Microsoft: Danmark kommer i anden række for Windows Phone 7

15. juli 2010 kl. 08:149
Danmark får ikke sin egen markedsplads for applikationer til Windows Phone 7. Danmark er et lille land med en streng ophavsretslov. Derfor må danske udviklere nøjes med den internationale markedsplads.
Artiklen er ældre end 30 dage

Når Microsoft i slutningen af året lancerer selskabets nye mobilplatform Windows Phone 7, bliver det uden en dansk markedsplads for applikationer.

»Du får ikke en telefon, hvor der er en dansk markedsplads, men du kan i stedet hente applikationer fra den internationale eller den britiske markedsplads,« siger udviklerevangelist Martin Esmann fra Microsoft Danmark.

De danske applikationer skal altså findes blandt de internationale applikationer. Det skyldes, at Danmark ikke ligger i den forreste række for Microsofts udrulning af lokale tjenester.

»Vores regler i Danmark omkring ophavsret er rimeligt rigide i forhold til Danmarks størrelse. Vi kæmper selvfølgelig for, at det skal ske,« siger Martin Esmann.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er ifølge Martin Esmann formentligt af samme grund, at der heller ikke findes en dansk version af Xbox Marketplace eller Zune Market.

For udviklerne betyder det, at applikationer til Windows Phone 7 skal distribueres gennem de internationale markeder. Markedspladserne bliver nemlig den eneste vej til at lægge applikationer på de nye telefoner.

**Læs også: **Microsoft vil betale udviklere for at skrive programmer til Windows Phone 7.

I Windows Mobile kunne softwareudviklerne distribuere applikationer som CAB-filer, som brugerne kunne downloade og installere. I Windows Phone 7 skal alle applikationer valideres og lægges ud via de nye markeder.

»Vi er blevet kritiseret for ikke at tage ansvar for applikationerne. Hvis vi åbnede for CAB-filer, så ville det være muligt at køre applikationer uden om valideringen,« siger Martin Esmann.

Det betyder imidlertid også, at hvis en organisation skal distribuere en applikation, som er udviklet til intern brug, så skal det også ske via markedspladserne. Her har udviklerne dog mulighed for at begrænse adgangen til bestemte brugere ved for eksempel at kræve brugernavn og adgangskode i applikationerne.

Som udvikler kan man lægge op til fem applikationer op, som brugerne kan hente gratis. Hvis man vil lægge flere applikationer op, så skal man enten købe flere udviklerkonti hos Microsoft, eller applikationerne skal koste penge. Til gengæld kan man lægge et ubegrænset antal betalingsapplikationer op.

Gratis udvikling for studerende

Studerende vil få mulighed for gratis at kunne udvikle til Windows Phone 7 og lægge applikationer ud på markedspladserne via Dreamspark.

Professionelle udviklere skal derimod betale for adgangen. Den endelige pris er ikke fastsat endnu, men vil formentligt komme til at ligge omkring 100 dollars.

Danske udviklere til Windows Phone 7 vil få mulighed for at få udbetalt penge for applikationer, som bliver solgt via de internationale markedspladser i kroner. Fraværet af en dansk markedsplads kan imidlertid betyde, at der gælder andre regler for, hvilke applikationer der bliver godkendt.

»For eksempel er der forskel på humor og satire. Perkerspillet ville nok være svært at lave i for eksempel USA,« siger Martin Esmann.

9 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
17. juli 2010 kl. 10:48

At man kun kan ligge applikationer på via deres tjeneste...

FFS MICROSOFT! Kan godt være jeg en hater overfor jer af og til (pga ting som Vista og jeres gigantiske priser) men jeg kunne i det mindste godt lide at lave mine egne applikationer - og når nu min windows mobile 6 pda er død så er det vidst slut med at have custom net applikationer liggende i lommen... Behøves I at kopiere æblets dårlige idé?

Nu det i hvert fald afgjort... Android eller gammel Windows mobile 6 fra ebay ! :S

2
18. juli 2010 kl. 17:57

Hvordan distribuere du i dag dine applikationer under Android? Mig bekendt så skal du også der igennem en proprietær tjeneste, debug udvikling skal slås til for at overføre direkte. Du retter mig bare hvis jeg tager fejl..

3
18. juli 2010 kl. 18:46

Du tager fejl. Man skal ganske rigtigt slå det til eksplicit, men det har som udgangspunkt ikke noget med debugging at gøre.

Forskellen på de forskellige distributionsmetoder er dog slående. Hos Apple, og sandsynligvis også Microsoft, skal Apps valideres førend de accepteres. Det gælder ikke i samme grad med Google's Android Market. Begge modeller har oplagte fordele og ulemper, så det er ikke givet at den ene model er bedre end den anden.

4
18. juli 2010 kl. 19:24

Så på android skal du igennem googles proprietær tjeneste, (kontrol eller ej)... du skal nok ikke regne med Redmond slår din porno application ihjel.... derimod så skal du nok regne med at æble ikke tillader den slags