Microsoft hopper på video-vognen med H.264

Det udbredte videoformat H.264 bliver det eneste, som Microsoft vil understøtte i Internet Explorer 9's udgave af den kommende HTML5-standard.

Microsoft tager Apple i hånden, når det handler om hvilke videoformater, browserproducenterne foretrækker.

Microsoft har i et indlæg på Internet Explorer's blog meddelt, at H.264-formatet vil blive det eneste, som firmaet vil understøtte i den implementering af HTML5, der følger med den kommende version af Internet Explorer.

Dermed er Microsoft og Apple allierede i kampen om, hvilket format som standardiseringsgruppen bag HTML5 muligvis ender med at vælge.

»H.264 er en industristandard, med bred og stærk hardwareunderstøttelse. På grund af denne standardisering kan man nemt tage en optagelse fra et typisk forbruger-videokamera, lægge det på nettet og afspille det i en browser, på hvilket som helst styresystem der understøtter H.264,« skriver Internet Explorer-chefen Dean Hachamovitch som argumentation for valget i blogindlægget.

Patentsituationen omkring formatet spiller også ind:

»Andre codecs kommer ofte på tale i disse diskussioner. I dag er den intellektuelle ejendomsret for H.264 bredt tilgængelig gennem et veldefineret program, som håndteres af MPEG LA.«

Det dækker over, at industrikonsortiet MPEG LA hævder at repræsentere alle rettighedshavere bag formatet.

Microsoft vil dog ikke forhindre andre i at installere andre codecs end H.264 til brug for Internet Explorer.

Firmaet deltager heller ikke i Apple-chefen Steve Jobs hårde kritik af Flash.

»Flash har sine problemer, specielt når det gælder stabilitet, sikkerhed og ydelse. Vi arbejder tæt sammen med Adobes teknikere og deler viden om disse problemer. På trods af problemerne er Flash stadig en vigtig del i måden som en god forbrugeroplevelse leveres på dagens net,« skriver Microsoft-chefen i et opfølgende indlæg.

Google har senest opkøbt højkvalitets-codec'en VP8, muligvis for at anvende den i fimaets browser Chrome.

Firefox og Opera understøtter indtil videre open source-formatet Theora, som blandt andre Google mener har et for ringe forhold mellem båndbredde og billedkvalitet.

Windows 7 og Mac OS X understøtter H.264 via styresystemet. Ganske få Linux-udgaver kommer med systemunderstøttelse for H.264.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Kasper Henriksen

Eugenia Loli-Queru fra OSNews.com har skrevet en længere artikel om MPEG-LAs licensregler og deres potentielle betydning for video i mange år fremover. Slaget er allerede tabt i USA, fordi så godt som alle nye digitale videokameraer optager i H.264, og selv kameraer for 5000$ giver ikke en lov til at tjene penge på video, man selv har optaget.

http://www.osnews.com/story/23236/Why_Our_Civilization_s_Video_Art_and_C...

 • 0
 • 0
#5 Anders Sørensen

hvorfor vælger "godt som alle nye digitale videokameraer" h.264? Der må være en grund.

h.264 er helt klart den bedste standard med en implementation er virker li pt. Jeg synes det er fint den bedste har "vundet". Og så vidt jeg ved, er det her pr. default. Hvis der bliver vist en "vp3" video i en html5 tag kan den stadig ses via IE (hvis du har en decoder til den). Jeg vil tro at man også kan få firefox og opera til at decode h.264 til den tid.

 • 0
 • 0
#7 Anders Rosendal

Det ville sikkert passe microsoft fint hvis "standarden" i HTML5 blev noget som koster penge at bruge. Det vil nemlig skade firefox.

Men gad vide hvor mange "almindelige" brugere der ville blive kede af det hvis de vågner op og ikke kan bruge youtube mere. Fordi de bruger IE som ikke understøtter VP8...

Evt. kombineret med et link til "Download Chrome" (da det er google). Det kunne være sjovt :-)

 • 0
 • 0
#8 Jakob Damkjær

Kan man som website bare få fingrene i JavaScript player koden til Sublime video (http://jilion.com/sublime/video).

Den er gratis til ikke kommercielt brug og den understøtter både h.264 (både flash og mpeg4 container) og ogg theora...

Så virker det med alle browsere uafhængigt af platform... problem solved.

Man sætter Sublime playeren ind, encoder i ogg theora, h.264 (banker det ind i mpeg4 og flash container).

Alle er glade og ingen ser unødvendige blå lego klodser og hvis man insistere på at ens video skal være fri for patenter eller vil ha flash eller straight MPEG4 h.264 så får man det lige som man vil ha det, på den platform man vil bruge -easy.

og hvis man instalere chrome frame pluginet så kan IE 6 klare h.264 og ogg idag.

Men hvis encoding.com's målinger passer, så er h.264 den encoding som bruges idag og ogg theora og vp6 på vej ud i intetheden...

Opensource åbne og gratis standarder giver kun mening hvis de mindst er på niveau med de ikke åbne eller ikke gratis standarder. Ingen vil acceptere dårlig kvalitet når man kan få god og x264 er opensource gratis encoderen til h.264 der kvalitetstanden andre encodere sigter efter.

Den betaler man ikke for at bruge privat og ikke kommercielt og den bruges i mange mange forskellige video programmer.

Der er poppet op på nettet at det kun er i år ikke betalingsvideoer er gratis med h.264... det er forkert. Det er gratis for ikke betalings downloads fra ultimo 2010 frem til ultimo 2014. Nok mest fordi MPEG-LAs forhandlingsperioder kun er så lange og de realtset ikke kan sige om de har en aftale med de firmaer der har patenter i mpeg4 standarden er med i pakken efter år 2014...

http://jilion.com/sublime/video http://techcrunch.com/2010/05/01/h-264-66-percent-web-video/ http://x264dev.multimedia.cx/?p=292 http://www.videolan.org/developers/x264.html

/Jakob

Lille oversigt over hvad Sublime kan...

No browser plugin, no Flash dependencies Uniform UI across all browsers Standalone pure JavaScript library iPhone & iPad support

Supported Browsers: Safari (v4.0.4+), Google Chrome (v4.0+), Firefox (v3.6+), Internet Explorer (with Chrome Frame installed)

All other browsers (who do not fully support HTML5 Video) are supported through our SublimeVideo Flash player.

 • 0
 • 0
#9 Peter Mærsk-Møller

@Lars Lundin

Du skriver at H.264-dekodning er understøttet i Firefox under Linux. Mener du at Firefox under linux kan vide HTML-5 video enkodet med H.264 ? Hvis ja, kan du forklare lidt mere præcist?

Mig bekendt vil Firefox (programmet) ikke tillade afspilning af H.264 embeddet med HTML-5 tag'et video, da codec'en ikke er understøttet. Dog kan man få Firefox til et benytte IE redering og her benytte Chrome inde i IE ...... meeeeen det kan næppe kaldes for Firefox.

mvh.

Peter Mærsk-Møller

 • 0
 • 0
#10 Lars Lundin

Du skriver at H.264-dekodning er understøttet i Firefox under Linux. Mener du at Firefox under linux kan vide HTML-5 video enkodet med H.264 ?

Der tog jeg vist munden for fuld, jeg tænkte på firefox' mplayer plugin + mplayers understøttelse af h.264, men det er ikke det samme.

 • 0
 • 0
#11 Jesper Lund

Jakob Damkjær skrev:

Der er poppet op på nettet at det kun er i år ikke betalingsvideoer er gratis med h.264... det er forkert. Det er gratis for ikke betalings downloads fra ultimo 2010 frem til ultimo 2014.

Ja, det er gratis indtil 2014 for ikke-kommercielle websites, men den definition er relativt snæver hvis den skal fortolkes strikst (hvilket MPEG LA næppe gør p.t.). Men vi skriver snart 2015 og hvad så?

Hvis jeg var MPEG LA ville jeg skabe en masse interesse for H264 med tilbud om gratis brug på web for 99% af internet community'et i håb om at gøre H264 til [i]de facto[/i] HTML5 video standard. Når det så er sket, kan man altid stramme gebyrskruen (hvem sagde GIF?). I mellemtiden er der måske også kommet sofwarepatenter i EU, så videoudbyderne ikke bare kan undgå MPEG4 LA-skatten ved at flytte til Europa.

Allerede i dag er der problemer for kommerciel video. der ikke er omfattet af den "gratis" gave fra MPEG LA. Tænk på alle de fede forretningsmodeller som er udviklet på internettet fordi man ikke skulle tænke på patenter og advokater i W3C regi. Det gælder bare ikke hvis der skal bruges H264 video i HTML5.

Det som er gratis for hobbyister er i øvrigt kun selve distributionen af videoen fra dit website. Men encodningen af H264 og muxingen til MP4 containeren (med AAC lyd som også er patenteret ligesom MP4 containeren..) skal ske med en korrekt licensieret H264 encoder. Hvis du bruger x264 eller ffmpeg krænker du måske MPEG LA's softwarepatenter, selvfølgelig kun i det omfang at du er så uheldig at bo i et land med softwarepatenter..

 • 0
 • 0
#12 Jakob Damkjær

Eller også kunne MPEG-LA lade være med at gøre det mest idiotiske det kan tænkes at de måske gør... og det er 2016 licensen skal genforhandles (dvs mellem MPEG-LA og de firmaer der har patenterne).

Selv hvis man har op til 100.000 abboneter der betaler på sin site så koster det ikke noget og det er kun pay for content der koster. Hvis du har video på din site og du financiere det via reklamer er h.264 gratis.

Samtidigt vil video sites formentlig ikke bruge ogg theora, hvis firefox ikke får native h.264 support, så vil h.264 bare blive sat ind i flash eller silverlight... Hvorvidt flash får orden i mobil hardware accelerationen eller firefox får fingeren ud af bageriet og implementere h.264 hardware acceleret så vil firefoxes relevans for medie tunge sites på mobilplatforme blive mindre end den er idag.

Men hvis man læser denne artikkel så er der måske ikke så meget tilfælles mellem MPEG-LA og Unisys. GIF var ikke Unisys produkt det var et gratis format som brugte en kompresions algoritme som unisys havde patent på. Men da dem der udgav gif ikke havde nogen penge da det var et gratis format så havde Unisys ikke nogen andre at sagsøge end kunderne.

MPEG-LA er en forhandlings organisation som har til formål at sælge MPEG4 pakken af patenter og tjene så mange penge som muligt til de patent ejende firmaer og dette bruges netop som argument ifht at h.264 er ligsom GIF og fordi Unisys slog et ikke patent beskyttet format ihjel så vil alle virksomheder i al fremtid gentage denne fejl.

Hvis MPEG-LA skruer priserne vild op i 2016 så ved MPEG-LA effektivt slå sig selv ihjel og det er ikke en god foretnings politik. For modsat Unisys har MPEG-LA et foretnings forhold med de partnere som bruger MPEG4 teknologien som de gerne vil forstætte i lang tid. Hvis de gør som Unisys og sagsøger alle røven ud af bukserne 01/01 - 2016 så er der INGEN der vil anser MPEG-LA som en fornuftig foretningspartner man kan stole på holder sine aftaler og ikke spontant udvikler turettes syndrom med et stænk af selvdestruktivitet blandet i... og et sådant onetime blowout er der bare ikke penge i på sigt for der er ingen der vil bruge nogen af MPEG-LAs teknologier hvis de laved et sådant stunt...

Men lad endelig ikke økonomiske argumenter stå ivejen for lidt scaremongering med worst case scenario... for MPEG-LA kan sikkert ikke huske den gang hvor internettet brændte GIF af...

saks: http://daringfireball.net/2010/03/gif_h264_patents

The analogy some people are drawing between H.264 and GIF is that the MPEG LA — the industry consortium that controls the rights and licensing for the patent pool behind H.264 — could pull a similar bait-and-switch type trick: give H.264 a few years to become ever more popular, and then, boom, come 2016 (when the current license expires), begin requiring web publishers to pay a licensing fee for distributing H.264-encoded video.

I disagree.

I don’t know what the MPEG LA will do come 2016. Perhaps they will attempt to charge web publishers for licenses to distribute H.264 video. But if they do, web publishers will react the way they did to Unisys’s GIF threats: by switching to another format. Switching to another format would be an expensive time-consuming pain in the ass, but that’s how I think publishers will react if the MPEG LA pulls the rug out from under them.

Other than adding to the pile of evidence that software patents suck and are a drain on the industry, there isn’t that much similarity between the GIF and H.264 situations. Unisys didn’t invent or hold the rights to the GIF format, they held the rights to a compression algorithm patent that the GIF format was deemed to violate after the format was created and in widespread use. Unisys was a single entity that attempted to profit from a patent that it held.

#

H.264’s rights and patents are held by MPEG LA, which is not a company like Unisys, but an industry consortium. MPEG LA licenses patent pools for a variety of technologies, not just H.264. It seems to me it’s in their interests to behave consistently and predictably, not capriciously and opportunistically.

#

But if Mozilla’s position were really about idealism — tough love for the good of the web in the name of free, open file formats — then in addition to not supporting H.264, they’d drop support for plugins like Flash Player. I believe such a move would just drive Firefox users to Chrome and Safari (or even back to IE), and I suspect Mozilla knows this, too, which is why dropping plugin support isn’t being discussed. But they can’t say Firefox only supports free and open video formats while still supporting Flash.

 • 0
 • 0
#13 Nils Bøjden

Endnu en gang bliver infrastruktur forurenet med patenteret teknologi.

Der er ikke patenter på formater i nettet (IP/NTP/UDP/TCP/SMTP/HTML4), hvorfor fa'en skal der så være patenter på andre områder af infrastrukturen (Filsystemer, dokumentformater, medieformater osv)

Patenter har endnu ikke ført til noget godt i infrastruktur, og vil heller ikke komme til at gøre det. Aldrig.

Der burde være en klausul i statens IT strategi som sagde: Staten må aldrig bruge komponenter i infrastrukturen som er patenteret, da dette kan skabe afhængighed af et enkelt firma. Staten skal aktivt arbejde for standardisering af ikke patenterede teknologier til infrastruktur!

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere