Microsoft efter Surface-skuffelse: Hver fjerde danske tablet skal være med Windows

4. november 2013 kl. 15:0634
Microsoft efter Surface-skuffelse: Hver fjerde danske tablet skal være med Windows
Illustration: Jesper Kildebogaard.
Microsoft går aggressivt efter markedet for mobile devices og analysehus spår om dansk succes. Læs hvordan it-giganten vil erobre danskernes tablet-hjerter.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I 2014 vil danskere købe 1.053.495 tablets. Og hele 231.906 af dem - eller 22 procent - kører med Windows som styresystem. Det anslår analysehuset IDC.

De 22 procent er en væsentlig stigning i forhold til første halvår af 2013, hvor kun otte procent af alle tablets kørte Windows i en eller anden afskygning. Til gengæld er der stadig langt op til Apples iOS-dominans, idet iPad med 55 procent sidder solidt på tabletmarkedet.

Microsofts fremmarch på tabletmarkedet skal ses i tæt sammenhæng med lanceringen af Windows 8 og Windows 8.1

»Vi vil gerne gøre det muligt at arbejde fleksibelt. Uanset hvilket device jeg befinder mig på - om det er en telefon, tablet, convertible, eller laptop - så vil jeg have samme oplevelse og adgang til mine data. Det er det, Windows 8.1 gerne skal gøre,« fortæller Louise Harders, Microsofts danske produktchef for Windows, til Version2 under en pressebriefing ved Microsoft Next-konferencen i sidste uge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Danskernes lyst til at købe tablets er steget voldsomt siden 2012, hvor det samlede salg ifølge IDC-analytiker Anders Elbak lå på 619.500. På to år ventes tabletsalget altså at stige 70 procent.

Men det betyder ikke, at danskerne holder op med at købe pc'er. For ud over de 1.053.495 tablets forventer IDC, at der i 2014 vil blive langet 1.227.000 pc'er over disken.
»Pc'en er på ingen måde død. Vi lever i "pc + tablet" -æraen, men den næste pc bliver en pc i tablet-formfaktor,« spår Louise Harders.

At der stadig sælges flere pc'er end tablets er ifølge produktchefen et udtryk for, at tabletten ikke løser de behov, brugeren rent faktisk har.

»Kun syv procent af tabletbrugerne siger, at de ikke også har brug for en pc, og det stiller dem i device-dilemmaet: 'Jeg vil gerne have en tablet, men har i virkeligheden brug for en pc.' Vi kan give dem en ensartet oplevelse på tværs af devices,« siger Louise Harders til Version2.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Om Windows-oplevelsen kommer til at folde sig ud på Microsofts egne Surface-tablets, er et åbent spørgsmål. IDC's tal fra første halvår af 2013 indikerer, at Surface kun havde fat 0,6 procent af det samlede tablet-hardwaremarked.

Dermed havner Microsoft nede på en niendeplads på ranglisten over tablet-leverandører til danskerne. Og selvom Microsoft ved lanceringen af Surface 2 Pro insisterede på, at det er en pc og ikke en tablet, er det nok snarere den end lillebroderen med ARM-processor og Windows RT, Surface 2, der skal hjælpe it-giganten i mål med men forudsagte markedsandel på 22 procent.

34 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
5. november 2013 kl. 11:17

Min Surface Pro 2 har indtil videre fint kunne erstatte min tablet, bærbar og stationær, som jeg havde håbet. Når Type Cover 2 kommer i cyan, skal jeg have det! Men indtil videre går det fint med en usb-hub til extern keyboard og mus, og displayport adapter til min monitor.

7
5. november 2013 kl. 10:47

Konkurrence er godt - forbrugere associerer MS med pc´ere. MS forbindes ikke med nye og spændende platforme. De fleste ved godt, at MS office og windows er gode venner, men skal det være forbrugerelektronik som man kan have med alle vegne, så ses der efter noget andet.

Der har også været nogle uheldige kampanger fra MS, der har forsøgt at latterliggøre konkurenterne. Den slags husker folk og kampagnerne virker bare stik modsat og dumt. Forbrugeren vil ikke høre på, at han / hun er tåbelig hvis de foretrækker Android eller iOS.

Det er ihvertfald hvad jeg hører, fra kunder, kursister og kollegaer. Det er lidt en skam, for jeg lever af MS miljøet (men bruger selv noget andet).

8
5. november 2013 kl. 11:10
6
5. november 2013 kl. 09:42

Når jeg er i fona/ekspert/computercity, så har jeg ikke indtryk af at folk overhovedet kigger på surface. Har de ikke fuldstændigt ødelagt markedet for sig selv allerede? Det er jo som at skulle relancere Zune. Så ja, de har brug for et noget bedre produkt, meget lavere pris og så forresten et mirakel.

9
5. november 2013 kl. 11:14

Når jeg er i fona/ekspert/computercity, så har jeg ikke indtryk af at folk overhovedet kigger på surface. Har de ikke fuldstændigt ødelagt markedet for sig selv allerede? Det er jo som at skulle relancere Zune. Så ja, de har brug for et noget bedre produkt, meget lavere pris og så forresten et mirakel.

Nu ved jeg ikke hvor tit du render i disse forretninger. Men de sidste par gange jeg har været i Expert og Elgiganten, har der stået nogle og kigget på Surface. Desværre har jeg osse kunne høre på sælgerne at de egentligt ikke ved særligt meget om produkterne.

5
4. november 2013 kl. 17:04

Det bliver svært for Microsoft at nå deres mål med det nuværende produkt. Man behøver bare prøve deres cover-tastatur for at vide, at det er en dødsejler, og hardwaremæssigt er Surface (Pro) (2) hverken særlig smuk, tynd, solid eller lækker - snarere tværtimod.

Oplevelsen af styresystemet lider voldsomt under at mangle de sidste ti procents afpudsning; det føles ikke helstøbt, og mange almindelige UI-elementer er uattraktive og ugennemtænkte.

Sammenlignet med en Nexus 10 med den nyeste version af Android skal man ned i 2. division for at finde Microsofts tablets (iOS 7 roder vel rundt et sted midt imellem). Og det er uden at tage højde for det pauvre udbud af apps.

4
4. november 2013 kl. 16:57

Kun syv procent af tabletbrugerne siger, at de ikke også har brug for en pc, og det stiller dem i device-dilemmaet: 'Jeg vil gerne have en tablet, men har i virkeligheden brug for en pc.'

Til arbejde ville jeg nødig nøjes med en Surface, som mere end ekstra maskine til småopgaver. Skærmen er alt for lille og ufleksibel, og tastaturet er i underkanten, om end brugeligt i udgaven med taster. Til underholdning ville jeg nødigt nøjes med en Surface, pro eller ej, der er en seriøs mangel på indhold (Microsoft har ikke betalt alle store udviklere for at lave Windows-udgaver), og pro udgaven er rigeligt tung.

Jeg tror at Microsoft har ret i at der findes et segment for hvem en Surface er et godt kompromis; det er blot ganske smalt.

11
5. november 2013 kl. 11:22

Til arbejde ville jeg nødig nøjes med en Surface, som mere end ekstra maskine til småopgaver. Skærmen er alt for lille og ufleksibel, og tastaturet er i underkanten, om end brugeligt i udgaven med taster.

Du sætter da bare en ekstern skærm på. Man skal alligevel op i en ret stor bærbar (min 15") før en kan bruges som arbejdsmaskine uden ekstern skærm. Tastatur (og mus) sætter du osse bare i en USB-hub (eller bluetooth).

Men prøv at gå ned i en forretning og prøv et Type Cover 2. Det er faktisk utroligt godt.

12
5. november 2013 kl. 12:12

Du sætter da bare en ekstern skærm på. Man skal alligevel op i en ret stor bærbar (min 15") før en kan bruges som arbejdsmaskine uden ekstern skærm. Tastatur (og mus) sætter du osse bare i en USB-hub (eller bluetooth).

Til stationær anvendelse ser jeg det som en selvfølgelighed med ekstern skærm på mindst 24", og fuld-størrelse tastatur. Det var slet ikke en del af argumentationen, der naturligt gik på arbejdsmæssig anvendelse undervejs, som fx under transport. Her ville jeg nødig nøjes med en Surface, men ville satse på en noget større (men stadig lille) skærm på ca. 15", typisk i det traditionelle laptop/ultrabook format. MAO ser jeg mig ikke som værende i det segment som ser en så lille skærm som mere end en nødløsning. Tablets og laptops er begge glimrende formater, men en hybrid evner at kombinere ulemperne fra begge formater, uden tilsvarende at kunne forene fordelene.

Hvad kampagner angår, trækker det alvorligt ned i Microsoft karakterbogen når de rakker ned på fx Android og iPhone, uden endog at ulejlige sig med at fremstille deres eget produkt som havende bedre egenskaber. Jeg er ikke vild med Samsungs reklamer, men når de basher iSheep, sker det dog gennem at fremhæve deres egne produkters features som værende "overlegne".

21
5. november 2013 kl. 13:46

Det betragter jeg som en Nokia reklame, men jeg kan tage fejl da den slutter af med et Microsoft logo. Den er nu i øvrigt ikke helt løgn med alt den had der er imellem fansne.

En reklame med afsender "windowsphone" kommer klart fra Microsoft, og det pointere de også selv med en anden YouTube video Making the Windows Phone commercial "The Wedding". Her påstås det at reklamen skal minde forbrugere om at "Windows Phone is really worth switching to", men det gør reklamen ikke på nogen måde.

Enig i at der kan være basis for at gøre grin med passionerede slagsmål mellem fans af iPhone og Android. Det er dog tegn på at brugerne er glade for deres dimser, når de ligefrem laver religionskrige. Microsoft-reklamen viser brugerne af Windows Phone som dem der ikke har sjov, men blot står lidt ligeglade og keder sig. Virkelig ikke grundlag for at overveje om sådan en dims er værd at have.

20
5. november 2013 kl. 13:41

Den fremhæver jo netop fordelene ved Surface, og viser side-by-side nogle af de steder hvor Surface har en fordel.

Så fordelene ved en Surface skulle være:

 1. den er indbygget klap, så den kan stå selv
 2. den har et usb-stik
 3. den har et tastatur der kan klikkes på

Er en tablet ikke en finger-betjent computerskærm, hvor data helst ikke skal ligge lokalt, men på en server(i "sky'en")??

Så hvad skal man med en støttefod, usb-stik og tastatur?

Nåå jaa, Surface er jo ikke en tablet, men en computer, med en finger-betjent computerskærm, men som så også kræver tastatur!??! Og den er helt ok med at have sine data liggende lokalt, som man derved mister, når Surface'en tabes/går i stykker/stjæles/glemmes osv. Men det sker jo heller aldrig. Se bare hvor "få" iPads der går i stykker/stjæles/glemmes.

22
5. november 2013 kl. 14:11

Er en tablet ikke en finger-betjent computerskærm, hvor data helst ikke skal ligge lokalt, men på en server(i "sky'en")??

Der følger 200GB Skydrive med Surface Pro 2

Så hvad skal man med en støttefod, usb-stik og tastatur?

Øhh.. Det mener du ikke seriøst vel? Jeg går udfra usb stik og tastatur gir sig selv. Støttefoden bruger jeg faktisk altid når jeg sætter tabletten fra mig.

Nåå jaa, Surface er jo ikke en tablet, men en computer, med en finger-betjent computerskærm, men som så også kræver tastatur!??!

Næh.. Hvorfor tror du den kræver tastatur?

25
5. november 2013 kl. 15:18

Der følger 200GB Skydrive med Surface Pro 2

Fint, men hvad skal man så med et USB-stik, når man kan lagre alle sine data på sit "sky-drev"??

Øhh.. Det mener du ikke seriøst vel?

Jo, det gør jeg. Jeg mener ikke, at disse fordele er "naturlig" tilbehør til en tablet, som skal medfølge selve tablet'en. Man bør i forbindelse med salget af en tablet, fokusere på fordelene ved en tablet (touch og netadgang), og ikke vildlede forbrugere til at tro, at en tablet er en computer.

Jeg går udfra usb stik og tastatur gir sig selv. Støttefoden bruger jeg faktisk altid når jeg sætter tabletten fra mig.

Hvis man vil have USB og tastatur osv., så er det en computer og ikke en tablet man skal købe sig.

Mht. støttefoden, så forøger den risikoen for at tablet'en ryger på gulvet. Hvilket jo godt kan være en kalkuleret risiko, hvis man bruger sin tablet til at se film mv. på. Men en tablet er jo IKKE et fjernsyn og sælges heller ikke som et sådan. Støttefoden bør derfor være et tilbehør man kan tilkøbe, og ikke være en integreret del af tablet'en fra start.

26
5. november 2013 kl. 15:46

Fint, men hvad skal man så med et USB-stik, når man kan lagre alle sine data på sit "sky-drev"??

Jeg bruger ikke USB'en til data, jeg bruger det som sagt til tastatur og mus. Derudover bruger jeg det til min eksterne 2000GB hardisk. Og når jeg på et tidspunkt skal printe noget, ja så må min printer osse der i, da den ikke er trådløs.

Men jo, hvis folk kommer med deres usb stik, er det da rart at kunne smide det i min USB 3.0.

Hvis man vil have USB og tastatur osv., så er det en computer og ikke en tablet man skal købe sig.

Personligt syns jeg det er rart at have det hele i 1 maskine. Det gør sq livet lidt nemere, og man har altid alle sine ting og programmer med sig. Og den fortsætter hvor man slap, næste gang man tænder.

29
5. november 2013 kl. 23:03

Jeg bruger ikke USB'en til data, jeg bruger det som sagt til tastatur og mus. Derudover bruger jeg det til min eksterne 2000GB hardisk.

Jeg forstår ikke at du tilkobler en 2Tb HD uden at bruge den til data?!? Hvad bruger du den så til?

Og når jeg på et tidspunkt skal printe noget, ja så må min printer osse der i, da den ikke er trådløs.

Man kan sagtes få en adgang til en ikke trådløs printer fra en trådløs enhed. Dette findes der massere af forskellige løsninger til, der efterhånden ikke koster meget mere end et USB-kabel.

Men jo, hvis folk kommer med deres usb stik, er det da rart at kunne smide det i min USB 3.0.

Ja, men endnu lettere hvis man deler sine data på nettet i stedet.

Men selvfølgelig hvis det er store mængder af data, som f.eks. film-kopier mv. så er det en fordel, men dette har vel kun interesse for dem som bryder lovgivningen??

31
6. november 2013 kl. 09:17

Jeg forstår ikke at du tilkobler en 2Tb HD uden at bruge den til data?!? Hvad bruger du den så til?

Normalt sidder den i min HD optager, men jeg bruger den også som backup af min pc. Har ikke haft den i Surface'en endnu, men dér skal den osse bruges som backup. Det er selvf osse data, men troede du mente dokumenter og sourcekode.

Man kan sagtes få en adgang til en ikke trådløs printer fra en trådløs enhed. Dette findes der massere af forskellige løsninger til, der efterhånden ikke koster meget mere end et USB-kabel

Syns ikke rigtigt der nogen grund til at købe noget, når jeg bare kan sætte den i USB'en.

Ja, men endnu lettere hvis man deler sine data på nettet i stedet.</p>
<p>Men selvfølgelig hvis det er store mængder af data, som f.eks. film-kopier mv. så er det en fordel, men dette har vel kun interesse for dem som bryder lovgivningen??

Næh. Du er velkommen til at komme og checke, der ligger ikke én ulovlig film på noget af mit udstyr.

30
5. november 2013 kl. 23:20

Men selvfølgelig hvis det er store mængder af data, som f.eks. film-kopier mv. så er det en fordel, men dette har vel kun interesse for dem som bryder lovgivningen??

Jeg tror ikke det nytter noget at pinde rundt med mere eller mindre hypotetiske spørgsmål om nyttigheden af standard pc udstyr som USB og tastatur. Når han åbenbart godt kan lide at bruge den som en pc med mini-skærm, er det helt rimeligt også at værdsætte sådanne features. Ham om det, når han kan leve med de kraftige kompromisser i hybrid-setup. Hvis en Surface 2 pro kun skulle ses som en "iPad-afløser" (i stedet for at være lille laptop med løst tastatur), var det et helt andet grundlag for at overveje om et sådant setup ville lide under manglende kabel-tilslutninger. Og selv om der er en udvikling i gang med at bruge cloud i stedet for datalagring lokalt, varer det længe før det bliver den almene måde at gøre det på.

32
6. november 2013 kl. 09:35

Jeg tror ikke det nytter noget at pinde rundt med mere eller mindre hypotetiske spørgsmål om nyttigheden af standard pc udstyr som USB og tastatur. Når han åbenbart godt kan lide at bruge den som en pc med mini-skærm, er det helt rimeligt også at værdsætte sådanne features.

Præcis, Johnnie har fanget den. Dog med den lille forskel at jeg sætter min 21" til når jeg bruger den som desktop computer.

Surface Pro 2 er mere end en tablet, det er hybrid computer. Den passer naturligvis ikke til alle, men til mit behov passer den faktisk ret godt. Her er nogle af de fordelle jeg ummiddelbart lige kan komme i tanke om:

Tablet:

 • Meget kræftig, kan køre ALLE apps og websider uden problemer.
 • Man har adgang til alt, selvom det kræver Java eller Flash.
 • Mini displayport, MicroSD og USB. % Den er lidt tung.

Bærbar:

 • Meget kræftig (hurtigere end 95% af de bærbar der sælges i dag).
 • Tynd og let.
 • Man har alle sine ting, og mangler ikke noget der kun ligger på den stationærer.
 • Touch. % Forholdsvis lille skærm (men det er meget skarp 1080p).

Stationær:

 • Nogenlunde kræftig.
 • Man har adgang til apps som normalt kun ligger på tabletten.
 • Lydløs.
 • MEGET lavt strømforbrug.
 • Du kan bruge den som sekundær skærm, mens den sidder i din alm skærm. % Ikke så meget HD plads.

Det var lige et par hurtige. Der er selvf mange flere fordele og ulemper.

34
6. november 2013 kl. 11:43

@Thomas Andersen m.fl.

Surface har selvfølgelig et kundesegment, som selvfølgelig sætter pris på de egenskaber den har.

Nu forholdt jeg mig kun til de forhold som var fremhævet i MS-reklamen, hvor Surface blev fremhævet som en "iPad-dræber", pga. af nogle fordele, som i mine øjne ikke har meget med tablet af gøre.

35
6. november 2013 kl. 13:56

Nu forholdt jeg mig kun til de forhold som var fremhævet i MS-reklamen, hvor Surface blev fremhævet som en "iPad-dræber", pga. af nogle fordele, som i mine øjne ikke har meget med tablet af gøre.

IPad dræber videoen er ret gammel. Tror det er med vilge den er kort og humoristisk. Den skal naturligvis ikke tages så bokstaveligt som I åbenbart gør her.

Hvis man i virkeligheden vil se lidt om hvad en Surface kan, så check den her (fan) video. Og det er vel og mærket "bare" en Surface 2, ikke en Surface Pro 2:

YouTube Link

36
6. november 2013 kl. 14:25

@Thomas Andersen

Joo, det ser da ok ud.

Jeg må dog indrømme, at jeg ikke har særligt meget fidus til voice-recognition, da jeg synes at det er væsentligt langsommere end at bruge tastatus/mus/touch.

Jeg synes heller ikke, at det er specielt "eye-dropping" at man kan koble den til et TV og køre lidt game på den. Der foretrækker jeg en rigtig spillekonsol ala PS4, hvor eye-dropping har mere sin ret. Se f.eks. her: A closer look at the PlayStation 4, DualShock 4 and PS4 Eye | Engadget at E3

Men igen, hvis man gerne vil have en 3-i-en maskine, der bare 80-90% god til de enkelte ting den skal lave, så er Surface ganske ok.

Jeg foretrækker min computer som en computer, min tablet som en tablet og min spillekonsol som en spillekonsol. Jeg ser ingen grund til at sætte disse ting sammen i et apparat, mod at jeg skal gå på kompromis med kvaliteten.

37
6. november 2013 kl. 14:56

Bare så vi har det hele på det rene, så har jeg aldrig sagt den skulle erstatte min spillekonsol. Men min table, bærbar og desktop.

24
5. november 2013 kl. 14:44

I alt den stund at du fremhæver det somv værende en fordel kunne man fristes til at tro at det faktisk var en fordel at bruge tastaturet..? :)

Det er bestemt osse en fordel, men ikke noget krav. Den virker lige så fint som alle andre tablets uden tastatur.

Jeg har pt ikke noget tastatur (touch el type cover) til min Surface Pro 2. Men når jeg bruger den som stationær til f.eks Visual Studio ell. PC-spil, sætter jeg mit gamle tastatur og mus til usb'en (m. usb-hub) og min 21" skærm. Så har jeg en rimeligt kræftig I5 Haswell computer, der kan køre på batteri og er totalt lydløs.

19
5. november 2013 kl. 13:35

Jeg skal ikke kloge i hvilke reklamer det var der var tænkt på tidligere. De såkaldte fordele er jo lidt påtaget i den her reklame. Tastatur kan man også få til ipad, hvilket gør at den kan stå selv også...

3
4. november 2013 kl. 16:49

"Vi vil gerne gøre det muligt at arbejde fleksibelt. Uanset hvilket device jeg befinder mig på - om det er en telefon, tablet, convertible, eller laptop - så vil jeg have samme oplevelse og adgang til mine data. Det er det, Windows 8.1 gerne skal gøre,«" og lige præcis derfor den ikke sælger til hverken mobil, tablets eller desktops, den er ikke god til nogen af dem, den er i bedste fald ok til nogle af medierne... Folk forventer mere og andet end det I tror de ønsker..

2
4. november 2013 kl. 16:24

"Uanset hvilket device jeg befinder mig på - om det er en telefon, tablet, convertible, eller laptop - så vil jeg have samme oplevelse og adgang til mine data."

Gør MS ikke regning uden vært her?

For uagtet hvordan man vender og drejer den, så kan man IKKE have samme brugeroplevelse på en 4" touchskærm som på en computer med en skærm på 15-20".

Så i stedet for at have to medier som man målretter, så prøver man at løse to problemer på en måde, med laveste (og dermed dårligste) fællesnævner til følge.

Vi må se om det lykkes for MS, men det er vist stejlt op ad bakke,

1
4. november 2013 kl. 16:15

... Så vi slipper for at betale 2000 kroner ekstra i "Dansk Dummebødetillæg" på en Surface Pro 2 ?

'Nuff said!