Microsoft, der jo blandt andet har sit eget styresystem til mobiltelefoner, investerer nu i det 80-personer store selskab Cyanogen. Umiddelbart kan det måske lyde mystisk, men det kan være en måde for Microsoft at få foden indenfor på den udbredte platform og samtidig fravriste Android fra Googles greb.
Cyanogen har slået sig op på, at lave en udgave af mobilstyresystemet Android, som Google ikke har direkte kontrol over. Det fortæller Wall Street Journal, der dog ikke har tal på, præcist hvor meget, Microsoft investerer i Cyanogen.
Android er som sådan et open source-operativsystem, som alle i princippet kan putte på deres telefoner eller på andre enheder. Men for at få adgang til centrale Google-tjenester - eksempelvis Play - har virksomheden ganske stor indflydelse på, hvordan Android bliver implementeret hos mange mobilproducenter.
Wall Street Journal fortæller, at det reelt har betydet, at Google har stillet krav til producenterne om, at de skal bruge Googles søgemaksine og Googles apps som standard, hvis telefonen eksempelvis skal have præinstalleret adgang til Googles app-univers Play. Altså en helt central funktion for at kunne installere apps direkte fra Googles distribuerings-system.
Cyanogen laver en udgave af styresystemet baseret på Googles Android, til fri afbenyttelse, men altså uden at have Googles centrale apps præinstalleret. De kan dog for indeværende installeres separat.
»Vi vil tage Android væk fra Google,« sagde Kirt McMaster, adm. direktør i Cyanogen i et kort interview i sidste uge, ifølge Wall Street Journal.
Erhvervspublikationen påpeger, at Microsofts eget styresystem til mobiler, Windows Phone, kun har en markedsudbredelse på 3 pct., hvilket kan have fået Microsoft virksomhed til at se efter flere indgange for sine apps og programmer på det mobile marked.
Den udlægning finder chefanalytiker ved IDC Anders Elbak ganske plausibel. Han mener ligefrem, at virksomheden kunne være interesseret i at tilbyde flere styresystemer, henholdsvis Windows og Android, på samme telefon.
»Jeg tror mest det handler om, at se, om de kan lave en aftale med nogle producenter om dualboot og præ-installation af MS-apps på Android,« siger han til Version2.
Anders Elbak peger på, at investeringen fra Microsoft i Cyanogen falder meget naturligt i forlængelse af, at Windows-virksomheden på det seneste har fokuseret på bedre app-understøttelse af sine produkter på henholdsvis Android og IOS.
»Og så handler det nok også om at støtte et community og fastholde Android-udvikleres interesse i at udvikle op mod Microsofts produkter,« lyder vurderingen fra Elbak.