Microsoft klar med Silverlight 5 betatest: HTML5 kan ikke løse alt

Microsoft slipper i denne uge Silverlight 5 fri i en betaversion til udviklerne. Samtidig understreger selskabet, at plugins stadig er relevante på trods af HTML5.

Microsoft måtte i november forsøge at dæmpe gemytterne blandt Silverlight-udviklerne, efter topchef Bob Muglia var kommet med en udtalelse, der blev fortolket som om, Microsoft ville gå væk fra Silverlight som webteknologi og i stedet satse på HTML5.

Bob Muglia måtte derfor uddybe, at Microsoft stadig bakkede op om Silverlight som udviklingsplatform for både applikationer til Windows og til Windows Phone.

Læs også: Microsoft efter HTML5-virak: Silverlight er stadig vigtig for os

Episoden spøger dog tilsyneladende stadig i Silverlight-miljøet, for i et blogindlæg, hvor Microsoft annoncerer den første betaversion af den nye Silverlight 5, bruger tre Microsoft-chefer adskillige afsnit på at forklare Microsofts strategi for Silverlight.

»Udviklingen og modningen af webstandarder har ført til HTML5, som vil understøtte mange af de scenarier, som tidligere krævede et plugin,« skriver de tre afdelingschefer Walid Abu-Hadba, Scott Guthrie og S. Somasegar i blogindlægget.

»Men hverken plugins eller standarder vil være en endegyldig løsning på udvikling af klientapplikationer. Der er skrevet meget om, at spændet mellem HTML5 og plugins mindskes, men plugins vil fortsat udvikle sig, så der vil blive ved med at være en vis forskel,« fortsætter cheferne.

Betaversionen af Silverlight 5 vil blive frigivet i forbindelse med Microsofts MIX-konference, der finder sted i Las Vegas i denne uge.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (22)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Flemming Frandsen

Med det væld af forskellige mobile enheder som folk bruger nu om stunder, hvor der ikke er en eneste plugin, i hvert fald ikke Silverlight, så er det en mere og mere farlig løsning at bruge og det er kun godt.

Når alt kommer til alt så er Silverlight (lige som ActiveX og Flash for den sags skyld) en midlertidig lappeløsning som kun har en niche ind til browserne får implementeret de manglende features direkte i HTML.

Silverlight har aldrig været andet end MS forsinkede "sådan en skal vi også have" svar på Flash, så det kan ikke undre nogen at de ikke har hjertet med i det projekt, i det lange løb.

Hvis man er blevet narret af MS til at hoppe med på Silverlight vognen så bør man hellere før end siden afskrive den indsats som de lærepenge der skulle til for at man indså at man ikke kan stole på MS.

 • 0
 • 0
#2 Leonard Kramer

Nu skal jeg ikke forsoege at forsvare MS's strategi omkring Silverlight, men dit synspunkt virker mig noget kortsigtet.

De fleste gode udviklere har den holdning at man skal bruge det bedste vaerktoej til jobbet. Hvis Silverlight paa et tidspunkt har vaeret det bedste vaerktoej til et givent arbejde, saa er det hverken dyre laerepenge eller spildt tid at udvikle i det (den tid det tager at laere et nyt redskab skal naturligvis medregnes i dine overvejelse omkring rigtig vaerktoej, osv.)

Hvis din strategi ikke kan haandtere er teknologien udvikler sig og markedet aendre sig (f.eks at udviklen gaar imod at loese med HTML hvad foer kraevede eksterne plugins) saa er det din strategi der er problemet, ikke de teknologier der er blevet gjort foraeldet.

Hvis alle ventede paa at ens favourit teknologi blev moden nok til at klare alle opgaver ville vi aldrig komme videre.

 • 0
 • 0
#3 Deleted User

Tjah, der er klytkodere som bruger alle forhånden værende midler til at få tingene lavet, uden nogen tanke på hvordan løsningen skal vedligeholdes på lang sigt, for dem er det helt fint at have lavet en windows-only løsning i stil med: http://jp2.jp.dk/start/error.htm

Gad vide om ikke dem inde på JP ærger sig lidt over at de valgte et windows-only plugin som Silverlight når nu samtlige mobile enheder ikke kører Silverlight...

Det jeg mener med "Legacy fra starten af" er at Silverlight altid har været overflødigt for på den ene side kunne man jo bare bruge ActiveX, Flash eller Java hvis man ville have adgang til mere end HTML4 gav adgang til og på den anden side kan man allerede langt de fleste interessante ting i HTML5.

Jeg kan simpelthen ikke se hvad verden skal med Silverlight og det lyder lidt som om MS heller ikke kan.

 • 0
 • 0
#7 Martin Kofoed

Jeg har kendskab til mindst én dansk case, hvor en eButik er gået ned som følge af et sats på en Silverlight-only løsning. Selv forsiden var Silverlight. Men de fik løsningen til en god pris, og det så utvivlsomt lækkert ud, da bureauet præsenterede løsningen.

Suk. Naturligvis bærer butiksejeren selv et stort ansvar for at checke sit kundegrundlag; man ville vel aldrig være så ukritisk med en fysisk butik. Men der er desværre masser af bureauer derude, som tilbyder hurtige (og billige) løsninger baseret på multimediauddannelsens afgangsprojekter.

Med flash ville de have haft et noget større kundegrundlag, men det grundlæggende problem er det samme: man ved aldrig, om en browserplugin er til stede eller ej. Man må derfor altid tilstræbe en løsning UDEN brug af browser plugins, for at opnå 100% penetration.

Men nu skriver vi jo 2011, Silverlight er kommet 5-10 år for sent, og folk ER ved at fatte det uheldige i afhængighed af et plugin.

 • 0
 • 0
#11 Jarle Knudsen

Rygterne går på, at Silverlight snart kommer til xbox360, hvilket betyder, at der kan udvikles cross-platform apps til Windows/Xbox/Windows Phone, da alle platformene understøtter Silverlight.

Nå, rygterne... Det er ikke cross-platform apps, det er stadig Microsoft only platform. Og af den grund er den på forhånd dømt at fejle i det nye årtusind.

Silverlight vil aldrig bliver 100% understøttet på andre platforme, da det betyder at Microsoft skal kannibalisere sin kærneforretning: Windows og Office. Det kan de ikke tillade sig lige pt.

PS. Det er ikke ment som MS-bashing, blot konstantering af en sund forretnig. Altså "sund" fra Microsofts side.

PPS. Det var dog ikke mig der gav dig -1.

 • 0
 • 0
#13 Martin Kofoed

Hvilken type applikation ville gøre sig både på web, xbox og telefon? Man kan næppe opnå yderpunkter længere fra hinanden, når det kommer til skærmstørrelse i hvert fald ...

Jeg er bare nysgerrig efter en egentlig use case. Det er selvfølgelig fedt "at man kan", men det er næppe dén begrundelse, MS mener skal bære en sådan platform igennem.

Og så mener jeg - ligesom Jarle - at det er at tage munden lidt vel rigeligt fuld at tale "cross platform" i forbindelse med tre lukkede MS-platforme.

PS: Jeg stemte slet ikke på dit indlæg - hvad stemte du på mit? (det er åbenbart vigtigt..) :-)

 • 0
 • 0
#14 Ask Holme

Nu er der en del som mener at man bare skal bruge flash fordi det har større udbredelse. Men selvom jeg har et begrænset kendskab til silverlight så må jeg indrømme at jeg ikke forstår den holdning. Med det jeg har set er silverlight væsentligt bedre til applikationsudvikling end flash, der jo grundlæggende er en animationsplatform. Flash er måske god til spil og bannerreklamer, men vil man lave fullsize apps og bruge browseren som udrulningsmekanisme er Flash ikke særlig sjovt, mens Silverlight (i lighed med Java) i langt højere grad er gearet mod applikationsudvikleren fremfor spiludviklere og grafikere.

Samtidig lægger Silverlight sig relativt tæt opad hele .NET fladen og bliver distribueret med windows. For mange vil det gøre det til en mere interessant platform end Java.

Dermed ikke sagt at jeg ville lave en shopping platform i Silverlight (eller flash eller java) men til mange use cases vil Silverlight give god mening både nu og i fremtiden

 • 0
 • 0
#17 Jeppe Rørbæk

Hej Jarle :o)

Hehe... Ja det kan man selvfølgelig sige :D

Men jeg troede egentlig at det trillede rimelig fint på afsted på OS X, og at Moonlight implementeringen var rigtig godt med.

Meeen... Det er unægteligt lidt tid siden jeg har fulgt med i det, så måske jeg bare luller rundt i en drømmeverden :o)

Er det helt i skoven med kompatibiliteten?

Mvh

 • 0
 • 0
#18 Nikolaj Brinch Jørgensen

@Jarle et al. Silverlight virker selvfølgelig fint på andre platform end Windows, MS har selvfølgelig lavet plugins til os andre, hvordan skulle de ellers være i konkurrence med Adobe og Sun/Oracle:

http://www.microsoft.com/getsilverlight/Get-Started/Install/Default.aspx

@Ask Der er noget du har misforstået omkring Flash. Det var engang en animationsplatform. Det er idag en fuldgyldig applikationsplatform, og en del applikationer bliver udviklet heri. Det giver i nogle sammenhænge god mening, andre gør det ikke.

@Martin At Microsofts platforme er lukkede, har vel intet at sige mht. cross-platform. Cross-platform er vel defineret ud fra et slags WORA princip - og det må man da sige at Thomas har ret i at Silverlight understøtter, og dermed er cross-platform. Det afvikles i hvert fald fint på Mac OS X (jeg ved ikke med det der Linux, men det er jo også mere en serverplatform, end et end user system).

 • 0
 • 0
#20 Ayhan Binici

Mono-implementeringen virker ikke.

Så sent som for 2 uger siden hentede jeg det på en Ubuntu og det crashede min browser under indlæsningen af et site.

Så nej, det er ikke så udbredt som nogen vil have os til at tro.

Så lige et spørgsmål fra min side til alle:

Hvorfor er Microsoft så tilbageholdende (eller bange) for at implementere noget selv på Linux?

De har overladt en række af den slags opgaver til Novell, såsom .NET og Silverlight.

 • 0
 • 0
#22 Allan E. Hansen

@Claus

Silverlight virker ikke på linux, heller ikke mono-implementeringen. Man kan godt finde en simpel demo hist og her der kan køre, men der er mange begrænsninger, da det kun er en delvis implementation og da den del, der virker er en iteration eller 2 bag silverlight.

Silverlight er sikkert en fin ting til dem, der kan finde på usecases, men det er trættende at høre det blive omtalt som cross-platform. Eller endda som platforms-uafhængig, som jeg også har hørt det pitchet.

Og jeg synes i særdeleshed at det er trist når offenlige instanser som foreksempel bibliotekerne baserer kundevendte systemer på den slags. Det er tis-i-buks-varme med alt for mange risikoer. Det er desktop-fokuseret, og vi ved jo godt hva vej desktoppen er på vej ned af. MS kunne finde på at aflive det, som de allerede har luftet, Apple kunne finde på at skrotte det på mobile enheder som de har gjort med flash. Osv osv.

@Thomas Mht linux-potentiale; Husk lige at Android kører pt. på 100-vis af enheder, og muligvis overhaler Apples produkter snart.

Min konklusion er, at lad de microsoft-only basereder virksomheder give den gas med silverlight på interne slystemer, og lad det blive der. Og lad os så sætte hårdt ind på at frigøre os fra i-realiteten-lukkede teknologier som flash og siverlight på nettet hellere idag end i morgen.

 • 0
 • 0
#24 Nikolaj Brinch Jørgensen

Hej Ayhan,

Så nej, det er ikke så udbredt som nogen vil have os til at tro.

Jo bare ikke på Linux desktop. Uden at jeg skal gøre mig til herre over om kilden er god, kan man ud fra dette link http://en.wikipedia.org/wiki/Usage_share_of_operating_systems se, at Linux har omkring 1% af markedet for Web clients, så jeg kan ikke se hvorledes at det ikke virker på Ubuntu, kan bruges som målestok for om hvor udbredt det er.

Hvorfor er Microsoft så tilbageholdende (eller bange) for at implementere noget selv på Linux?

Linux har en meget lille markedsandel, hvorimod både Symbian og OS X har væsentligt større andele. Jeg tror de ser på hvor de får mest bank for the buck. Og da desktop Linux er forholdsvist begrænset, så ville jeg også overlade det til en partner, hvis altså partneren har lyst. På den måde løber de ingen risiko for at tabe penge på udviklingen.

 • 0
 • 0
#26 Michael Rasmussen

[..]Silverlight kører på flere forskellige platforme (ARM, PowerPC og x86) er det vel ikke forkert at kalde det for cross-platform

Det er vist en tilsnigelse al den stund, at Silverlight kun er understøttet i version 1.0 på PowerPC: "Mac OS 10.4.8+ (PowerPC): Silverlight 1.0 only" http://www.apple.com/downloads/macosx/development_tools/silverlight.html

 • 0
 • 0
#27 Deleted User

@Ayhan og @Allan:

Hvis i kan komme med konkrete data, er jeg sikker på at Mono Projektet gerne vil høre fra jer. Det er jo et open-source projekt, og i kan jo selv kontribuere kode hvis i har problemer, eller ting i ikke mener som virker.

Når man vælger at bruge et open-source OS, må det jo også forventes at man acceptere filosofien for alting på sin platform.

Derudover er min erfaring at Moonlight virker udemærket, og understøtter det meste Silverlight der bruges i dag.

Jeg kender også flere udviklere på projektet, så hvis i har noget konkret kritik, og fejlrapporter der kan reproducere, så må i jo endeligt sige til, så skal jeg nok forwarde dem.

Det virker sjovt at Linux brugerne så resolut dropper et open source Rich Media plugin. Kom nu ind i kampen.

 • 0
 • 0
#29 Nikolaj Brinch Jørgensen

@Thomas Du har ret med hensyn til stemmeknapperne. Hvis man kommer med oplysende information eller rettelser af fejlagtige opfattelser/påstande, som modbeviser bashing af Silverlight, så bliver man stemt ned.

:-)

Da knapperne vist nok var tiltænkt relevans, må je konkludere, at det at få Silverlight til at se dårligt ud ved at benytte sig af fejlagtige påstande, vægter højere for flertallet, end at acceptere fakta.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere