger mere og mere funktionalitet ind i Office, som hjælper lærerne i samarbejdet med eleverne og understøtter elever med for eksempel indlæringsvanskeligheder og ordblindhed,« fortsætter Julich Wiberg.
Og der kan Openoffice ikke være med?
»Nej.«
Lyngby-Taarbæk: Ingen beviser for bedre produktivitet i Office
I Lyngby-Taarbæk Kommune mener man godt, at Openoffice kan være med.
»Ud fra, hvad behovene reelt set er i skolen, så er det meget svært at se forskel på den ene kontorpakke overfor den anden. Selvfølgelig er der forskelle, men det vil der også være mellem forskellige versioner af Microsofts Office-pakke,« siger Jens Kjellerup.
Han henviser til en undersøgelse foretaget at britiske Becta (British Educational Communications and Technology Agency) om brugervenligheden af det nye Ribbon-interface i Microsoft Office 2007, som efter Microsofts udsagn skulle forbedre produktiviteten.
»Vi kan altså ikke se, at Openoffice skulle være et forældet eller dårligt produkt. Det eneste sted, jeg har set en uvildig pædagogisk vurdering af Ribbon-interfacet i Microsoft Office 2007 i forhold til andre kontorpakker, er hos Becta, og de har ikke kunnet finde dokumentation for, at produktiviteten forbedres i en grad, så det retfærddiggør investeringen i Office 2007,« siger Jens Kjellerup.
Han mener indtil videre, at spørgsmålet om brugergrænsefladen i kontorpakkerne er en smagssag, og at meget af debatten om de forskellige kontorpakker sander til i religiøse holdninger.
»Det er en religionskrig ud over alle grænser, og hvis man skærer ind til benet, så skal man se på, hvad behovet er, og om det bliver dækket af den konkrete kontorpakke. Og så har valget ikke været så svært for os,« siger Jens Kjellerup.
Hos Microsoft fastholder man, at Office 2007 og Openoffice 3.0 ikke kan sammenlignes.
»Vi ønsker at starte en debat om, hvordan det digitale penalhus skal integreres i undervisningen, og vi opfordrer forældrene til eleverne i Lyngby-Taarbæk Kommune til at downloade vores gratis 60-dages prøveudgave af Office-pakken,« siger Julich Wiberg.
Opdateret 9.55: Ny overskrift.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.