Microsoft frigiver API til at måle følelser ud fra ansigter

Bertel Haarder var 98 procent vred i mislykket DR-interview, vurderer Microsofts nye maskinlæringsbaserede API.

Microsoft har frigivet et nyt værktøj i forbindelse med selskabets Project Oxford, som nok hører til i den mere pudsige ende, men alligevel demonstrerer mulighederne i billedanalyse ved hjælp af maskinlæring.

Det nye Emotion API giver nemlig mulighed for at vurdere, hvilke følelser en person udtrykker på et foto. API'et detekterer ansigter på et givent billede og returnerer en sandsynlighed for forskellige følelser ud fra ansigtsudtrykket.

Fodrer man således Emotion API med et billede af Bertel Haarder fra et mislykket DR-interview, vurderer algoritmerne, at Bertel Haarder med 98,4 procents sandsynlighed udtrykker vrede på billedet.

Spørger man algoritmen, hvordan Mona Lisas smil på Leonardo Da Vincis maleri skal fortolkes, så er algoritmen splittet med 55 procents sandsynlighed for et neutralt udtryk, og 44 procent for, at hun er glad.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (20)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Finn Aarup Nielsen

Man bliver vil ikke påduttet følelser? Man kan måske sige at det er begrænset hvilke følelser der kan detekteres. Det er Ekman's seks basale emotioner (basic emotions) + contempt + neutral, som netop kommer fra studier af ansigter. Så det er relevant at benytte dem her.

 • 1
 • 0
Anne-Marie Krogsbøll

Indtil videre er det sikkert ret primitivt, men hvis det ikke kan se mere, end hvad folk kan se med egne øjne, hvad skal man så med det? På længere sigt bliver det måske videreudviklet til at blive mere fintfølende, og kan måske ende med at få status som en egentlig løgnedetektor.

Og så er grænsen for privatliv endnu engang groft overskredet - for der er altså følelser og tanker, man skal have lov at have i fred, med mindre man er anklaget for et eller andet kriminelt. Ud over, at det med 100 % sikkerhed ikke bliver 100 % retvisende, og derfor kan give anledning til, at folk bliver misforstået/fejldømt.

Hvis først det når der til, at det kan samordne alle mulige små nuancer i ansigtsmimikken, og derved afsløre mere, end hvad folk kan se med deres egne øjne, så vil det kunne være et kraftfuldt værktøj for et totalitært styre.

Så det må være et meget relevant spørgsmål at stille: Hvad i alverden skal man dette værktøj? Hvorfor er det blevet udviklet?

 • 0
 • 0
Anne-Marie Krogsbøll

"Emotion recognition: this Azure-based service, being made available as part of a new set of public beta services today, can process images much like the other face APIs in Project Oxford. Trained on sets of facial images portraying different human emotions, the service can categorize the emotions of any people visible in an image. The service could be used to apply metadata to images to identify if they were made up largely of happy or sad people or to gather data about people's reactions to specific events, displays, or marketing messages." http://arstechnica.com/information-technology/2015/11/new-microsoft-azur...

Så udgangspunktet er marketing, men jeg er bestemt ikke tryg ved, hvad det kan udvikle sig til.

 • 0
 • 0
Anne-Marie Krogsbøll

Ansigtsgenkendelse kan man jo i forvejen. Og det bliver vel allerede brugt/misbrugt til masseovervågning i nogen sammenhænge?

Denne nye mulighed følger en uhyggelig tendens, hvor man lader teknologien flytte helt ind i folks sjæl, uden at de kan forsvare sig. I tråd med denne nye teknologi, hvor man via en chip sensor i psykiatrisk medicin kan følge, om pt. faktisk tager sin medicin, samt andre oplysninger om, hvad pt. foretager sig på et givent tidspunkt.
http://www.madinamerica.com/2015/11/medication-mechanization-microchip-s...

Hvorfor skulle disse teknologier ikke blive misbrugt som så mange andre?

Skræmmende artikel om NSA's masseovervågning i B.dk i går:
http://www.b.dk/nationalt/arkitekten-bag-nsas-masseovervaagning-metodern...

Overvågningen er ved at blive mere total, end jeg i min vildeste fantasi havde forestillet mig bare for 1/2 år siden.

"Run for your life" - men hvorhen?

 • 1
 • 0
Mads Bendixen

Denne nye mulighed følger en uhyggelig tendens, hvor man lader teknologien flytte helt ind i folks sjæl, uden at de kan forsvare sig.


Ah hva? - Inden du har fodret værktøjet med et billede, har du selv (mennesket) foretaget en vurdering af hvilket humør du tolker personen på billedet til at være i. Det sker helt automatisk og ubevidst. Om værktøjet kommer frem til samme vurdering som du selv, er ikke til at vide. Værktøjet her gætter efter bedste evne, præcis som du selv gør.

Præcis som du kan lave en analyse af øjnene og spotte sygdom, kan man muligvis det samme med ansigtet. Derfor er dette relevant.

 • 0
 • 0
Behroz Karimi

Teknologien kan f.ekstra. bruges til psykopater/følelseskolde så de bedre kan forstå hvordan andre mennesker har det og sammen med en hjerne sensor få mulighed for at træne deres egne følelser. Det vil kunne bruges til bilen så bilen kan fortælle dig når du er ved at blive sur, det kan bruges til utallige spil, hvor spillets historie tilpasser sig dit humør, det kan bruges af din musik afspiller til at sætte musik på der passer til dit humøreller dit intelligente hus til at tilpasse lys styrke/farve. Din computer skærm kan fortælle dig hvornår du bør tage en pause.. kunne blive ved...alt teknologi kan bruges til positive og negative ting, det er vores frygt der bestemmer hvad de kommer til at blive brugt til.

 • 0
 • 0
Anne-Marie Krogsbøll

Behroz Karimi:

Du har ret, det er præcist de ting, jeg frygter. Jeg anser ikke de ting, du nævner, som positive muligheder - jeg anser det som potentielt totalitær maseovervågning - manipulationsinstrumenter.

I øvrigt kan psykopater godt aflæse andre menneskers følelser - nogle af dem er endda rigtigt gode til det - de vælger bare at overhøre signalerne eller ligefrem bruge dem til egen fordel. Det vil være en af risiciene ved disse nye muligheder, at psykopater vælger at bruge dem til egen fordel.

 • 0
 • 0
Morten Aagaard

Jeg vil(le) gerne anvende Oxfords Facial expression reader i et undervisningseksperiment og har derfor downloadet og testet software og tilhørende eksempler.
Det virker fint.

Hvad der virker mindre fint på MS/Azure/Oxford er at finde ud af, hvad det koster at gennem en facial expression reader transaktion. Den finder sted i Azure - skyen.
De første 5000 er gratis, men at finde ud af, hvad det derefter koster var umuligt for mig og MS' egen indiske supporter var umuligt.
Selvom om vi brugte meget mere tid end jeg havde brugt på at teste softwaren.

"Freemium" forretningsmodellen/terminologien var simpelthen indarbejdet i azure så den økonomomiske virkelighed ikke kunne ses!

Alle de nye forretningsmodeller tager simpelthen for meget tid!

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere