Microsoft gør stor del af .Net-platformen til open source

Illustration:
Den nye Roslyn-compiler er blandt en stribe af .Net-komponenter, som Microsoft nu gør til open source. Det sker for at nå ud til flere udviklere.

Microsofts .Net-platform er på vej til at blive gjort til open source, efter Microsoft nu har gjort yderligere 20 komponenter til open source og etableret en organisation, som skal stå for processen. Det annoncerede Microsoft på udviklerkonferencen Build, som fandt sted i begyndelsen af april.

»Det er en fortsættelse af en strategi, vi har haft de seneste år. Det er ikke nyt, at vi gør en del af vores teknologier til open source. Nu har vi samlet det i en ny organisation .Net Foundation og lægger mere end 20 nye teknologier ud,« siger teknologidirektør Ole Kjeldsen fra Microsoft Danmark til Version2.

Den nye .Net Foundation har deltagelse fra en række virksomheder, heriblandt danske Umbraco, og den skal stå for at etablere et miljø omkring de nye open source-komponenter.

Microsoft har tidligere frigivet dele af .Net under open source-licenser, men med den nye organisation bliver blandt andet den nye compiler med kodenavnet Roslyn frigivet som open source. Dertil kommer eksempelvis ASP.Net-platformen.

Læs også: Microsoft-dansker gør C#-udviklere klogere med nyt kodeværktøj

De væsentligste tilbageværende elementer, som Microsoft endnu ikke har konkrete planer om at gøre til open source, er blandt andet Base Class Libraries og Common Language Runtime, skriver ZDNet. Microsoft afviser dog heller ikke, at det kan ske, hvis det viser sig at være gavnligt.

»Vi har for længst anerkendt, at open source-tankegangen har nogle klare fordele i rækkevidde og innovation. Vi har set, at det, vi har lagt ud, har fået det til at vrimle frem med projekter, både kommercielle og ikke-kommercielle. Det er en kæmpe succes, ellers gjorde vi det ikke,« siger Ole Kjeldsen.

Selvom der er tale om open source, så anvender Microsoft ikke GNU General Public License, som benyttes af eksempelvis Linux-kernen.

»Man kan altid diskutere licensformer, og der findes heldigvis andre open source-licenser end GPL. Det er selve open source-tankegangen som udviklingsmetode, vi anser for at have stor værdi,« siger Ole Kjeldsen.

Fravalget af GPL er ikke usædvanligt, idet mange nyere open source-projekter har valgt alternative licenser, som stadig giver udviklere adgang til at anvende og distribuere kildekoden, men med andre restriktioner end GPL.

Microsoft benytter sig af Apache 2.0-licensen til det meste af .Net-platformen, men eksempelvis Windows Phone Toolkit benytter Microsoft Public License, som er en kortfattet licens, der er næsten enslydende med Apache-licensen, men dog har krav om, at afledte værker skal følge samme licens.

Selvom Microsofts .Net-udviklermiljø er blandt de største, så er der også et enormt antal udviklere, som primært arbejder med open source, og det er dem, Microsoft forsøger at nå ud til.

»Vi når nye og nogle andre udviklere, når vi lægger det ud som open source. Vi får flere 'eyeballs' på. Når vi lægger Roslyn ud, så håber vi også at få mere innovation omkring det,« siger Ole Kjeldsen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Carsten Olsen

»Man kan altid diskutere licensformer, og der findes heldigvis andre open source-licenser end GPL. Det er selve open source-tankegangen som udviklingsmetode, vi anser for at have stor værdi.«

Helt enig. Når Microsoft tidligere har deltaget i open source, har det altid haft karakter af at: "Vi gør XXXXX til Open Source, så bliver alle nok glade fordi vi pleaser dem". Nej det er ikke det der skal til. Men hvis man læser den sidste sætning i det citrede. Så tolker jeg det som om Microsoft nu vil høste fordelene ved open source. For skærer det ud i pap: "Microsoft går helhjertet ind i open source", for deres egen skyld.

(Jeg tager dog forbehold for at der står et eller andet i licensen som er "grimt")

 • 4
 • 0
Martin Nyhjem

"(Jeg tager dog forbehold for at der står et eller andet i licensen som er "grimt")" Det er frigivet under Apache 2.0 licens, så medmindre der i den er noget "grimt", så skulle alt være fint :) Det er ikke Microsofts egen licens de frigiver det under :)

aspnet MVC og WebAPI er i øvrigt også open source, og MS modtager pullrequests hvis nogen skulle ønske at være med :)

http://www.hanselman.com/blog/ASPNETMVC4ASPNETWebAPIAndASPNETWebPagesV2R...

 • 1
 • 0
Carsten Olsen

Det er frigivet under Apache 2.0 licens

Ja korrekt. Men der står i atiklen:

Microsoft benytter sig af Apache 2.0-licensen til det meste af .Net-platformen

"....til det meste", så det er ...."det mindste" (det der ikke er mest) jeg tager lidt forbehold for.

Men i øvrigt lever vi i en spædende tid hvor der (på IT området) sker kæmpe (positive)forandringer fra dag til dag.

 • 3
 • 0
Carsten Olsen

Resten ligger vidst under ms-pl.

Jeg har læst en del på dit ms-pl link + (en del) andre steder på nettet. Herunder 3.b (om patenter) bl.a. Der omfatter (Corporate) bidrag til Google. Noget tyder på at Google + Microsoft er trætte af softwarepatenter og ihvertfald vil undgå at blive sagsøgt i patent sager. Med den nye chef kommer vi til se et stort skift mod en mere fornuftig tilgang til software patenter.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere