Microsoft fjerner umoderne bling-effekter i Windows 8

Illustration:
Windows 8-desktoppen får fjernet den skinnende Aero-brugerflade, der blev introduceret i Vista. 3D-effekter, transparens og gradients forsvinder.

Pynten bliver pillet af Windows 8. Den kommende version af Microsofts styresystem vil have vinduer uden smarte grafiske effekter, der får brugerfladen til at se skinnende og tredimensionel ud. Det er nemlig ikke længere moderne ifølge Microsoft.

Microsoft skiller sig dermed af med Aero-designet, som blev introduceret i Windows Vista og raffineret i Windows 7.

'Aero kunne skabe indtryk af glas, lyskilder, reflekser og andre grafiske effekter. Denne stil med at simulere kunstige materialer på skærmen ser i dag gammeldags og kikset ud, men dengang var det meget moderne', skriver Jensen Harris, chef for den gruppe, der står for designet af brugerfladen i Windows 8, i et blogindlæg.

Microsoft har allerede introduceret én ny brugerflade i Windows 8 med den nye touch-grænseflade Metro, hvor applikationerne kører i fuld skærm helt uden klassiske vinduesrammer, scrollbars og andet udstyr.

Selve den almindelige desktop får dog også en overhaling inspireret af Metro-designet. Microsoft har dog ikke villet lave alt for drastiske ændringer i forhold til Windows 7, men har blot valgt at forenkle designet.

Eksempelvis har Microsoft valgt at lade elementerne beholde de samme grundkontraster, så der stadig er mørk tekst på lys baggrund. Ellers ville man risikere at gøre det vanskeligere at køre applikationer designet til Aero.

Til gengæld har Microsoft droppet de fleste runde hjørner, transparens, gradients og falske reflekser. Samtidig er rammerne gjort tyndere med nedtonet 3D, og farvetonerne er justeret.

Microsoft frigiver en ny preview-version af Windows 8 i begyndelsen af juni, som vil indeholde en del, men ikke alle de nye ændringer i brugergrænsefladen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (45)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Peter Olesen

Jeg håber de ikke fjerner startmenuen i den endelige release af Windows 8, som de har gjort i preview, desværre ser det sådan ud. Den nye Metro brugerflade er simpelthen noget hø når man bruger keyboard og mus. Synes lidt de glemmer at ikke alle gider de her forbandede og ubrugelige tablets. Man kan jo ikke arbejde på det skidt. eller jo hvis man kunne docke dem som en alm. bærbar, men så er det igen keyboard og mus. Touch dur ikke! Jeg får også helt dårlige nerver af at tænke på alle de fedtfingre der ville komme på min skærm... :S

 • 11
 • 2
#4 Jesper Lund Stocholm Blogger

Man kan jo ikke arbejde på det skidt.

Jeg faldt over denne stump tekst den anden dag:

Here are a couple of published expert opinions from early 1980s print publications about whether the mouse would catch on:

 • “Mice are nice ideas, but of dubious value for business users” (George Vinall, PC Week, April 24, 1984)
 • “There is no evidence that people want to use these things.” (John C. Dvorak, San Francisco Examiner, February 19, 1984)
 • “I was having lots of fun, but in the back of my corporate mind, I couldn't help but think about productivity.” (George Vinall, PC Week, April 24, 1984)
 • “Does the mouse make the computer more accessible, more friendly, to certain target audiences such as executives? The answer is no.” (Computerworld, October 31, 1983)
 • “There is no possibility that this device will feel more comfortable to the executive than the keyboard. Because of its ‘rollability,’ the mouse has the aura of a gimmick…” (Computerworld, October 31, 1983)
 • “The mouse and its friends are merely diversions in this process. What sounds revolutionary does not necessarily help anyone with anything, and therein lies the true test of commercial longevity.” (David A. Kay, Datamation, October 1983)

http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2012/05/18/creating-the-windows-8-use...

Personligt tror jeg mest på kombinationen imellem touch og mus/tastatur - de har begge deres styrker og svagheder. Nogle gange er touch det eneste rigtige og andre gange er det mus/tastatus. Og helt andre gange er muligheden for at bruge begge dette helt uovertruffen!

 • 16
 • 2
#8 Jacob Smedegård

@Peter Olesen: Jeg tror ikke du skal gøre dig store forhåbninger om at få den gamle startmenu tilbage igen. Personligt har det ikke gjrot mig så meget da min brug af startmenuen i W7 foregår via keyboardet hvilket der ikke er blevet pillet ved (winknap + første par bogstaver af programmet jeg leder efter). De har lovet at understøttelsen af mus bliver bedre. Jeg håber især på at de får hjulunderstøttelsen tilbage, da det ikke kan være rigtigt at man skal til at bruge scroll bars igen for at scrolle gennem startmenuen eller apps.

Jeg forstår ikke helt den skepsis der er omkring touch og støtter egenligt mest op omkring Jespers post. Det virker til at folk mest af alt tænker på at deres nuværende arbejdsgang i PowerShell bliver forfærdelig træls når man skal til at lave fingermaling for at udføre selv de mest simple kommandoer. Det tror jeg er en forkert forståelse af hvad det er interaktionsmulighederne er der for. Musen tog ikke livet af tastaturet men har givet os nogle andre (bedre?) interaktionsmuligheder og det samme sker med touch. Det erstatter ikke de funktioner som mus og tastatur er gode til, men giver nogle muligheder for at rette op på nogle af deres mangler.

@Rasmus Skovmand: Lidt offtopic og abstrakt spørgsmål :)

@Maciej Szeliga: kan du ikke lige komme med en kilde og lidt kontekst på den der? Jeg tvivler meget på at det er Microsofts begrundelse for at bruge Windows :)

 • 4
 • 1
#9 Anton Lauridsen

Alle de her udtalelser er far 1983-84, altså længe før det var almindeligt med grafiske brugerflader. Det er vel først med GUI'er at musen får sin berettigelse. Eller mener ud at tablet teknologien er på 1984 stadiet, og at når vi når frem til slut firser stadiet, så vil de være ok?

 • 3
 • 0
#10 Andrew Rump

Det er utroligt at Microsoft ikke kan lave bedre systemer! Aero var rent bling og til ingen verdens nytte - Linux' understøttelse af desktops, hvor man kan skifte skrivebords skærmbilledet ud med et andet og derved få en meget større skærm er derimod produktivitetsfremmende. Man kan sprede sine vinduer ud på et stort område og uden at skulle flytte, minimere og finde vinduer hurtig og nemt arbejde med mange forskellige ting på samme tid. Jeg bruger det f.eks. til at have en browser i en skærm, udviklingsmiljø i en anden skærm, osv. Nogle vinduemanagere kan desuden give et 3D overblik og f.eks. vise alle skærme live på en kube og man kan nemt hoppe direkte til den skærm man vil se på!

 • 8
 • 7
#11 Simon Friis Vindum

Helt enig! Det kan undre, at Microsoft ikke har fundet ud af at implementere workspaces/virtual desktops på en fornuftig måde. Det er en feature med åbenlyse fordele for rigtig mange brugere.

Jeg syntes at det nye design er pænt. Det er flot, som de har fået integreret noget af det rene og simple ved Metro i det klassiske interface.

GNOME Shell er dog IMO en generation foran mht. til brugervenligt og effektivt UI. Men det er jo en smagsag.

 • 6
 • 1
#13 Jesper Poulsen

GNOME Shell er dog IMO en generation foran mht. til brugervenligt og effektivt UI.

Du kan ikke lave et UI der er effektivt til både mus og touch på samme tid, idet mus og touch kræver vidt forskellig interaktion. Du har langt bedre muligheder for at interagere med en mus i hånden, men laver du dit interface til touch, så ryger du ned på laveste fællesnævner, nemlig touch.

Men touch har du touch eller ikke-touch. Det virker fint på en Mac med kun én knap på musen. Windows og Linux bruger mere end én knap.

 • 1
 • 3
#15 Maciej Szeliga

Det virker fint på en Mac med kun én knap på musen.

1. Sidst jeg checkede så virkede min højre knap på Mac'en på samme måde som på Windows og Linux... og selv på Apples egne 1-knaps mus kan man bruge højre knap ved at holde en tast nede på tastaturet når man klicker, på touchpad gøres det med at holde to fingre på touchpad'en når man klicker. 2. om jeg bruger en finger til at trykke på en knap på en trykfølsom skærm eller om jeg bruger mus til at gøre det samme er ligegyldigt.

 • 1
 • 2
#19 Ditlev Petersen

At startmenuen åbenbart ryger, kan ærgre mig. Den bruger jeg særdeles meget, men de finder vel på noget andet. Men at brugergrænsefladen bliver enklere igen, kan kun glæde mig rent stilistisk. Det vil måske også gøre det lidt billigere at lave et moderne program. Man bruger alt for meget kraft (både udvikler og maskin) for noget glimmerværk.

 • 1
 • 0
#23 Jesper Stein Sandal

Linux' understøttelse af desktops, hvor man kan skifte skrivebords skærmbilledet ud med et andet og derved få en meget større skærm er derimod produktivitetsfremmende. Man kan sprede sine vinduer ud på et stort område og uden at skulle flytte, minimere og finde vinduer hurtig og nemt arbejde med mange forskellige ting på samme tid. Jeg bruger det f.eks. til at have en browser i en skærm, udviklingsmiljø i en anden skærm, osv.

Ahem, husk lige at æren for den opfindelse tilfalder de grafiske Unix-miljøer. Linux har bare kopieret det. Faktisk kan jeg ikke komme i tanke om én eneste positiv nyskabelse i vinduesmiljøer, som er kommet fra Linux, hvor der er brændt meget værdifuldt krudt af på at slås om Gnome eller KDE. Heldigvis har de dog ikke smidt arven fra Unix ud endnu (vi kigger på dig, Ubuntus Unity).

Men det er en ganske praktisk funktion. Så vidt jeg husker, så er Microsofts argument for, hvorfor den ikke også findes i Windows, at det kun er superbrugere, der benytter den, og det kan forvirre mere almindelige brugere, hvis deres programmer pludselig forsvinder, fordi de er kommet til at skifte desktop.

Men specielt hvis man programmerer og ikke lige har en mur af skærme på skrivebordet eller arbejder på en bærbar, som kun understøtter en enkelt ekstern skærm, så er det en særdeles praktisk funktion.

Med Windows 8 og Metro bevæger Microsoft sig dog i den modsatte retning, fordi Metro-applikationerne ikke kan sættes frit op ved siden af hinanden. Man kan docke en applikation, men det er ikke det samme som at have 3-4 vinduer sat op på skrivebord nr. 3.

 • 2
 • 2
#24 Johannes Pham

Jeg bruger en Samsung 7 Series Slate med dock, wacom pen, BT tastatur og mus, og er positiv overrasket over hvor godt det går!

Jeg har endda købt 5 mere til test hos forskellige brugere, og indtil videre går det strålende! :)

Det er nu rart at kunne sidde og tage noter direkte på sin tablet, eller koble den på en interaktiv projektor og tegne/skitsere, for derefter at fortsætte arbejdet med tabletten i dock.

 • 1
 • 0
#25 Johannes Pham

Hele ideen med Metro UI'et er netop at fjerne bling bling som ikke giver værdi.

Hvorfor forstille sig at være noget det ikke er? en scroll bare er jo ikke lavet af krom, så hvorfor skal den være gradient og ligne krom?

Hvorfor skal vinduerne have skygger, og se ud som om de går ind i skærmen? 3D effekter giver ingen værdi.

Efter et par uger med Windows 8, kan jeg ikke andet end glæde mig til den fulde udgave.

 • 2
 • 2
#28 Jesper Poulsen

på touchpad gøres det med at holde to fingre på touchpad'en når man klicker.

Nu er det ikke en touchpad der er på tale her, men et touch-display - du ved, sådan ét man kan kigge igennem. Prøv du at trykke 17 forskellige steder på det på samme tid og stadig kunne se det du skal... Problemet er at man interfacer fysisk med det område man kigger på. Store fingre der skal ramme små områder.

Så medmindre man skal køre 800x600 på sin 24" skærm for at være sikker på at ramme det rigtige, så skal der være god support for "gammeldags" interfacing, dvs. mus under kendte forhold.

I XP kunne man let fjerne Ficher-Price-udseendet. I 8 kræver det et hack at slippe af med gimmick-interfacet. Det er ikke fremskridt.

 • 1
 • 2
#29 Jesper Poulsen

Hele ideen med Metro UI'et er netop at fjerne bling bling som ikke giver værdi.

Metro ligner noget der hører til på en billig telefon. Der behøver ikke at være fancy effekter for at det er brugbart - det skal bare interface med mus og ikke kun med touch. Unity i Ubuntu har samme problem. I Linux Mint kan man heldigvis fravælge touch-optimerede brugerflader til glæde for folk der ikke har touch-interface.

 • 1
 • 3
#30 Jesper Poulsen

Ahem, husk lige at æren for den opfindelse tilfalder de grafiske Unix-miljøer. Linux har bare kopieret det.

Øøøhhh... Nej. Det er ikke kopieret. Det er porteret.

Faktisk kan jeg ikke komme i tanke om én eneste positiv nyskabelse i vinduesmiljøer, som er kommet fra Linux, hvor der er brændt meget værdifuldt krudt af på at slås om Gnome eller KDE.

Friheden til at vælge og fravælge er netop styrken ved Linux. De eneste der slås om Gnome/KDE er folk der ikke forstår konceptet ved at vælge og fravælge. Der findes mange andre GUI-miljøer til Linux. De skabes og bruges af folk der forstår styrken i at vælge og fravælge.

Ubuntu forstår ikke konceptet. Linux Mint forstår det til fulde. Gør du?

 • 2
 • 1
#32 Simon Friis Vindum

Undskyld at jeg siger det Jesper Stein, men det er noget af en gang BS du får fyret af i dit indlæg.

Ahem, husk lige at æren for den opfindelse tilfalder de grafiske Unix-miljøer.

Nej! I hvert fald Amiga havde den tidligere.

Linux har bare kopieret det.

Virtual desktops er en rimelig standard feature i X window managers. Under alle omstændigheder har det intet med Linux at gøre. Linux er en kerne, og Linux bruger præcis det samme UI system, som de tidligere Unix versioner gjorde.

Faktisk kan jeg ikke komme i tanke om én eneste positiv nyskabelse i vinduesmiljøer, som er kommet fra Linux, hvor der er brændt meget værdifuldt krudt af på at slås om Gnome eller KDE.

I så fald lever du i en grotte, går med skyklapper eller er enormt konservativ! Og btw, GUIs har stadig intet med Linux at gøre.

Heldigvis har de dog ikke smidt arven fra Unix ud endnu

Kan du uddybe hvad denne "arv fra Unix" er? Hvis det er twm, du tænker på, så kan du altså godt køre den under Linux ;)

 • 0
 • 0
#33 Jarle Knudsen

IMHO har Microsoft indsæt hvor succesfuld Start Menuenvar og nu tager de skridet fuldt ud, dropper desktop metaforer samt alt det lir og laver hele skærmen om til en kæmpe Start Menu :O)

Om det er godt eller skidt er nok til diskussion, men efter at have brugt Unity i et års tid samt prøvekørt Win8 beta, er jeg mildt talt skeptisk til ideen (mht mus da det ellers virker godt med touchscreen). Men selv på et telefondisplay virker Metro (i mine øjne) ret kædelig i forhold til alternativer. Faktisk ligner det Windows v1 af en eller anden grund. Singletasking er bare ikke for mig.

På den anden side synes jeg det er godt at se at Microsoft tør prøve noget nyt. :O)

 • 0
 • 0
#34 Lars Bjerregaard

Musen tog ikke livet af tastaturet men har givet os nogle andre (bedre?) interaktionsmuligheder og det samme sker med touch

Well, nu er jeg en som hader musen som pesten. Har en evigt latent museskulder, og kan kun bruge en rollermouse, intet andet. Vil vove den påstand at til mange ting, er der ikke noget der slår et keyboard i effektivitet og usability. Til andre ting er musen nødvendig (visse spil) eller det bedste værktøj (grafisk tegning og lign.). Touch er fint på smartphones og tablets. Tror pointen jeg roder rundt i er: Hver ting til sin tid. Hver teknologi har sin styrke og svaghed; sit primære anvendelsesområde og ting den ikke er beregnet til. Bla. derfor tror jeg at Win8 bliver en eklatant fiasko, i den udstrækning, at MS tror de kan proppe Metro UI ned i halsen på folk, som svaret på usability til alt. No way José. Se også f.eks. folks reaktioner på ting som Gnome3.

 • 1
 • 0
#38 Bjørn Damborg Froberg

Jeg kommer i hvert fald, hvis jeg tager springet til W8, til at lave det registry hack så jeg kan få start menuen tilbage, den er jo guld værd.

De siger at de ønsker at have en mere moderne UI, så de vælger at tone den ned grafisk og ellers smide en ENORM ribbon bjælke ind i alle vinduer, som har mere eller mindre berettigelse når det kommer til stykket.

Jeg kan virkelig ikke finde ud af hvilken vej de egentlig ønsker at gå, det er en anelse frustrerende. Indtil videre holder jeg mig til Windows 7 - det er virkelig godt skruet sammen også ift XP.

 • 0
 • 0
#40 Bjørn Ryborg

Hvis ikke Microsoft tager sig sammen og tænker sig om, så er Windows 8 Dead On Arrival. Tablet segmentet er det eneste der får glæde af Metro, og jeg har ikke hørt der er nogen andre der kan se ideen i Metro. Måske, ender det med en Vista 2.

 • 1
 • 0
#42 Bjørn Ryborg

Vista blev ikke brugt i særligt mange virksomheder, og dette stoppede udviklingen af mange apps, til stadig kun at understøtte Windows XP. Vi kæmper stadig med software fra store industri virksomheder som f.eks. Siemens, som først nu er begyndt at opdatere deres software til at køre på andet end XP. Så, jo. Vista var desværre DEA for virksomheder. De maskiner der blev solgt med Vista, blev hurtigst muligt ominstalleret.

 • 2
 • 0
#45 Bjørn Ryborg

Vista var et gumpetungt system der sløvede selv nye maskiner. Mærkelig bruger interface til netværks redigering, applets på skrivebordet osv. som bare sløvede ned. Vi skal helt op på SP2 før det bliver anvendeligt, og da var det for sent. Med Windows 8 er MS igen ved at ødelægge brugerfladen, og samtidigt fjerner de WOW efekten, da det mildest talt ligner "lort".

 • 2
 • 0
#46 Johannes Pham

Nu burde man også tænke lidt mere på hvordan Windows 8 kan bruges af forskellige målgrupper.

Jeg synes tit at folk er ret snæversynet, og kun tænker på sig selv og hvordan deres verden er skruet sammen.

Administrativt vil jeg da fortrække at køre Windows tablets som er underlagt virksomhedens politikker, og understøtter flere af virksomhedens applikationer.

Bare fordi du synes det ligner øjebæ, og er alt for simplificeret, så er det ikke sikkert din kollega eller chef ser det på samme måde.

Mange gange gælder det om at se mulighederne, og ikke kun begrænsningerne ;)

 • 0
 • 1
#48 Søren Theilgaard

Well, nu er jeg en som hader musen som pesten. Har en evigt latent museskulder, og kan kun bruge en rollermouse, intet andet. Vil vove den påstand at til mange ting, er der ikke noget der slår et keyboard i effektivitet og usability. Til andre ting er musen nødvendig (visse spil) eller det bedste værktøj (grafisk tegning og lign.). Touch er fint på smartphones og tablets.

Nu gælder min kommentar kun lige ovenstående betragtning.

Det er ret interessant at se hvordan Apple har givet benyttet touch-teknologi på desktop-maskinen. Deres mus har multi-touch på overfladen, og kan scrolle, bladre m.v. og med forskellige mulighder alt efter om man bruger én eller 2 fingre. Ligeledes er deres touch-pad også med multi-touch, og med op til 5 fingre, og det giver rigtig mange anvendelsesmuligheder, som er langt mere effektive en tastaturet, som ofte kræver 2 hænder til den samme handling. Jeg har set mange, som får skader af musen, som er super glade for touch-pad'en, som de ikke får skader af (men det er selvfølgelig individuelt).

 • 0
 • 0
#49 Jesper Lund Stocholm Blogger

Aero var rent bling og til ingen verdens nytte

Bare lige til orientering, så skriver Microsoft om Aero på den blog jeg linkede til:

Aero was designed to help people focus less on the window chrome itself, and more on the content within the window. It draws the eye away from the title bar and window frames, and towards what is valuable and what an app is about.

Man kan så diskutere hvor godt det virkede - men at kategorisere det som udelukkende "bling" er nok at stramme den.

(jeg havde i øvrigt aldrig selv tænkt over ovenstående før jeg læste det på blogindlægget)

 • 2
 • 0
#50 tor olsen

har testet Windows 8. og må der til sige at jeg synes det lugter lidt af et mislykket forsøg på at genopfinde vista. efter jeg har prøvet Windows 8 bliver min pc mere varm end normal. pcén er en hp pavilion g6 serien. 2.5ghz Intel indside core i5 så den skulle ikke have de store problemer med at kører det. men det har den så. Windows 8 kører langsommere på denne end Windows 7 home Premium gør. min asus n73 s har så til gengæld ikke problemer med at kører Windows 8. men den har jo os en større ydelse. jeg mener ikke at Windows 8 kører optimal på alle pcér og tror bestem at det bliver et flop. det er ret rodet med fliserne. samt at hvis man benytter Windows 8 på en pc. skal tilmelde sig noget og så får email.så skal man lukke siderne. eller trykke på windowstasten for at man kan komme ind på sin email. da jeg tilmeldte mig her på siden. kunne jeg ikke klikket på linket i email og så komme herind på siden. jeg var nød til at skulle kopier linket først. trykke på Windows tasten. trykke på explore. og så indsætte det. før jeg kunne vende tilbage til siden. der er sikkert andre måder man kan gøre det på. men det er meget svært at arbejde med Windows 8. og det er meget upraktisk lavet. så jeg er ihverfald et af dem. som vender tilbage til Windows 7 home Premium. når den dumper ind af postkassen. Windows 8 hører vist mere hjemme på en tablet end en pc

 • 1
 • 1
#53 Jesper Poulsen

Vista var et fornuftigt OS, der blev hæmmet af manglende HW-kompabilitet.

Vista var et tungt OS der krævede mere af computeren end det gav tilbage. Det burde slet ikke være sendt på gaden, men optimeret med det samme og sendt ud som W7.

Apropos optimering. Hvordan kan det være, at Windows vokser ganske voldsomt, rent pladsmæssigt, for hver version?

XP var fat-ware, Vista var bloat-ware. 7 er beyond-bloat-ware og 8 er ja... :-/

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere