Microsoft: Du skal stadig dobbeltklikke på det blå 'e'

29. april 2015 kl. 20:407
Microsoft navngav sin nye browser, frigav en skrabet, gratis Visual Studio til Mac og Linux og afslørede, hvordan iOS-apps kan overføres til Windows 10 på Build.
Artiklen er ældre end 30 dage

Microsoft åbnede udviklerkonferencen Build i San Francisco med en række mindre annonceringer, som til sammen skulle overbevise udviklerne om, at Microsofts platform fortsat har en fremtid.

Et af de vigtigste redskaber til dét formål, er genbrug. Den nye Windows 10-platform giver nemlig i langt højere grad mulighed for at genbruge kode, udviklere allerede har skrevet til andre platforme.

Det ser man blandt andet i Microsofts nye browser, som hidtil har gået under kodenavnet Project Spartan, men nu er navngivet 'Edge', hvilket har den sidegevinst for Microsoft, at Windows-brugere stadig kan åbne en browser ved at klikke på et blåt 'e'.

Edge-browseren giver mulighed for at genbruge koden, som bruges til at skrive udvidelser til eksempelvis Chrome og Firefox. Dermed kan Chrome-udvidelser relativt let konverteres til Edge-udvidelser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Genbrugstanken kommer dog til at række endnu videre ud over Microsofts egen platform. Microsoft annoncerede nemlig, at Visual Studio kommer til at kunne importere Objective C-projekter, så apps skrevet til Apples iOS kan konverteres til Windows-platformen.

Samtidig vil man kunne tilføje Windows-specifikke funktioner, så man eksempelvis kan give Xbox Live Achievements i Windows-udgaven af en iOS-app.

Tilsvarende vil man også kunne importere koden fra Android-apps og i højere grad end i dag konvertere dem til Windows-platformen. Tanken er, at det skal forstærke Microsofts nye Universal Apps-platform, hvor apps kan virke på både mobiltelefoner, pc'er og Xbox.

Microsoft havde i forvejen taget et par skridt i den retning med den nye platform for applikationer, som blev lanceret med Windows 8. Langt de fleste Windows-applikationer er imidlertid stadig klassiske Win32-applikationer, og til udviklerne bag disse applikationer havde Microsoft også en nyhed. Koden fra Win32-applikationer vil nemlig også kunne genbruges i Universal Apps.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I forhold til tidligere tiders Microsoft, er Microsoft i dag mere åben over for andre platforme, og det kom også til udtryk i én af de lanceringer, som allerede nu er tilgængelig, nemlig et nyt kodeværktøj Visual Studio Code.

Visual Studio Code kommer nemlig til både Mac, Linux og Windows. Der er dog ikke tale om noget nær den fulde udgave af Visual Studio, men primært en kodeeditor med de samme redskaber til syntaksfremhævning og hjælp til indtastning, som findes i Visual Studio, samt understøttelse for GIT.

Med åbningen på Build-konferencen slog Microsoft dermed fast, at selskabet stadig har Windows som omdrejningspunkt, men i langt højere grad end i gamle dage lader både brugere og udviklere flirte mere seriøst med Microsofts største konkurrenters platforme.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
1. maj 2015 kl. 14:10

... er langsom i optrækket og synes gearet til node.js samt .net og (sic) typescript.

Som en særlig typescript 'bonus' kan man loade en .js fil og så få en fornemmelse af hvor sjovt det bliver med en tilgang til javascript, der synes skabt af programmører, der er skræmt af dynamiske sprog.

Jeg holder mig til sublime der er crossplatform, har de plugins jeg skal bruge og er hurtig og stabil.

Layout er da pænt men thanks, but no thanks

6
30. april 2015 kl. 18:51

men primært en kodeeditor med de samme redskaber til syntaksfremhævning og hjælp til indtastning, som findes i Visual Studio, samt understøttelse for GIT.

Det eneste Microsoft jeg bruger er Classic ASP på hosteren (af religiøse grunde er både PHP og .NET banlyst). Kan den gøre kodeeditering bedre end gEdit? Og åbne hurtigere?

Det er en ting, jeg savner ved gEdit, at man kan få automatisk valg af kode uden at skrive det hele. Det kunne godt gøre det værd at hente den, hvis VS for Linux kan det.

2
30. april 2015 kl. 12:44

Har lige hentet https://code.visualstudio.com/ og startet den på min Ubuntu.

Sejt! Har dog ingen anelse om hvordan den bruges, og hvorvidt den er egnet til at bruge til at som udviklingsværktøj. Kunne ikke få f.eks. Intellisense til at virke.

Men flot åbning mod alternative platforme!

3
30. april 2015 kl. 14:31

Ser ud til at være baseret på chromium, med deres egen "shell" og extensions, lidt trist, havde håbet på de i det mindste havde baseret det bare en smule på deres alm. visual studio codebase / eller hvertfald code editoren fra VS.

5
30. april 2015 kl. 16:28

Som kører i den bundlede chromium browser som jeg skrev. :)

1
30. april 2015 kl. 09:34

samt understøttelse for GIT.

Nu mangler MS bare at gøre noget der er svært. (Netop fordi, det er svært)