EU køber Windows 7 for 250 mio. kroner - uden udbud

EU-kommissionen kvæler konkurrencen på it-området, når den opgraderer fra Windows XP til Windows 7 uden udbud. Det mener Venstre-politiker om aftalen til en kvart milliard.

Den er gal med EU-kommissionens håndtering af it-aftaler. Det mener EU-politiker Jens Rohde fra Venstre, der er fortørnet over, at kommissionen har besluttet at udskifte en lang Windows XP-licenser med Microsofts nyeste styresystem, Windows 7 - uden at sende opgaven i udbud. Aftalen har en værdi på omkring en kvart milliard kroner.

»Bag lukkede døre cementerer kommissionen Microsofts monopol. Det bliver endnu mere paradoksalt af, at kommissionen altid er efter kommuner og regioner herhjemme, selv når det handler om helt små offentlige udbud«, siger Jens Rohde til Politiken.

Kommissionen melder dog hus forbi:

»Vi har bare udnyttet en klausul i vores kontrakt, som i øvrigt er standard i de fleste lignende licensaftaler. Det har vi gjort for at give skatteyderne mest værdi for pengene«, skriver Antonio Gravili, der er talsmand for EU's kommissær for administrative forhold, Maros Sefcovic, i en mail til Politiken.

Baggrunden er, at 45 EU-kontorer i dag leaser styresystemet Windows XP, og kommissionen har udnyttet muligheden i kontrakten med Microsoft til at opgradere til en nyere version; nemlig Windows 7. En opgradering der indeholder en treårig aftale med Microsoft på den kvarte milliard kroner.

Jens Rohde er dog langt fra tilfreds og vil have indført nye regler. Ifølge Politiken er Jens Rohde gået sammen med den liberale gruppe i Europaparlamentet, De Grønne, Socialdemokraterne og Kristendemokraterne om at kræve, at kommissionen fremover sender alle nye opgaver af den størrelsesorden i udbud.

»Det kan godt være, der er en teknisk klausul, og at det er besværligt at sende opgaver i udbud. Men fastholder kommissionen dette, betyder det jo de facto, at der aldrig kan komme en anden udbyder til, og at man kvæler konkurrencen på området«, siger Jens Rohde.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Søren Mors

I sidste ende er der vel ikke rigtigt andre end Microsoft der kan sælge licenser til windows. Og jeg har svært ved at forestille mig at EU har et setup hvor det er realistisk, på den korte bane, at skifte til noget andet.

Det ville være godt for mange ting hvis de bevægede sig i en retning hvor der var et valg, men det sker ikke fra den ene dag til den anden.

 • 1
 • 0
#3 Michael Wörffel Intile

Det er også besværligt nationalt når alt offentligt arbejde skal sendes i udbud men de enkelte EU-lande lever med det. Udnyttet en klausul i kontrakten-min bare..............fordi det havde selvfølgeligt været helt umuligt at "få lov til" at opgradere fra XP til Windows 7 hvis det ikke var indført i kontrakten????????????? Man sidder tilbage med en fornemmelse af at lige så snart det ikke er scandinaviske, engelske eller tyske politikere som står for beslutningerne (alene) så er beslutningsgrundlaget bund korrupt.

 • 2
 • 0
#4 Gert Agerholm

Har man overvejet hvor gamle PC'erne er? I stedet for at købe nye Win7 licenser (med mindre man har en OVS aftale, så har man allerede betalt for Win7 ved en desktop licens) kunne man måske overveje at skifte hele eller delvis installationen.

 • 0
 • 0
#6 Jarnis Bertelsen

Og jeg har svært ved at forestille mig at EU har et setup hvor det er realistisk, på den korte bane, at skifte til noget andet.

Hvis man bare hovedløst opgraderer licenserne, gør man sig næppe de ønskede overvejelser om hvor bundet man er til platformen og hvad man evt. kunne gøre for at løsrive sig. Et udbud kunne bruges til at gennemtænke sin brug af IT, endda med bud fra eksterne leverandører på hvordan det ellers kunne se ud.

Hvis man derimod lige har opgraderet licencer, og dermed låst sig til platformen i endnu en årrække, er det mere nærliggende at lave yderligere investeringer, der låser en endnu mere til platformen.

 • 4
 • 0
#7 Anders Sørensen

Gad også godt at se ROI. Tvivler på på at man kan gå fra windows xp til (indsæt et eller andet end et Microsoft system) for 250 mio. Gad godt at se hvor mange år det vil ta' at få ændret processer, programmer, oplæring etc., til et andet system end det de bruger nu.

Hvis man gik fra Mac, linux etc., til et andet system vil det stadig koste mere end 250 mio.

Faktisk gad jeg også godt se en ROI, hvor de også tager forskellen med at lave et udbud og ikke at lave et udbud.

 • 0
 • 1
#9 Michael Wörffel Intile

Hvor ved du fra at det ville blive dyrere Anders Sørensen - ved du hvor mange licenser det drejer sig om?

Det er muligt at det er dyrere at sende ting i udbud (jeg tror det nu ikke), men det er jo en lov som gælder alle EU-lande hvor gælder det så ikke for "højborgen" selv....................jeg tror at det hænger sammen som jeg skrev tidligere - de er en flok korrupte skiderikker.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere