Microsoft dropper support til 32-bit versioner af Windows 10

Illustration: Microsoft
Microsoft er begyndt at udfase 32-bit versioner af Windows.

Microsoft begynder nu at udfase 32-bit versioner af Windows 10, og det begynder med Windows-opdateringen her i maj 2020, hvor 32-bit builds ikke længere vil være tilgængelige på nogle systemer.

Det skriver Bleeping Computer.

»Fra og med Windows 10, version 2004, skal alle nye Windows 10-systemer bruge 64-bit builds, og Microsoft frigiver ikke længere 32-bit builds til OEM-distribution,« fremgår det af en opdateret liste af Microsofts minimumskrav til hardware.

Dette betyder dog ikke, at Microsoft helt stopper med at supportere 32-bit builds, men at de fortsætter i et begrænset omfang med at supportere brugere, der kører gammel hardware.

»Microsoft forbliver forpligtet til at levere funktions- og sikkerhedsopdateringer på disse enheder, herunder fortsat 32-bit medie-tilgængelighed i ikke-OEM-kanaler for at understørre forskellige opgraderingsinstallationsscenarier,« skriver Microsoft.

Læs også: Microsoft undersøger om ny Windows 10-opdatering er skyld i BSOD

Microsoft udgiver ikke selv tal på, hvor mange pc'er der stadig kører med Windows 10 32-bit, men ifølge en undersøgelse fra spiltjenesten Steam kører kun 0,20 procent med Windows 10 32-bit, mens 68,08 kører Windows 10 64-bit.

Denne ændring fra Microsoft gør det i realiteten af med 32-bit versioner af Windows, når support for ældre versioner stopper, og nye versioner udgives, skriver Bleeping Computer.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Michael Cederberg

Hvis man lever længe nok så bliver magi til virkelighed!

Jeg husker at sidde og læse en artikel om de nye 80386 processorer med 32 bit addresspace i Byte Magazine på DTU's bibliotek engang i 80'erne. Jeg vurderede dengang at den eneste måde at fylde et 32-bit addressspace op på, var hvis man begyndte at mappe CD-ROM'er ind som memory-mapped devices (CD-ROM'er var det eneste medie som var i samme størrelsesorden som et 32-bit adresserum). Det virkede dengang absurt at nogen skulle ønske mere.

Alas, jeg sidder her med en laptop med 32Gb RAM og 1Tb flash drive koblet op på min NAS server med 32Tb diskspace. Jeg føler mig lidt som hulemanden der kom op i en flyvemaskine. Og nu lukker Microsoft for 32 bit ...

 • 11
 • 0
#2 Erik Kliim-Hansen

I 1982 udvidede vi i Christian Rovsing adresserummet fra 16 til 18 bit (64k til 256k) ved at tage 2 ubrugte bits fra PSW'et i brug. Det gav virkelig luft! ps. det var 64k-ord (à 16 bit) - ikke 64k-bytes - hvilket gav sine egne problemer, når man havde lyst til at adressere bytes ...

 • 0
 • 0
#4 Lasse Mølgaard

Jeg har selv prøvet at more mig lidt over teknikkens udvikling, da jeg aftjente min civile værnepligt på Statsbiblioteket.

Fordi nogle gange skulle jeg ned i 2. kælderetage og finde artikler fra eksempelvis Datatid fra 1984.

Her kunne man finde reklame med specikationer for de nyeste svedige computere - og så huske på at jeg faktisk har leget med sådan en computer hos min onkel.

Den første computer, som jeg købte havde Intel 286 CPU på 8 MHz, 20 MB harddisk, 256 kb RAM og monochrom grafikkort. Udveksling af data via serielporten kunne vist gøres med 9600 bytes/sekund.

Computeren var voldsomt tung. Blot harddisken alene vejede vel... 10 kg?

Jeg tænker at kabinettet var lavet i støbejern og powerknappen gav et højlydt click fra sig, når vippede kontakten fra slukket til tændt.

Og i dag bruger jeg en computer hvor alting er blevet 1.000 - 100.000 gange hurtigere eller større.

... og nu og da læser jeg artikler om folk, der snakker om netværk med lagerplads, hvor den totale kapacitet måles i exabytes.

Har ikke fantasi til at tænke på hvordan IT verdenen ser ud om 40 år... :-)

 • 4
 • 0
#5 Ditlev Petersen

Da en ny registerstørrelse blev indført (har glemt om det var 16 bit eller 32 bit), var der et computerblad, der skrev, at man nu kunne lave mandelbrotsættet, for det kunne man nemlig ikke med den gamle registerstørrelse. Hvilket jo blot viste, at begrebet turing-komplet ikke var nået frem til det pågældende blad (og det var sikkert Alt om Data).

 • 1
 • 0
#7 Maciej Szeliga

Har ikke fantasi til at tænke på hvordan IT verdenen ser ud om 40 år... :-)

om 40 år er der ingen IT verden, den er smeltet sammen med RL og ingen tænker på lagerstørrelser og GHz... og du betaler en fast månedlig afgift for adgang til det, det er i hvert fald det som Amazon, Google og Microsoft drømmer om. Det minder sjovt nok en hel del om mainframe verdenen for 40 år siden.

 • 2
 • 0
#9 Christian Nobel
 • 5
 • 0
#10 Christian Nobel

Vil man stadig kunne afvikle 32 bits programmer på en 64 bits Windows?

På f.eks. Ubuntu er det ikke out of the box, men nødvendigt at installere de fornødne i386 libraries før man kan (og det så ikke engang altid nok, fordi der kan komme andet inkompabilitetssjov, f.eks. versioner af SQLite drivere mv.).

Gør noget tilsvarende sig gældende for Windows?

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere