Microsoft erstatter Silverlight med HTML5 på nettet

Fremtiden for Silverlight på nettet er kraftigt nedtonet hos Microsoft. Flash-konkurrenten nøjes nu med at være fundamentet for Windows Phone 7.

Strategien er skiftet hos Microsoft. Hvor Silverlight for et par år siden blev udråbt til firmaets bud på en teknologi, der kunne dække hele spændet af platforme, er rollen for Microsofts Flash-konkurrent nu ændret drastisk.

Det skriver Mary Jo Foley, der som it-journalist har fulgt Microsoft tæt i flere årtier.

Silverlight skal være hovedteknologien i Microsofts nye mobil-platform Windows Phone 7, hvor alle applikationer skal udvikles i Silverlight.

Men på nettet hedder mantraet nu HTML5. Det blev understreget, da den kommende browser Internet Explorer 9 blev præsenteret ved åbningen af Microsofts udviklerkonference PDC torsdag aften, hvor direktør Steve Ballmer og de øvrige talere nævnte HTML5 mange gange.

**LÆS OGSÅ **Steve Ballmer: Nu satser vi fuldt ud på HTML5

Silverlight vil stadig være en del af Microsofts strategi på nettet, som en afspiller af for eksempel video og lyd, og vil fortsat blive udviklet til mange platforme. Teknologien vil også spille en rolle som platform for applikationer internt i virksomheder

»Men HTML er den eneste sande tvær-platform-løsning for alting, inklusiv iOS (Apples styresystem for iPhone og iPad, red.),« forklarede Microsofts chef for server og værktøjer, Bob Muglia, til Mary Jo Foley.

Dermed tager Microsoft konsekvensen af, at Apples topchef Steve Jobs har bandlyst brugen af Flash og Silverlight på iPhones og iPads.

Generelt er der ikke blevet talt ret meget om Silverlight på Microsofts store PDC-konference, hvilket også er sigende, mener Mary Jo Foley. En tidsplan for næste udgivelse af Silverlight, der får nummer 5, er heller ikke noget, Microsoft vil fortælle om nu.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (23)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Kristian Dalgård

Nu mangler vi bare én af to ting, hvor den sidste er den mest ønskværdige:

At HTML5 får en eller anden metode til DRM, så bibliotekerne og andre medieudbydere også kan gå over på den åbne platform ...

ELLER at verden indser at DRM er en dårlig ide fra starten og begynder at udbyde gode services frem for at lægge brugerne i håndjern.

 • 0
 • 0
#4 Flemming Frandsen

Der er ingen grund til at understøtte DRM i åbne standarder, fordi det eneste sted DRM kan eksistere er i ugennemsigtig kode der gør ting som ikke er i brugerens interesse.

HTML5 og resten af de åbne Internet teknologier er bygget på gennemsigtig kode som gør det brugeren ønsker.

Hvis man lavede en standard for DRM ville det hurtigt blive klart for alle hvordan DRM virker og man ville straks lave sine klienter så de ignorerer DRM.

Det kan ikke lade sig gøre at beskytte data mod at blive kopieret, derfor er alt DRM svindel som intet har at gøre i en åben standard.

 • 0
 • 0
#5 Pascal d'Hermilly

uden DRM flytter alt premium indhold bare over i apps eller forbliver i Silverlight/flash/java/VuzuumliDRM plugin i HTML5

Jeg er uenig, for det er et dårligere produkt. Tag f.eks. iTunes, der sælges musik i ikke-DRM'et format: mp3.

 • 0
 • 0
#7 Jan Bæch

Silverlight er ikke DRM. Silverlight understøtter DRM så at man som udvikler har denne mulighed.

iTunes bruger da vist Protected AAC.

Silverlight bliver næppe droppet i nogen overskuelig fremtid.

Jeg bryder mig ikke om DRM, men nogen gør. Det må blive deres valg.

 • 0
 • 0
#10 Jakob Damkjær

iTunes køre AAC til musik men siden fra et års penge eller to er filerne ikke DRM beskyttede (de indeholder dog et digitalt fingeraftryk så de kan spores hvis de dukker op på en p2p site)...

Men der er helt klart et behov for drm i en hvis udstrækning mht video da studierne ikke er klar til at sælge uden drm endnu... Så man kan fint være mod den men pt vil en drm fri videosite ikke ha et udvalg der er værd at tale om...

Pt er apps den eneste løsning og kommer til at være fint når man kommer til at kunne AirPlaye eller flinge til storskærmen.

 • 0
 • 0
#11 Anders Laub Christoffersen

Efter at have læst blog indlægget kan jeg ikke se at der er tale om at erstatte silverlight med html 5. Det er lidt en sensations overskrift som taget fra ekstra bladet.

Silverlights og Flash dage som medieafspillere er talte, og at microsoft åbent melder det ud viser blot at de er realister. Det som de står til at tabe sammenlignet med Flash er mikroskopisk, derfor er det naturligt for dem at satse på html 5 for at få flash af vejen.

Silverlight er stadig et alternativ til både applets og avanceret flash applikationer og det kan html 5 ikke erstatte.

 • 0
 • 0
#12 Jacob Nordfalk

Silverlight er stadig et alternativ til både applets og avanceret flash applikationer

At påstå det er et produkt til webudvikling er et (beskidt) trick fra MS's side.

Det er en løgn, hvis formål udelukkende er at lokke udviklere i god tro til at bruge det.

Silverlight viker IKKE på Linux.

Den delvise implementation der findes under Linux - kaldet Moonlight - tjener kun ét formål for MS - nemlig at de kan lyve over for webudviklerne 'se her, jeres websider kan også køre i Linux'.

Når det så ikke virker i praksis kan MS sige 'uh, men det er skam ikke os der ikke har lavet det - det er mono'. Mono er et lille bitte foretagende i den her sammenhæng og Novell har ingen interesse i at kaste de nødvendige resurser i det.

Se også diskussionen på http://www.version2.dk/artikel/16780-steve-ballmer-nu-satser-vi-fuldt-ud...

 • 0
 • 0
#13 Anders Laub Christoffersen

Jeg kunne være grov og skrive at silverlight tilgengæld virker på iphone og android (se test side på http://www.iis.net/iphone med mobil browser, fungerer på Froyo).

Men det vil jeg ikke være og give dig delvist ret ved at sige Microsoft burde smide penge efter Mono og Moonlight projekterne eller selv lave en implementation til Linux som de har gjort til Mac OS.

Mig bekendt står det alle frit for at lave en implementation af .net frameworket til andre platforme end Windows da CLI (Common Language Infrastructure) er en åben standard (se http://www.mono-project.com/ECMA).

Du kan ikke bebrejde Microsoft at Novells Mono og dermed Moonlight ikke fungerer ordentligt. Ligesom du ikke kan bebrejde Oracle hvis en IBM Java implementation ikke fungerer.

 • 0
 • 0
#14 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Anders,

Jeg kunne være grov og skrive at silverlight tilgengæld virker på iphone og android

Det ville snarere være skrup-forkert. IIS Media Services er blot en proxy for H.264-indhold.

Se evt http://blogs.iis.net/chriskno/archive/2009/12/01/faqs-on-using-iis-smoot... (Q 7).

Q: Does this mean that the Apple iPhone now has Microsoft Silverlight support? A: No. We are using the native H.264 video playback capabilities of Apple iPhone to enable this feature, and are not putting additional code or interpretive runtimes on the device.

 • 0
 • 0
#15 Jacob Nordfalk

Hvis de havde påstået at Silverlight var et produkt til Windows/Mac så kunne de springe alle de platforme over de ønskede at udelukke.

Men de påstår det er et produkt til web. Og dermed prøver de at lokke udviklere til at udvikle Silverlight (fremfor f.eks. Flash) under falske præmisser.

Hvis man påstår at noget er et webframework så er det ikke nok at kaste en standard ud i luften, man er forpligtet til også at komme med en funktionel implementation, også på de platforme man ikke kan lide.

Og det har MS ikke gjort.

Silverlight-programmer virker IKKE på Linux. Det gør Flash og Java til gengæld.

 • 0
 • 0
#16 Anders Laub Christoffersen

Hej Jesper

Det ville snarere være skrup-forkert. IIS Media Services er blot en proxy for H.264-indhold.

Ja, jeg skrev jo også at jeg ikke ville være grov. IIS media services erstatter silverlight videoindhold med et html 5 video tag så der opnås en form for minimal understøttelse på alle platforme.

Min originale pointe var blot at overskriften på artiklen var lidt for sensationsagtig da html 5 ikke erstatter silverlight i alle henseende.

Min anden pointe var at man ikke kan bashe microsoft i hovedet for at silverlight ikke fungerer på linux da det ikke er dem som har implementeret det.

 • 0
 • 0
#17 Michael Rasmussen

Min anden pointe var at man ikke kan bashe microsoft i hovedet for at silverlight ikke fungerer på linux da det ikke er dem som har implementeret det.

Nu skriver MS jo selv

[..]Deliver engaging experiences through all major browsers on Mac, Windows, and Linux client operating systems[1]

Hvilket jo er faktuelt forkert, så jo, man kan godt klandre MS for, at Silverlight ikke fungerer på Linux, da de selv hævder, at det gør, i deres eget salgsmateriale.

[1]http://www.microsoft.com/silverlight/what-is-silverlight/

 • 0
 • 0
#23 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Jacob,

Kan det virkelig passe at man har betalt 4-5 kr.. Altså årligt lagt 480-600 tkr. hos en hosting udbyder for opbevaring af arkivdata

Jeg synes ikke, at du skal lægge så meget i det - det er jo marketingmateriale, og de større amerikanske virksomheder opfatter jo disse som "skønmalerier" og ikke specifikke fakta.

Jeg har lige installeret JRE 6.22. og her bliver jeg mødt af en reklame for OOo, der fortæller mig, at jeg med OOo kan få en kontorpakke, der er kompatibel med Microsoft Office.

... det er faktisk - om muligt - endnu længere fra sandheden end udsagnet omkring Silverlight ovenfor.

:o)

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere