Microsoft investerer i Android

Windows-phone virksomheden Microsoft investerer i Android-virksomhed Cyanogen, der forsøger at svække Googles dominans over det mobile open source-styresystem. Det giver mening af flere årsager, vurderer analytiker.

Microsoft, der jo blandt andet har sit eget styresystem til mobiltelefoner, investerer nu i det 80-personer store selskab Cyanogen. Umiddelbart kan det måske lyde mystisk, men det kan være en måde for Microsoft at få foden indenfor på den udbredte platform og samtidig fravriste Android fra Googles greb.

Cyanogen har slået sig op på, at lave en udgave af mobilstyresystemet Android, som Google ikke har direkte kontrol over. Det fortæller Wall Street Journal, der dog ikke har tal på, præcist hvor meget, Microsoft investerer i Cyanogen.

Android er som sådan et open source-operativsystem, som alle i princippet kan putte på deres telefoner eller på andre enheder. Men for at få adgang til centrale Google-tjenester - eksempelvis Play - har virksomheden ganske stor indflydelse på, hvordan Android bliver implementeret hos mange mobilproducenter.

Wall Street Journal fortæller, at det reelt har betydet, at Google har stillet krav til producenterne om, at de skal bruge Googles søgemaksine og Googles apps som standard, hvis telefonen eksempelvis skal have præinstalleret adgang til Googles app-univers Play. Altså en helt central funktion for at kunne installere apps direkte fra Googles distribuerings-system.

Cyanogen laver en udgave af styresystemet baseret på Googles Android, til fri afbenyttelse, men altså uden at have Googles centrale apps præinstalleret. De kan dog for indeværende installeres separat.

Læs også: Android-rebeller får 125 millioner til udvikling af CyanogenMod

»Vi vil tage Android væk fra Google,« sagde Kirt McMaster, adm. direktør i Cyanogen i et kort interview i sidste uge, ifølge Wall Street Journal.

Erhvervspublikationen påpeger, at Microsofts eget styresystem til mobiler, Windows Phone, kun har en markedsudbredelse på 3 pct., hvilket kan have fået Microsoft virksomhed til at se efter flere indgange for sine apps og programmer på det mobile marked.

Den udlægning finder chefanalytiker ved IDC Anders Elbak ganske plausibel. Han mener ligefrem, at virksomheden kunne være interesseret i at tilbyde flere styresystemer, henholdsvis Windows og Android, på samme telefon.

»Jeg tror mest det handler om, at se, om de kan lave en aftale med nogle producenter om dualboot og præ-installation af MS-apps på Android,« siger han til Version2.

Anders Elbak peger på, at investeringen fra Microsoft i Cyanogen falder meget naturligt i forlængelse af, at Windows-virksomheden på det seneste har fokuseret på bedre app-understøttelse af sine produkter på henholdsvis Android og IOS.

»Og så handler det nok også om at støtte et community og fastholde Android-udvikleres interesse i at udvikle op mod Microsofts produkter,« lyder vurderingen fra Elbak.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (15)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Konstantin Slavin-Borovskij

Altså en helt central funktion for at kunne installere andre apps.

Dette er jo faktuelt forkert, og lyder som om, at det er umuligt at installere apps overhovedet, uden at være tvunget til at bruge Googles tjenester. Play Store er central for at få adgang til Googles økosystem af apps, men der findes andre app stores, hvorfra apps kan hentes. Fx Amazon App Store og Aptoide. Derudover kan man også installere apps direkte (sideloade) uden overhovedet at bruge en app store.

 • 9
 • 0
Konstantin Slavin-Borovskij

Det er nok usandsynligt. Cyanogen skulle i så fald lave drivers til hele telefonen. Og jeg tvivler på at Microsoft, trods investering, ville være interesseret i at dele de drivere med et open source miljø.

Jeg tror nærmere, at investeringen går ud på, at Microsoft vil have noget good-will hos en anerkendt Android ROM udviklet, og måske få mulighed for fx Bing som standard søgemaskine, som du selv nævner, eller bundle nogle af deres apps med Cyanogens ROMs.

Christian: Den kendte jeg ikke, det lyder meget smart. Men har man så ikke et problem med Play Services biblioteket, som en del apps på Play Storen trods alt benytter?

 • 1
 • 0
Bent Jensen

I stedet for at ændre standart søgemaskinen fra google til https://duckduckgo.com/

Så skal man ændre standart søgemaskinen fra BING til https://duckduckgo.com/

Med hensyn til reklamer, privat liv og andre "adds" så er BING og GOOGLE næsen lige gode, med den undtagelse at google kan finde tingene. ASK er .. ;.)

Men under alle omstændigheder godt med rigtigt konkurrence.

 • 2
 • 1
Peter Hansen

duckduckgo.com er ikke særligt god. Den er faktisk lige så ringe som bing. Jeg anvender Ixquick. Den kan foretage søgninger hos Google uden at sætte brugerens privacy over styr.


Man kan også anvende Startpage by Ixquick i stedet for Ixquick. Samme firma, som tilbyder to forskellige anonyme søgemaskiner.

Startpage.com anvender kun søgeresultater fra Google, mens Ixquick.com er en metasøgemaskiner der anvender resultater fra flere søgemaskiner.

https://ixquick.com
https://startpage.com

https://en.wikipedia.org/wiki/Ixquick

Ixquick returns the top ten results from multiple search engines. It uses a "Star System" to rank its results by awarding one star for every result that has been returned from a search engine.[5] Thereby, the top search results are the ones that have been returned from the most search engines.

Startpage.com

On July 7, 2009 Ixquick launched Startpage.com to offer its service at a URL that is both easier to remember and spell, and in contrast to ixquick.com, fetches results from the Google search engine.[18] This is done without saving the users' IP addresses or giving any personal user information to Google's servers.

 • 3
 • 0
Jakob Møllerhøj Editor

Dette er jo faktuelt forkert, og lyder som om, at det er umuligt at installere apps overhovedet, uden at være tvunget til at bruge Googles tjenester.

Jeg har præciseret lidt i teksten. Når det er skrevet, så kan alt muligt lade sig gøre på en mobiltelefon, men hr. og fru. Danmark vil givetvis opleve, at der er længere vej til en opdateret udgave af eksempelvis Rejseplanen-app'en på en Android-enhed uden Google Play. Jakob - Version2

 • 1
 • 0
Jacob Volstrup

Cyanogen laver en udgave af styresystemet baseret på Googles Android, til fri afbenyttelse, men altså uden at have Googles centrale apps præinstalleret.

Nu har jeg installeret Cyanogen på et par forskellige telefoner, og det smarte er jo netop at de præinstalleres med bla. Google play, så jeg forstår ikke helt denne kommentar.

 • 1
 • 2
Peter Hansen

Nu har jeg installeret Cyanogen på et par forskellige telefoner, og det smarte er jo netop at de præinstalleres med bla. Google play, så jeg forstår ikke helt denne kommentar.

Hvilken søgemaskine er så standard?
Hvilken email-klient er standard?
Hvilken IM-service er standard?
Hvilken korttjeneste er standard?

Google hele vejen rundt...


Forkert, der bliver ingen Google Apps installeret når man installerer CyanogenMod eller andre custom Andorid ROMs for den sags skyld, ikke engang Google Play.
For at få Goolge Apps skal man selv installere Gapps efter at have installeret en Custom ROM som f.eks. CyanogenMod: http://wiki.cyanogenmod.org/w/Google_Apps

Google Apps are the proprietary Google-branded applications that come pre-installed with most Android devices, such as the Play Store, Gmail, Maps, etc. Due to licensing restrictions, these apps cannot come pre-installed with CyanogenMod and must be installed separately. The Google Apps are not required to boot or run CyanogenMod, however many users find them beneficial to take full advantage of the Android ecosystem.

Der findes mange forskellige Gapps pakker, fra Gapps Pico med færrest antal Google Apps til den fulde pakke Gapps Stock, med alle de Google Apps, der findes i stock ROMs.
Her er en oversigt over de forskellige Gapps pakker: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2397942

Køber man derimod en smartphone med CyanogenMod præinstalleret, som f.eks. den meget omtalte OnePlus One, så er Google Apps allerede præinstalleret. Det er den primære forskel imellem CyongenMod 11 (4.4) [custom ROM] og CyanogenMod 11S (4.4) [stock] som er præinstalleret på OnePlus One.
En anden forskel er at man kan roote og unroote telefoner med CyanogenMod custom ROM installeret, bare ved at ændre en indstilling i under settings. Det kan man derimod ikke i den præinstallerede CyanogenMod S, her skal man installere en app som f.eks. SuperSU for at give Root adgang til apps. Det var et krav fra Google at fjerne muligheden for at roote i indstillinger for at måtte præinstallere Gapps i CyanogenMod S.

OnePlus One med CyanogenMod 11S:
https://cyngn.com/products/oneplusone/
https://oneplus.net/dk

 • 1
 • 0
Jesper Nielsen

Google hele vejen rundt...

Det troede jeg også, men så læste jeg

It is possible to perform a "backup" of the Google Apps on your device and then "restore" them, but this does take additional steps which are not covered here.

Og så kom jeg i tanke om at jeg automatisk fik installeret min backup af Apps da jeg loggede på telefonen med mit Google id.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere