Microsoft: Forretningsfolk skal programmere med modeller

4 kommentarer.  Hop til debatten
Softwaregigantens strategi for modellering begynder at tage konkret form. Strategien, som går under navnet Oslo, skal blandt andet sætte forretningsfolk i stand til at bygge og manipulere software-modeller.
15. oktober 2008 kl. 08:10
errorÆldre end 30 dage

Der kommer mere kød på Microsofts nyeste satsning på udviklingsområdet, som går under kodenavnet "Oslo."

Oslo er et modelleringsunivers, som består af flere elementer. Indtil videre har der ikke været klarhed over, hvad strategien ville indeholde. Nu skulle de enkelte elementer være på plads.

Det er en forenet model for platformen, fortæller René Løhde, som er it-arkitekt hos Microsoft. Det kendes fra firmaet Rationals værktøjer og modelleringsstandarden UML, som Microsoft har haft et anstrengt forhold til.

»For Microsoft har UML altid stået for "Unwanted Modelling Language,"« fortæller René Løhde. Men nu er softwaregiganten altså med på vognen med sin egen vifte af produkter og teknologier, som adresserer de samme behov som UML.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Kunderne har haft et andet syn på det, og så må man rette ind,« lyder hans vurdering.

Det er Microsofts intention, at Oslo skal bringe modellerne tættere på der, hvor forretningen foregår.

»Den hellige gral er der, hvor man kan sætte forretningsfolk til at fortælle systemet, at der er ændringer, og jeg vil gerne have det reflekteret,« fortæller René Løhde.

Forretningen skal programmere

»Forretningsfolk kan være produktive med Excel og Access. Det, man skal forestille sig, er, at der kommer et visuelt grafisk værktøj til folk lidt længere oppe i hierarkierne.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men der er også produkter til udviklerne. Oslo vil omfatte et nyt programmeringssprog, der tidligere havde navnet D, som hentyder til dets deklarative natur, og som nu er omdøbt til "M," skriver All About Microsoft. Sproget bygger på Microsofts sprog XAML, som er et XML-sprog, der gør det muligt at skabe web-agtige applikationer på Windows.

Strategien udmønter sig også i et nyt grafisk værktøj med navnet Quadrant, som kan benyttes til komplicerede modelleringsopgaver.

Dertil kommer et lager for modeller, som bygger på SQL Server. Lageret kan gemme modeller, definitioner og metadata. Udviklere vil kunne benytte Access og Excel samt andre værktøjer til at arbejde med modellerne i lageret.

Ifølge Microsoft-chefen Robert Wahbe kommer de tre dele sammen med en kommende udgave af Visual Studio, men om det bliver den kommende version, melder historien ikke noget om.

Det forventes, at Microsoft vil løfte sløret for Oslo på den kommende strategi-konference PDC, som afholdes i Los Angeles om to uger.

Version2.dk dækker konferencen.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
Morten Krogh Andersen
15. oktober 2008 kl. 09:09

"»For Microsoft har UML altid stået for "Unwanted Modelling Language,"« fortæller René Løhde. Men nu er softwaregiganten altså med på vognen med sin egen vifte af produkter og teknologier, som adresserer de samme behov som UML."

Endnu engang kommer Microsoft haltende bagefter, men ikke for at "være med på vognen", men for at bygge deres egen store vejtromle, så de kan køre de andre over.

Jeg håber inderligt at de fejler..

2
Peter Nørregaard
15. oktober 2008 kl. 10:05

Det er en gammel tanke (se bare på case-værktøjerne i 90'erne) at forretningsfolk får en kasse med forretnings-legoklodser til at sætte sammen til nye services. Selv de nyeste og mest ambitiøse tiltag i den retning er ikke nået bare halvvejs.

Forretningsmodellering er svært og er netop modellering: Modellen er en abstraktion og der er så godt som altid brug for ekstra arbejde, udført af begavede mennesker, til at omsætte modellen til konkret virkelighed.

Det er dog muligt at lave sådan en omgang legoklodser, men de vil nok være så få og kombinationsmulighederne så ringe at de i praksis ikke vil kunne slå til, når forretningen prøver at modellere hvad de ønsker.

Og hvad med fejl? Det er svært nok at få udviklere til at undgå at lave fejl – det bliver da helt umuligt med forretningsfolk, uha uha.

3
Lars Hansen
15. oktober 2008 kl. 11:38

Forretningsmodellering er svært og er netop <em>modellering</em>: Modellen er en abstraktion og der er så godt som altid brug for ekstra arbejde, udført af begavede mennesker, til at omsætte modellen til konkret virkelighed.

Meget enig. Samtidig kan man vel også pege på, at der må opstå nogle konflikter mellem at modellere forretningen for at forstå den (og kunne kommunikere om den), og så at kunne eksekvere den. Det må nødvendigvis føre til et semantisk gap. Hvor teknik-orienteret skal forretningsmodellering være?

(det betyder selvfølgelig ikke at man ikke skal forsøge at lukke hullet mellem forretningsmodellering og udvikling - tværtimod)

4
Jeppe Cramon
15. oktober 2008 kl. 12:31

Det er tvivlsomt at forretningsfolk nogensinde kommer til at kode. Det de er dygtige til er (forhåbentligt) forretningen. Udvikling er et håndværk som skal læres og der er alt for mange overvejelser i optimerings navn som en forretnings kyding ikke skal spilde tid på at forstå.

Jeg tror dog hullet mellem forretnings modellen og teknikken bliver mindre og mindre, og et af midlerne her til er Model drevet software udvikling (MDSD). MDSD er IKKE case tools om igen.

I MDSD er modellen (visuel eller ej) i centrum. Det handler om at IT og forretningen skal komme tættere på hinanden, at vi taler forretnings sprog. MDSD har indbygget den forståelse, at modellen er en abstraktion, der skal bearbejdes gennem transformationer, inden den kan blive til noget der fungerer rent teknisk.

Et eksempel på dette er domæne modellering. Jeg har på flere projekter brugt UML med succes i forbindelse med netop domæne modellering. UML passer rigtig godt til denne slags ikke eksekverbare modeller. De forretningskyndinge har hurtigt kunne forstå notationerne og har kunnet bidrage meget til modellerings processen. F.eks. er det super effektivt, at kunne annotere en klasse med stereotyper, f.eks. "Historik" eller "Versioneret", for at tilkendegive at en entitet i modellen har aktiv historik. Næste fase har været at eksportere UML modellen til XMI, læse den ind i en in-memory Meta model, lave transformationer (f.eks. ved versionering transformere en klasse til to klasser i henhold til temporal object pattern'et). Næste skridt er at transformere meta modellen til f.eks. en in memory Java model. Dernæst kan man dekorere Java modellen, med f.eks. JPA annotations, så den kan persisteres med Hibernate/JPA (her er dog effektivt at bruge en event dreven transformation). Til sidst bliver Java modellen skrevet ud som Java source filer med tilhørende unit tests, der også benytter sig af information fra modellen.

Et andet eksempel er modellering af en webservice grænseflade med service interfaces, hvor efter man kan generere WSDL, Xml SChemaer, Java kode, etc.

Det betyder at man hele tiden kan forfine forståelsen af forretningen, sammen med forretningen, i et sprog de forstår, og hurtigt se hvad konsekvensen vil være. Og det oven i købet i kode der ikke er prototyper eller mock-ups, men "rigtig" kode.

Teknisk betyder det at bruges MDSD på denne måde skal der blot skal rettes i transformationerne når man bliver klogere på de tekniske aspekter, f.eks. ønsker vi at mappe mange til mange associationer direkte eller ønsker vi at indføre associations klasser, eller hvilke cascade levels skal der lægges på, hvad skal være eager eller lazy loaded, osv.