Microsoft Edge får indbygget fake news-advarsel

Illustration: g0d4ather, BigStock
Browser-plugin fra virksomheden Newsguard er blevet fast inventar i mobilversionen af Microsofts Edge-browser.

Mobilversionen af Microsofts Edge-browser er begyndt at advare brugere, når de bevæger sig ind på amerikanske sider, som er blevet identificeret som upålidelige efter ny opdatering for Android og iOS.

Det skriver Engadget.

Virksomheden Newsguard står bag funktionen, som hidtil har været tilgængelig som et desktop-plugin til Chrome, Firefox og Safari. I Edge er den derimod nu indbygget og kan slås til under indstillingerne, hvis man trykker på 'Nyhedsklassificering' (eng. news rating).

Læs også: Google sætter ind overfor falske nyheder op til EU-valg

Når funktionen er aktiveret, kommer et nyt ikon til syne i adressefeltet. Når det er grønt, er der tale om en 'pålidelig' side, og når det er rødt, er der tale om en 'upålidelig'.

Ifølge beskrivelsen i Edge-browseren bruger Newsquard »uddannede journalister og redaktører til at vurdere nyhedswebsites baseret på journalistiske standarder for troværdighed og gennemsigtighed« og har evalueret, hvad der svarer til »96 procent af det medieindhold, der forbruges og deles online i USA«.

Snart vil tjenesten dække flere lande, står der derudover i beskrivelsen.

Læs også: Til kamp mod misinformation: Facebook bedømmer brugeres troværdighed

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Henrik Madsen

Så uddannede journalister skal sidde og bedømme om nyhedssider er troværdige.

Gad vide hvordan de sikrer ABSOLUT at disse journalister ikke har noget medie-bias når de træffer de beslutninger.

Vi har jo set hvordan den såkaldte etablerede presse har det med at vinkle og fremhæve/fortie, alt efter deres egne holdninger.

Jeg tillader mig at forholde mig kritisk til, når journalister skal sidde og bedømme hvilke medier er fake news og hvem der ikke er.

Er det f.eks ikke også en art fake news, hvis man har et bias som gør at man kun, eller primært fremhæver politiske sager som er gode for een fløj og primært eller kun dårlige om den anden fløj.

Meget af det, den etablerede presse kalder fake news, er jo ikke reelt fake, det er bare noget, som ikke passer ind i den etablerede presse's agenda.

Den etablerede presse er jo reelt set ikke stort bedre end imamen henne i moskeen. Begge vil gerne have lov at fortælle masserne, hvad der er sket i løbet af ugen og begge vil gerne have fortolkningsretten samt retten til at beslutte hvad der er vigtigt og hvad der ikke er.

Jeg vil i hvert fald gerne vædde med at ingen medier ryger i deres filter som "fake news" for deres dækning af sagen fra USA, hvor man meget skingert hængte nogle unge ud for at "provokere en indfødt", mens yderligere optagelser viste at det nok nærmere var den indfødte som var en provokatør og forresten flere gange havde lave lignende skidt.

 • 5
 • 4
Michael Cederberg

Derfor bør brugeren selv kunne vælge hvem de stoler på. Man kunne forestille sig at systemet til en start præsenterede brugeren for 10 kontroversielle nyhedshistorier og bad brugeren rate historierne. Herefter kunne systemet så foreslå et antal kendte personer man kunne "følge" - "følge" på den måde at disse personers vurdering af historier talte højt i systemets vurdering af enkelte historier. Brugeren kunne så over tid finde dem der matchede hans egen oplevelse af virkeligheden.

 • 1
 • 3
Henrik Madsen

Nej løgn er er løgn, og dem der viderebringer sådan, er kun i bedste fald "nytige idioter"

Men nu er fake news begrebet jo også blevet udvidet til at gælde meget meget mere end blot "løgnehistorier".

Små uafhængige medier er blevet stemplet som "fake news" alene fordi de har valgt sager og vinkler som ikke passer de etablerede medier.

Jeg har set etablerede medier udråbe andre uafhængige medier fordi de har kørt en historie som viste sig at være upræcis, men det sker jo også masser af gange at etablerede medier fyrer en historie af som viser sig at være løgn eller i det mindste "upræcis". Hvis ikke dette var tilfældet så var der nok ikke noget der hed pressenævnet.

Tag for eksempel den historie som har kørt i USA hvor alle de større etablerede medier kørte en hadekampagne mod en flok børn fordi de "generede" en indfødt.

Ingen kildekritik eller noget og så kører man ellers historien. Efterfølgende kommer det frem at den video de har brugt til at køre hadkampagne med i virkeligheden er længere og at både den som optog videoen og ham som blev "generet" var aktivister som forsøgte at tegne dette falske billede.

DET er da i den grad fake news, men tror du at disse medier nu vil blive stemplet som fake news ?

 • 3
 • 0
Henning Wettendorff

Det er ikke kun amerikanske hjemmesider MS browseren advarer om - iflg. omtalen her flagger Edge også bl.a. Daily Mail i England - https://www.theguardian.com/media/2019/jan/23/dont-trust-daily-mail-webs...

Pudsigt nok bringer firmaet selv Daily Mails historier til torvs på Microsoft News: https://www.msn.com/en-us/news/us/theresa-may-says-she-regrets-not-meeti...

 • 0
 • 0
Hans Nielsen

Men nu er fake news begrebet jo også blevet udvidet til at gælde meget meget mere end blot "løgnehistorier".

JA Fake News og ligende er en del mængte af Løgn. Løgn som især kommer fra personer med Dyssocial personlighedsstruktur. Som sociopat, psykopat og narcissister.

Hvis vi taler om medier som BuzzFeed og Foxnews, så skal du ikke fæste alt dit lid til dem. Ellers vil du virkeligt være en tåbe. Men dem findes der også ja også mange af, det kan vi jo se på valget i USA.

Istedet skal du se på hvem som ikke bragte de respektive historie, eller som bevarende en sund kildekritik.

Hvis du er lidt i trivl, så er bbc, washington post, Times og i Danmark dr, jp, information, tv2, politiken ganske gode til at lave det, man i Danmark vil kalde solid og sober Journalistik. Inginøren som fagblad også.

Det kan dog være svært at få ens histore igennem på de medier, da alle jo gerne vil have plads i dem, på grund af deres trovædihed.

Men så har vi jo facebook og twitter, hvor man altid kan bliver hørt, bare historien om ikke er sand, så tilstrækkeligt god.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere