GPDR-forordningen er en fantastisk start på at tage databeskyttelse alvorligt som en menneskeret, og forhåbentlig kan det betyde starten på at få oprettet globale rammer for data og etik. Sådan lød det fra Microsofts administrerende direktør Satya Nadella på World Economic Forums årlige topmøde i Davos.
Det er nichemediet MM Next, der har opdaget den interessante udmelding.
Under en samtalesession med grundlæggeren af World Economic Forum Klaus Schwab taler Microsoft-direktøren positivt om regulering og den europæiske persondataforordning.
Her påpegede han blandt andet, at man med større internationale rammer på tværs af Europa, USA og Kina kan sikre sig, at verden ikke bliver fragmenteret på området.
»Folk tror det her er en konflikt mellem regionerne, men selv om alle lande selvfølgelig har lov sætte deres egne interesser forrest, så hjælper det os alle med at vokse i en digital verden, hvis vi er forbundet«, siger Satja Nadella på topmødet.
»GDPR har været del af en helt ny erkendelse af, hvor vigtigt det er at vi tager udgangspunkt i det grundlæggende princip, at brugerne skal have kontrol over deres data. Brugerne ejer deres data – og hvis et selskab som Microsoft skal betros at håndtere deres data, skal det være på basis af en tillid, som vi har gjort os fortjent til,« siger Satya Nadella.
Han påpeger, at det gælder enhver virksomhed, der arbejder med data – også udenfor tech-sektoren.
Stadig et etisk ansvar
Ifølge Satya Nadella er der behov for fælles regulering og normer, men det kan samtidig ikke fritage de enkelte virksomheder fra at have et etisk ansvar.
»Markedet er baseret på konkurrence, men markedet skelner ikke mellem den rette og den forkerte brug af ansigtsgenkendelse,« siger Satya Nadella.
Ifølge ham har Microsoft erkendt, at man som udgangspunkt er nødt til at have et sæt af principper i forbindelse med udvikling af teknologi. Det skal sikre, at teknologien anvendes på en fair måde uden uheldige konsekvenser.
»Det er selvregulering. Men samtidig hilser vi enhver regulering velkommen, der kan hjælpe til at markedet ikke bare bliver et race to the bottom, hvor man underbyder hinanden på etikken. Det er hvad der vil ske, hvis det overlades til markedskræfterne alene, og det vil i sidste ende blot føre til hårdere regulering, fordi vi kommer til at forholde til det, når der er sket skader,« siger Microsoft-direktøren.
Hele samtalen »Digital Trust and Transformation: A Conversation with Satya Nadella« kan findes her ved at søge på titlen (varighed 30 minutter).