Microsoft fjerner beta-status fra Linux under Windows 10 - men ingen GUI på vej

31. juli 2017 kl. 10:407
Den store efterårsopdatering til Windows 10 omfatter fuld understøttelse for Linux under Windows, men det er stadig mest for systemadministratorer og udviklere.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Når Microsoft i løbet af efteråret frigiver den næste store feature-opdatering til Windows 10, så bliver Linux-understøttelsen officiel. Microsoft har nu fjernet betamærkatet fra testudgaven af Windows 10, og dermed vil Microsoft altså også yde officiel support på den funktion, der kaldes Windows Subsystem for Linux.

Windows Subsystem for Linux kendes også som Bash for Windows. Der er nemlig kun tale om terminaladgang, og holdet bag funktionen hos Microsoft skriver i et blogindlæg, at der ikke er nogen planer om at understøtte grafiske brugerflader til Linux.

Men der er ikke blot tale om en Bash-fortolker oven på Windows. Der ligger en reel Linux-distro, så man kan køre eksempelvis Ubuntu Linux på Windows 10. Man kan således afvikle Linux-applikationer via funktionen.

Der er en række forbehold, man skal være klar over. For det første kan man fra Linux tilgå filer og applikationer på Windows-miljøet, men den anden vej er det kun applikationer, man kan afvikle. Man kan altså fra eksempelvis Powershell starte en Linux-applikation, men man kan ikke tilgå en fil.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er dog noget, Microsoft arbejder på at kunne understøtte i den nærmeste fremtid.

Windows Subsystem for Linux er således ikke beregnet til at være en fuld erstatning for at køre en komplet Linux-distro, men mere som et værktøj for udviklere og systemadministratorer, som arbejder på begge platforme. De slipper for visse scenarier med virtuelle maskiner.

Selvom funktionen nu får officiel support fra Microsoft, så er det dog med den fodnote, at man ikke bør bruge Windows Subsystem for Linux til at afvikle applikationer i produktionsmiljøer, altså eksempelvis at køre en Linux-webserver under Windows 10.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
3. august 2017 kl. 14:17

GUI virker fint efter installation af en X11 display server på Windows. Jeg bruger Xming. Kun én ting skulle jeg rette efter installation af x11-apps, og det var at tilføje export DISPLAY=:0 til min ~/.bashrc. Der er selvfølgelig nogle småting der er underlige. Normalt vil Xeyes være synlig (on top) hele tiden på Linux, men det er den så ikke med Windows/Xming. Men ellers følger Xeyes fint efter musen på Windows skærmen.

Det jeg lige p.t. ikke kan få til at virke openssh-server, der ikke lytter på nogen port. dmesg kommer med en fejl.

En sjov ting er at der står Microsoft i /proc/version

  1. Linux version 3.4.0-Microsoft (<a href="mailto:Microsoft@Microsoft.com">Microsoft@Microsoft.com</a>) (gcc version 4.7 (GCC) ) #1 SMP PREEMPT Wed Dec 31 14:42:53 PST 2014

6
31. juli 2017 kl. 22:00

der ikke er nogen planer om at understøtte grafiske brugerflader til Linux.

Altså implementere Xorg? Lyder også som en stor opgave. Ift. GTK og QT, så udgives det allerede til Windows, så det handler jo egentlig mest om at kompilere og distribuere applikationerne til Windows, hvilket Microsoft nok ikke lige hopper ind og gør med samtlige pakker i Debian :)

4
31. juli 2017 kl. 17:51

Nu er det den snitflade som programmerne har op imod Linux kernen de "emulerer", så helt ved siden af er det ikke. Det behøver ikke være GNU userland, bare det er ELF binaries (hvis de kaldte det GNU, så fik de sikkert FSF på nakken)

3
31. juli 2017 kl. 14:26

Nu er der nok bare mange (selv blandt nørder) der ikke forstår forskellen og sælgerne hos M$ har altid haft meget at skulle have sagt, så at kalder det Linux i stedet for GNU betyder nok mere for pengepungen.

2
31. juli 2017 kl. 14:15

Siden der ikke en Linux kerne involveret er det lidt absurd at kalde det Windows Subsystem for Linux. De burde i stedet kalde det Windows sub system for GNU, da det er et GNU miljø der bliver kørt.

1
31. juli 2017 kl. 11:32

Jeg plejede at boote Linux (på min dual-boot maskine), hvis jeg skulle lave noget seriøst, som f.eks. krævede behandling af store datamængder og som ikke krævede integration til Windows, men nu kan jeg få det bedste af begge verdener! Jeg kan installere alle de værktøjer jeg er vant til at bruge i Linux verdenen incl. GIT, Python, apt, ... samtidig med at jeg arbejder i Windows (uden at skulle finde alle mulige installationer og manglende integrationer, men bare kan bruge apt under Linux) og Linux verdenen har adgang til Windows filerne - win-win - men man overvejer lige hvad Microsoft's dagsorden måtte være :-)