Microsoft rykker serverne ud af containere og sætter store blæsere op i stedet

Microsofts femte generation af cloud-datacentre har fået et nyt kølesystem og de præfabrikerede moduler er udskiftet med Open Cloud Server-racks.

Med hundredtusindvis af servere til driften af cloud platformen Azure er Microsofts datacentre enorme. Derfor laver selskabet løbende små justeringer på opbygningen af nye datacentre, fordi selv små forbedringer i effektivitet kan give store besparelser.

Nu har Microsoft opsamlet erfaringerne fra de seneste fem års datacenterdrift i en ny femte generation af grunddesignet for selskabets datacentre.

I tredje og fjerde generation havde Microsoft valgt en tilgang, der havde fokus på hurtig udbygning af datacentrene. Microsoft havde defineret et sæt krav til nogle store moduler, der blot skulle tilsluttes strøm og netværk.

Det blev først til datacentre i containere, men blev senere til datacentre, der bestod af blokmoduler, der indeholdt alt udstyr og egen køling. Men selvom Microsoft havde kontrakt med to leverandører, så var det problematisk at få produceret modulerne hurtigt nok, skriver Next Platform.

Modulerne kunne ellers holde til at stå udendørs, fordi de var lukkede små bygninger i sig selv, så der ikke var brug for at bygge en hal, og effektiviteten var så god, at Microsoft opnåede en PUE på under 1,2 for flere af datacentrene.

Men med den nye femte generation bliver datacentrene bygget i haller med ekstra høje racks, der indeholder Open Cloud Server-enheder, der er en del af Open Compute-projektet, som blandt andet Facebook også deltager i.

De nye datacentre er ifølge Data Center Frontier også kølet anderledes end forgængerne.

Microsoft havde ligesom Facebook forsøgt sig med et kølesystem, hvor man udnytter fordampning af vand og frisk udendørsluft til køling af ét af datacentrene.

Læs også: Dansk firma skal sprøjte vand over Facebooks svenske servere

Læs også: Næstved-firma skal lufte Facebooks svenske servere

Et af problemerne med denne metode er, at det i et varmere klima end eksempelvis i Luleå i Nordsverige, hvor Facebooks mest energieffektive datacenter ligger kan medføre et betydeligt vandspild.

Datacentres forbrug af vand er kommet i søgelyset på grund af de seneste fem års tørke i Californien.

Læs også: Datacentre i tørkeramte Californien bruger dyrebart drikkevand

Microsoft bruger derfor i det første nye femte generationsdatacenter i Quincy i den amerikanske delstat Washington et lukket vandsystem, der stadig køles af luften udendørs, men til gengæld er hele datacenterhallen nu en 'kold gang'.

Det kan lade sig gøre ved at placere et større antal store blæsere langs den ene væg for at blæse den kolde luft ud til racksene. De store ventilatorer erstatter samtidig de individuelle blæsere i serverne, og temperaturen i datacentret holdes på 25 til 28 grader celsius.

Sammenlignet med det typiske datacenter, så er der ingen hævede gulve i hverken Microsofts nye datacenter eller i Facebooks Luleå-datacenter. I stedet står racks direkte på betongulvet. Der er heller ingen store centrale UPS'er, men derimod mindre batterier i de enkelte servere.

På hardwaresiden er Microsoft også begyndt at tage nye chips i brug, der bygger på FPGA'er. Det vil sige chips, der kan omprogrammeres til bestemte formål. De bliver brugt til søgemaskinen Bing og til at understøtte det nye softwaredefinerede netværk i femte generationsdatacentrene, skriver Wired.

Microsoft forventer med den nye generation af datacentre at ende på en effektivitet, der giver en PUE-værdi omkring 1,1. PUE dækker over, hvor meget energi der går til alt andet end lige netop selve computerudstyret. Det vil typisk sige køling, men som regel medregnes tab i strømtransformatorer i datacentret også.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Henrik Hansen

Det drejer sig om Novenco i Næstved. De har/havde vidst ventilation til skibs-industrien som speciale, siden dengang de hed Nordisk Ventilator Compagni. Mange gode danske ingerniør- og produktionsarbejdspladser uden for København/Århus vil gå tabt med Novenco, hvis ikke de får success med køling af datacentre - så det er i den grad en god nyhed af MZ sender roser i deres retning.

Godt gået...

  • 2
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere