Microsoft: De fleste brugere er tilfredse med dataindsamlingen i Windows 10

Microsoft ændrer privacy settings, men holder argumentationen for, at brugerne er tilfredse?

Microsoft er blevet kritiseret for deres privacy settings i Windows 10, hvilket har ført til, at selskabet har gennemført relativt store ændringer i Windows 10 Creators Update-versionen fra april.

Microsoft mener nu, at brugerne er tilfredse med de personlige indstillinger i Windows 10. I et blogindlæg argumenterer Marisa Rogers, direktør for privacy i Microsofts Windows og Devices Group, for dette ved at anføre, at 71 procent af kunderne vælger indstillingerne »Full diagnostic data«, hvilket betyder accept af indsamling af alle såkaldt diagnostiske data , som sendes til Microsoft.

I Home- og Pro-udgaven er det stort set ikke muligt helt at fjerne Microsofts adgang til data, man kan kun begrænse, hvad der gives adgang til.

Diagnostiske data omfatter brugsstatistikker for browser, apps og forskellige former for funktionalitet samt data om brug af ​​pen og tastatur. Ifølge Microsoft anvendes data til at rette fejl og forbedre Microsoft-produkter.

Kvalificeret valg?

Ifølge Microsoft er der nu mere end en halv milliard enheder med Windows 10. Dette betyder, at brugere af 145 millioner af disse (29 procent) ikke er tilfredse med standardindstillingerne for dataindsamling i Windows 10, som medfører maksimal indsamling.

Det interessante spørgsmål, som Microsoft ikke giver et svar på, er, om de andre brugere aktivt har valgt at beholde standardindstillingerne til diagnostiske data, eller om de bare har accepteret brugerbetingelserne uden videre.

For at foretage et kvalificeret valg må man i det mindste sætte sig ind i, hvad Microsoft selv oplyser om de forskelllige muligheder. Hvor mange mennesker der rent faktisk gør dette, siger Rogers intet om.

Denne artikel stammer fra digi.no

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (12)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Jan Vennike

Efter installation af den oprindelige Windows 10, slog jeg alt fra jeg kunne slå fra på min pc mht til at give noget som helst adgang til min pc inkl sende diagnostiske data retur, så der ville jeg falde ind under de 29 %.

Men ved de efterfølgende store opdateringer, er de blevet slået til igen - så hvis andre har gjort som jeg og ikke efterfølgende checket, kan jeg godt forstå at det kan komme op på 71 %

 • 7
 • 0
#3 Michael Nielsen

Man kan ikke konkludere at flertallet er tilfredse, da de tal der kun betyder at 29% af folk har taget stilling og ikke kan lide indstillingerne.

Og når man ved at den gennemsnitlig Hr. og Fr. Jensen ikke fatter hvad alle de knapper og muligheder er til, så betyder der her kun at 29% har taget stilling da de ikke kan lide det.. Mens den store skare, af mere eller mindre IT illiterate mennesker bare trykker ok.. - Der kan dog være nogen der er IT kyndige og sikkerheds kyndige blandt dem der lader datasamlingen køre, men hvor stor en procent de udgør skal jeg lade stå uvist.

 • 1
 • 0
#5 Finn Christensen

Og når man ved at den gennemsnitlig Hr. og Fr. Jensen ikke fatter hvad alle de knapper og muligheder er til...

Kære Win 10 bruger - gør dig selv en tjeneste og luk dog af for MS' spionage-tjenester.. dit liv på nettet rager kun dig selv.

Du låser jo din dør, slukker lyset, slukker motoren på din bil etc. af helt fornuftige årsager - gør det samme på din Win 10.

Et seriøst gratis program - O&O ShutUp10 - er nemt selv for en ukyndig bruger, det er hurtigt at overskue de enkelte trin og grupper samt der er indbygget vejledning. Der kan frit lukkes både af og op igen for hovedparten af Windows indbyggede klyt, bras samt spionage.

Kan hentes hos udvikleren ..https://www.oo-software.com/en/shutup10

Når du er færdig, så kan du gemme dine ændringer, og evt. checke efter hver større opdatering, da MS (selvfølgelig) kan finde på at slå dele af spionagen til igen.

 • 1
 • 0
#6 Sune Marcher

Som udgangspunkt er jeg for telemetri. Det giver rigtigt gode muligheder for at identificere bugs, og få samlet nok data til at de kan blive løst. Derudover kan telemtri på stort nok brugergrundlag vise hvor indsats på bugfixing giver mest bang for the buck. Telemetri i Windows XP viste at, hvad var det, +90% af BSODs var pga. 3.parts grafikdrivere (citation missing), og førte til at Microsoft introducerede WDDM grafikstakken i Vista.

For at telemetri skal være effektivt, kræver det at en meget stor mængde brugere er med. Jeg synes egentligt det er fair nok at telemetri er opt-out, da det er til gavn for alle brugere.

Problemet i Win10 er så at der ikke er mulighed for opt-out, at der mildest talt ikke er transparancy om hvad der bliver samlet af data, og at Microsoft pisser godt og grundigt på det frie valg (ligeså med forced updates, forced restarts, forced resume-from-sleep-to-restart).

Og det er pisse ærgerligt, for ellers er Win10 er ret godt, hurtigt og stabilt OS :-(

 • 0
 • 1
#7 Peter Stricker

For at telemetri skal være effektivt, kræver det at en meget stor mængde brugere er med.

Hvis Microsoft kunne forklare nytteeffekten af telemetri så godt, at de kunne lokke 1% af brugerne til at tillade dataindsamlingen, så ville de få input fra sindssygt mange brugere.

det er fair nok at telemetri er opt-out, da det er til gavn for alle brugere.

Hmm, det kommer jo an på, hvad de indsamlede data bruges til. Det linkede blogindlæg overbeviser mig på ingen måde om, at der er overensstemmelse mellem min og Microsofts måde at fortolke data på.

 • 0
 • 0
#8 Sune Marcher

Hvis Microsoft kunne forklare nytteeffekten af telemetri så godt, at de kunne lokke 1% af brugerne til at tillade dataindsamlingen, så ville de få input fra sindssygt mange brugere.

Det du'r ikke med opt-in - hr og fru Jensen aner ikke hvad det gør godt for, og ville ikke slå det til, og af "power users" er der desværre nok (med god grund) overvægt af sølvpapirshatte der ikke vil opt-in.

Og for at telemetri kan bruges til fx at prioritere bugfixes, skal du bruge et reprænsentativt dataset, ikke kun techies (der måske har overclockede maskiner, mærkeligt software, ...).

Hmm, det kommer jo an på, hvad de indsamlede data bruges til.

Ja, naturligvis gør det dét - jeg taler om telemetri generelt, hvilket du lader til at have overset. Mit syn på Win10 telemetri burde være åbenlyst ud fra andensidste afsnit i mit indlæg.

 • 0
 • 0
#11 Peter Stricker

Hvis din opfattelse er at alt telemetri, uanset implemetering, typen af opsamlet data, transparency (...) er dårligt, ja.

Der er ingen af dine tre faktorer, der har noget med tvungen deltagelse at gøre. Jeg har på intet tidspunkt skrevet at alt telemetri er skidt, men jeg mener at det bør være frivilligt. Altid, og på oplyste og rimelige vilkår. "Du kan bare lade være med at bruge Windows" er ikke et rimeligt vilkår. Og jeg mistænker på ingen måde dig for at ville argumentere for at det skulle være et rimeligt vilkår. Det er udelukkende ment som et eksempel på, hvad jeg ikke opfatter som tilstrækkelig frivillighed.

 • 1
 • 0
#12 Sune Marcher
 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere