Microsoft om de nye datacentre i Norge: »Ikke nødvendigvis sikrere, fordi de er i Norge«

»Den globale sky gør, at den samme sikkerhed leveres i hele verden,« siger Norge-chef Kimberly Lein-Mathisen.

»Når det lægges i Norge, får man både i pose og sæk. Før måtte man vælge, om man skulle være en del af en ‘hyperscale’-cloudtjeneste med alle fordelene, som kommer med det, eller at have dataene i Norge. Men nu kan du få begge dele,« siger Norge-chefen i Microsoft, Kimberly Lein-Mathisen.

I fjerde kvartal af 2019 skal Microsoft åbne to datacenterregioner på norsk jord. Regionerne skal være lokaliseret i eller nær henholdsvis Oslo og Stavanger. Det bliver it-gigantens første region i Norden.

Fra datacentrene skal Microsoft tilbyde cloud-tjenester. Dette omfatter både offentlige cloud-tjenester i form af Azure, og tjenester som Office 365 og Dynamics 365.

Skal tilbyde unik indsigt

»Cloud-teknologi begynder med maskiner på jorden i store datacentre. Men det, som er nyt og spændende med Microsofts sky Azure, er, at den også kommer med meget intelligent software, som gør kunstig intelligens, digitale tvillinger og anden avanceret databehandling lettilgængeligt for alle,« siger Norge-chefen.

»Hvis du for eksempel driver en bank, kan du ved hjælp af data virkelig forstå alt – fra hvad en type svindel er på den ene side, til hvad dine kunder ønsker på den anden. Men når du har adgang til så utrolig meget data, skal du også have værktøjer, som hjælper dig med at behandle dem,« eksemplificerer hun.

Ifølge Norge-chefen får du som Azure-kunde adgang til værktøjer og software, som gør det enkelt at hente indsigt ud af dataene, som for eksempel kan bidrage til at udvikle nye og bedre tjenester til forbrugerne eller forbedre det interne samarbejde i banken.

»Skyen gør det også muligt at sammenkoble forskellige datasæt internt i selskabet, og også at sammenkoble forskellige selskaber på en sikker måde, så det kan blive et økosystem, som flere kan bygge på og virkelig innovere sammen. Cloud-teknologi har denne teknologi tilgængelig på et omkostningsniveau, som man ikke kom i nærheden af for bare få år siden,« siger hun.

Microsoft har allerede sikret sig en milliardaftale med Equinor.

Med Equinor som kunde vil der komme mellem 40 og 60 tjenester til Norge, blandt andet Office 365 og Dynamics, som er Microsofts CRM-systemer, har selskabet oplyst.

Microsoft oplyser, at adgangen til stabil strøm fra vedvarende energikilder er en vigtig grund til, at centrene placeres i Norge, idet selskabet ønsker at øge andelen af elektricitet, selskabet bruger fra vedvarende energikilder.

En datacenterregion består typisk af flere anlæg. Microsofts største i Europa ligger i Irland med omkring 17-18 datacentre. Microsoft Norge udtalte sidste år, at investeringen der i landet skal inkludere fire centre i alt.

Vigtigt for de store offentlige kunder

Blandt leverandørerne, som leverer tjenester med Microsoft Azure-platformen i Norge, er Sopra Steria. Administrerende direktør i konsulentselskabet Kjell Rusti tror, at de nye datacenterregioner vil have meget at sige for de store offentlige kunder i Norge.

»Det kommer til at sprede sig enormt i den offentlige sektor, når de finder ud af, hvordan de kan udnytte Azure i skyen på norsk jord.«

Hvad indebærer det konkret?

»Det, som alle leder efter, er fleksibilitet i organisationen. Og når man har et fast datacenter, som man har ansvar for selv, eller som man har lagt ud til en driftspartner, så er man meget lidt fleksibel med hensyn til nye applikationer. Men i en sky køber du alt som en tjeneste fra en leverandør,« svarer Kjell Rusti og tilføjer:

»Og det at have den fleksibilitet og kunne skalere op og ned og udvide sømløst, det er det, alle virksomheder leder efter.«

Oplevet tryghed

Han tror, at placeringen af data på norsk jord vil opleves som mere ufarlig.

»Selv om offentlige myndigheders retningslinjer siger, at det er fint, at det er indenfor EU eller EØS, så er det en ekstra tryghed for mange og et ekstra aspekt at have det på norsk jord.«

Er det en reel bekymring?

»Det er en reel bekymring, hvis du har data, som absolut skal sikres. Men for almindelige data som mail og så videre kan man bruge den globale sky,« siger Rusti.

Hvilken sektor i kundebasen tror I er mest skeptiske over for brug af datacentre i andre lande?

»Der er kommet mere og mere fokus på sikkerhed og tryghed og data. Og der har været et par eksempler i den norske offentlige sektor, hvor man har prøvet at lægge et par ting ud af Norge og måttet reversere beslutningerne,« siger Kjell Rusti.

Den ‘globale sky’ betyder, at centrene er koblet sammen med Microsofts 52 andre datacenter-regioner verden over.

Sikkerhed ved lagring i Norge

Norge-chef i Microsoft Kimberly Lein-Mathisen påpeger, at dataene i datacentrene ikke nødvendigvis vil være meget sikrere, bare fordi de er i Norge, siden de fortsat vil være en del af ‘den globale sky’.

»Nogle kan godt lide ideen om at have data lagret på norsk jord og synes, at det føles tryggest, med tanke på for eksempel geopolitik eller forhold, som går tilbage i tiden. Men den globale sky gør, at den samme sikkerhed leveres i hele verden,« siger hun.

»For nogle meget få aktører vil nogle sekunder med nedetid være af betydning, og disse kan nu få fuld redundans i datacentre her i landet, altså at en anden del overtager datadriften, hvis der skulle ske noget,« tilføjer hun.

Kommunikationsdirektør Christine Viland i Microsoft Norge skriver i en e-mail, at Microsoft investerer én milliard dollars hvert år i sikkerhed.

»3.500 sikkerhedseksperter arbejder sammen med kunstig intelligens og arbejder 24/7 for at forhindre og afdække sikkerhedsrisici,« skriver hun.

Begrænsninger i loven, som hindrer udførsel af data udenfor landegrænserne, eller andre krav som stedlig kontrol eller tilsyn, kan også gøre, at enkelte kunder har krav på lagring af data på norsk jord.

»For virksomhederne med særskilte krav betyder etableringen af datacentre i Norge, at de endelig får adgang til den internationale kapacitet, som en global sky indebærer,« siger Lein-Mathisen.

»Det havde ikke været sjovt for os at bygge datacentre i Europa hvis folk ikke var optaget af, hvor dataene ligger lagret. Kun ved supportsituationen vil data gå ud af landet, men så skal kunden selv trykke bekræftende på en knap først,« sagde selskabets direktør for den offentlige sektor, Lena Lundgreen, til digi.no i november.

Ikke sikret mod udlevering til USA

Meget tyder alligevel på, at sikkerhedslovene ikke kommer helt uden undtagelser.

Den amerikanske lov Cloud Act (The Clarifying Lawful Overseas Use of Data Act), som trådte i kraft sidste år, indebærer nemlig, at amerikanske myndigheder kan kræve, at amerikanske udbydere af cloud-tjenester skal udlevere data i forbindelse med straffesager i USA, uanset hvor i verden dataene er lagret.

Denne lov bryder imidlertid EU’s persondataforordning, GDPR, som også gælder i Norge.

Cloud Act kan i yderste konsekvens føre til, at amerikanske selskaber med datacentre i EU-lande skal vælge mellem at følge amerikansk eller europæisk lov.

Teknologiadvokat Jan Sandtrø tror, at selskaberne i så tilfælde vil vælge at følge amerikansk lov.

»Cloud-leverandørerne vil nok forholde sig til USA. Det er amerikanske selskaber, det er dér, deres loyalitet ligger, og der, der er de største konsekvenser, selv om de risikerer bøder for brud på den europæiske persondataforordning.«

Uklar ejerstruktur

Loven er kun gældende, så længe cloud-leverandøren er i besiddelse af eller har ansvar for eller kontrol over de aktuelle data. En mulig undtagelse fra udleveringspligten kan derfor være, at dataene ligger i et datterselskab, og moderselskabet ikke har ret til at få adgang til dataene, eller at selve datacenteret er ejet af en ikke-amerikansk samarbejdspartner, fortæller Jan Sandtrø.

Microsoft Norge siger, at de af sikkerhedsmæssige årsager ikke vil komme ind på ejerstrukturen i de datacentre, som kommer i Norge. Det er dermed ikke klart, hvorvidt data lagret på de norske centre også kan blive udleveret til USA i henhold til Cloud Act.

Artiklen er fra digi.no.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere