Microsoft efter de fede monopolår: Nu er vi den lille der skal sprænge markedet

15. juli 2014 kl. 12:5630
Microsoft efter de fede monopolår: Nu er vi den lille der skal sprænge markedet
Illustration: Jesper Stein Sandal.
Windows på 90 procent af pc’erne er ikke nok i en tid med tablets og smartphones, som betyder, at Microsoft må erkende, at selskabet blot har en markedsandel på 14 procent.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

WASHINGTON, D.C.: Microsoft har siden begyndelsen af 1990’erne siddet suverænt på markedet for styresystemer til den dominerende type enhed, der blev brugt af både private forbrugere og erhvervslivet til alt, der havde med computere at gøre. Men selvom Microsoft stadig sidder på 90 procent af pc-markedet, så er konkurrencesituationen i dag helt anderledes.

Det slog koncerndirektør Kevin Turner en fed streg under i sin tale til de mange tusinde partnere på årets Worldwide Partner Conference, som finder sted i denne uge i den amerikanske hovedstad Washington D.C.

»Vi plejede at måle vores succes i væksten i pc-markedet, men virkeligheden er i dag en anden. Nu skal vi måle os i forhold til det samlede antal enheder, og dér har vi kun 14 procent af markedet,« sagde Kevin Turner.

Microsofts helt store udfordring de seneste fem år har været ændringen i markedet for på den ene side smartphones og tablets fra først Apple og siden Google, og på den anden side cloud computing-markedet, der har tæret på en anden lukrativ forretning for Microsoft og selskabets partnere, nemlig Windows Server.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Microsoft COO Kevin Turner på scenen til Worldwide Partner Conference 2014 i Washington D.C.

Selvom Kevin Turners tale i år havde mere klang af en opsang til partnere, så ser han også potentiale i, at Microsoft har en lille markedsandel.

Realiteten er da også, at de øvrige 86 procent af markedet er temmelig broget, idet det både tæller iOS, Android, Chrome OS og et væld af andre alternativer. Hvis man har fulgt Microsoft siden DOS-dagene, kunne man frygte, at strategien ville være, at de øvrige platforme skulle udraderes, men denne gang har Microsoft valgt en noget anden tilgang.

»Vi har en vision om, at få Microsofts tjenester til at være præinstalleret på alle enheder, uanset platform,« sagde Kevin Turner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er altså ikke Windows, der skal være præinstalleret, men derimod tjenester som Office 365, CRM Online og andre Microsoft-tjenester, der nu hører hjemme i skyen. Denne strategi har allerede ført til Office-apps på iPad, og planen er, at Office skal findes på alle relevante platforme, også hos det firma, som nok er den primære rival lige nu, Google med Android og Chrome OS.

Det er dog ikke ensbetydende med, at Windows ikke længere er en central brik i et Microsoft, hvor den øverste direktør nu hedder Satya Nadella og ikke Steve Ballmer.

Men Microsoft har også måttet erkende, at Windows ikke længere er den pengemaskine, som det var i Bill Gates’ storhedstid.

»Vi har måttet erkende en række svære beslutninger. Eksempelvis tager vi ikke længere royalties for Windows på enheder med skærmstørrelser på under 9 tommer. Det var ikke nogen let beslutning,« sagde Kevin Turner.

Det betyder imidlertid også, at Microsoft nu har fået mulighed for at konkurrere direkte med de allerbilligste enheder. Først fik Microsoft reduceret hardwarekravene i Windows 8 og Windows 8.1, og nu er licenserne altså også skåret ned.

»HP lancerer senere i år denne bærbare pc med Windows til bare 199 dollars. Og til julehandlen vil der komme tablets med skærme på 7-8 tommer til 99 dollars,« sagde Kevin Turner.

Hvis det lykkes Microsoft at indfri dét løfte, så vil én af de væsentligste konkurrenceparametre for eksempelvis Chromebooks blive udlignet. Microsoft satser så på, at selskabets Office-tjenester eksempelvis vil få virksomhederne til at vælge billige Windows-enheder frem for Chrome OS-enheder til samme pris.

Microsoft er dog ikke helt i mål. Selskabet arbejder stadig på at få alt på plads til eksempelvis at få apps til at kunne flyttes uden ekstra programmering mellem Windows Phone og Windows på tablets og pc’er. Den ambition når Microsoft formentligt ikke i mål med, før Windows 9 udkommer formentligt en gang i 2015.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og så skal Microsoft have partnerne til at følge med på den nye strategi. Satya Nadella skrev i et åbent brev til alle Microsoft-ansatte, at Microsoft skal tænke mere som en ny spiller, der kommer for at sprænge markedet, end som en stor mastodont, der kæmper for at bevare sin dominans.

Realiteten er, at Microsoft ikke har haft held med tidligere direktør Steve Ballmers strategi om at satse rent på Windows Phone og Windows RT på markedet for mobile enheder. Derfor skal der nu mere drastiske midler til.

»Vi skal kunne skille os ud, og vi skal være hurtige. Hvis noget slår fejl, så skal det slå fejl hurtigt, og vi skal lære hurtigt af vores fejl,« sagde Kevin Turner.

Men Microsoft er også til den erkendelse, at det ikke er nok, at selskabet har produkterne på plads. De skal også sælges. Microsoft har i årtier haft en strategi, hvor et enormt økosystem med 600.000 partnere i 191 lande har solgt licenser og support på Microsofts produkter. Microsoft vurderer, at dét økosystem samlet omsætter for 10 dollars, hver gang Microsoft omsætter for én dollar.

Problemet er imidlertid, at det også er en enorm skude at få vendt, når der skal skiftes kurs. På førstedagen af den konference, hvor Microsoft normalt siger tak og hylder partnerne, så var tonen fra scenen i år mere alvorlig og til tider en opsang. Budskabet mellem linjerne var, at partnerne skulle se at få fingeren ud og sælge noget mere Office 365 og Dynamics CRM Online.

Formelt bliver det udtrykt som ’et kæmpe forretningspotentiale’ og ’vi kan bruge mange flere partnere til CRM Online’, men der er også en snert af pisk og ikke kun gulerod. Microsoft er eksempelvis på vej med nogle ændringer for guld- og sølvpartnere på cloud-tjenester, som fremover kommer til at skulle leve op til nogle mål på salg og anvendelse frem for certificering for at blive kvalificeret.

30 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
15
19. juli 2014 kl. 18:52

Befri os for Amerikanske pis!

Facebook, Google, Twitter, Instagram, NSA, Microsoft, Apple, IBM, VISA, Mastercard, Paypal, Colgate, Mc Donalds, 7/11, Goldman Sachs, osv osv.

Kan vi ikke selv?

Corporate America har fucked os længe nok. Ingen af disse virksomheder har arbejder der er faglig organiseret. Velfærd kender de ikke noget til. Timelønnen er i bund.

Osv osv . . . .

9
16. juli 2014 kl. 17:49

Mon ikke de kunne fo Stephen Elop til at skrive et burning platform memo til firmaets ansatte?

6
16. juli 2014 kl. 10:39

Historien gentager jo bare sig selv. En gigant ville styre forbrugerne og malke os til sidste dråbe, men forbrugerne ville noget andet. Det er godt nok set mange gange og der ingen blevet klogere endnu.

11
18. juli 2014 kl. 17:57

Alligevel utroligt at det tog så lang tid.

Hvor lang tid spå du det tager inden det rammer Apple?

13
18. juli 2014 kl. 18:47

Apple er slet ikke tæt på monopol status. Hverken på Mobil, tablet eller pc fronten.

Nu var det noget med at malke du svarede på. "En gigant ville styre forbrugerne og malke os til sidste dråbe". Deraf mit spørgsmål til dig. Jeg tror næppe de vil gøre deres produkter endnu billigere hvis de får mere markedsandel

14
18. juli 2014 kl. 23:05

Nu var det noget med at malke du svarede på.

Jo, men det var jo et kommentar direkte til artiklen.

"En gigant ville styre forbrugerne og malke os til sidste dråbe". Deraf mit spørgsmål til dig.

Så længe folk har et valg kan jeg ikke se noget problem. Microsofts monopol status på desktop og laptop operativ systemer har fjernet al konkurrence og dermed også en hel del udvikling i industrien.

Men det kan man jo også se det af, at selv helt begrænset innovation som touch baserede brugergrænseflader, nærmest kan revolutionere al IT.

I bagklogsskabens klare lys var det vel næsten indlysende at det ville ske. Jeg undrer mig bare over at det har taget så lang tid.

17
20. juli 2014 kl. 13:10

Så længe folk har et valg kan jeg ikke se noget problem. Microsofts monopol status på desktop og laptop operativ systemer har fjernet al konkurrence og dermed også en hel del udvikling i industrien.

Apple har vel også monopol på operativ systemer til deres hardware.

Det kunne være interessant, hvis man kunne købe en Samsung XYZ smartphone med iOS eller en iPhone ZYX med Android. Eller en Thinkpad med OS X og en Mac med Windows. Eller hvad med hardware uden OS?! Ingen af delene er rigtigt muligt. Det er ihvertfald ikke lykkedes mig, at finde et Bilka eller Føtex katalog med sådan et tilbud.

Der mangler noget valgfrihed. Friheden til - uafhængigt af hinanden - at vælge hardware, OS og øko-system. F.eks. en off-the-shelf Mac med Windows, hvorpå man bruger android apps. Mind-boggling :)

Det er vist den vej MS går med deres plan i.f.t. deres tjenester skal være på alle platforme. Et skridt i den rigtige retning væk fra øko-system tankegangen.

26
21. juli 2014 kl. 10:35

Apple har vel også monopol på operativ systemer til deres hardware.

Nej. Et monopol er når en virksomhed eller en gruppe af virksomheder har hele eller næsten hele markedet for en type produkt eller service. Et operativsystem er ikke separat marked i sig selv, og Apple er ikke i nærheden af monopol, selvom de bundler hardware og software.

28
21. juli 2014 kl. 11:29

Nej. Et monopol er når en virksomhed eller en gruppe af virksomheder har hele eller næsten hele markedet for en type produkt eller service.

Du skal lige læse, hvordan jeg definerer markedet. Jeg skriver "..til deres hardware." altså Apples hardware. Og det gør jeg for at illustrere en manglende valgfrihed for forbrugeren. Mere er der ikke i det.

Et operativsystem er ikke separat marked i sig selv, og Apple er ikke i nærheden af monopol, selvom de bundler hardware og software.

Problemet er netop at der ikke er et separat markedet for OS´er. Det er ikke rigtigt muligt at gå ned i Fona eller en Apple Store og vælge en PC og vælge et OS. Hvis det var, vil der være konkurrence i højere grad end tilfældet er. Der er selvfølgelig forskelllige linux-distributioner, som man efterfølgende kan installere.

27
21. juli 2014 kl. 11:22

Du skal se det i den kontekst, jeg svarer.

Heh.. så TomTom har "monopol" på TomToms produkter. Asus har "monopol" på Ausu produkter. Sony har "monopol" på Sonys produkter. Arla har "monopol" på Arlas produkter. Volvo har "monopol" på Volvos produkter.

... jeg synes du skal lige slå op hvad "monopol" faktisk står for.

30
21. juli 2014 kl. 18:27

Forstår du min?

Du kan vel godt sige at Apple har markeds dominans på Apple hardware/software. Jeg kan bare ikke et problem når folk kan vælge noget andet.

Personligt har jeg altid mistænkt MS og Bill Gates for at have spekulere i at investere i Apple tilbage i 90'erne, da Steve Jobs kom tilbage. Hvis ikke der var et alternativ kunne de risikere at blive tvangsopdelt. Sjovt nok kastede de flere hundrede millioner i Apple og lavede en version af MS Office til Mac. Til en døende platform. Der var ikke mange der skænkede Apple en chance dengang.

31
22. juli 2014 kl. 00:40

At forbrugeren ikke "tvinges" ind i et OS og man ikke behøver betale for et OS, man måske ikke skal bruge.

Man "tvinges" ikke ind i et OS med Apple - du kan sagtens installere noget andet på din Apple-hardware; jeg personligt anbefaler Linux.

Mht til at betale for et OS man ikke skal bruge:OS X er bygget på open source og kan downloades og installeres gratis. Så gå du bare ned til din lokale Mac-forhandler, og forlang dine 0kr retur - de vil garanteret give dig dem med et smil.

32
22. juli 2014 kl. 02:14

Mht til at betale for et OS man ikke skal bruge:
OS X er bygget på open source og kan downloades og installeres gratis. Så gå du bare ned til din lokale Mac-forhandler, og forlang dine 0kr retur - de vil garanteret give dig dem med et smil.

Selvom det er ganske rigtigt at OS X oprindeligt bygger på Open Source til selve Unixlaget - Darwin - så gælder det ikke mere. Darwin blev først opgivet af udviklerne fordi Apple var ligeglade med dem, og dernæste af Apple selv fordi hackere brugte kernekildteksten til at få Hackintosh-systemer i luften. Dernæst er der den lille krølle at OS X licensen kun giver dig ret til at bruge OS X på Apple-udstyr - dvs at hackintoshsystemer bryder licensen , og at Apple gør alt hvad de kan for at besværliggøre projektet.

Herudover er prisen på 0 kroner noget relativt nyt. I gamle dage kostede opgraderinger rigtige penge. Mit bud er at de har valgt at gøre det gratis for at få færrest mulige versioner af OS X på markedet (og det virker fortrinligt) fordi så opgraderer folk hvis de overhovedet kan. Derudover er deres fortjeneste åbenlyst så stor at man HAR betalt for det dengang man købte maskinen :)

1
16. juli 2014 kl. 02:39

Microsoft fortsætter slingrekursen, og Apple og IBM annoncerer partnerskab ...

"Apple, IBM in massive enterprise hardware, software partnership" - http://www.cnbc.com/id/101834316

3
16. juli 2014 kl. 08:27

Var det ikke IBM, der var superskurken i den legendariske "Think Different" kampagne.