Microsoft idømt ny bøde på 6,7 milliarder kroner

EU-Kommissionen har netop meddelt, at Microsoft skal betale yderligere 6,7 milliarder kroner i bøde for misbrug af dominerende stilling på markedet.

Det kommer til at koste Microsoft samlet over 10 milliarder kroner, at selskabet syntes, det var en rigtig god idé at bundle Windows styresystemet med andre produkter fra Microsoft.

Ifølge Business.dk har EU-Kommissionen meddelt, at Microsoft skal betale yderligere 6,7 milliarder kroner i bøde i forhold til de 5,7 milliarder kroner, Microsoft tidligere har skullet betale dels i bøde og dels for ikke at efterleve EU's henstillinger.

EU-domstolen dømte i 2004 Microsoft til at betale 3,7 milliarder kroner i bøde for at udnytte sin dominerende stilling på markedet for styresystemer til at holde konkurrenter ude. Microsoft blev også dømt til at åbne for konkurrerende produkters integration, men kravene er ikke blevet fulgt hurtigt nok efter domstolens opfattelse, der yderligere i 2006 dømte Microsoft en bøde på omkring to milliarder kroner.

Ifølge Business.dk er det også manglende efterlevelse af EU-Kommissionens krav, der ligger til grund for den nye bøde på 6,7 milliarder kroner.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Claus Agerskov

Når det gang på gang fastslås ved domstolsafgørelser, at Microsoft ikke følger påbud fra offentlige myndigheder, så kan jeg ikke se, hvorfor de i givet fald skulle følge deres egen standard for dokumentformater OOXML i kommende udgaver af Microsoft Office-kontorpakken - og dermed undergrave formatet, hvis det bliver vedtaget som dokumentstandard i Danmark i løbet af 2009.

Microsoft har gjort det tidligere med andre standarder - tager den til sig, udvider den og udnytter deres markedsposition til at undergrave andre produkter, som benyttede den oprindelige standard.

Desuden er OOXML en XML-ficering af tidligere Microsoft Office-formater, som er optimeret til netop kontorpakken og ikke til letlæselighed af andre - hverken programmer eller mennesker.

De herligste hilsner, Claus Agerskov AgerCon - åbne standarder og fri software

 • 0
 • 0
Jakob Damkjær

hvis du så hvor meget ms har i overskud på et kvartal så er det jordnøder som EU kræver i bøde...

I 2007 have ms et overskud på

14.065.000.000 US DOLLAR (14 mia)

Så jeg tror ikke de kommer til at ændre noget pga denne bøde. samtidig så er bøden ikke årlig og ms kommer til at trække det hele i langdrag over et par år så det absolut ingen effekt har.

Hvis nu EU gav dem en bøde på 30 % af deres årlige verdensomspændende overskud, med betaling inden månendes udgang og med dagsbøder på 1% yderligere per dag de ikke ændrede deres adfærd, så kunne man måske se en kursændring fra ms...

Se fx på den Nokia direktør i Finland der fik en bøde for at køre for stærkt på et godt 6 sifret beløb i euro... det gør han nok ikke lige igen i morgen. For det gør nas uanset hvem du er.

/Jakob

 • 0
 • 0
Jakob Damkjær

Sidst de blev idømt en ligende bøde gjordet ikke nogen forskel i hvordan de opførte sig.

For det fordi at de ikke har efterlevet de krav de blev pålagt at de har fået den nye bøde samtidig med at der er blevet startet en ny efterforskning efter den anmeldelse som Opera gjorde sidste år.

Samtidig er det ikke 10% af deres overskud. Det har taget en 4-5 år at få dem til at betale pengene første omgang og nu kan deres advokater trække det i langdrag igen...

Så det er nærmere 2% af deres overskud over de sidste 5 år og det er jordnødder.

Hvis de bliver idømt en sådan bøde hver år så skal det nok hjælpe, men hvis det ikke er mere end de har betalt indtil nu, så virker det ikke som om det ændre deres adfærd.

Det er jo ikke lige for penges skyld at EU deler bøder ud, det er for at regulere de virksomhedder der får dem. Så EU bliver bare nød til at fortsætte den gode stil til det bliver en dårlig foretning for ms at fortsætte med IKKE at gøre som EU retsinstanserne instruere ?

/Jakob

 • 0
 • 0
Jakob Damkjær

Jeg synes specielt den første sætning driver pointen hjem.

fra AFP:

"Microsoft was the first company in 50 years of EU competition policy that the commission has had to fine for failure to comply with an antitrust decision," EU Competition Commissioner Neelie Kroes said.

"I hope that today's decision closes a dark chapter in Microsoft's record of non-compliance with the commission's March 2004 decision," she added.

The European Commission, Europe's top competition watchdog, fined Microsoft 497 million euros in March 2004 and ordered the company to open some key software to rivals so they could make compatible products. In July 2006, the commission fined the company a further 280 million euros after determining that it was not respecting its original ruling.

The commission hit Microsoft with the new penalty, the sum of daily fines running from June 21, 2006 to October 21, 2007, because it said Microsoft had failed to charge rivals reasonable prices for access to key information about its work-group or back-office servers in contravention of the 2004 ruling.

"Microsoft continued to abuse its powerful market position after the commission's March 2004 decision requiring it to change its practices," Kroes told journalists.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere