Den offentligt ejede virksomhed Energinet har sendt en ordre på leasing af 2.800 pc’er og 2.000 dockingstationer med ledninger i udbud for 30 millioner kroner.
Af udbuddet fremgår det, at virksomheden ønsker at fremtidssikre sit IT-miljø, og ikke kan bruge Windows 10 på de eksisterende maskiner.
Gode og dårlige grunde til at vælge Windows
»Der kan være helt rimelige grunde til at købe Windows systemer. Det kan være på grund af legacy software, eller fordi man har en supportafdeling, som er kvalificeret til at arbejde med systemet,« siger Andrzej Wąsowski, professor ved ITU og ekspert i Linux-systemer.
Han mener, at der er en tendens til, at virksomheder vælger Windows, fordi de tror, det er mere sikkert end et open source system.
»Man skal ikke tro, at Windows er mere sikkert, bare fordi det er closed source. Open source har den fordel, at sikkerhedsfejl kan findes af mange flere mennesker,« siger han.
»Sikkerhedsverdenen er i store træk enig om, at open source generelt er mere sikkert end closed source.«
Windows-stereotypen holder ikke længere
Andrzej Wąsowski mener dog ikke, at Windows er håbløst fra et sikkerhedsperspektiv.
»Der er en stereotype om, at Windows er fyldt med sikkerhedshuller og vira, men det passer ikke rigtigt længere. Microsoft har gjort sikkerhed til en prioritet, og det kan ses på flere niveauer,« siger han.
»Samlet set vil jeg sige, at Linux er mere sikkert end Windows, men det er et nuanceret spørgsmål.«
Rig mulighed for at skifte til open source-alternativer
For virksomheder, som overvejer at skifte til open source-systemer, er situationen blevet bedre.
Meget software kører nu gennem webinterfaces, som er styresystems-agnostisk, og det er blevet lettere at finde teknisk personale, som kan arbejde med systemerne.
»At kunne arbejde med Linux, er ikke så esoterisk længere, der er masser af virksomheder, som har Linux-administratorer,« siger Andrzej Wąsowski.
»Der findes langt flere Linux-maskiner end Windows i verden. Mere end 70 procent af alle web-servere kører Linux nu. De fleste cloud services kører Linux. Dertil kommer alle Android-enheder, Smart-TVs og utroligt mange routere, lagerservere, internetradioer og andre IoT-enheder (Internet of Things Red.)«

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.