De kolde facts bakker holdningerne op, når Microsofts udviklingsdirektør for Dynamics-produkterne Michael Nielsen åbner munden.
Ud af 650 ansatte på Microsofts udviklingscenter i Vedbæk er mere end 30 procent udlændinge. Og det er blandt andet fordi, softwaregiganten ikke har kunnet finde højtuddannede danskere nok til de ledige job.
»Det koster op mod 500.000 kr. at rekruttere og relokere en udlænding, og det ville være langt billigere for mig, hvis jeg udelukkende ansatte danskere,« siger udviklingsdirektør Michael Nielsen til Version2, der samtidigt understreger vigtigheden af en mangfoldig arbejdsplads for at kunne udvikle produkter til det globale marked.
Ifølge Microsoft kan det langt bedre betale sig at ansætte én højtuddannet end to med kortere uddannelser, men allerede i dag er det altså svært at opdrive den type medarbejdere.
»Politikerne har et alt for ensidigt fokus på de kortvarige uddannelser. Jeg ved godt, hvordan studierne er på DTU: Der er ikke tid til at kede sig på noget tidspunkt gennem de fem år. Det er vildt hårdt, og hvis man skærer et halvt år af studietiden, så får de unge ikke den ballast, der skal til,« siger Michael Nielsen, der sidder med i de såkaldte Advisory Boards på både DTU og ITU.
Dermed vil forslaget i hans øjne være som at tisse i bukserne for at holde varmen. For de penge, man sparer på uddannelsessystemet, er vand i forhold til de manglende skatteindtægter, folk med lange uddannelser kan generere.
»Det er ufattelig mange penge, vi taler om. De livslønninger, de kloge hoveder trækker ind, er langt højere end i servicesektoren. Hvis vi skal have et velfærdssamfund, er det en nødvendighed med folk, der rent faktisk kan udvikle nye produkter ? og ikke alene nogen, der designer hjemmesider. Serviceerhverv kan ikke drive nogen eksport,« lyder det fra Michael Nielsen.
Samtidig slår han også et slag for, at de teknisk orienterede uddannelser ikke skal udvandes med fag som virksomhedsøkonomi og forretningsledelse.
»Den slags får man føling med hen ad vejen sammen med erfaringen. Men teknologiforståelse og problemløsning skal læres på skolebænken,« siger Michael Nielsen.
I stedet for at skære ned på de lange uddannelser mener Michael Nielsen, at politikerne burde kigge nærmere på sammensætningen af gymnasieuddannelserne, for her er det hans oplevelse, at rigtig mange spilder et år at tage de suppleringskurser, der er nødvendige for at komme ind på drømmeuddannelsen.
»Ud over at få de unge et helt år hurtigere gennem systemet, er der også et vist frafald i processen, så det er et oplagt sted at sætte ind,« siger Michael Nielsen.
*Opdateret 12.30: Det har tidligere fremgået af artiklen, at socialdemokraterne og SF ønskede at skære et halvt år af studietiden. Oppositionens forslag går dog på at reducere den reelle tid, de studerende er om at gennemføre studierne - ikke på at skære i den normerede studietid. *