Microsoft-chef: Hele verden skal have ret til kontrol over egne persondata

Illustration: MI Grafik
GDPR har været del af en helt ny erkendelse af, hvor vigtigt det er, at brugerne får kontrol over deres data, og lignende rammer bør indføres på globalt plan, lyder det fra Microsofts administrerende direktør.

GPDR-forordningen er en fantastisk start på at tage databeskyttelse alvorligt som en menneskeret, og forhåbentlig kan det betyde starten på at få oprettet globale rammer for data og etik. Sådan lød det fra Microsofts administrerende direktør Satya Nadella på World Economic Forums årlige topmøde i Davos.

Det er nichemediet MM Next, der har opdaget den interessante udmelding.

Under en samtalesession med grundlæggeren af World Economic Forum Klaus Schwab taler Microsoft-direktøren positivt om regulering og den europæiske persondataforordning.

Her påpegede han blandt andet, at man med større internationale rammer på tværs af Europa, USA og Kina kan sikre sig, at verden ikke bliver fragmenteret på området.

»Folk tror det her er en konflikt mellem regionerne, men selv om alle lande selvfølgelig har lov sætte deres egne interesser forrest, så hjælper det os alle med at vokse i en digital verden, hvis vi er forbundet«, siger Satja Nadella på topmødet.

»GDPR har været del af en helt ny erkendelse af, hvor vigtigt det er at vi tager udgangspunkt i det grundlæggende princip, at brugerne skal have kontrol over deres data. Brugerne ejer deres data – og hvis et selskab som Microsoft skal betros at håndtere deres data, skal det være på basis af en tillid, som vi har gjort os fortjent til,« siger Satya Nadella.

Han påpeger, at det gælder enhver virksomhed, der arbejder med data – også udenfor tech-sektoren.

Stadig et etisk ansvar

Ifølge Satya Nadella er der behov for fælles regulering og normer, men det kan samtidig ikke fritage de enkelte virksomheder fra at have et etisk ansvar.

»Markedet er baseret på konkurrence, men markedet skelner ikke mellem den rette og den forkerte brug af ansigtsgenkendelse,« siger Satya Nadella.

Ifølge ham har Microsoft erkendt, at man som udgangspunkt er nødt til at have et sæt af principper i forbindelse med udvikling af teknologi. Det skal sikre, at teknologien anvendes på en fair måde uden uheldige konsekvenser.

»Det er selvregulering. Men samtidig hilser vi enhver regulering velkommen, der kan hjælpe til at markedet ikke bare bliver et race to the bottom, hvor man underbyder hinanden på etikken. Det er hvad der vil ske, hvis det overlades til markedskræfterne alene, og det vil i sidste ende blot føre til hårdere regulering, fordi vi kommer til at forholde til det, når der er sket skader,« siger Microsoft-direktøren.

Hele samtalen »Digital Trust and Transformation: A Conversation with Satya Nadella« kan findes her ved at søge på titlen (varighed 30 minutter).

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Maciej Szeliga

Mon ikke det her mere har noget at gøre med at man så kan sige: “det kan vi ikke” eller “det har vi ikke” til Uncle Sam (primært NSA, CIA, FBI) et al og dermed ikke spilde egne resourcer på statens efterretningsvirksomhed end om etik? At man så kommer tættere på “the good guys” (Apple og EU) og distancierer sig fra reklamepusherne (Amazon, Facebook og Google) er jo bare en bonus.

  • 2
  • 0
#3 Christian Nobel

Jeg sidder med en mistanke om at de store retter ind, fordi de mener de har ressourcerne til at tilpasse sig komplicerede regler. Dermed får opkomlinge sværere ved at komme ind på markedet.

Man kunne jo godt frygte at det er et nyt forretnngsområde ud fra embrace, extend, and extinguish tankegangen - for når vi (som jo er en åh-så-moralsk virksomhed) passer nok så omhyggeligt på alles data, så kan de jo bare prøve om de kan slippe ud af vores kløer.

Og så er det jo også nemmere at holde styr på at pøblen ikke udviser amoralsk adfærd:

https://www.engadget.com/2019/01/31/sex-censorship-killed-internet-fosta...

  • 2
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere