Microsoft Danmark om drønbillige Windows 10 Pro-licenser på Amazon: »Det virker en lille smule underligt«

På den engelske udgave af Amazon sælges Windows 10 Pro-licenser for under 300 kroner. Der er umiddelbart noget, der ikke stemmer, mener Microsoft Danmark.

Der er gigantisk forskel på, hvad en udgave af Microsofts Windows 10 koster forskellige steder på nettet. Men ikke alle licenser er nødvendigvis den ægte vare, selvom de bliver solgt via eksempelvis Amazon.

I Microsofts egen online-forretning koster en licens til styresystemet i skrivende stund 2.099 kroner. Hvad der ligner et tilsvarende produkt, koster på den engelske udgave af Amazon - amazon.co.uk - ca. 266 kroner.

Produktet bliver solgt af et firma, der kalder sig WinLicense GmbH (nu Softonlinehandel GmbH, se opdatering i bunden af artiklen, red.). Altså en prisforskel på næsten faktor otte.

»Prisen på ca. 300 kroner er under det, vi sælger nogen af vores produkter til. Så det virker en lille smule underligt,« siger divisionschef for Windows hos Microsoft Danmark Martin Thorning Hansen og fortsætter:

»Jeg kan ikke på nuværende tidspunkt vurdere, om der er tale om en falsk eller en ægte licens. Jeg kan konstatere, at priserne umiddelbart virker meget lave i forhold til, hvad vi sælger Windows 10-licens for. Så jeg tror ikke, det er en officiel Microsoft-licens.«

En mulig forklaring på, hvordan en Windows 10 Professional-licens kan koste et godt stykke under prisen på 2.099 kroner, er, hvis der er tale om de såkaldte OEM-licenser, som pc-producenter anvender i forbindelse med forudinstallerede Windows-systemer. Denne type licenser låser styresystemet til computerens hardware modsat en komplet Windows 10-licens.

Men heller ikke en OEM-licens koster ifølge Martin Thorning Hansen umiddelbart så lidt, som det er tilfældet med WinLicense-produktet på Amazon. Så selvom der er tale om en OEM-licens, finder den danske Windows-chef stadig prisen på Amazon underligt lav.

Det har ikke været muligt at få Microsoft til at oplyse, hvad en OEM-licens så faktisk skal koste, men i et par stikprøver, Version2 har lavet på danske webbutikker, kan licensen erhverves for omkring 1.300 kroner plus/minus. Altså ca. 1.000 kroner mere end WinLicense-produktet på Amazon.

Billig licens fungerer umiddelbart

Version2 har købt en af licenserne fra WinLicense. Den ankom efter en uges tid fra Tyskland. Af et medfølgende brev til licens-nøglen fremgår det ikke klart, hvorvidt det er en OEM eller ej.

Vi har downloadet selve Windows 10 Pro-softwaren fra Microsofts hjemmeside i form af en iso-fil. Den har vi installeret i et virtuelt miljø under et Linux-styresystemet Ubuntu i Oracles VirtualBox. I den forbindelse har vi aktiveret produktet med den tilsendte aktiveringsnøgle.

Og det fungerer umiddelbart fint.

Siden Version2 købte en licens, har det været lidt skiftende, hvorvidt produktet har kunnet bestilles direkte til Danmark eller kun til England via Amazon. I skrivende stund er der åbnet op for det danske salg igen.

Er det OEM?

Det er ikke uden videre til at se, hvorvidt der er tale om en OEM-nøgle eller ej. Og så alligevel. Lidt Googlen fører til Reddit, hvor en bruger efterlyser svar på, om hans Windows 10 er OEM eller ej

En hjælpsom bruger oplyser, at det er muligt at få svar på det spørgsmål ved at åbne et terminalvindue og køre kommandoen:

slmgr.vbs /dlv

Det har Version2 gjort. Og det ser faktisk ud til at være en OEM-licens, som WinLicense sælger på Amazon - vel at mærke uden at nævne, at der er tale om en licens med begrænsninger.

Version2 har forsøgt at få en forklaring fra sælgeren WinLicense på, hvordan de kan sælge Windows-licenser så billigt, at Microsoft undrer sig. WinLicense er imidlertid ikke vendt tilbage på vores henvendelser.

Microsofts undren og den manglende forklaring fra WinLicense efterlader spørgsmålet om, hvorvidt Microsoft overhovedet mener, salget af de billige licenser er lovligt.

Det har Martin Thorning Hansen ikke noget entydigt svar på, men Microsoft er ved at undersøge sagen nærmere, oplyser han. Og indtil sagen er undersøgt nærmere, vil Martin Thorning Hansen også gerne vente med at komme med en teori om, hvor de billige licenser kan stamme fra.

I forbindelse med undersøgelsen er der flere produktsider på Amazon, som Microsoft måske burde kigge på en ekstra gang.

En søgning på online-markedspladsen specifikt på Windows 10 pro OEM viser, at det i skrivende stund er muligt at finde licenser på den engelske Amazon helt ned til 16,81 pund, det svarer til ca. 150 kroner. Disse licenser er tydeligt mærkede som OEM. Altså licenser, som henvender sig til pc-producenter. Men licenserne kan altså også købes og installeres af privatpersoner. Igen melder spørgsmålet sig om, hvorvidt Microsoft anser salget af disse licenser som værende lovligt.

Hvis salget er lovligt, så kan der være mange penge at spare ved at købe Windows 10-licenser via Amazon - også selvom det er OEM-licenser Hvis Microsoft derimod ikke mener, salget er lovligt, ja, så foregår der et tvivlsomt salg af software-licenser helt åbenlyst på Amazon.

Version2 har gjort Amazon opmærksom på, at virksomheden formidler salget af Windows-licenser, som Microsoft i Danmark finder påfaldende billige.

Amazon har foreløbigt oplyst via mail, at man er ved at undersøge sagen.

Fulfilled by Amazon

Siden Version2 rettede henvendelse til Amazon, er der sket en lille ændring på siden for WinLicense-produktet.

Oprindeligt stod der, at det var 'sold by WinLicense GmbH and Fulfilled by Amazon'. Nu er delen med 'Fulfilled by Amazon' blevet fjernet.

Fulfilled by Amazon betyder, at hele ekspedition af et produkt bliver håndteret af Amazon. Det vil sige alt fra opbevaring på et Amazon-lager til afsendelsen og efterfølgende kundeservice.

Version2 bringer en opdatering i sagen, når og hvis det står klart, om licenserne på Amazon bare er billige eller for billige til at være lovlige.

Opdatering 5. august 10:38
Siden artiklen blev til har firmaet Softonlinehandel GmbH tilsyneladende overtaget handlen for Winlicense GmbH. Hvorvidt der er tale om samme firma vides ikke. Det nye navn fremgår som sælger på produktsiden hos Amazon. Navneskiftet lader til at være foregået i løbet af i dag. Produktet ser ud til at være det samme, ligeså med prisen på 29.90 pund.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (23)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 N.M Møller

Det har da været kendt længe.

Ser er mange sider der sælger oem.

ebay.co.uk https://www.kinguin.net/

@version 2 Selv købte SWIM en win 7 pro til 50 kr lige før win 10" tilbuddet" udløb til at køre i en VM. Microsoft kan vel afvise aktiveringen af nøglerne.

den blev benævnt med "scrapped hp/dell licence"

 • 6
 • 7
#4 Simon Bjørnes

Hvordan kan i eller MS mene at det skulle være ulovligt?

Det kan godt være at MS skriver i deres licens aftaler at de ikke må videresælges men man kan samtidig ikke stilles dårligere en loven og fakta er at EU lov lovliggøre software swap eller direkte salg af gamle licenser.

Eneste sted det er ulovligt er USA men heldigvis gælder deres fucked up love ikke her.

 • 19
 • 0
#5 Casper Olsen

Efter som det klassiske hologram mærke mangler, går jeg ud fra det langt fra er lovlig salg af licenser, eller er Microsoft gået væk fra dette?

Kunne det tænkes at være licenser fra nye maskiner, som virksomheder ikke benytter grundet de har en volume licens til en eller anden Windows version og derfor en medarbejder sælger disse?

 • 1
 • 3
#6 Jn Madsen

Kender mange der køber licenser på tysk e-bay. Det har fungeret fint i årevis. Ingen begrænsninger af nogen art, dansk kan også vælges i opsætningen.

Jeg kender ikke de nærmere omstændigheder, men der er noget tysk lovgivning der tvinger priserne ned. Det kan nok ikke udelukkes de har nogle mere kompetente politikere end vi har.

 • 7
 • 3
#8 Simon Mikkelsen

Hvis det ikke var lovligt, havde MS så ikke gjort noget? Det lader til at have sket i mange år. Fra steder som Amazon i UK må det være nemt at få fjernet ulovligt materiale, mens MS jo også kan afvise at validere visse licensnøgler.

Kan der ikke være tale om, at salget er 100% lovligt. Fx som der nævnes i en anden kommentar, at en stor PC producent ikke har brugt alle deres licenser og har solgt dem videre. Så kan MS ikke gå ud og sige at det er ulovligt eller få licenserne fjernet, men de vil heller ikke være glade for at sige, at det er fuldt lovligt og lige så godt som en licens til over 1000 kr.

 • 10
 • 0
#9 Bent Jensen

Da man må formode de ikke sælger dem med tab. Så en OEM Licens kan erhverves for under 150,- kr. Alt andet er overpris.

Skal måske overveje min Action Pack igen. Bruge slet ikke Office mere, og kun 4-5 windows licenser. Her er der kun den "gratis" sky tid som holder på mig. Spare mig for pakken i strøm. Del Edge server er ikke helt billig at have tændt til kun at køre en flash klient. Vi ser til Nytår.

 • 0
 • 0
#10 Jan Skou

I gamle dage var det meget nem at købe en Technet abonnement og sælge de samme produkt nøgler mange gange på Ebay. De fungerede fint i et stykke tid indtil MS opdagede at de var blevet til pirat nøgler og lukkede for dem. Til den tid var piraterne selvfølgelig forsvundet.

 • 0
 • 0
#11 Torben Christensen

Bemærk det er tyske firmaer der sælger disse OEM licenser. Det har noget med nogle domme i Tyskland, som gør dette muligt. Det burde en Microsoftmand vide alt om, da Microsoft er part i disse sager. Her er lidt af læsestof.

https://de.m.wikipedia.org/wiki/Gebraucht-Software

http://juris.bundesgerichtshof.de/cgi-bin/rechtsprechung/document.py?Ger...

Jeg har selv købt Windows 7 licenser i Tyskland. Og vi har jo et indre marked, så vores køb i Tyskland, er fuldt lovlige i Danmark. Og prisen - det skal nok passe at Microsoft sælger OEM licenser til ca 100 til 200 kr. Men det får nok aldrig dem til at sige offentligt. På en måde kan det vel sammenlignes lidt med parralel import af medicin.

 • 15
 • 0
#14 Rune Larsen
0: "Hvis Microsoft derimod ikke mener, salget er lovligt, ja, så foregår der et tvivlsomt salg af software-licenser"

Nu er det jo stadigvæk domstolene og ikke Microsoft, der afgør hvad er lovligt. I princippet, i hvert fald :)

 • 6
 • 2
#16 Peter Pehrson

Du har ikke ret til licensen, fordi du ikke har købt den sammen med en computer. Prøv at læse licensvilkårene.

Juridisk set kan du ikke være i god tro, dermed har Microsoft ret til at kræve erstatning for uberettiget brug af deres software.

 • 1
 • 5
#18 Bent Jensen

@ Rune Larsen og Peter Pehrson.

Det var også det jeg ville skrive, de licensvilkårene er hvis kune næsten helt gyldige i USA. Der er andre over statslige love i EU, som købelov, konkurange lov. og andet, som kommer før et stykke lokum papir fra MS.

Det eneste MS, kan er at nægte at sælge flere licenser, men her vil de så sikkert også komme i konflikt med loven i EU. Som monopol på markedet, må de ikke nægte at sælge licenser, selv om køber ikke overholder MS retningslinjer, men kun loven i EU.

Hvis man ser på Tyskland, så har man rettens ord for dette, og salget her fra bliver ikke lukket.

Så hvis nogen skal rette ind, så er det nok MS Danmark, som ikke kun skummerfløden, men tager hele koen. Med at rette ind, mener jeg at indkøbere i Privat og Offentligt regi, ikke skal gå til MS Danmark, men til tyskland, når der skal købes licener. Som offentligt ansat spild af midler og en mistanke om enten inkompetance eller smøring. Sikkert det samme i det private.

 • 3
 • 0
#19 Daniel Korsgaard

Jeg ser frem til måske at kunne få en vanvittig billig licens næste gang jeg synes det er passende med en Windows opgradering.

Har dog været heldig med Win7/10 licens gratis. Men jeg husker da stadig de 1300 kr. jeg skulle af med i sin tid for Windows XP.

Men når man tænker lidt over det, så er det egentligt ikke dyrt igen. Man kan bare sammenligne med medielicensen, som koster ~2200 kr. per år, og hvor lidt (stort set intet) man får for de penge.

 • 1
 • 1
#20 Michael Hartvig

den blev benævnt med "scrapped hp/dell licence

Ville også være mit bedste bud, da de til syne ladende, er aktiverbare. Så stammer de nok, fra nogle store producenter, som har mulighed for at købe dem rabat. (har hørt rygter om 70 kr. for en alm. "home" licens)

Så er spørgsmålet nok ikke om de er lovlige, men om hp/dell har solgt dem på et grundlag, som deres aftale med MS tillader.

 • 0
 • 0
#21 Bent Jensen

"Så er spørgsmålet nok ikke om de er lovlige, men om hp/dell har solgt dem på et grundlag, som deres aftale med MS tillader."

Igen, Igen. MS kan ikke lave sine egne aftaler og regler efter forgodtbefindende. Med sagen i Tyskland som eksempel. Hvis de gør det, risikere de bøder i miliard størelse. Så dette "hul" bliver ikke lukket, da det ikke er et hul. Det eneste som er hul i hovedet, er priserne på licenser i Danmark.

 • 2
 • 0
#24 Hans Nielsen

Ebay er nu bedre og LANGT billigere.

"Jeg fik mit licens på hjemmesiden "licence-activation" og det virker perfekt"

Darko Christophe - En noget gamle tråd, men nok stadig aktuelt.

Men arbejder, eller har du noget at gøre med "licence-activation", kan se du kun har 2 indlæg om samme ?

Den sidste licens Windows 10 Pro Licens, jeg købte for en uge siden, gav jeg 25 .- kr. for på ebay. Så i er da ALT for dyre. Sådan næsten med en faktor 10.

Anmelder også lige dine indlæg, beklager hvis jeg tager fejl.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere