Microsoft: IE9 skal slå de andre ved at udnytte Windows 7

Der er ikke nok sexappeal i at være HTML5-kompatibel, når de øvrige browsere skal slås. Derfor vil Microsoft udnytte, at Internet Explorer 9 kun bliver produceret til Windows og derfor kan udnytte styresystemets muligheder.

Microsoft har frigivet den første betaversion af den kommende Internet Explorer 9, som på mange måder ligner browserens største konkurrenter. Men Microsoft vil forsøge at udnytte Windows-platformen til at bevare føringen på browsermarkedet.

»Det er svært at differentiere os på at være HTML5 kompatible. Det magtpåliggende for os har været at skille os ud på de ting, der er Windows-specifikke,« forklarer platformevangelist Bjarne Dollerup fra Microsoft.

**LÆS OGSÅ **Download Internet Explorer 9 beta her - og kom med din dom

Microsoft ser det som dets fordel, at Internet Explorer 9 kun bliver udviklet til Windows-platformen. Og det vel at mærke endda specifikt kun til Windows 7 og Windows Vista. Der bliver ingen version af den nye browser til det efterhånden ni år gamle styresystem Windows XP.

Fordelen ved at kunne fokusere på Windows er ifølge Microsoft, at Internet Explorer kan lave hardwareacceleration ved hjælp af Directx til blot to udgaver af Windows frem for ved hjælp af eksempelvis OpenGL til flere platforme. Samtidig kan Microsoft udnytte brugergrænsefladen i Windows til at give webudviklerne nye muligheder.

Microsoft lover dog at holde sig fra at implementere meget specifikke snitflader, der vil låse webapplikationer til Internet Explorer, sådan som det er tilfældet med de applikationer, der blev udviklet til Internet Explorer 6.

»Til forskel fra de forrige versioner af Internet Explorer, så er der ikke ret meget, der er Explorer-specifik kode bortset fra lidt ekstra tilføjelser som eksempelvis jumplists,« siger Bjarne Dollerup.

Jumplists er en mulighed i Internet Explorer 9 på Windows 7, hvor webudviklerne kan tilføje ekstra metatags med information om direkte genveje til dele af en webapplikation, som brugeren så kan tilgå efter at have tilføjet webapplikationen til sin proceslinje. Den funktion gør det eksempelvis også muligt at lave en slags notifikationer til brugeren om nye beskeder eller opdateringer ved at sende et nyt ikon til proceslinjen og på den måde fange brugerens opmærksomhed.

Internet Explorer 9 understøtter en række af de nye webstandarder, som er inkluderet i HTML5. Det kan også ses ved, at browseren opnå 95 point ud af 100 i den såkaldte Acid3-test. Det er i forhold til, at Internet Explorer 7 fik under 20 på betastadiet og Internet Explorer 8, som opnår 30-40 alt efter version.

»De fem point der mangler fra 100 er dele af HTML5, som ikke er ratificeret endnu,« forklarer Bjarne Dollerup. Det gælder blandt andet en implementering af visning af skrifttyper, som formentligt falder ud af HTML5, fordi det bliver erstattet af WOFF-standarden.

I modsætning til tidligere så er Microsoft nu også direkte involveret i udviklingen af webstandarderne i W3C. Men softwaregiganten har stort set også måttet genopbygge organisationen for browserudvikling siden Internet Explorer 6, der oprindeligt blev udviklet til Windows XP på et tidspunkt, hvor Microsoft i lighed med de øvrige browserfirmaer mente, at hver browser skulle skille sig ud på funktionalitet, som lå udover standarderne.

Der er endnu ikke sat nogen dato for, hvornår Microsoft forventer at afslutte betatesten. Selskabet understreger også, at det er en rigtig betatest med de problemer, det kan give, og man derfor ikke bør anvende browseren i et produktionsmiljø.

»Jeg vil ikke anbefale nogen at installere betaen, medmindre man ved, hvad man gør og er vant til at installere software,« siger Bjarne Dollerup.

Selvom man ikke installerer selve betaversionen, så kan man få demonstreret visse funktioner i Internet Explorer 9 på Microsofts særlige websted: beautyoftheweb.com.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (20)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Thomas Dybdahl Ahle

Til forskel fra de forrige versioner af Internet Explorer, så er der ikke ret meget, der er Explorer-specifik kode bortset fra lidt ekstra tilføjelser som eksempelvis jumplists

Kender nogen de andre "små" ekstra tilføjelser? Jumplist-tilføjelsen lyder som noget, rigtig mange udviklere vil begynde at bruge, og som på grund af denne "standardisering" også vil blive implementeret af firefox, chrome og google søgningens quick links.

Hvorfor gik de ikke bare igennem w3c med det? Fordi de ville være først, og ikke gad arbejde med andre om den smarteste implementation?

 • 0
 • 0
#2 Henrik Pedersen

Godt gåes Microsoft!!!

Jeg lover jer at jeg skifter til jeres browser når den bliver hurtigere end chrome og mindst lige så sikker at bruge! Og hvis i så også renderer jeres hjemmesider som alle andre normale browsere gør så fortjener i sgu den store klapsalve...

Eller IE8 er faktisk acceptabel med rendering synes jeg selv, men det er stadig langt fra godt nok...

 • 0
 • 0
#3 Allan Ebdrup Blogger

MS har slået meget på grafikydelsen i IE9. Men hvor vigtigt er grafikydelsen, når dom manipulationer og arbejdet med dynamiske websites stadig kører lige så langsomt i IE9, som det gør i IE8? Når jeg arbejder med store spørgeskemaer i min applikation http://obsurvey.com så kører både FireFox, Chrome, Safari og Opera lynende hurtigt, mens det hakker og kører langsomt i IE9. For mig at se er det vigtige for en moderne browser ikke grafikydelsen, men JavaScript ydelsen, dom-manipulation-ydelsen og rendering af helt almindelige html sider. Og her er IE9 håbløst bagud alle de andre browsere. Microsoft: I bruger kræfterne på det helt forkerte!

Så kan vi kun håbe at MS får ydelsen forbedret væsentligt, inden IE9 kommer ud af beta, så IE9 når op på højde med de andre browsere.

Og hvor er det ærgeligt at IE9 ikke kommer til XP og ældre, så skal vi nok trækkes med IE8 i 10 år endnu.

 • 0
 • 0
#4 Anders Sørensen

Det kommer bag på mig at du har de oplevelser med ie9. IE9 har en ny javascript motor og da den lige kom ud havde den gode (set i forhold til tidligere versioner, f.eks. ie8 og andre browsere) benchmarks. Det er synd at se deres javascript motor er blevet meget mere langsom end tidligere versioner (og til forhold med den motor der er i IE8).

 • 0
 • 0
#5 Bjarne Dollerup

Spændende diskussion. Der er dog liiige et par ting, jeg åbentbart ikke fik klar nok over i inteviewet med Version2.

Jumplists. Disse har INTET med HTML5 at gøre. De er en Windows specifik funktion, som applikationer kan aktivere. Web udviklere kan aktivere dem v.hj. a. et metatag, som alle andre browsere ignorere. W3C interessere sig ikke for brugersnitfladen i Windows, kun hvorledes CSS/HTML/SVG behandles af browsere. Microsoft deler formandskaben i HTML5 arbejdsgruppen.

Hastigheden i IE9 afhænger meget af de udvidelser fra Adobe, Sun etc skal "bootes" hvergang en side skal læses ind. IE accelerer ikke kun (SVG) grafik med også HTML og Javascript. Jeg kan se en forskel på en række af de sider jeg normalt besøger. YMMV!

Sikkerhed: Ifølge en række undersøgelser (blandt andet Version2) er IE8 den sikreste browser. IE9 vil forbedre denne position v.hj.a en bedre håndtering af downloads og "onde" URL's.

Personligt har jeg en rigtig god fornemmelse i maven af hvad IE team'et er kommet med, både med hensyn til overholdelse af HTML, SVG og CSS standarderne, brugen af de nye Web Timing API fra W3C, implementering af WOFF, endnu bedre sikkerhed samt en brugersnitflade, der ikke er i vejen. Samtidig har de gjort det muligt at udviklere kan få deres "web apps" til at opfører sig som Windows applikation og ikke bare en generisk browser icon blandt mange.

Bliv ved med at teste IE9 og bliv ved med at give os feedback!

På forhånd tak, Bjarne

 • 0
 • 0
#6 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Thomas,

Hvorfor gik de ikke bare igennem w3c med det? Fordi de ville være først, og ikke gad arbejde med andre om den smarteste implementation?

Yup - welcome to the real world.

Se evt nederst på denne side: http://www.w3.org/TR/2010/WD-html5-20100624/acknowledgements.html#acknow...

Som et yderligere kuriosum kan nævnes, at al basis for det vi normalt i dag kalder "AJAX" er funderet i XmlHttpRequest-objektet/interfacet, der blev implementeret først af Microsoft (i forbindelse med MSXML 6.0" og sidenhen kopieret af Firefox, Safari og andre.

Se evt http://en.wikipedia.org/wiki/XMLHttpRequest .

XmlHttpRequest er først nu ved at blive indført under W3Cs faner.

http://www.w3.org/TR/XMLHttpRequest/

Der ER visse fordele ved at ting først implementeres i markedet og sidenhen bringes ind i standardiseringsorganisationerne.

 • 0
 • 0
#7 Allan Ebdrup Blogger

Det kommer bag på mig at du har de oplevelser med ie9. IE9 har en ny javascript motor og da den lige kom ud havde den gode (set i forhold til tidligere versioner, f.eks. ie8 og andre browsere) benchmarks.

Det kører ikke dårligere end IE8, nok lidt bedre. Men det hakker stadig en del, og i alle de andre browsere kører det fuldstændigt gnidningsfrit på min computer. Det er kun ved meget store dokumenter der er problemer, men der er altså også nogle af mine brugere der laver store dokumenter. Jeg har set spørgeskemaer på 50 sider med 400 spørgsmål. Det virkede fint i FireFox for min bruger, men IE9 hakke allerede på noget mindre dokumenter. Det virker, det kører bar ikke smooth. Jeg tror ikke det er eksekveringen af JavaScript den er gal med, det er nærmere manipulation af DOM'en på store dokumenter det halter med at få til at performe. Og scrolling af vinduer med store dokumenter der hakker.

 • 0
 • 0
#8 Allan Ebdrup Blogger

Jeg har testet lidt mere. Hvis man fx går ind på: http://obsurvey.com/Obsurvey.aspx?uid=17e7ac07-fc30-48ce-b7dc-b301e137c5...

1)Mouseovereffekten på survey outline (i venstre side) hakker en del hvis man flytter musen hurtigt frem og tilbage. Det kører perfekt i FireFox, Chrome, Safari og Opera.

2) Når man klikker på et spørgsmål og scroller har knapperne svært ved at følge med, i alle de andre browsere følger de fint med.

3) scrolling i dokumentet hakker meget mere end i de andre browsere.

Og jeg sidder på en heftig potent stationær computer, jeg tør slet ikke tænke på hvordan det virker på fx en netbook. Derudover er det et meget lille dokument, i forhold til hvad nogle af mine brugere laver.

4) Opacity og det at rotere et element har en bug. Se knappen "Options" (men ok, det er en beta)

 • 0
 • 0
#9 Bjarne Dollerup

Nettet og browser funktionalitet vil altid være i udvikling baseret på en kombination af standardiseringsorganer, som W3C og IEFT, og virksomheder som Google, Adobe og Microsoft's eksperimentering med "features".

Det mest fantastiske ved HTML5 (HTML 4.x/CSS/etc) er at vi i W3C har også har brugt tid på implementering og test af hvorledes browsere skal gengive standarden. Det er et stort fremskidt.

Her er så iøvrigt Ed Bott's gennemgang af hvorledes Jumplists og "Pinned Sites" virker.

http://www.zdnet.com/blog/bott/ie9-power-tips-the-secrets-of-pinned-site...

Bjarne

 • 0
 • 0
#10 XXX XXX

"Killer-feature" kalder de det ..

Øh .. Nej .. Det er en genvej .. Ikke meget smartere end dem vi har i forvejen .. Undskyld Microsoft, men jeg kan altså ikke helt se hvorfor det er en killer-feature, og hvis det virkelig er, så ber jeg for alle de andre features.

 • 0
 • 0
#11 Anonym

Dejligt at man efter (hmm.. ~ 12 år?) nu implementerer SVG i stedet for stædigt at fastholde sit VML.

Gad vide hvor meget tid og ressourcer[1] der er brugt siden sidste årtusinde på diverse 'bitmapløsninger'?

[1] Udvikling, serverload, båndbredde...

 • 0
 • 0
#12 Carsten Olsen

Intet nyt fra Vestfronten. Microsoft scorer stadig ikke engang 100 i Acid3. Microsoft indfører nu en lock-in metode samtidig med at folk bryder ud af lock-in, i meget stører mængder end den nye metode indfanger. Så Microsoft: Se at få lavet en browser der er tidssvarende ved indførelsen. Se at få lukket nogen af hullerne i Berlinmuren.

 • 0
 • 0
#13 Carsten Olsen

Intet nyt fra Vestfronten. Microsoft scorer stadig ikke engang 100 i Acid3. Microsoft indfører nu en lock-in metode samtidig med at folk bryder ud af lock-in, i meget stører mængder end den nye metode indfanger. Så Microsoft: Se at få lavet en browser der er tidssvarende ved indførelsen. Se at få lukket nogen af hullerne i Berlinmuren.

 • 0
 • 0
#16 Jacob Nordfalk

Præcis.

Det har i mange år været Microsofts taktik at få folk ensrettet til IE, for på den måde kunne det være mere eller mindre uvidende webudvikleres skyld ("Denne side ses kun med IE") og ikke MS direkte der udelukkede folk fra at bruge andre platforme end MS' egen.

Gudskelov for iPhone og Android og at det nu prioriteres at hjemmesider også skal kunne ses i en mobil enhed. Bemærk at iPhone sådan set nok ikke havde eksisteret hvis MS' forskellige taktikker til at kvæle andre styresystemer havde virket 100%, for så havde der ikke været et Mac OS X og en uafhængig spiller der derfor kunne lave en innovativ nyskabelse og satsning.

Jeg er da glad for at der i det mindste er en hensigtserklæring om kompatibilitet, men der er stadigt farligt for mange der bruger IE. Det er farligt fordi vi nemt kan falde tilbage i "Denne side ses kun med IE"-hullet.

Det ville nok passe nogen rigtig godt hvis vi alle skulle tvinges til at købe MS-telefoner og MS-spillekonsoller og hvad MS nu finder på.

"Dette fortov kan kun betrædes med Nike-sko"

Jeg fatter ikke at de har kunnet slippe afsted med det i 15 år.

 • 0
 • 0
#17 Kristian Christensen

Kun til Windows 7 ?

Hvad med os stakkels Linux brugere ? Så længe der er systemer der kun tillader brug via IE så skal vi altså holdes udenfor ??

Hvad med at lave IE så den følger de standarder RESTEN af verden bruger så vi tvinger de webdesignere til at lave noget der er platformsuafhængigt..

 • 0
 • 0
#18 søren ploug

Jesper

Citat fra artiklen: "»Til forskel fra de forrige versioner af Internet Explorer, så er der ikke ret meget, der er Explorer-specifik kode bortset fra lidt ekstra tilføjelser som eksempelvis jumplists,« siger Bjarne Dollerup." Du spørger mig: "Du tror ikke lige, at du skulle sætte dig lidt ind i, hvad "Jump lists" og "Pinned sites" er?"

Nej, hvorfor skulle jeg dog det ? Jeg kører ikke Windows så hvor pokker skulle jeg interessere mig for noget jeg alligevel aldrig vil få andet end bøvl med ? Fat dog at der findes en verden uden for MS og at jeg (og vel også andre?) er hamrende træt af sider jeg kan ikke kan se og at jeg overhovedet ikke synes det er spændende at skifte al min SW ud hvert tredje år for så derefter at erfare at der også skal ny HW til.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere