Microsoft kæmper for sin relevans på markedet for smartphones

Windows 10 er Microsofts tredje forsøg på at skabe en smartphone-platform efter fem års fiasko.

For tredje gang på fem år har Microsoft ikke bare lanceret et nyt styresystem til smartphones. Hver gang har også været en komplet genstart af indsatsen.

Windows 10 til smartphones præsenteres som en del af et komplet Windows-økosystem, men sandheden er, at det efterhånden er svært for selv Microsofts stærkeste støtter at have solid tiltro til, at Microsoft har en fremtid på smartphone-markedet.

Markedsandelen for Windows til smartphones har ifølge analysefirmaet IDC ligget et sted mellem to og fire procent, og den er faldet i det seneste år. Analysehuset forventer, at dén tendens fortsætter. Problemet for Microsoft er ifølge IDC, at det nu reelt kun er Microsoft selv, der producerer telefoner med Windows.

Et dyrt opkøb

Microsoft købte Nokias mobilforretning i september 2013, men måtte i juli i år afskrive stort set hele værdien af opkøbet, svarende til cirka 52 milliarder kroner.

Kort forinden var Stephen Elop, der havde været direktør for Nokia, blevet fyret som direktør for Microsofts mobilforretning.

Windows til smartphones begyndte for alvor med Windows Phone 7, som byggede på Microsofts eksisterende Windows Mobile 6.

Med Windows Phone 8 var det tanken, at der skulle være mere samspil mellem Windows 8 og Windows Phone 8, men Microsofts kernekunder i virksomhederne gav Windows 8 en lunken modtagelse, og det lykkedes ikke for Microsoft at få mobiliseret de mange udviklere af Windows-applikationer til at udvikle applikationer til Windows Phone 8.

Med Windows 10 deler desktoppen og telefonerne den nye app-platform Universal Apps. Det er imidlertid en langsigtet strategi, da flertallet af virksomhederne fortsat benytter Windows 7, som ikke understøtter Universal Apps.

Samtidig mangler Windows 10 stadig en række populære smartphone-apps rettet mod forbrugerne.

Skygge over hele projektet

Microsoft kan også få svært ved at overbevise virksomhederne om, at Windows 10 har noget særligt at tilbyde på telefonerne, efter at Microsoft nu har frigivet Office-applikationer til både Apples iOS og Googles Android. Dermed har Microsoft spillet sit stærkeste kort ud mod selskabets eget styresystem.

De første to telefoner fra Microsoft, der er født med Windows 10, er tænkt som flagskibe rettet mod virksomhedskunderne. Der er formentligt endnu et par modeller i støbeskeen hos Microsoft, men spørgsmålet om, hvor længe Microsoft kan fortsætte med Windows til smartphones, kaster en skygge over hele projektet.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (23)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Martin Kirk

"komplet genstart"

There's your problem...

Jeg købte en Lumia 800 med Windows 7.5 og blev bollet i røven da den ikke kunne opgraderes yderligere. Jeg fik heldigvis solgt den efter en måneds ejerskab ...

Ejere af 2. generation med Windows 8 blev også bollet i røven da de heller ikke altid kunne opgraderes til Windows 10

Det koster meget på brugernes tillid til et mærke / produkt hvis man bliver ladt i stikken gang på gang.

og hvis man kommer fra Android eller iPhone er Windows Phone stadigvæk oldnordisk med hensyn til både features og apps ...

måske er der bare ikke plads til mere end 2 styresystemer i verden ? ligesom det er tilfældet med OSX og Windows hvor man undgår Linux som ligesom Windows Phone er fucked up.

 • 6
 • 16
#2 Thorkild Højgaard

Du bliver i høj grad da også ladt i stikken med Android med hensyn til opdatering af telefonen. Nu er jeg ikke en af dem, der bruger mange apps (cirka 30 egeninstallerede). Men jeg har observeret at en Quad Core 1,2 ghz slet ikke er det samme på Android og Windows phones. Eksempelvis byvejr appen til Android er næsten ubrugelig på Android, medens den på Windows med samme spec kører glidende og det er langt fra den eneste. For dem som ikke er app hungrende, er telefonerne et godt valg. Er du træt af bluetooth på Android, så prøv en Windows phone. De 4 Androids, jeg har brugt i forbindelse med bluetooth når ikke den 640, jeg bruger nu, til knæende.

 • 12
 • 7
#3 Sven Waskönig

Nja, at Windows Phone skulle være "oldnordisk" og Linux "fucked up" er efter min mening lidt for hårde ord :-) Vi bruger Windows Phone på arbejdet og de fungerer faktisk glimrende. Konen har også fået en sådan og er godt tilfreds - hun kunne gå i gang med den helt uden at få en introduktion.

Det kan sagtens være, at Windows Phone ikke er helt med mht. apps - og der kan man skyde skylden på Microsoft; de færreste udviklere / softwarehuse kan se det fede ved at skulle genudvikle deres apps, hver gang der kommer en ny version af OS'et.

At deres telefoner tilsyneladende ikke kan opgraderes til nyere versioner af Windows Phone er også kritisabelt, men jeg synes vi kender lidt af det samme fra Android-verdenen: jeg er aldrig stødt på en Android-enhed, der fik mere end én opdatering.

Når millioner af brugere så tilgiver Android skyldes det vel, at langt de fleste ikke ved bedre (og vel også noget med prisen). For rigtig mange mennesker er opdateringer desværre bare et forstyrrende element.

I øvrigt er det uoverkommeligt for mange at sætte sig ind i operativsystemer; de fleste går op i mærket, når de vælger mobil, præcis som når de skal vælge fjernsyn eller vaskemaskine... Og Microsoft begik efter min mening i virkeligheden en fejl ved at købe Nokia - da iPhone og Android så dagens lys, var meningmands opfattelse af Nokia-brandet, at det var teknisk gammeldags og den opfattelse blev ikke ændret lige med det samme.

Personligt håber jeg på, at der bliver plads til flere spillere på markedet. Apple og Android kunne godt bruge lidt konkurrence, for der plads til både nytænkning og forandring. Så selvom det ikke ser så lyst ud for hverken Windows Phone, Blackberry, Tizen eller Jolla, krydser jeg fingre for dem. Især Jolla - investerede i en for noget tid siden og er ret begejstret for brugerfladen - og så kommer der jævnligt opdateringer :-)

 • 8
 • 1
#7 Nicolas Østergaard

Min erfaring er at Windows Phone kører langt mere smooth på mobiler med enten samme specs - eller endda lavere end min Android mobil, der kører KitKat.

Jeg ville gerne prøve at skifte, men jeg har ikke kunne finde de apps jeg bruger til Windows Phone, på nær MobilePay.

Deres underlige tilgang til USB-tilslutning har de dog heldigvis fikset i 10'eren, der tillader USB Mass Storage som Android også gjorde engang....

 • 1
 • 1
#9 Rune Jensen

Personligt håber jeg på, at der bliver plads til flere spillere på markedet.

Nu er jeg en tilskuer only til det her, men har alligevel sagt, faktisk siden Vista, at der bør være mere konkurrence. Dengang med tanke på at give brugerne større spillerum på desktopmarkedet, så de kunne undgå fiaskoer som netop Vista.

Men det samme gælder på smartphone markedet i dag. Jeg ville ikke være ked af at se MS få større markedsandel her. Monopol, uanset hvilket selskab som står bag det og på hvilket medium, er aldrig godt.

Men, men, men...

At dømme efter hvordan julen ser ud her i DK?

Jeg tror det vil være ret sikkert at sige, at Apple venter under en hel del juletræer. En ren Apple-jul efter mine betragninger af, hvad folk køber her op til jul, og det gælder både stationære, bærbare og smartphones samt tablets.

Og det kan man så godt sige er lidt sørgeligt. Ikke at folk ønsker sig Apple, selvfølgelig, men at MS ikke her har bedre fat.

Den sidste (korte) konversation, jeg havde med en Windows desktopbruger var noget i retning af... "Joh, men havde Apple ikke lavet deres iPhone, ville smartphone markedet aldrig have taget fat."

Nok måske ret generelt (ikke stort datasæt, eh), og jeg er ikke så sikker på, at Apple var først med smartphones?

Men mon ikke alligevel, det er en ret udbredt opfattelse, synes jeg har hørt den før.

Det allerbedste vil være tre selskaber på desktop, bærbare, smartphones og spillekonsoller samt browsere (hvor Google er ved at få ALT for godt fat).

Min "frygt" er selvfølgelig, at Apple bliver arrogant som MS med Vista, at Google bliver arrogant på samme måde med deres browser osv... og så er der ingen alternativer. Det er ikke kun smartphonemarkedet, som risikerer dette. Det er hele raden rundt.

 • 0
 • 1
#10 Rune Jensen

I øvrigt er det uoverkommeligt for mange at sætte sig ind i operativsystemer; de fleste går op i mærket, når de vælger mobil, præcis som når de skal vælge fjernsyn eller vaskemaskine...

Der var faktisk engang, hvor man kunne sige med ret stor sikkerhed, at f.eks. HP printere "bare virkede... hver gang". At "IBM HD er the shit, som bare funker". At "Philips fjernsyn holder for evigt". Osv. Men i dag spyr de alle stort set det samme ud fra de samme fabrikker, og de har alle de samme retningslinjer og standarder for at finde fejl i produktionen. Og "mandagsmodellerne" er stort set konsekvent imellem mærkerne også.

Nogen, som mener Samsung "bare er kvali"? Jeg kan sige, jeg har godt nok aldrig set noget værre rod end Samsung, når gælder opladning og batterier på smartphones og særligt Samsung Galaxy. Det er bare noget l... Samsung burde holde sig fra at lave smartphones, når de ikke kan finde ud af det.

På trods af, at Samsung - måske - laver generelt udmærket elektronik, og på trods af at netop Galaxy er ret populær, så er selve mærket ikke længere nogen garanti for kvalitet. Man er nødt til at lave research på nettet først og undersøge forums og benchmark tests grundigt for både mærke og model.

 • 1
 • 3
#12 Lasse Lasse

Jeg har tre gamle Android telefoner. Super hardware, den ene vejer vist 80 gram. De ville være glimrende til lidt 3G hotspot eller, aflæse min elmåler remote eller bare som nødtelefon.

Men de er bricked.

For det første kan du ikke oprette dig som ny google-bruger efter factory reset, nok fordi deres service er pillet ned for længe siden.

Heldigvis fandt jeg ud af, at man kan oprette sig via nettet fra en laptop og så taste det givne brugernavn/password ind på telefonen bag efter. Men jeg tvivler på, at almindelige brugere lige tænker så langt.

Nå, men når det endelig er oppe at køre finder man ud af, at Google Market på den ene telefon ikke kan forbinde til nogen server længere. Vist fordi de har skiftet over til Google Play.

Den anden telefone havde dog Google Play. Men den kunne ikke forbinde til serveren. Man kan heller ikke opgradere Google Play fordi opgraderingen af Google Play kun kan foretages via... Google Play!

På den sidste telefon eksisterede der en firmware opdatering, som indeholdt en Google Play som rent faktisk var i stand til at opdatere sig selv sådan at man kunne åbne programmet. Wee. (De to andre telefoner kunne ikke engang kontrollere, hvorvidt der fandtes opdateringer eller ej). Men der var stort set ingen af de populære apps tilgængelige i listen over apps fordi de ikke var understøttet af telefonen.

Så det er vist ikke kun Microsoft, der har de problemer.

 • 1
 • 0
#13 Benni Bennetsen

Det er nok nærmere pga forældet SSL support i de nulstillede / gamle telefoner. Forbrugerne føler 2 er nok, ingen har monopol, så lad os bare acceptere at det er sådan verden er pt på mobilområdet. Ingen tvivl om at ms er presset, at de stadig har en god markedsandel der hjælper jo ikke,når markedet kun bliver mindre og hvor selv Chromeos kan stjæle markedsandele i hvert fald i USA. Næste bølge med internet of things er der næppe heller mange Windows licenser i ;) det er svært at finde deres fremtid, stilstand er aldrig sundt..

 • 0
 • 0
#14 Christian Nobel
 • 2
 • 0
#16 Jesper Hansen

Deres underlige tilgang til USB-tilslutning har de dog heldigvis fikset i 10'eren, der tillader USB Mass Storage som Android også gjorde engang....

Nu har jeg ikke prøvet det med 10'eren, så ved ikke om der er forskel. Jeg har dog længe kunne smide mine 8.1 (og 8.0?) telefoner til USB og se browse dem via computeren. Har svært ved at se hvad mere jeg skulle have brug for.

 • 0
 • 0
#17 Jesper Hansen

Næste bølge med internet of things er der næppe heller mange Windows licenser i ;) det er svært at finde deres fremtid, stilstand er aldrig sundt..

Hvis du ikke har opdaget det så findes der altså Windows 10 IoT. IoT markedet er skam et Microsoft er i fuld gang med.

Og at Microsoft skulle være i "stilstand"... Så har man vist ikke fulgt med de sidste par år, og specielt de seneste 12-18 måneder.

 • 1
 • 3
#18 Jørgen Henningsen

Hvis du ikke har opdaget det så findes der altså Windows 10 IoT.

Mon ikke det i højere grad er et spørgsmål om at sælge windows PC licenser. Man skal jo have win 10 installeret på en PC for at anvende win 10 IoT core. Formodentlig er kommunikationen mellem PC og IoT core også proprietær. I så fald får det mig til at vende om på hælen. Jeg kan sagtens se ideen i at undvære et rigtigt operativ system. I mange sammenhænge vil det være overkill at smide en linux på raspberry enheder. Der kan man sagtens nøjes med en lille realtidskerne. Men hvorfor skulle man vælge noget som er proprietært og bundet til noget helt særligt software på udvikler PC'en. Det ville da være et skud i egen fod.

 • 3
 • 0
#19 Martin Ipsen Pedersen

Ift. Android og Bluetooth kan jeg sige, at mine seneste Androids, Samsung Alpha og S6 (nuværende) smider mine headsets afSp på fuldstændig uberegnelige tidspunkter. Det betyder at hver anden samtale jeg fører starter med tekniske problemer... og ja... jeg taler faktisk via min telefon :-) Den Lumia 640 jeg bugte et par måneder i sommers var fuldstændig stabil. Således blot den mængde empiri jeg kan levere....

 • 1
 • 2
#20 Jacob Larsen

Således blot den mængde empiri jeg kan levere....

Det har så ikke så meget med Android vs Windows at gøre, men har nok mere at gøre med Broadcom vs Qualcomm og hvordan de chips spiller sammen med dine specifikke headsets. De Samsung telefoner bruger vist alle sammen Broadcom chips, og så vidt jeg kan se på Bluetooth Qualweb så er det Qualcomm chips (eller mere præcist, integreret Bluetooth) der er i Lumia telefonerne. Og scenariet med telefon kald over Bluetooth har stort set intet med de øvre lag i softwaren at gøre, sådan nogle kald kører normalt direkte mellem modem/audio systemet og Bluetooth chippen.

Ting der i øvrigt spiller ind er sådan noget som om det er alm. telefonkald eller VoIP i en eller anden afskygning. Og så om der er WiFi forbindelser med trafik samtidig.

Hvilke headsets drejer det sig om specifikt? Nogle headsets spiller ikke altid godt sammen med alle telefoner (og vice versa). Min egen S6 har i øvrigt ikke nogen problemer, men det eneste "headset" jeg bruger er det indbyggede i min bil.

 • 2
 • 0
#21 Thorkild Højgaard

Bluetooth: Jeg har brugt LG mini G3, HTC Incredible, HTC One S og Samsung Galaxy 3 (Ikke helt sikker, måske 4). Fælles nævneren for disse 4 har været: Når man trykker på headsettet, reagerer telefon/headset ikke straks. Tab af forbindelse til telefon flere gange dagligt (Ved HTC One S kunne der dog godt gå dage i mellem). Der er brugt headsets fra Jabra og Plantronics (2 Jabra og 2 Plantronics) , så i den ende burde der være styr på det. Jeg sidder desværre i et rum med meget elektronisk støj og muligvis kan det være medskyldig.

Men ingen problemer på Lumia 735 og 640

 • 1
 • 1
#22 Jacob Larsen

Jeg sidder desværre i et rum med meget elektronisk støj og muligvis kan det være medskyldig.

Det er nok her skoen trykker. Siden du ikke har problemer med Lumia telefonerne i samme miljø så er det enten Bluetooth chipsene og/eller Bluetooth antennerne der er bedre på Lumia til at modstå støj. Lumia ser ud til at bruge Qualcomm Bluetooth, så måske har de en fordel over Broadcom her?

 • 1
 • 0
#23 Rune Jensen

det er svært at finde deres fremtid, stilstand er aldrig sundt..

Jeg skal ikke kunne sige, hvilke tiltag MS har på IoT-markedet. Men jeg er en kende overrasket over at tale med to generationer familiemedlemmer her i julen, som finder Nokias (Lumia) styresystem "uintuitivt".

Og jeg spørger mig selv om det er fordi folk er vant til Android, og derfor ikke synes det er logisk når det afviger for meget fra det, eller om MS rent faktisk har kløjes i det med brugervenligheden på deres mobiler.

Men det kunne da være interessant at vide, sådan i store træk, hvor Windows i mobilen adskiller sig fra Android og iOS. Og hvilken OS som så er hurtigst og nemmest at betjene i hovedfunktionerne.

Umiddelbart vil jeg mene, at en telefons hovedopgave er at kunne ringe op og sende SMS, hvorfor dette skal kunne gøres med minimum af indsats (tastetryk og swip). Og her synes jeg så ikke Android (Samsung) klarer sig særligt godt.

Men er der vitterligt så stor forskel på de forskellige mobil-OSer i selve betjeningen af dem?

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere